piątek, 11 listopada 2011

Tubisiowe ciasteczka

Składniki


450g mąki tortowej
300g margaryny
150g cukru pudru
   3   żółtka
   1   kopiata łyżka kakao
        szczypta soli



Przygotowanie


Z mąki, margaryny, cukru pudru, żółtek i szczypty soli zagnieść ciasto i oderwać od niego garść ciasta i odłożyć ja. Do reszty ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść.
Oba ciasta dać do woreczków lub folii i wsadzić na około godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto kakaowe rozwałkować na 5mm i wykrawać szklanką koła. Ciastka układać na papierze do pieczenia. Z białego ciasta zrobić kuleczki i delikatnie docisnąć do kółek zrobionych z ciasta kakaowego ( to będą oczy). Następnie za pomocą np. wykałaczki robimy ogromny uśmiech. Z białego ciasta robimy wałeczek i i wkładamy go w zrobiony uśmiech - delikatnie dociskamy. Ciasteczka pieczemy w temp. 180o-190o przez około 15-20 minut.

Czas pieczenia zależy od tego jak grubo jest rozwałkowane ciasto. Ciasteczka są bardzo chrupiące i dosłownie rozpływają się w ustach. Moja dwuletnia córeczka je uwielbia.

 

1 komentarz:

  1. Proszę usunąć ten przepis, jest plagiatem, autorką tego przepisu to Toffik z WŻ http://www.wielkiezarcie.com/recipe55007.html

    OdpowiedzUsuń