poniedziałek, 21 listopada 2011

szynka z pieczarkami w sosie serowo-śmietankowym

Składniki


350 gram szynki


1/2 cebuli


1 ząbek czosnku



około 10 sztuk dużych pieczarek


1/2 cebuli


1 ząbek czosnku


2-3 łyżki śmietany


100 gram sera żółtego


pół łyżeczki sosu sojowego


sól, pieprz, delikat do mięs i innych potraw, chili, papryka słodka


olej 


Potrzebne będą 2 patelnie





Przygotowanie

Mięso pociąć w drobną kostke, doprawić, wymieszać z odrobina oleju, posiekaną połową cebulki i przeciśnietym przez praske czosnkiem,  zamarynować na noc. 

Pieczarki obrać, pokroić na plastry, resztę cebuli i czosnek drobno posiekać.

Na jednej z patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebule z czosnkiem, dodać pieczarki, odparować je i podsmażyć, następnie doprawić, dodać sosu sojowego i śmietany, po chwili dodać startego żółtego sera. 

Na drugiej patelnie rozgrzać olej, przesmażyć na nim mieso. Kiedy sie juz zarumieni, dodać je do pieczarek i dusić razem, póki nie zmięknie. W razie potrzeby całość jeszcze doprawić.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz