piątek, 11 listopada 2011

Tort Lodowy

Składniki

CIASTO:
3 bialka
lyzka zimnej wody
250 gr.cukru
250gr.mielonych laskowych orzechow


MASA LODOWA:
4 bialka
1/2 litra smietany kremowki
cukier waniliowy
7 zoltek
2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
125 gr.cukru



Przygotowanie

1.PRZYGOTOWAC CIASTO:
Bialka ubic na sztywno z woda,dodajac cukier nadal ubijac.Dodac orzechy,delikatnie wymieszac.Tortownice wylozyc papierem do pieczenia.Mase podzielic na 3 czesci.Kolejno wkladac do tortownicy.Kazdy krazek piec 12-15 min. w tem.180 stopni.

2.PRZYGOTOWAC MASE LODOWA:
Zoltka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym dodac kawe i lekko wymieszac.Bialka i smietane osobno ubic na sztywno delikatnie wymieszac z masa zoltkowo-kawowa.

3.W tortownicy ulozyc krazek ciasta,mase,2 krazek,mase,przykryc 3 krazkiem i wylozyc reszte masy.Tort wstawic na noc do zamrazalnika.Przed podaniem udekorowac np.kakao,bita smietna i owocami.

PODZIELIC SOBIE TA MASE LODOWA TAK ZEBY STARCZYLA NA 3 WARSTWY!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz