poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Calzone PYCHA

Składniki

Ciasto
40 dag mąki
1 łyżka cukru
10 dag masła
200 ml mleka
3 dag drożdży
2 łyżki oliwy
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy
Nadzienie:
10 dag pomidorków koktajlowych
10 dag szynki
15 dag pieczarek
10 dag sera mozzarella
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka bazylii
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz



Przygotowanie

Makę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i cukrem. Masło pokroić na drobne kawałki i rozcierać palcami z maką. W letnim mleku rozpuścić drożdże i razem z oliwą dodać do mąki z masłem. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Cebulę obrać, drobno pokroić, po czym przesmażyć na maśle. Dodać sól i pieprz. Pomidory umyć, osączyć. Pieczarki oczyścić, wrzucić na 2-3 minuty do osolonego wrzątku, dodając soku z cytryny. Wyjąć, osączyć i pokroić w dość grube plastry. Ser i szynkę pokroić w kostkę. Do przesmażonej ciepłej cebuli dodać pomidory, pieczarki, szynkę, ser i bazylię. Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części i rozwałkować każdy na placki. Na każdego placka nakładać farsz, złożyć ciasto i zlepić jak pieróg. Gotowe calzone ułożyć na blasze wysmarowanej margaryną i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w temp. 200 st.
Smacznego!!! Piszcie czy wam smakuje.

Wątróbka z kurczaka duszona z gruszkami i cebulą

Składniki

75 dag gruszek (półtwardych),
25 dag wątróbki z kurczaka,
1 duża cebula,
1 łyżka suszonego majeranku,
3 lyżki masła,
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku.




Przygotowanie

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Wątróbkę opłukać, namoczyć na 45 min. w mleku. Osączyć i osuszyć. Usunąć błonkę. Obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło. Obsmażyć na nim wątróbkę z obu stron przez ok. 4 min. Dodać cebulę. Smażyć nadal, do jej zeszklenia. Posypać majerankiem. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić gruszki. Dusić na małym ogniu do miękkości. Podawać z białym pieczywem lub frytkami.

sałatka ala Pati

Składniki

2 łyzki cukru,starte 2 jabłka,pokrojone na pół banany,sok z kokosa,♥♥♥♥♥♣♣♣♣.starta tabliczka czekolady.



Przygotowanie

starte jabłka wrzucic do naczynka,banany tez,wrzucic czekolade tez,wlac sok z kokosa,pomieszac 1 minutke,dac do tego jeszcze cukier 1 lyzke,pomieszac,dac 2 lyzke,pomieszac i dac do paru ile chcesz naczyn i SMACZNEGO!!!!!!!!!!!

niedziela, 29 kwietnia 2012

Kluski szwabskie- z chrupiącym boczkiem i cebulką

Składniki

NA KLUSKI:
- 500 g mąki
- 6 jajek
- sól
SOS
- 4 duże cebule
- 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
- 40 g margaryny
- pęczek szczypiorku
- 400 g świeżo startego sera ementaler
- pieprz mielony





Przygotowanie

1. Mąkę, jajka, 100 ml wody i 1 łyżeczkę soli miksować mikserem aż na cieście pojawią się pęczherzyki powietrza i stanie się ono gładkie i błyszczące. Odstwić na 15 min.
2. Zagotować sporą ilość osolonej wody.
3. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Plastry boczku wytopić na patelni bez tłuszczu aż staną się chrupiące. Zdjąć boczek i na tłuszczu z patelni zezłocić cebulę.
4. Ciasto na kluski pokroić szerokim nożem. (Kluseczki powinny mieć ok. 9 cm długości) lub zwtrzeć na tarce prosto do gotującej się wody. Gdy wypłyną na powierzchnię odcedzić.
5. szczypiorek umyć, posiekać. Ok. 1/4 klusek przełożyć do dużej miski, posypać serem, doprawić pieprzem. Ponownie położyć warstwę klusek, sera i pieprzu. Czynność powtarzamy aż skończą się składniki.
6. Na koniec całość dokładmie mieszamy, na wierzch kładziemy cebulę i boczek, posypujemy szczypiorkiem i natychmiast podajemy.

Kluseczki są bardzo dobre, robie je nie tylko z boczkiem i cebulą ponieważ świetnie smakują gdy do garnka z odcedzonymi kluskami rozpuścimy trochę masła, dodamy 3- 4 jajka, sól, pieprz i szczypiorek i mieszamy, aż jajka się lekko zetną. Pyszne są też z sosem gorgonzola, carbonara, szpinakowym czy grzybowym.

Żółwiki drożdżowe

Składniki

ciasto:
500g mąki pszennej
200ml mleka 2%
50g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 jajo
4-5 łyżek oleju
3/4 łyżeczki soli

farsz:
300g pieczarek
2 duże cebule
3/4 szkl startego oscypka koziego
4 łyżeczki gęstej kwaśnej 18% śmietany
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki ostrej papryki
3-4 łyżki oleju

dodatkowo:
1 małe jajko do smarowania ciasta przed pieczeniem




Przygotowanie

Śmieszna przekąska dla dzieci? Jeśli ze składników potrzebnych do jej upieczenia można przygotować wersję potrawy dla dorosłych, dlaczego nie... warto spróbować.
To propozycja na urodziny, Dzień Dziecka, piknik lub po prostu wspólną rodzinną zabawę w gotowanie i pieczenie. Do dzieła!

Przygotować farsz:
Cebule obrać, drobno posiekać, zezłocić na oleju, w trakcie smażenia oprószając solą. Dodać rozdrobnione blenderem lub starte na średnich oczkach pieczarki. Wymieszać z cebulą, podsmażyć na niedużym ogniu. Doprawić solą i ostrą papryką. Połączyć ze startym serem i śmietaną.

Przygotować ciasto:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z letnim mlekiem oraz kilkoma łyżkami mąki. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać przesianą przez sito mąkę, sól, jajko oraz olej i dokładnie, przez około 15 minut, wyrabiać ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem czystej lnianej ściereczki.
Gdy kula niemal dwukrotnie zwiększy swoją objętość, ponownie ją zagnieść. Urywać małe porcje, rozciągać dłonią placuszki o średnicy ok. 10 cm. Na każdy nakładać czubatą łyżeczkę farszu, dokładnie sklejać, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze miejscem sklejenia do dołu. Z ciasta toczyć nieduże wałeczki o jednym końcu węższym - największe wałeczki przeznaczać na żółwiowe głowki, średnie nacięte na grubszym końcu na łapki, najcieńsze na ogonki. Podklejać pod żółwiowy brzuszek na wodę. Skorupy żółwików ponacinać ostrym nożykiem i posmarować rozkłóconym jajem.
Żółwiki pozostawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut (czas zależy od temperatury otoczenia). Piec w temp. 180 st. C w ustawieniu góra + dół przez około 20-25 minut.

Ponieważ wykonanie żółwi jest nieco czasochłonne, w wersji dla dorosłych proponuję połowę ciasta rozwałkować do postaci cienkich placków, posmarować je rozkłóconym jajem, pozostawić je do wyrośnięcia, podpiec przez około 10 minut, następnie nałożyć na placki farsz pieczarkowy i całość upiec na złoto. Otrzymamy w ten sposób smaczną chrupiącą przekąskę, którą możemy podać z sosem pomidorowym lub po prostu z keczupem.

Farsz można oczywiście przygotować wyłącznie z cebuli i pieczarek lub zastąpić kozi oscypek ulubionym gatunkiem topliwego żółtego sera.

sobota, 28 kwietnia 2012

Kruchutkie ciasteczka - szybkie, proste, smaczne

Składniki

3 szklanki mąki
ponad 3/4 szklanki cukru
ok. 230g margaryny (reszta z kostki do smarowania blachy)
1 jajko
2 łyżki śmietany (nie czubate)
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia





Przygotowanie

Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać resztę składników i posiekać nożem. Następnie zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić na ok. 30min do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto (nie za cienko- ale max. 0,5 cm) i wycinać ciasteczka z foremek lub kieliszkiem.
Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C ok. 10 min.

Arbuz alkoholowy

Składniki

1 dojrzaly arbuz
1 szklaneczka alkoholu /wodka, wino lub likier wisniowy/.



Przygotowanie

Arbuz dobrzy umyc, przy pomocy strzykawki wstrzyknac kilka dawek alkoholu.
Pozostawic do nastepnego dnia, najlepiej w lodowce.
Pokroic na kawalki. Jesc. 

Kiszone pomidory

Składniki

2 kg małych, twardych pomidorów, najlepiej odmiany o podłużnym kształcie, bo mają twardą skórkę i mało pestek
10 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu ok. 3-5 cm
koper - baldachy, łodyżki, listki

Zalewa: 2 płaskie łyżki soli niejodowanej na 1l wody (potrzebujemy ok. 1-1,5l zalewy)





Przygotowanie

Tak od dawna kisi się pomidory na Ukrainie, tam oczywiście w beczkach, ale są pyszne więc może i Wy spróbujecie?


Pomidory umyć, osuszyć. Czosnek i chrzan obrać, chrzan zestrugać w wiórki, koper opłukać. Do wyparzonych słoików na dno nałożyć po 2 ząbki czosnku, po troszku kopru i chrzanu, włożyć pomidory - ciasno, ale żeby ich nie zgnieść; na wierzch znów warstwa przypraw. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i gorącą zalewamy pomidory. Zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie, kiedy ustanie burzliwa fermentacja, można słoiki wynieść np. do piwnicy. Takie pomidory podajemy na przystawkę, jako dodatek do mięs i wędlin albo jako składnik sałatek. Można też zrobić z nich zupę tak jak z kiszonych ogórków. Ilość składników na m/w 5 słoików o poj. 0,9l.

piątek, 27 kwietnia 2012

Kurczak w białym winie na słodko-ostro

Składniki

pierś z kurczaka
śmietanka do sosów (18%) słodka (ja kupuję taką w kartoniku, najbardziej lubię)
garść rodzynek
cukier
gałka muszkatołowa
pieprz biały
szklanka wina białego wytrawnego lub półwyrawnego



Przygotowanie

mięso:
pierś z kurczaka pokroić na kawałki (nie za małe) obsmażyć na patelni na małej ilości oleju z odrobiną soli.
wlać szklankę wina i dusić (można dość długo) potem pozwolić żeby wino wyparowywało jeszcze (czyli dusić na malym ogniu bez przykrywki.

sos:
śmietankę wlać do rondelka, wrzucić rodzynki, cukier (3 łyżeczki na 250 ml śmietanki), zetrzeć odrobinę gałki i dużo dużo białego zmielonego pieprzu. (słodycz sosu bardzo łagodzi jego smak, więc długo trwa zanim daje się go wyczuć)

wymieszać i na bardzo małym ogniu gotować mieszając, aż zgęstnieje.

podawanie:
ułożyć kurczaka na talerzu, przykryć słodko-ostrą pierzynką sosu. podawać można z ryżem, ziemniakami pieczonymi lub samo.

czwartek, 26 kwietnia 2012

Placek z ptasim mleczkiem i galaretką

Składniki

Ciasto:
8 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia
 2 łyżki kakao

galaretka obojętnie jaki smak
2 opakowania ptasiego mleczka (ok 60 sztuk)

Krem:
 1/2 l mleka
 5 żółtek
 4 łyżki cukru
 3 łyżki mąki pszennej
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
1-1,5 kostki masła

Przełożenie placków:
biszkopt ciemny
krem
ptasie mleczko powciskać w krem zostawiając ok 1 cm luki w które wlewamy tężejącą galaretkę
na to dajemy drugą część kremu
biszkopt ciemny

Wierzch ciasta można posmarować cienko 3-4 łyżkami kremu i zetrzeć na to czekoladę lub dać polewę.




Przygotowanie

Ciasto:
Z podanych składników pieczemy dwa biszkopty dodając do jednego 2 łyżki kakao.


Krem:
Zagotować mleko z cukrem .W drugim naczyniu wymieszać żółtka z mąkami i wlać na gotujące mleko ciągle mieszając.Całość wystudzoną ucieramy z masłem.Wszystko dzielimy na 2 części.

Smacznego


Ps.
Na tym zdjęciu upiekłam tylko biszkopt kakaowy i przekroiłam go na pół.
 Przepis dostałam od cioci .

Sałatka kalafiorow

Składniki

1 kalafior /mniejszy/
3-4 ziemniaki
3-4 pomidory
2- cebule
2-3 ogórki kiszone
4 jajka
30-dag pieczarek,
peczek koperku lub pietruszki
czosnek
przyprawy /sól, pieprz/
majonez



Przygotowanie

kalafiora dzielimy na cząstki /spore/, gotujemy a właściwie blanszujemy 2-3 min
ziemniaki gotujemy w mundurkach a po wystudzeniu obieramy i kroimy na kawałki /spore/,
pomidory obieramy ze skórki kroimy,
cebule kroimy na 4 części a następnie na plasterki,
ugotowane na twardo jajka kroimy,
pieczarki gotujemy 10min a następnie po wystudzeniu kroimy na części podobne jak pozostałe składniki, dodajemy drobnoe posiekany czosnek /ilość  według uznania/
koperek siekamy.
Wszystkie składniki  łączymy, dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku.
Smacznego

ciasto pod owoc

Składniki

szklanka cukru


kostka margaryny


szklanka mąki


10dag mąki ziemniaczanej


4jaja


lyzka proszku do pieczenia
owoce





Przygotowanie

MArgaryne rozpuscic z cukrem ostudzic dodac jaja make i proszek wlac do prodiza, ulozyc owoce piec ok 35min

środa, 25 kwietnia 2012

warstwowa sałatka z brokuł

Składniki

- 1 brokuł
- puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 4 jajka
- 3 - 4 ogórki konserwowe
- 6 plasterków bekonu
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- ząbek czosnku
- łyżeczka przyprawy tatziki
- sól  



Przygotowanie

Brokuł myjemy, rozdzielamy na małe gałązki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Jajka gotujemy na twardo.
Plasterki boczku kładziemy na rozgrzaną patelnię i robimy z niego bekon.
W tym czasie ogórki konserwowe, cebulę kroimy w kostkę oraz robimy sos do sałatki:
majonez mieszamy ze śmietaną, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą tatziki możemy też dodać sól ale nie koniecznie - wszystko dokładnie mieszamy.
Małe gałązki brokuł przenosimy do salaterki, kładziemy na nie pokrojone w ćwiartki jajko na twardo, ogórka, cebulę, boczek i kukurydzę - po czym sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem. I tak na zmianę póki skończą nam się wszystkie składniki: brokuły, jajka, ogórek itd...

Życzę smacznego!!!
Sałatka jest pyszniutka! znika z talerzyków w MIG!!!

Sałatka konserwowa wyrazista w smaku

Składniki

1 słoik marynowanego selera


kilka połówek czerwonej papryki konserwowej


3 ogórki konserwowe


10 pieczarek marynowanych


puszka kukurydzy


majonez kielecki


sól


pieprz z młynka


zioła (według uznania)





Przygotowanie

1. Seler i kukurydzę odsączyć z zalewy.

2. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę.

3. Pieczarki pokroić w cieniutkie plasterki.

4. Wszystko wymieszać, dodać majonez i przyprawy. Pozostawić do przegryzienia.

Smacznego! :) Przepis wzorowany na jednej z "weselnych" sałatek, być może znany, ale tym, którzy nie próbowali serdecznie polecam :)

wtorek, 24 kwietnia 2012

Lody Bubu wg kuleczki

Składniki

1 puszka mleka skondensowanego,
1/2 szkl. smietanki kremowki,
4 zoltka,
1 puszka (40 dag) brzoskwini lub moreli w zalewie,
1/3 szkl. cukru pudru,
cukier waniliowy,
sol.



Przygotowanie

Brzoskwinie dobrze odsaczyc /syrop mozna zamrozic w foremkach do lodu i podawac jako dodatek do herbaty lub koktajli/
i przetrzec przez sito lub zmiksowac



Zoltka utrzec z cukrem pudrem,cukrem waniliowym oraz szczypta soli na krem.Mleko skondensowane zagotowac,stale mieszajac i jeszcze cieple wlac do masy jajecznej.
Podgrzewac na malym ogniu,stale mieszajac,dopoki masa zgestnieje.



Dodac przecier owocowy i ubijac do chwili powstania jednolitej puszystej masy.

Przelozyc do foremki,przykryc folia i wstawic do zamrazalnika na 2 godziny,po czym wyjac i pokruszyc ja widelcem i dokladnie wymieszac z bita smietana__ smietanke nalezy wczesniej ubic na sztywna pianeJeszcze raz wszystko zmiksowac i wstawic do zamrazalnika na kolejne 3 godziny.

W tym czasie mozna lody kilkakrotnie zamieszac __beda bardziej puszyste.






   Przepis pochodzi z ksiazki "KUCHNIA POLSKA"

        Zycze SMACZNEGO

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

sos ziołowo-orzechowy do jajek

Składniki

* po 3 łyżki posiekanych ziół: koperku, natki, szczypiorku, rzerzuchy i bazylii
* łyżka zmielonych orzechów włoskich
* sok z cytryny
* szklanka naturalnego jogurtu
* sól
* cukier
* ząbek czosnku



Przygotowanie

Po 2 łyżki ziół wsypać do jogurtu i zmiksować. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny oraz zmiażdżonym czosnkiem. Wymieszać z orzechami i reszta posiekanych ziół.

Śledź po łowicku

Składniki

1/2 kg śledzi (najlepsze mało solone matjasy),
po pół puszki groszku konserwowoego i kukurydzy,
2 kawałki papryki konserwowej
1 kiszony ogórek,
1 gotowana marchewka,
mała cebula,
 majonez, łyżka musztardy,
natka pietruszki,
pieprz


 


 





Przygotowanie

Śledzie wymoczyć, pokroić na 2 cm kawałki, ogórki, marchewkę, paprykę i cebule pokroić w wąskie paseczki. Połączyć ze śledziami, dodać kukurydzę i groszek.
Majonez wymieszać z musztardą, dodac natke pietruszki i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Przygotowanym sosem zalać śledzie. Wstawić do lodówki na chociażby 1 godzinę, żeby smaki sią połączyły.
Smacznego!!!

Kruche babeczki z kremem kawowym

Składniki

Kruche babeczki:

1 kostka margaryny
2 czubate szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
2 łyzki cukru pudru

Krem kawowy:

1/2 kostki masła
1/2 szkl cukru pudru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
szklanka mleka
3 łyzeczki kawy rozpuszczalnej



Przygotowanie

Babeczki:
Ze wszystkich skladników zagnieść ciasto a anstepnie schłodzic pół godziny w lodówce. Ciastem wyklejac foremki do babeczek. Piec w 180 stopniach na złoty kolor.

Krem:

Ugotowac gęsty budyń z 1 szkl mleka. Ostudzic. Masło utrzec na puszysta masę z cukrem i kawą. Pod koniec ucierania dodawać po łyżce budyniu. Masa powinna byc gładka. Krem nałozyć do szprycki i napełniać nim babeczki. Posypiac odrobiną kawy rozpuszczalnej lub wiórkami czekolady.

Kręcone z owocami i kruszonką

Składniki


ciasto:


1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mąki krupczatki
(zastępczo może być tylko mąka pszenna – ale ciasto będzie bardziej zbite)
1 Kostka masła,
1 łyżka margaryny (może być dodana, ale ni musi)
6 całych jaj
1 Szklanka cukru
Cukier waniliowy lub aromat
Proszek do pieczenia

kruszonka


Pół kostki masła (prosto z lodówki, bardzo twardego)
Łyżka smalcu
1 szklanka mąki
Pół szklanki cukru
Wanilia
Ewentualnie ciut proszku do pieczenia, ale nie ma takiej potrzeby.





Przygotowanie


CIASTO Z KRUSZONKĄ
 
Ciasto

W mikserze wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. Ciasto przelać na wcześniej przygotowaną blachę, najlepiej wyłożoną pergaminem do pieczenia ciast.
Gładko rozsmarować. Na ciasto ułożyć owoce: wydrylowane wiśnie, śliwki, morele, nawet mogą być brzoskwinie czy nektaryny – świeże – nie z puszki.
 
Kruszonka

Wszystkie składniki zwykle wsypuję do miski i ba początku w misce siekam nożem, następnie delikatnie wyrabiam kruszonkę palcami, trzeba uważać, by za mocno jej nie ściskać, bo się urobi  niej ciasto J.
Wyrobioną kruszonkę rozsypać równomiernie na blasze, tak by przykryła w większości owoce.
 
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 160 – 175 st. (w elektrycznym piekę na ok. 165 st, bo mocniej grzeje niż gazowy. Piec do godziny – na złocisty kolor kruszonki.
 
Smacznego :) <!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Wingdings; panose-1:5 0 0 0 0 0 0 0 0 0; mso-font-charset:2; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 268435456 0 0 -2147483648 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} /* List Definitions */ @list l0 {mso-list-id:1024403548; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:161516132 68485121 68485123 68485125 68485121 68485123 68485125 68485121 68485123 68485125;} @list l0:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; font-family:Symbol;} @list l1 {mso-list-id:1567228792; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:-1634991428 68485121 68485123 68485125 68485121 68485123 68485125 68485121 68485123 68485125;} @list l1:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; font-family:Symbol;} ol {margin-bottom:0cm;} ul {margin-bottom:0cm;} -->

Likier jajeczno-kakaowy

Składniki

5 żółtek
250g cukru
1/3 l mleka
5 łyżek stołowych kakao
250ml spirytusu
250ml czystej wódki
1 łyżeczka cukru waniliowego



Przygotowanie

Mleko zagotować i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem pudrem i kakao na jednolitą mase. Połączyć z ostudzonym mlekiem i wlać do dużej butelki. Dodać spirytus i wódke. Dokładnie wstrząsnąć, żeby składniki dobrze się wymieszały.
Pić po 3-5 dniach i przed rozlaniem należy dobrze wstrząsnąć.

Sałatka z tuńczyka i ryżu

Składniki

1 puszka tuńczyka w oleju


1 woreczek ryżu


1 puszka kukurydzy


4 ogórki konserwowe


1 cebula


majonez


sól


pieprz





Przygotowanie

Z tuńczyka odlać olej i podzielić go na mniejsze części. Ryż ugotować i ostudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, sól, pieprz i wymieszać.

niedziela, 22 kwietnia 2012

Ziolowy losos z kuskusem - w paczuszkach

Składniki

2 filety z lososiagarsc posiekanych swiezych ziol (natka pietruszki,tymianek,rozmaryn)4 cebulki dymki4 suszone pomidorki100 g kuskusu, 1 lyzka oliwy200 ml goracego bulionu warzywnego(z kostki) + brazowy papier do pieczenia



Przygotowanie

1. Kuskus wsypac do miski i zalac go goracym bulionem i oliwa. Zafoliowac i odstawic na 10 min a nastepnie roztrzepac widelcem. Dodac do niego posiekane ziola ( zostawic troszke na potem ), pokrojone cebulki oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawic sola i pieprzem i wymieszac.
 
2. Rozgrzac piekarnik do 200 st. Z papieru do pieczenia wyciac 2 duze prostakaty.
   Na srodek kazdego z nich wsypac po porcji kuskusu oraz po kawalku lososia .
   Na koniec posypac pozostala czescia ziol.

3. Zlozyc papier na pol i zawinac boki- tworzac paczuszki . Wlozyc je do nagrzanego piekarnika i piec ok 15- 20 min.

 
              PODAWAC W PACZUSZKACH

sobota, 21 kwietnia 2012

tort sachera - oryginalny niebiański smak do dziś!

Składniki


24 dag gorzkiej czekolady (70-proc.)
24 dag masła o temperaturze pokojowej
6 białek
16 dag cukru
odrobina cukru waniliowego
5 żółtek
24 dag mąki
dżem morelowy do przełożenia
polewa czekoladowa do dekoracji




Przygotowanie

Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź ją i powoli dolewaj do masła, czały czas ucierając mikserem na najwyższych obrotach. Kolejno dodawaj do masy żółtka (muszą mieć temperaturę pokojową). Gdy wszystkie żółtka idealnie połączą się z masą, dodaj szczyptę cukru waniliowego i ucieraj jeszcze przez chwilę. Białka ubij na pianę. Powoli, ciągle ubijając, wsypuj cukier. Przerwij ubijanie, gdy piana będzie gładka, bardzo sztywna i lśniąca - nie może być w niej kryształków cukru. Pianę dodawaj po łyżce do masy czekoladowej, lekko mieszając łyżką. Przesiej mąkę do masy i bardzo delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Ciastem napełnij tortownicę (posmarowaną masłem i posypaną mąką), piecz godzinę w temp. 200°C. Tort przekrój na połowę, przełóż dżemem morelowym. Wierzch także posmaruj dżemem, a cały tort oblej polewą czekoladową.



Ten tort ma nardzo ciekawą historię!
Było to w 1832 roku. Książę Metternich rozkazał przygotować dla swoich gości coś wyjątkowego, deser o prawdziwie niebiańskim smaku. Cukiernicy bali się gniewu porywczego polityka, żaden nie chciał podjąć się trudnego zadania. Tort upiekł szesnastoletni czeladnik Franz Sacher... i udało mu się! Stąd też ta nazwa, SACHER. Jego niebiański smak cieszy nas do dziś.

Ciasto pająk

Składniki


Na 2 pajączki
Ciasto
- 1 jajko
- szklanka mąki
 - 0,5 szklanki cukru
 - 0,5 szklanki mleka
 - 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka powideł
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na polewę
tabliczka czekolady
i odrobinę śmietany

Odnóża
Tabliczka twardej
 czekolady

Garść rodzynek (mogą być suszone śliwki itp.), kolorowe koraliki spożywcze

miseczki. tłuszcz i bułka tarta do ich wysmarowania i posypania





Przygotowanie

 Ciasto
Składniki na ciasto wszystkie umieścić w misce i zmiksować na jednolita masę, wylać do miseczek i i upiec w piekarniku nagrzanym do ok. 160-170o ok. 40 min, piec do suchego patyczka.
Po upieczeni wystudzić na kratce i polać polewą. (rozpuszczoną wraz z odrobiną śmietany tabliczką czekolady)

Głowa
Rarść rodzynek, delikatnie zmoczyć i ścisnąć w ręku, formując kulkę

Odnóża
Rozpuścić tabliczkę twadej czekolady, poczekać aż odrobinę ostygnie i przez rękaw wycisnąć ją na perganim. Wstawić do lodówki, aż dobże zastygnie.

Gdy odnóża już dobrze zastygnąć wyjąć je i delikatnie zdjąć je z pergaminu i zestawić pająka.

piątek, 20 kwietnia 2012

Ciasteczka Makowe Kwiatuszki

Składniki

150 g miękkiego masła lub margaryny
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 cukier waniliowy
150 g mąki
40 g zmielonego maku lub masy makowej
starta skórka z 1/2 cytyny



Przygotowanie

Masło/margarynę utrzeć z cukrem pudrem, żółtkiem i cukrem waniliowym na kremową masę.

Dodać mąkę, mak i skórkę z cytryny. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną pergaminem wycisnąć ciasteczka w kształcie rozetek.

Piec w 180 st.C ok.12 min. Ostudzić i ozdobić.

Przepis dostalam od koleżanki. Polecam!

wtorek, 17 kwietnia 2012

Klawiszki cioci Gosi

Składniki

Te ciasteczka moja ciocia- matka chrzestna robi w ilościach hurtowych, a jest specjalistka od piueczenia takich "pierdułek"


25 dag mąki pszennej
25 dag margaryny
25 dag cukru pudru
3 jaja
dowolna marmolada



Przygotowanie

Przesianą mąkę, margarynę i 3 żółtka wyrobić i jak mamy czas dobrze byłoby ciasto zawinąc w folie i włożyć na godzine, dwie do lodówki.
Z białek i cukru ubijamy piane na beze. Piana musi byc bardzo dobrze ubita, nie może byc lejąca.
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kształty ciasteczek (ciocia robi okrągłe), na cisto dajemy kapke marmolady i pokrywamy bezą.
Pieczemy wpiekarniku nagrzanym 150- 160 stopni aż beza ładnie się zezłoci.

Delikatne, kruchutkie ciasteczka. Idealne na święta i na codzień.

Austriacka sałatka z ziemniaków

Składniki

- ziemniak
- cebula
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa lub tłuszcz z pieczonego mięsa

zalewa:
- woda
- ocet
- cukier



Przygotowanie


Ziemniaki gotujemy.
Po wystudzeniu kroimy w plasterki.

Cebulę kroimy w piórka, posypujemy solą, ugniatamy i odkładamy do zmięknięcia.

Mieszamy cebulę z ziemniakami.

Łączymy razem:
około pół literatki wody z łyzką octu i łyżeczką cukri polewamy tym ziemniaki  i cebulę.
Nie wylewać od razu wszystkiego tylko dodawać po kilka łyżeczek i mieszać sałatkę i dolewac do swojego smaku.
Tak naprawdę ilość octu i cukru zależy od własnego smaku. A ilośc zalewy musi się zwiększać wraz z ilością ziemniaków.

Na koniec, najlepiej tuż przed podaniem dodać jeszcze oliwęlub olej a najsmaczniejsze są z tłuszczem z pieczonego mięsa.
Np. z udek lub skrzydełek
No i oczywiście popierzyc i posoli do smaku :)


Sałatka najlepsza jest świeża i własnie z jakimś pieczonym mięskiem



Przepis przywiozła moja Babcia właśnie z Austrii gdzie była zesłana na przymusowe prace u typowych austriackich gospodarzy.

rogaliczki kakaowo-orzechowe

Składniki

10 dag zmielonych orzechów laskowych
szklanka mąki
pół margaryny
żółtko
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
polewa czekoladowa





Przygotowanie

Z mąki, margaryny, żółtka, kakao, cukru waniliowego, cukru pudru i zmielonych orzechów zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na min. godzinę (inaczej będzie się okropnie lepiło).
Z ciasto robić wałki (średnica 3 cm)i kroić na 2 cm kawałki. Uformować rogaliczki (lub poprostu zawinąć w łuczki). Ułożyć na blasze wyścielonej papierem, piec 20 min. w 190 stopniach. Gdy lekko przestygną udekorować polewą czekoladową.


Bon Apetit! ^^

niebawem zdjęcia.
.przepis z biblioteki poradnika domowego.

Sernik amerykański - bardzo łatwy

Składniki

Ciasto :

-  100 g. roztopionego masła lub margaryny
-  200 g. biszkoptów ( rozkruszonych )
-  3 łyżki kakao

Masa : 

-  1 kg. zmielonego białego sera
-  1 szkl. cukru
-  4 jajka 
-  3 łyżki mąki
-  300 ml. kwaśnej śmietany
-  starta skórka z cytryny 



Przygotowanie

                                                 
-  Dużą tortownicę lub blaszkę natłuścić albo wyłożyć papierem do pieczenia.
-  Roztopione masło utrzeć z pokruszonymi biszkoptami i kakao.
-  Przełożyć tę masę do blachy i lekko ugnieść. Zapiec w nagrzanym piekarniku ( 180 st.) przez 10 min. i zostawić do ostygnięcia.
-  Jajka lekko ubić , dodać ser i resztę składników masy.
-  Wyłożyć całość na ostudzone ciasto i piec ok. 40 min. w nagrzanym piekarniku.
-  Pozostawić do wystygnięcia w formie, w której się piekło, a potem udekorować owocami lub powidłami.

Ten sernik samodzielnie piecze moja 12 - letnia córcia, tylko przy piekarniku jej pomagam wyjąć ciasto ( w ramach nadopiekuńczości matczynej ). Polecam.

Jarzynka z mięskiem od 6-go miesiąca

Składniki

Chudy kawałek mięska z indyka bądź kurczaka najlepiej z piersi.

1 marchewka,
1 średniej wielkości ziemniak,
pół pietruszki średniej wielkości,
odrobina selera
150 ml wody
kleik kukurydziany 5 łyżeczek
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżeczka cukru bądź glukozy



Przygotowanie

Mięsko i jarzynkę ugotować osobno.Po ugotowaniu jarzyny odcedzić. Odlać 150ml wody, w której sie gotowały jarzyny i dodać  kleik kukurydziany,  oliwę z oliwek oraz glukozę bądź cukier. Jarzyny z mięsem zatrzeć na papkę najlepiej blenderem i dodać je do kleiku. Wszystko razem wymieszać.


Smacznego! 

Placki z kwaśnego mleka

Składniki

3,5 czubatej łyżki mąki
1-2 jaja
0,5 łyżeczki sody
1 szklanka kwaśnego mleka
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania





Przygotowanie

Zwykle resztki niezużytego mleka lądują w śmietniku. A to doskonały pomysł, aby go nie marnować.
Placuszki są pyszne i zajada się nimi cała rodzinka :)

Do mąki dodać jaja, szczyptę soli, sodę, mleko i wymieszać na jednolitą masę. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie za rzadka, dosypać trochę mąki.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką porcję ciasta (jedna łyżka to jeden placek) i zrumienić z obu stron,
Podawać posypane cukrem pudrem (może być też kryształ), z dżemem lub wg własnych pomysłów.

Do placuszków można dodać rodzynki, starte jabłko albo jakieś inne owoce.

Można dodać trochę cukru, jak ktoś lubi słodkie. Ja nie dodaję, bo wg mnie wystarcza to z posypki.

Można kombinować z różnymi aromatami, cukrem waniliowym, z czymkolwiek :) Na co kto ma ochotę :)

Kiedyś robiłam je z drobno pokrojoną kiełbaską i groszkiem :) Też były pyszne :)

SMACZNEGO!

Najszybszy na świecie kurczak z ananasem

Składniki

-po połowie piersi kurczaka (tzn. po połowie "serduszka") na osobę
-adekwatna do tego ilość krążków ananasa z puszki
-dokładnie tyle samo plasterków żółtego sera
-ulubione przyprawy
-oleju (do smarowania filetów i do smażenia)



Przygotowanie

Piersi rozbić na w miarę cienkie kotlety. Każdy z nich natrzeć ulubionymi przyprawami (można też iść na łatwiznę i skorzystać z gotowej przyprawy do kurczaka, jaką oferuje wiele firm :)), a później posmarować olejem. Odstawić na godzinkę do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej, "wrzucić" na nią kotlety. Podsmażyć je z jednej strony. Odwrócić na drugą stronę. Na każdym kotlecie położyć po 1 plasterku ananasa i po 1 plasterku sera. Przykryć pokrywką i smażyć aż do roztopienia się sera.
Podawać jak każde danie obiadowe tego typu-z ziemniaczkami, frytkami czy ryżem. No i z surówką oczywiście, bo witaminy to podstawa :D

Niewiarygodnie szybkie i niewiarygodnie pyszne :) Naprawdę fajna odmiana od zwykłych, nuuuuudnych kotletów :P Polecam!

Smacznego :)

prawdziwy bananowiec

Składniki

5 jajek
1 szklanka cukru
1, 5 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju



Przygotowanie

Ciasto utrzeć i połowę wylać na blachę. Do drugiej połowy dodać dwie łyżki kakao i wylać na jasne ciasto.
Na górę poukładać pokrojone w plastry jabłka i upiec.
Pierwsza warstwa:
1 masło
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
3 banany
1 galaretka żółta (rozpuścić w szklance). Masło utrzeć z cukrem i żółtkami dodać gęstniejącą galaretkę, banany i zmiksować. Masę wylać na ciasto.
Druga warstwa:
Na masę dać pokrojone w grube plastry banany (2-3) i zalać zieloną galaretką ( 2 sztuki) troche mniej wody niż w przepisie.
Trzecia warstwa:
Ubić 4 białka z dwoma łyżkami cukru. Gdy jest ubite dodać galaretkę czerwoną ( rozpuszczona w szklance).
Dużo pracy, ale warto smacznego.

Aromatyczna sałatka z kaszy jaglanej i szynki szwarcwaldzkiej

Składniki

1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki wody
8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
3 średnie pomidory
1 cebula
sól
pieprz
zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
kilka liści świeżej bazylii
2 łyżki oleju
20 dag konserwowej papryki czerwonej





Przygotowanie

Kaszę przepłukać zimną wodą na sitku i zlać 1 szklanką wrzątku w celu usunięcia charakterystycznej goryczki. Wrzucić kaszę do niewielkiego garnka, zalać zimną wodą, dodać odrobinę soli i gotować aż do całkowitego wyparowania wody. Ostudzić.

Pomidory i paprykę pokroić w cząstki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Szynkę pokroić w paski. Wszystko wrzucić do miski i wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i zioła. Zalać olejem i nakładać kaszę małą łyżką między inne składniki. Udekorować liśćmi bazylii. Podawać na zimno.

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Ciasto na zlamane serce

Składniki

5 dl maki (okolo 300g)
4 dl cukru (okolo 330g)
5 lyzek przesianego kakao
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru waniliowego (moze byc troche wiecej)

250g masla

2 jajka
0.5 dl mleka (albo kawy albo soku pomaranczowego)
250g serka homogenizowanego naturalnego (nie lejacego sie) lub trzykrotnie mielonego twarogu



Przygotowanie

1. Wymieszac wszystkie suche skladniki bardzo dokladnie.
2. Jajka,mleko i serek wymieszac dokladnie w osobnym naczyniu a nastepnie przelac do duzej miski z suchymi skladnikami
3. Wlac roztopione i ostudzone maslo
4. Przelozyc do natluszczonej formy na babke. Piec 50-60 min w 180C. Przed wyjeciem poczekac az ostygnie

Jest to przepis od kolezanki Finki , ciasto jest mocno czekoladowe i wilgotne nazwa oryginalna: Särkyneiden sydänten kakku



UWAGA! miara w decylitrach jest miara oryginalna, dla ulatwienia podalam przyblizona wartosc w gramach, w miare mozliwosci uzywajcie miary oryginalnej!

sałatka z bakłażana

Składniki

1 sredniej wielkości bakłażan
parmezan
oliwa z oliwek
sól i  biały pieprz



Przygotowanie

bakłazana umyć , pokroić w dośc cienkie krążki , ( warto go posolic i odstawić na jakis czas aby stracił specyficzna dla siebie goryczkę  , później odsączyć na paierowym ręczniku )
lekko posolić  , oprószyć pieprzem ,
Na dobrze rozgrzana patelnie grillową ( grill elektryczny lub w sezonie na ogrodowy ) połozyć plastry i obsmazyc z obu stron.
gotowe plastry posypac startym parmezanem  , zalać oliwa z oliwek odstawić do lodówki  , dobrze schłodzić .

Mozna podawać jako dodatek do mięs , lub samodzielna sałatę z dodatkiem grzanek .

Sałatka z grzybami Magdalenki

Składniki

główka sałaty
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
2 cebule
3 ogórki konserwowe
2 jajka, ugotowane na twardo
puszka kukurydzy
mały słoiczek pieczarek marynowanych
1 marchew, ugotowana
pietruszka (ilość dowolna)
Sos sałatkowy grecki KNORR



Przygotowanie

Cebulę, marchew, ogórki, jajka, pieczarki, pietruszkę pokroić. Sałatę umyć, wysuszyć i poszarpać. Do wszystkich składników dodać kukurydzę, a następnie wymieszać z sosem sałatkowym.

Smacznego!

niedziela, 15 kwietnia 2012

Krem kalafiorowo-selerowy

Składniki

30 dag różyczek kalafiora
30 dag selera
15 dag jasnej części pora
20 dag serka topionego
ok. 150 ml słodkiej śmietanki 30%
ok. 1 litra wywaru warzywnego
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/5 łyżeczki białego pieprzu



Przygotowanie

Oczyszczone i pokrojone warzywa zalać wywarem, osolić i gotować do miękkości. Przestudzić. Zmiksować na krem wraz ze śmietaną oraz serkami topionymi (ja używam trójkątnych serków firmy Hochland, które świetnie się rozpuszczają w zupie). Przyprawić do smaku.

Podawać z oprószonymi solą i ostrą papryką grzankami z pieczywa.
Podana gramatura jest przybliżona - warto drogą eksperymentów odnaleźć swój smak kremu warzywnego. Warto, naprawdę!

A tu coś w rodzaju inspiracji:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis37433.html

Ciasto jogurtowo-owocowe

Składniki

biszkopt
* 2 jajka 
* 1/4 szklanki cukru 
* 1/4 szklanki mąki pszennej 
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
* 1 łyżeczka soku z cytryny

masa
* 250g truskawek (mogą być mrożone)
* 10 łyżeczek żelatyny
* 500ml jogurtu naturalnego
* 100g cukru
* 250 śmietany kremówki
* 1/2 galaretki truskawkowej

* ok. 500g winogrona jasnego i ciemnego (lub inne owoce)




Przygotowanie

biszkopt

Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać
Wylać ciasto do tortownicy(26cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec w temp.180 stopni około 25 min.

masa

Truskawki zmiksować z cukrem.
Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do truskawek dodać jogurt i zmiksować, następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy truskawkowej i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, otoczony obręczą, na wierzchu ułożyć dowolne owoce np. winogrona.
Przestrzeń między owocami wlać rozpuszczoną w 200ml wody galaretkę i wstawić do lodówki do stężenia.

Bomba rumowa Sylwii

Składniki

Biszkopt:
22 dag maki22 dag cukru6 jajpół łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy
łyżka rumuKrem Rumowy
szklanka kremówki4 żółtka15 dag cukru6 łyżek rumu25 dag miekkiego masłasłoik dżemu morelowegopuszka ananasów




Przygotowanie

Z białek, 4 łyżek bardzo zimnej wody, cukru i cukru waniliowego ubić sztywną pianę.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,żółtkami i rumem, a na końcu z pianą ubitą z białek.przełożyć ciasto do tortownicy wyłozonej pergaminem i piec 60 min w 170'C.Przygotować krem- śmietane zagotować na niezbyt duzym ogniu, ciagle mieszając. Żółtka utrzec z cukrem i mieszając wlać gorącą smietanę, podgrzewać mieszajac-krem nie może sie zagotować!schłodzic do temperatury pokojowej i wymieszać z rumem.Masło utrzeć na puch, i nadal ucierając dodajemy małymi porcjami krem rumowyWystudzony biszkopt przeciąć na 2/3 wysokości, na cieńszym blacie rozsmarować dżem i ułozyc osączone ananasy- mozna pokroic na kawałki, albo układać w całości.Grubszy kawałek biszkopta kroimy w kostkę- albbo delikatnie rwiemy na małe kawałki, mieszamy z kremem i formujac kopczyk układac na ananasach.wstawić do lodówki na 2 dni.W oryginalnym przepisie chłodzimy 2 dni w lodówce-ale u mnie nigdy sie to nie udało, bo poprostu szybko znikał.nawet kawałek sei nie uchował 2 dni

A oto fotka:

ps, przepis zaporzyczony z poradnika-ale tyle razy robiony przeze mnie że postanowiłam zamieścic go i podzielic sie z innymi:)

Surówka wiosenna z serem żółtym

Składniki


ser żółty 10 dkg
rzodkiewka 1 pęczek
ogórek zielony 1 szt
pomidor 1 szt
szczypiorek
sól
pieprz
majonez 2 łyżki




Przygotowanie

Ser pokroić w kosteczkę , dodać pokrojoną w kostkę rzodkiewkę , ogórka , pomidora i szczypiorek. Wszystko wymieszać, doprawić solą , pieprzem i majonezem, jeszcze raz wymieszać. Posypać bazylią.

 Smacznego.
                                  

schab pieczony w ketchupie

Składniki

1 kg schabu bez kości
słoiczek oliwek
cebula
3 ząbki czosnku
ketchup pikantny
sól, pieprz, przyprawa do mięsa delikat
kostka rosołowa grzybowa
szklanka wody



Przygotowanie


Mięso pociąć na kotlety, doprawić. W naczyniu żaroodpornym rozpuścić kostke rosołowa w małej ilości wody.Cebulę, czosnek drobno posiekać, oliwki pokroić na pół. Płaty schabu nasmarować z obu stron ketchupem. Ułożyć je w naczyniu, na to posiekana cebula z czosnkiem i oliwki, potem następna warstwa - mi wyszły dwie. Zapiekać 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, na termoobiegu.

sobota, 14 kwietnia 2012

Sałatka pstry Pstrąg

Składniki

1 upieczony pstrąg (ew.inna delikatna ryba)1 opakowanie mieszanki sałat (sałata głowiasta, karbowana, rzymska, cykoria etc.), bądź jedna główka sałaty.1 puszka kukurydzypo dużej garści oliwek czarnych i zielonych1 cebula1 duża garść orzechów włoskich1 duża pomarańczasok z 1/2 cytrynyok.3 łyzki oliwy z oliwekłyżeczka cukrułyżeczka soli




Przygotowanie

Sałate um,yć, osuszyc i przełożyć do miskiPstrąga wypatroszyć  a dokładniej - starać się usunąć wszelkie ości, by pozostało samo białe mięsko (z tym niestety najwięcej roboty...). Mięsko to pociapać na kawałki (niedokładnie, bo i tak się rozprzestrzeni w sałatce ) i wrzucić do miski.
Cebulkę pociąć w cienkie piórka, osolić i dorzucić na rybkę. Kukurydzę odsączyć, wsypać do miski.
Oliwki pokroić w połówki, bądź krążki i dosypać do reszty.Pomarańczę obrać, odrzucić białą goryczkową warstwę i pokroić w kostkę (wszelki sok zbierać do miski, bo przyda się na sos). Dodać do sałatki.
Orzechy posiekać i dorzucić do reszty składników.
Przygotować sos: 3 łyżki oliwki wymieszać z sokiem z pomarańczy i cytryny. Dodać po łyżeczce cukru i soli, wymieszać i polać sałatkę.
Całość wymieszać i podawać na świeżo. Smacznego!  

piątek, 13 kwietnia 2012

Ciasteczka piwoszki

Składniki

1 kostka margaryny Palma


1/2 szkl piwa


2 szkl mąki


marmolada wieloowocowa lub śliwkowa


 





Przygotowanie

Zmrożoną margarynę zetrzec na grubej tarce,powoli dodawac mąkę i piwo.

Wyrobione ciasto włożyc na godzinkę do lodówki.

Ciasto rozwałkować,szklanką wykrajać kółka.

Na każde kółko dajemy marmoladę,ciasteczka sklejamy.

Pieczemy w temp 180C

 

Przed podaniem można posypac cukrem pudrem.

 

Rogaliki drożdżowe z powidłami

Składniki

2 kostki miękkiej margaryny (2x250g)
1 kg mąki tortowej
2 jaja
3 łyżki cukru
10 dag drożdży
16 łyżek mleka
szczypta soli
słoik powideł śliwkowych lub innej marmolady




Przygotowanie

Drożdże kruszymy i rozrabiamy w ciepłym (ale nie gorącym) mleku.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko z drożdżami, cukier, sól, jaja oraz posiekaną na mniejsze kawałki miękką margarynę.
Wyrabiamy gładką kulę ciasta, którą następnie dzielimy na 4 mniejsze kule.
Wszystkie kule wrzucamy do lodowatej wody i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię. Najlepiej jest to zrobić w głębokiej misce lub wiaderku.

Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię, każdą z kul osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie poszczególne kule zagniatamy ponownie na stolnicy podsypanej mąką i wałkujemy na placki o grubości około 3-5 mm. Wycinamy trójkaty, nakładamy powidła i formujemy rogaliki. Rogaliki smarujemy na wierzchu rozmąconym jajkiem.

Pieczmy w 180 stomniach na nasmarowanej blaszce 10-15 minut na złoty kolor. Po przestudzeniu lukrujemy.

surówka z kapusty czerwonej - pyszna, szybka i bardzo łatwa

Składniki

kapusta czerwona
sól
majonez




Przygotowanie

-Kapustę czerwoną drobno szatkujemy. -Solimy ją i odstawiamy na jakąś godzinkę. -Dodajemy majonez, mieszamy i gotowe! SMACZNEGO!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk ;)

czwartek, 12 kwietnia 2012

Jajka faszerowane z pieczarkami

Składniki

12 jajek
30 dkg pieczarek
natka pietruszki
ewentualnie koperek
4 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej smietany
sól, pieprz



Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć żółtka. Pieczarki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Udusić na tłuszczu. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać pieczarki, majonez, smietanę i przyprawić. Nakładać na płówki jajek w miejsce po żółtku i na całej powierzchni.

Miła odmiana dla zwykłych jajek goszczących zazwyczaj z zimną płytą na stole urodzinowym.

Smacznego :)

Miodowiec

Składniki

Biszkopt:
5 jaj
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Placek miodowy:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
15 dkg margaryny
1 jajko

Krem:
1/2l mleka
1 masło roślinne (małe)
1 szklanka cukru
2 paczki cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej




Przygotowanie

Biszkopt: białka ubić, dodać cukier żółtka, mąkę, proszek i wymieszać. Piec 20 min. w temp. 180 C Placek miodowy: wyrobić z podanych składników ciasto, które należy wyłożyć na blache wysmarowaną tłuszczem. Piec 20 min. w temp. 180-200 C Krem: Odlać 1/2 szkl mleka do tego dodać mąkę, cukier i wymieszać. Pozostałą część mleka zagotować i rozpuścić w nim masło. Następnie wlać mleko z mąką i cukrem i zagotować. Przekroić biszkopt. Na pierwszej warstwie rozsmarować połowę gorącego kremu położyć placek miodowy, drugą część kremu drugą warstwę biszkoptu. Można oblać polewą czekoladową.

ala gołąbki

Składniki

 0,5 kg mielonego mięsa
1-2 cebule
2 jajka
kapusta pekińska
bułka tarta
pieprz
sól
koncentrat pomidorowy



Przygotowanie

wymieszać mięso,dodać jaja, pokrojoną w kostkę cebulę i kapustę pekińską. doprawić do smaku.uformować kotlety (podsypując bułką tartą, aby sie "trzymały") usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.Przełożyć je do żaroodpornego naczynia i zalać wodą z przecierem. Zapiekać około 1 godziny. Zrobić sos i podawać z ziemniakami i surówką

   zdjęcie: Ilka76

środa, 11 kwietnia 2012

Pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym

Składniki

Pulpety:
0.5 kg mielonego mięsa (najlepiej wieprzowego)
0.5 szkl bułki tartek
2 jajka
przyprawa do mięsa mielonego (lub inne według uznania)
mała cebula
1l bulionu
Sos:
2 łyżki oleju
3-4 duże pieczrki
1 cebula
1 łyżka mąki
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy do smaku ( według uznania)



Przygotowanie

Do mięsa mielonego wsypać bułkę tartą, wbić jajka oraz dodoać drobno posiekaną cebule i przyprawy. Wszystko wyrobić na jednolitą masę i formować niewielkie pulpety.
Wrzucić je do gotującego się bulionu i gotować na niewielkim ogniu przez ok 10-15 min.
Pulpety wyłowić z bulionu.
Na patelni rozgrzac olej, wrzycic posiekaną cebulę i pokrojone w półplasterki pieczarki. Całośc smażyć na małym ogniu aż składniki staną się miękkie. Następnie dodać mąkę wywar z pulpetów oraz koncentrat pomidorowy.
Całość dokładnie wymieszać dodać pulpety i gotowac na małym ogniu jeszcze przez 5 min.

Podawać z ryżem lub makaronem.

Pączki sąsiadki

Składniki

30dag mąki
1 jajko
3żółtka
4łyżki cukru
1/2 kostki kasi
7 dag drożdzy
3/4 szklanki mleka( 3.2%)
2łyżki spirytusu
1 opakowanie cukru waniliowego kasia
szczypte soli
konfitura z wisni
do dekoracji!!!!!
cukier puder cukier waniliowy do posypania



Przygotowanie

1.Drożdze rozkruszyc zalac niewielka iloscia mleka letniego osłodzonego pozostawic w ciepłym miejscu do wyrośniecia
2. Kasie rozpuscic na parze i ostudzic jajko i zoltka z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta jednolita mase ubic
3. Make przesiac przez sito do duzej miski dodac wyrosniete drozdze pozostaly cukier mase jajeczno rozpuszczona kasie sól spirytus.
4Wyrobic ciasto rekoma dodawac w miare potrzeby pozostale mleko gdy ciasto zaczyna odstawac od reki nakryc miske scierka
5. Z ciasta odrywac malutkie kawałeczki wielkosci orzecha włoskiego i formowac placuszki na placuski nakładac łyzeczka konfiture nastempnie ulepic brzegi uformowac kulke i pozostawic do cponownego wyrosniecia
6. w niskim szerokim rondlu rozgrzac plante wkładac po cztery paczki powiny swobodnie pływac i smarzyc na złocisty kolor odwracajac w połowie smarzenia
7.Po osaczeniu z tłuszczu nz bibułce posypac cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

Placki pankracki

Składniki

CIASTO NALESNIKOWE:
0,5 l. mleka
okolo 0,5 kg.maki,
2 lyzki oliwy,
proszek do pieczenia(pol lyzeczki),
2 jajka,
sol,pieprz.
DODATKI:
4 male pieczarki,
4 oliwki(niekoniecznie),
2 parowki duze,cienkie,
1 ogorek konserwowy(zielony),
1 sredni pomidor,
cwierc czerwonej papryki,
garstka szczypioru(lub mala cebula),
1 papryka chilli(niekoniecznie).





Przygotowanie

Wszystkie dodatki pokroic w kostke i wsypac do miski.
Skladniki na ciasto nalesnikowe,dodac do miski i dokladnie wymieszac.Sol i pieprz dodac do smaku.
Na rozgrzana patelnie z oliwa wylewamy placki zapiekajac z obu stron.po obruceniu mozna posypac tartym serem, ktory sie roztopi pod wplywem ciepla
mozemy podawac z ketchupem. SMACZNEGO!

wtorek, 10 kwietnia 2012

Malinówka

Składniki

maliny


2kg cukru 


0,5l spirytusu (lub dowolnej wódki)





Przygotowanie

maliny zebrać wycisnąć sok przez ścierkę.

na litr soku 2 kg cukru ,

rozmieszać cukier,dodać spirytus lub wódkę.

PULPETYw sosie pomidorowymm

Składniki

50 dkg mielonego mięsa wieprzowego

1 cebula

1 torebka ryżu

1 jajko

2 łyzki mąki

przecier pomidorowy

1/2 litra bulionu z kostki

olej

 sól pieprz 
                                                

       



Przygotowanie

Ugotować ryż i odcedzić.

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.

Mięso włożyć do miski dodać ugotowany ryż, zeszkloną cebulkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Formować w dłoniach kulki i obtaczać w mące i usmażyć.

Zalać bulionem i dusić 15 minut.

Wyjąc klopsiki łyżką cedzakową do osobnego naczynia i do bulionu dodać przecier pomidorowy można przyprawić do smaku.

Zagotować.

Włożyć klopsiki i podgrzać.

Rada

Można zagęścić sos mąką i dodać smietanę.

Ja zagęściłam mąką i dodałam śmietanę.

 












                                     Smacznego!!!                  

poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Szparagi pod migdałami dla Till

Składniki

szparagi (ilość wg apetytu);
mała cebula (niekoniecznie);
5 dag masła (2 łyżki);
2 łyżki mąki;
2 szklanki mleka;
ser pleśniowy np. Lazur (10 dag lub mniej), jeżeli ktoś nie lubi, proponuję ser żółty;
płatki migdałów;
przyprawy: sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, cukier, gałka muszkatołowa.

*Sos serowy nadaje się również jako dodatek do mięs. 


                   





Przygotowanie

     Przepis dedykuję nieocenionej Till, której dziękuję... po prostu:)

     Szparagi, jeżeli trzeba, obieramy i gotujemy na parze lub tradycyjnie w garnku z dodatkiem soli i cukru ok 15-20 min.
     Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle, wsypujemy mąkę, krótko przesmażamy i dolewamy mleko. Następnie dodajemy ser starty na grubych oczkach oraz przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Miksujemy na gładki krem. 
     Migdały podsmażamy na suchej teflonowej patelni. Nie jest to dodatek obowiązkowy, ale świetnie równoważą goryczkę szparagów. 
     Ugotowane szparagi polewamy sosem i posypujemy prażonymi migdałami. Nadają się na przekąskę, lekki obiad lub jako dodatek do głównego dania.

                                   

sos do zapiekanek

Składniki

mały słoik majonezu
3 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
mały pęczek szczypiorku
pół łyżeczki papryki ostrej
pieprz
sól
czosnek granulowany



Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszac, szczypiorek oczywiście pokroic drobno. Sosik jest dośc ostry ale idealny do zapiekanek, tostów, chamburgerów.

Babeczki czekoladowe Oli

Składniki

Składniki:
150 g mąki
3 jajka
125 g masła (miękkie)
120 g cukru
4 łyżki kakao
4 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki
cukier puder



Przygotowanie

1. Utrzeć masło z jajkami.
2. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
3. Połączyć.
4. Zmiksować.
5. Dodać rodzynki.
6. Natłuścić foremki, wysypać mąką.
7. Napełnić foremki masą.
8. Piec 10-20 minut w 200 stopniach.
9. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z foremek i zostawić do ostygnięcia.
10. Posypać cukrem pudrem.







Babeczki są bardzo łatwe do zrobienia.

SMACZNEGO !

sobota, 7 kwietnia 2012

Sernik przekładany

Składniki

Ciasto:


4 jajka; 1 szk. cukru; 1 szk. mąki; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 2-3 łyżki kakao; 2 łyżki kwaśnej śmietany


Masa serowa:


75 dag półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego; 6 jaj; 1 kostka margaryny; 1,5 szk. cukru; 1 łyżeczka mąki pszennej; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; bakalie; aromat pomarańczowy


Dodatkowo:


polewa kakaowa, wiórki kokosowe





Przygotowanie

Ciasto: Białka ubić na sztywno dodając partiami cukier. Dodawać po jednym żółtku i śmietanę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać na formę wyłożoną pergaminem, piec 30-40 minut w temp.160-180'C. Po upieczniu przekroić na dwie częsci.

Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Dodać ser, obie mąki, aromat, bakalie. Na końcu delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek.

W formie ułożyć jedną część ciasta, wylać połowę masy serowej, drugą część ciasta i pozostałą część sera. Piec w całości przez 50 min. Po upieczeniu udekorować polewą i wiórkami kokosowymi.

* Przepis na dużą formę. Przepis pochodzi ze zbiorów s. Anastazji, z drobnymi modyfikacjami. Być może występuje już na WŻ, ale wiem że niektóre osoby korzystają z moich przepisów, dlatego polecam go tutaj. Udanych wypieków ;)

piątek, 6 kwietnia 2012

Krupnik z żołądków

Składniki

0,5 kg żołądków kurzych (albo innych drobiowych)
1 kostka rosołowa
włoszczyzna świeża, suszona albo mrożona  (ale bez kapusty włoskiej)
kasza jaglana albo kuskus
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 ziemniak



Przygotowanie

1. nastawiamy pół dużego garnka wody (ok 2,5l) żeby się zagotowała podczas gdy przechodzimy do następnych czynności
2. żołądki bardzo dokładnie wypłukać w ciepłej wodzie, bradzo dokładnie żeby nie było paskudztw, wykrawamy twarde części (i dajemy kotu;-) i kroimy w paseczki
3. kroimy warzywa (włoszczyznę) oraz cebulę i ziemniak
4.jak woda zawrzała to wrzucamy kolejno żołądki i kaszę jaglaną(jak mamaykus kus to jeszcze nie wrzucamy), po ok 5 min resztę (czyli albo pokrojoną włoszczyznę, albo 2 garście suszonej, albo całe opakowanie mrożonej) oraz kostkę rosołową
5. na średnim ogniu gotujemy przez ok 0,5 h - potem zmniejszamy ogień 
6. na koniec dodajemy pół szklanki kuskusu jak nie wrzuciliśmy wcześniej kaszy oraz czosnek pokrojony lub wyciśnięty
7. najlepiej smakuje posypany świeżą pietruszką
Smacznego 
p.s. moja rodzinka narzeka że zupa jest za gęsta i nie mają w brzuszku miejsca na drugie, więc wedle uznania można dodawać więcej wody pamiętając o proporcjonalnym zwiększeniu ilości kostek rosołowych

czwartek, 5 kwietnia 2012

Pierś z kurczaka w sosie z warzywami i groszkiem

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
1 duża marchewka
3/4 szklanki konserwowego groszku
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 czubata łyżka mąki do zagęszczenia sosu
1/4 szklanki wody+3 szklanki wody do zalania mięsa.
1 łyżka przyprawy do drobiu
sól
pieprz
majeranek
2 łyżki oleju

szklanka =250 ml




Przygotowanie

Pierś umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę.
Obsmażyć na oleju na patelni, wyjąć na talerz.
Na tej samej patelni obsmażyć pokrojoną cebulę i marchew, pod koniec lekko zgnieciony  czosnek(ząbki mają być w całości)
Dodać przyprawy, wodę i dusić na małym ogniu około 20 min aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec dodać groszek i dusić jeszcze 5 min.
Na końcu rozrobić mąkę (uważać żeby nie było grudek) zaprawić sos i mieszając gotować jeszcze 2 min.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.

                                     
Polecam na szybki obiad:)

Bananowiec

Składniki



Biszkopt z 3 jaj.

Masa bananowa:
3 banany
2 opakowania śmietany śnieżki w proszku
0,5 L mleka (do żelatyny+śnieżki)
5 łyżeczek żelatyny

Dekoracja:
3 - 4 banany
2 galaretki cytrynowe



Przygotowanie

Upiec biszkopt z 3 jaj ciemny (może być też jasny). Blaszka 25 x 40 cm

Przygotowanie masy bananowej;

Banany obrać i zmiksować na jednolitą masę.
Zagotować pół szklanki mleka i rozpuścić w nim żelatynę.
Śnieżkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
Do ubitej śnieżki wkręcać po łyżce masę bananową. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę. Masę wylać na ostudzony biszkopt i odstawić do lodówki żeby stężała.

Dekoracja:
Banany pokroić w plastry i ułożyć na masie.
Zalać tężejącymi galaretkami.

Tarta z mirabelkami

Składniki

Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru
2 żółtka

Nadzienie:
50 dag mirabelek
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich



Przygotowanie

Ciasto:
masło z mąką posiekać, dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, wstawić na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:
mirabelki umyć, wydrylować. Masło roztopić na patelni, włożyć owoce, posypać cukrem, smażyć 5 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę. Posypać orzechami, rozłożyć mirabelki. Piec przez 30 minutwtemp.220°C.  
 

środa, 4 kwietnia 2012

Ulubione curry z kurczaka i warzyw

Składniki

2 piersi z kurczaka
1 cebula
pół bakłażana lub małej cukinii
2 marchewki
pół papryki zielonej
pół papryki czerwonej
łyżka (mniej lub więcej) pasty curry (zielona, czerwona lub żółta)
mała puszka mleka kokosowego lub pół puszki większej (ponad poł szklanki)
2 łyżki oleju



Przygotowanie

1. Piersi pokrój w grubszą kostkę. Posiekaj cebulę. Obierz marchewkę, pokrój w krążki. Paprykę pokrój w kwadraty, bakłażana w grubą kostkę.

2. Na oleju zeszklij cebulę, włóż mięso, pastę curry i obsmaż na ostrym ogniu aż straci surowy wygląd.  Dodaj warzywa i smaż jeszcze przez chwilę, dolej mleko kokosowe i pół szklanki wody, osól. Duś do miękkości mięsa i warzyw.

3. Podaj w miseczkach, w oddzielnych podaj ryż basmati, jaśminowy lub inny biały. Gorące, pikantne, pachnące, kremowe curry .

Pastę curry kupilam w sklepie orientalnym, są różne jej rodzaje. Smakuje i pachnie naprawdę inaczej niż żółta przyprawa curry w proszku. Kosztuje trochę ponad 10 pln, ale jest jej całe wiaderko (małe), można ją trzymać bardzo długo w lodówce i się nie psuje ( bo ma pewnie za dużo piekących składników, zabija bakterie). No i można dodawać ją do wielu potraw, nie tylko indyjskich. Zamiast mleczka kokosowego, które ja bardzo lubię (do kupienia w supermarketach-droższe, a także w sklepach orientalnych - tańsze) można dodać słodką śmietankę. Kwaśna nie zagra z curry.
 

wtorek, 3 kwietnia 2012

Potrawka curry z bananami

Składniki


 5 bananow ,

 1 cebula ,

 1 puszka ( 400 ml ) mleczka kokosowego ,

 1 czubata lyzka zoltej pasty curry ( kupilam w Sklepie Kolonialnym ),

 posiekana natka pietruszki ,

 swiezo zmielony pieprz ,

 olej do smazenia






Przygotowanie


 1. Banany obrac ze skorek i pokroic na kawalki ( ok 2,5 cm ).

 2. Rozgrzac na patelni olej i usmazyc banany na jasnobrazowy

     kolor a nastepnie wytrzec papierowym recznikiem z nadmiaru

     tluszczu.

 3. Na tym samym oleju podsmazyc pokrojona w piorka cebule.

 4. Dodac kawalki bananow oraz paste curry .

 5. Wlac polowe mleka kosowego , wymieszac i gotowac na wolnym

     ogniu ok 10 minut. Doprawic pieprzem do smaku .

 6. Po tym czasie wlac reszte mleka i zagotowac .

 7. Na koncu dodac posiekana natke pietruszki ( 3 lyzki )


   PODAWAC Z RYZEM BASMATI

Pasztet z kurczaka

Składniki

1 średni kurczak ok. 1,5 kg
około 25 dag pieczarek
cebula
1 pudełko masła roślinnego (25 dag)
bułka sucha (1/2 francuza - batonu)
przyprawy (vegeta, pieprz listek, ziele)
2  - 3 jajka





Przygotowanie

Rozpuścić i rozgrzać w rondlu masło, włożyć kurczaka pokrojonego na kawałki, dodać obraną cebulę (1-2 zależy jakie duże), dodać obrane pieczarki w całości, listek bobkowy, ziele angielskie, pieprz nie mielony, vegetę i dusić do miękkości (ok. 1 godziny). Przestudzić, przecedzić,  część kości z kurczaka dać psu (oprócz piszczelowych), resztę wszystko zmielić (wszystko! czyli mięso z kurczaka razem ze skórką i wszystkim co miękkie, pieczarkami, cebulą). Bułkę suchą namoczyć w pozostałym tłuszczu, też zmielić, dodać surowe jaja, doprawić do smaku (pieprz, sól, vegeta, gałka muszkatołowa wg uznania), wymieszać dokładnie. Piec w podłużnej formie (keksówka) ok. 40 minut w 180 stopniach. Formę wykładam folią aluminiową, żeby łatwiej potem wyjąć. Przepis mam od koleżanki z pracy.

sałatka z brokuł

Składniki

 1 brokul  5 jajek  1 mały majonez ćwiartka ŚMIETANY 5 ząbków czosnku sól pieprz   pomidor 



Przygotowanie

brokuły ugotować aż kwiatki bedą miekkie ostudziuć wyłożyć do miseczki kwiatki brouł   na wierz układać wczesnie ugotowane jajka  na twardo w plasterki .miedzy czasie zrobić sos czyli: majonez i śmietanę wymieszać i dodać czosnek wyciśnięty dodać sół pieprz i zalać te brokuły .PO 5 minutach lekko wymieszać  , w lato można pokroić pomidorka i na wierzch poukładać  , a w misce układać brokuły jajka brokuły jajka .POLECAM JEST PYSZNA

Ciasto brzoskwiniowe pyszne i ekspresowe

Składniki

ciasto:
- 150 g mąki
- 75 g margaryny
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
nadzienie:
- 550 g brzoskwiń z puszki
- po 2 łyżki cukru, cukru pudru i siekanych pistacji (nie solonych)
- 1 łyżka wiórków kokosowych



Przygotowanie

1. Zagnieść składniki na ciasto i chłodzić 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepić małą tortownicę (śr. ok 21 cm) robiąc brzegi.
2. Ciasto posypać cukrem zwykłym, pistacjami i kokosem. Na to ułożyć plasterki brzoskwiń.
3. Piec 30-40 minut w 200 stopniach. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Niby piernik

Składniki


2 szklanki cukru

5 całych jajek

2 łyżki stołowe kakao

1 1/2 szklanki oliwy

4 szklanki mąki

2 łyżki stołowe sody

2 płaskie łyżeczki cynamonu

1 kg jabłek np. szara reneta

cukier waniliowy

olejek pomarańczowy (kilka kropel)

orzechy i rodzynki do smaku

**************

czas: 90 minut

porcje: 10-12
koszt: niedrogie
kalorie: bardzo dużo

Przepis nadesłany przez:
BaciaK.
 

 



Przygotowanie


Podzielę się z Wami przepisem na niby piernik który dostałam od mojej babci. Ma on tą jedną zaletę, że wychodzi zawsze i jest bardzo smaczny. Co ciekawsze - im dłużej stoi tym jest smaczniejszy (ale nie może się dłużej uchować).
******************
Utrzeć do białości 2 szklanki cukru z całymi jajkami. Pod koniec ucierania dodać dwie łyżki kakao. Do tego dodawać ciągle ucierając na przemian 1 1/12 szklanki oliwy i 4 szklanki mąki. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i do tego dodać 2 płaskie łyżeczki cynamonu tworząc jednolity roztwór. Całość wlać do ciasta i wymieszać.
Obrać jabłka i pokroić w kostkę. Do jabłek dodać cukier waniliowy, olejek pomarańczowy, obrane orzechy i rodzynki, całość wymieszać i dodać do ciasta.
Całość dokładnie wymieszać, wyłożyć na blachę i wsadzić do piekarnika z temperaturą ok. 180 stopni na ok. 1 godzinę. To porcja na dużą blachę. Na blaszkę 25cm/30cm wystarczy użyć połowy składników.
Życzę smacznego.

Przepis nadesłany przez:
BaciaK.

surówki z selera

Składniki

I przepis

1 duży seler,
2 marchewki,
można dodać 1 jabłko.

II przepis

1 duzy seler
2 duże jabłka
1 łyzke cukru,
pieprz,
odrobinke soli,
2 -3 łyżki majonezu
1 łyżke musztardy,
można dodać garść rodzynek



Przygotowanie

I przepis

To wszystko trę w zależności od ...humoru? na dużych oczkach a czasami na małych (w przepisie jest na małych). Ze śmietany robię sosik: pół szklanki śmietany, zawsze daję trochę mniej a potem dolewam żeby nie wyszła zupa, troszkę soku z cytryny doprawiam solą i cukrem i oczywiście 2 łyżki chrzanu ze słoiczka, bo jeżeli tarty to 3 łyżki. Mieszam i dolewam do surówki. Pycha, najlepiej smakuje do tłuściejszych mięs.

II przepis

Potrzeć seler, jabłka, dodać cukier, pieprz, sól, majonez i musztardę, czasem podsypuje garść rodzynek... Pyszności :)
"W sałatkach z selera chodzi o to żeby było coś słodkiego czyli np jabłko albo marchew. Może zaeksperymentuj i daj 2 marchewki na 1 seler, zamiast majonezu śmietanę a zamiast musztardy chrzan..."
Powodzenia :)

Przepisy są wzięte z forum Wielkiego żarcia dawno temu razem z komentarzem. Niestety nie pamiętam kto je napisał. Mam nadzieję że ta osoba nie będzie miała mi za złe, że je zapisałam w postaci przepisu.

jagnięcina z miętą

Składniki

Staroangielska potrawa na wykwintny rodzinny obiad. Jest delikatna i nietuzinkowa ze względu na świeże listki mięty. Polecam każdemu - zwłaszcza w okresie Świąt.

- 2 steki lub kotlety jagnięce

- 1/4 cytrynki

- 10 listków mięty

- 2 ząbki czosnku

- oliwa



Przygotowanie

1. Listki mięty oraz ząbki czosnku siekamy drobniutko, łączymy razem i skrapiamy 5 kropelkami cytrynki.

2. Nacieramy Jagnięcinę z obu stron, zostawiamy na 2 godzinki.

3. Tackę do pieczenia smarujemy oliwą, wykładamy na nią kotlety i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Słodkie racuchy

Składniki

Składniki na 24 porcje:

- 20 dag twarogu
- ok. 1/2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 10 dag mąki
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- olej do smażenia
- konfitura wiśniowa lub inna według uznania



Przygotowanie

Białka jajek oddzielić od żółtek. Twaróg pokruszyć, umieścić w wysokiej misce lub rondlu. Dodać żółtka, dosypać cukier i cukier waniliowy, dodać mleko. Całość zmiksować na jednolitą gładką masę. Następnie wymieszać z mąką. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubić sztywną pianę i ostrożnie ale dokładnie wymieszać z masą serową.W głębokiej patelni dobrze rozgrzać olej. Ciasto serowe nabierać łyżką i układać na oleju, formując malę racuszki. Na średnim ogniu smażyć je z obu stron na złoty kolor (po ok. 2-3 min). Gotowe racuszki przekładać na talerz wyłożony bibułą, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Trzymać w cieple.Gotowe racuszki, tuż przed podaniem, obficie oprószyć cukrem pudrem. Podawać z konfiturą wiśniową lub inną ulubioną przez dzieci. Jako dodatek można też serwować sos czekoladowy (polane sosem czekoladowym najlepiej smakują podane z porcyjką świeżych owoców, np., jeżyny, maliny, truskawki itp.) albo każdy racuszek posmarować nuttelą. Dobrym sosem jest też płynny miód. Racuchy serwowane dorosłym warto "wzmocnić" i polać np. odrobiną ajerkoniaku lub malibu o smaku tiramisu.1 porcja wynosi 220 kcal.

Przepis pochodzi z gazety "Tina"

niedziela, 1 kwietnia 2012

Chińszczyzna po studencku

Składniki

2 piersi z kurczaka (opcjonalnie inne mięsko)
opakowanie mieszanki chińskiej warzyw na patelnie
torebę ugotowanego ryżu
przyprawa chińska 5 smaków
ostra papryka (mielona)
sól, pieprz
pieprz cayenne





Przygotowanie

Ryż gotujemy.
kurczaka umyć, obkroić z tłuszczu i innych nieprzyjemnych części, pokroić na średnio drobne kawałki
Wrzucić na patelnie i podmazyć przez kilka minut, uważać żeby nie usmazyć kuraka do końca. Jak się nasza kura podsmazy troche - dodajemy warzywa. Solimy i pieprzymy do smaku.
Jak warzywa zrobią się miękkie dodajemy ryż. Mieszamy wszystko - doprawiamy przyprawami wg własnego smaku.
Możemy dolać na patelnię troszkę wody tak żeby ryż nie byl suchy.

Smacznego.

PS. ja uwielbiam to robić na mega ostro - ale to tylko taki mój smak :)

Potrawa powstała w akademikowej kuchni :)