środa, 9 listopada 2011

Jabłecznik babciny

Składniki

Na ciasto:


1 kostka masła,
10 łyżek cukru,
5 jajek,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
20 łyżek mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Na masę jabłkową:


1 głęboki, czubaty talerz jabłek,
2 łyżeczki cynamonu,
3 łyżki bułki tartej,
3 łyżki cukru.




Przygotowanie

1. Miękką kostkę masła ucierać z cukrem do uzyskania gładkeij masy (ja ucieram z reguły 40 minut, czasochłonne ale daje efekt:))
2. Z przerwami dodawać po jednym jajku.
3. Dodać mąkę ziemniaczaną.
4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy.
5. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cynamon, bułkę tartą i cukier.
6. Połowę ciasta wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
7. Póżniej wyłożyć masę jabłkową, a na wierzch ciasto.
8. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


PS: Przepis pochodzi z książki kucharsiej mojej babci, dlatego są takie a nie inne przeliczniki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz