wtorek, 15 listopada 2011

Ryż zapiekany z jabłkami 2

Składniki

4 torebki ryzu (ew. 2 szklanki)
1 kg jabłek
4 jajka
10 łyżek cukru
ew. cynamon

słodka śmietanka (lub bita śmietanka)



Przygotowanie

Ryż ugotować ze szczyptą soli.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na tarce. Jesli są bardzo kwaśne, można dodać odrobinę cukru i wymieszać.
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na gładką masę, dodać do wystudzonego ryżu i dokładnie wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ryżu, na to ułozyć jabłka. Można posypać cynamonem. Na jabłkach rozłożyć resztę ryżu.
Wstawić do piekarnika i zapiekać pod przykryciem przez 30 min. w temp. 180st.C.
Białka ubić na sztywną pianę z pozostałymi 6. łyżkami cukru. Piankę wylożyc na ryżu i zapiekać już bez przykrycia ok.10-15 min. aż się przyrumieni.

Można podawać ze słodką albo z bitą śmietanką.
Wyśmienity, zarówno na gorąco jak i na zimno, gdy wystygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz