sobota, 31 marca 2012

kolorowy makaron

Składniki


Paczka kolorowego makaronu - ja użyłam muszelek - ale moze być tez inny
około 0,5 kg kiełbasy krakowskiej
ceula
2-3 ząbki czosnku
puszka pokrojonych pomidorów
pół słoiczka oliwek nadzianych papryką
2-3 łyżki śmietany
oliwa do smazenia
sól, pieprz, papryka słodka




Przygotowanie

Wczoraj nie chciało mi sie wychodzić do sklepu, więc zrobiłam przeglad lodówki i wyszło takie oto danie: 
Makaron ugotować wedłóg opisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmazyć na niej pokrojoną w kostke kiełbasę, pocientą na piórka cebule i poplasterkowany czosnek. Dodać pokrojone w plasterki oliwki i po chwili pomidory z puszki. Zabielić śmietana, doprawić, wymieszać z makaronem i smacznego

kurczak z warzywami

Składniki

75 dkg filetów z kurczaka lub indyka

2 młode cukinie

2 bakłażany

2 strąki czerwonej papryki

2 ząbki czosnku

2 cebule

2 łyżki oleju

sól, pieprz

natka pietruszki





Przygotowanie

Młode cukinie i bakłażany dokładnie umyć, wytrzeć i pokroić na niezbyt cienkie plasterki.

Z papryki usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.

Cebulę drobno posiekać.

Wszystkie warzywa, oprócz cebuli  wymieszać i dodać rozgniecione ząbki czosnku.

Na patelni rozgrzać olej  wrzucić najpierw cebulę i zeszklić.

Pozostałe warzywa dodać do zeszklonej cebuli  i dusić pod przykryciem 15 minut.

Mięso podzielić na 4 porcje ( 8 plastrów ), posypać  pieprzem, usmażyć na patelni bez tłuszczu, pod koniec smażenia posolić do smaku.

Podawać z uduszonymi warzywami, posypać pokrojoną natką pietruszki.



                                        Smacznego!!! 

Schab w galarecie

Składniki

około kilograma schabu
kostka rosołowa
listek laurowy
2 ziele angielskie
piprz , sól
warzywa, ja daję całą mieszankę
żelatyna



Przygotowanie

Do garnka wlać wodę , tyle żeby schab był zakryty, osolić. zagotować i zdjąć szumy. zmiejszyć gaż , dodać wszystkie składniki, gotować tak długo aż schab będzie miękki.
pokroić na kawałki, Wywar przecedzić przez sitko

rozrobić żelatynę w wywarze. Na opakowaniu na żelatynie są proporcje jak rozrobić , musicie sprawdzić ile Wam wyszło wywaru i zrobić wg opisu na oakowaniu  żelatyniy, następnie zalać schab i do lodówki.Udekorować wg uznania. Bardzo dobry, mokry schab, polecam

piątek, 30 marca 2012

Łasuch

Składniki

1 szklanka cukru
250g masła lub margaryny
3/4 szklanki mocnej esencji z herbaty (lub kawy)
250g mleka w proszku (nie granulowane)
4 łyżki kakao
2 wafle (duże kwadratowe)
po 1/2 szklanki orzechów i rodzynek



Przygotowanie

Esencję zagotować z masłem, cukrem i kakao (przesiać).
Ostudzić. Dodać mleko w proszku.
Dobrze wymieszać.
Na końcu dodać pokruszone wafle i bakalie.
Wlać do foremki (najlepiej wyłożyć folią).
Wstawić do lodówki. Kroić na drugi dzień.



Przepis  z radia.

czwartek, 29 marca 2012

Pyszne ciasto mojej siostry

Składniki

2 paczki krakersów;
krem karpatkowy;
puszka mleka skondensowanego słodzonego;
½ l śmietany 18% i dowolna galaretka lub krem karpatkowy






Przygotowanie

Na spód formy ułożyć krakersy. Zrobić krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na krakersy. Przykryć kolejną warstwą krakersów. Mleko w puszce włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby puszka była całkowicie zanurzona (można ją położyć). Gotować przez 1 godzinę na wolnym ogniu, dolewając w razie potrzeby wody, żeby puszka cały czas była całkowicie zanurzona. Lekko ostudzić i wyłożyć gotowy karmel na krakersy. Przykryć trzecią warstwą krakersów. Na to można rozłożyć ponownie krem karpatkowy lub ubić śmietanę zmieszaną z dowolną rozpuszczoną galaretką. Ozdobić posypką wedle uznania. Ciasto na kwadratową blachę. Wypróbowałam je i gorąco polecam. Smacznego.

środa, 28 marca 2012

czarno-biały sernik 2

Składniki

ciasto:
1 1/2 szkl mąki tortowej
3/4 szkl cukru pudru
2 żółtka
200 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

masa:
1 kg serka półtłustego homogenizowanego
1 szkl cukru pudru
4 białka
10 łyżek wiórek kokosowych
4 łyżki roztopionego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej

polewa:
200g kruchych krówek
6 łyżek mleka

starta czekolada deserowa



Przygotowanie

Składniki na ciasto połączyć, wyrobić, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika.

Ser połączyć mikserem z cukrem, masłem i mąką ziemniaczaną. Dodać wiórki i wymieszać. Ubić pianę z białek i dodawać ją do masy delikatnie mieszając całość.

Prostokątną formę (dużą) wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć 1/3 ciasta.
                        
Wylać na to połowę masy serowej, zetrzeć kolejną 1/3 ciasta i masę. Na koniec oczywiście ostatnia część ciasta.
                        
Piec ok. 1h w piekarniku o temp. 180-200 st C

polewa (z przepisu CIASTO Z KRÓWKĄ)
Krówki włożyć do garnuszka, dodać mleko.Gotować na małym ogniu aż do powstania gęstej masy. Odstawić do przestudzenia i polać nią ciasto. Wierzch można posypać startą czekoladą. Ciasto należy koniecznie schłodzić!



     

pierwotna wersja przepisu pochodzi z opakowania serka Jogoser, jest jednak przeze mnie udoskonalona.

Paszteciki Oli

Składniki

- 3 szklanki mąki
- 3/4 kostki margaryny 190g (Kasia|) -schlodzonej w lodówce
- 4 dkg drożdży
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/2 - 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- szczypta soli

- 1 białko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem

- dowolny farsz






Przygotowanie

Mąke wsypać na stolnicę lub do miski, rozkruszyc drożdże do tego margarynę konicznie schlodzoną i drobno pokrojoną.
Palcami rozgniatać drożdże i margaryne z mąką.
Wbić 2 jajka + zółtko, dodać sól i 1/2 szklanki śmietany. Wszystko zagnieść szybko, choć dokładnie.
Zagnieść tak jak ciato na pierogi. Gdy za gęste i za twarde dodać resztę śmietany, aby ciasto było mięciutkie.

Włączyć teraz piekarnik.
Ciasto dzielimy na dwie równe części,
Farsz dzielimy na 6 równych części.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy dość grubo masłem lub margaryną.

Teraz bierzemy jedna część ciasta i posypując mąką rozwałkowujemy na prostokąt taki na szerokość blaszki a na długość troche większą niż blaszka.
Ważne aby ciasto było w miarę równo rozwałkowane na grubość ok 0,5 cm.
Dzielimy ciasto na 3 prostokaty. Na środek każdego nakładamy jedną część farszu.
Zawijamy brzegi i kładzemy na blaszkę łączeniem pod spód.

Uwaga !! ciasto przy przenoszeniu może się rozciągnąć i nie zmieści się nam na blachę. !!

Gdy trzy rulony są już na blasze, to nożem nacinamy każdy w odstepach 5-6 cm. Śmiało można kroić w odstępach mniejszych - jak kto lubi.
Przykrywamy ściereczką na 10-15 min. W tym czasie robimy to samo z druga częścią ciasta na drugiej blasze.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto białkiem.

Mozna też posypać kminkiem, zmielonym pieprzem lub zmielonymi suszonymi grzybkami.
W wersji " na słodko" np nadzienie z makiem, możemy posypać grubym cukrem lub po upieczeniu cukrem pudrem.

Pieczemy 1/2 godziny w piekarniku elektrycznym w temperaturze 170 st C, a w gazowym ok.200 st C.

Po upieczeniu wyjąć blaszkę i odczekać ok 10 min, podważyć łopatką i wtedy paszteciki łatwo dadzą się oddzielić.


Jest to przepis na paszteciki, które przywiozła Elek do Otomina.
Życzę smacznego.

Galaretkowiec z musem jabłkowym i budyniem

Składniki

1 galaretka pomarańczowa
2 galaretki cytrynowe
1,5 kg jabłek
1budyń waniliowy
1 łyżka żelatyny(rozpuścić w 100 ml wody)



Przygotowanie

Jabłka obrać ,przesmażyć,rozgnieść i dodać 1,5galaretki cytrynowej. wymieszać i ostudzić.
Galaretkę pomarańczową rozpuścic i przelać do delikatnie wysmarowanej formy.Po ostudzeniu nałozyć na nią mus jabłkowy i odstawić do lodówki.
Budyń ugotować w 400 ml mleka-schłodzić,a nastepnie zmiksować z rozpuszczoną żelatyną.Budyń wyłozyć na stężałe jabłka i ponownie przełożyć wszystko do lodówki na min.2 godziny.
Przepis jest z książeczki dołączonej do formy Liliana tuperware.
Do musu jabłkowego poza przepisem ,dodałam 3 łyżki cukru bo dla mnie było by to za kwaśne.

Ciasto orzechowo-kawowe

Składniki

Ciasto:
50 dag mąki
20 dag margaryny
2 jajka
1 żółtko
2-3 łyżki miodu naturalnego

Masa orzechowa:
2 łyżki mleka
30 dag orzechów włoskich
10 dag cukru
11 dag margaryny
2 łyżki naturalnego miodu

Krem:
0,5 l mleka
150 g cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyzki mąki tortowej
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 g margaryny Kasi lub masła

Polewa:
150 g gorzkiej czekolady
5-6 łyżek mleka


 





Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie połowy. Jedną rozwałkować i przenieść do tortownicy o średnicy ok 25-27 cm. Piec w temp ok 180 stopni C przez ok 10-15 minut na złoty kolor (trzeba uważć, żeby nie zrumienilo się za bardzo).
Składniki masy orzechowej przesmażyć na patelni i równomiernie rozłozyć na rozwałkowanej częsci ciasta w tortownicy. Piec w 180-200 stopniach C przez ok 20 minut.
Przygotowanie kremu:
Z podanej ilości mleka odlać 0,5 szklanki. Dodać do tego obie mąki i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zacznie wrzeć dodać kawę rozpuszczalną, a nastepnie rozmieszane w mleku mąki i mieszać do momentu, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić.
Schłodzony budyń zmiksować partiami z margaryną lub masłem.
Na placek z orzechami wyłozyć krem budyniowo-kawowy i przykryć drugim plackiem. Całość oblać rozpuszczoną w mleku czekoladą.


wtorek, 27 marca 2012

Kulki z Marsa

Składniki




4 batony Mars (każdy po 42g)
90g masła
3 szklanki ryżu chrupiącego (preparowanego)



Przygotowanie

W garnuszku (najlepiej o grubym dnie) rozpuścić na gładką masę
masło i pokrojone batony Mars. Nie gotować.
Dodać ryż i dokładnie wymieszać.
Formować kulki.



Wychodzi ok. 20 szt.

sos czosnkowy

Składniki

5 łyżeczek śmietany
1 łyżeczka majonezu
4 szczypty oregano
3 szczypty czosnku staropolskiego (przyprawa)
2 ząbki czosnku
sól 
pieprz



Przygotowanie

wycisnąć czosnek wrzucić go do małe miseczki dodać śmietany,majonezu,oregano,czosnek staropolski,zwykły czosnek,pieprz,sól

Przepyszna sałatka z tuńczyka

Składniki

2 puszki tuńczyka w sosie własnym
mała puszka kukurydzy lub pół dużej
kawałek żółtego sera
2 jajka
niewielka cebula (najlepiej słodka)
majonez
sól, pieprz



Przygotowanie

Tuńczyka trzeba jeszcze rozdrobniń bo cała sałatka przypomina raczej konsystencja paste do smarowania chleba. Do tuńczyka wsypać odsączoną kukurydzę, drobno pokrojone, ugotowane na twardo jajka i drobno starty żółty ser (jego ilość, tak jak ilość jajek zależy od preferencji kulinarnych kucharza :) ) Dodać drobno pokrojoną cebulkę i lyżke majonezu. Wszystko doprawić sola i pieprzem do smaku.

Kluski szare poznańskie

Składniki

- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 1/2 kg startych i odciśniętych surowych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól



Przygotowanie

Sposób przyrządzania:
Ziemniaki ugotowane zgniatamy w prasce i łączymy z surowymi, startymi i odciśniętymi ziemniakami. Sok z ziemniaków odstawiamy na 20 minut. Zlewamy płyn, a krochmalowy osad dodajemy do ziemniaków razem z solą. Zagniatamy ciasto, dodając mąki kartoflanej. Formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego.Gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Ps. Przepis ten znalazłam w gazecie a udostępniła go znana aktorka Emilia Krakowska, która jak napisała: kocha gotować.

Kluseczki smakują wybornie ze skwarkami i zrumienioną cebulą :)

Smacznego :)

poniedziałek, 26 marca 2012

Pasta meksykańska

Składniki

- 25 dag gotowanego mięsa kurczaka
(
ja czasem wyjmuję z rosołu)
- łyżeczka ostrej papryki
- ząbek czosnku utarty z solą
- kieliszek winiaku( niekoniecznie)
- 2-3 łyżki majonezu
- posiekana zielona pietruszka.





Przygotowanie

Drobno pokrojone mięso zmiksować lub rozetrzeć z papryką,czosnkiem,
winiakiem i majonezem, lekko schłodzić.Przed podaniem posypac pietruszką.

Jajecznica z białek --dieta- problemy z trzustką--

Składniki

 


 




białko z jajek


masło


sól


szczypiorek siedmiolatka





Przygotowanie

  Rozpuścić na patelni tłuszcz. Wlać roztrzepane widelcem białka, posolić, dodać pokrojony szczypiorek. Smażyć mieszając, aż się zetnie.

 

Odpowiednie dla osób mających dietę w związku z problemami z trzustką.

Spagetti na lato

Składniki

300 g spagetti
500 g cukinii
3 lyz.oliwy / oleju
2 zabki czosnku pokrojone
1 cytryna - sok i starta skorka
6 pomidorow
140 g brie
sol, pieprz



Przygotowanie

1. Ugotowac spagetti .
2. Pociac cukinie wzdluz a potem w plasterki. Wrzucic na rozgrzany olej, dodac czosnek i smarzyc przez ok 3-4 min.
3. Dodac pomidory pokrojone i skorke z cytryny,oraz 2-3 lyz. wody by powstal sos.
 Gotowac 2-3 min.
4. Zdjac z ognia i dodac brie. mieszac
5. Dodac makaron wymieszc i gotowe.

Sałatka z kurczakiem i ananasem

Składniki

0,5 kg filetu z kurczaka
1 puszka ananasu
1 puszka fasolki czerwonej
1 puszka kukurydzy
35 dkg pora
3 łyżki majonezu kieleckiego
sól
pieprz



Przygotowanie

Filety z kurczaka roztrzaskac lekko tłuczkiem i usmażyć na oleju z obu stron.Przewracając na druga stronę-posolić. jak ostygną,pokroić w kosteczkę,dodać odcedzoną kukurydzę,fasolkę i pokrojony ananas z puszki.Na koniec dodać pokrojony w ćwiartki-paski por. Wszystko przyprawić solą i pieprzem, i na koniec w szklance rozrobić 3 łyżki majonezu z 1/2 szklanki soku z ananasu. Wymieszać. PYCHA--PALCE LIZAĆ ! SMACZNEGO !!! PS. sałatka jest doskonała na imprezki-np. na urodzinowy stół.

niedziela, 25 marca 2012

baranina - lopatka

Składniki

1 lopatka baraniny z koscia  
6 cebul pokrojonych julleine

0,5 litra bialego wytrawnego wina
sol
pieprz
lisc laurowy



Przygotowanie

cebule wrzucic na gleboka brytwanke i polozyc mieso.
podlac 300ml winem, przyprawic oraz przykryc folia aluminiowa.
piec w piekarniku przy temp 200 stopni przez 3 godziny -- zalezne od wielkosci moze byc dluzej - tak zeby kosc sama odchodzila...
pozniej wyciagnij mieso na blaszke a reszte zlej do garczka i zagesc zasmazka i dopraw ....
smacznego
bedzie tluste jak to zawsze baraniana a w szczegolnosci lopatka :D:D:D:D
dobre z jarzynkami i ziemniakami pieczonymi w piekarniku....

Ciasto odpustowe.

Składniki



6 jaj
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
25 dag margaryny
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
papier do pieczenia
puszka ananasów
wiśnie drylowane (ze słoika-ok. 200 ml)
1 duży budyń o smaku krówki (ja użyłam Delecty, porcja na opakowaniu na 0,75 l mleka)
0,5 l mleka
2 polewy o smaku krówki Delecty (bez gotowania)
1 masło (25 dag)
1 płaska łyżka cukru pudru
4 łyżki cukru - do budyniu
dowolna posypka do dekoracji lub pokruszone orzechy





Przygotowanie

Margarynę utrzeć drewnianą pałką z 2/3 szklanki cukru do białości. Dodawać na zmianę po 1 jajku i po trochu mąki i proszek do pieczenia. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, dzięki czemu nie trzeba jej natłuszczać. Wyłożyć połowę ciasta i rozsmarować. Ananasy i wiśnie osączyć. Rozdrobnione rozłożyć na cieście. Do drugiej części ciasta dodać kakao i utrzeć, wyłożyć na jasnym cieście z owocami. Wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika (termoobieg), na 50 minut. Po upieczeniu wystudzić. Budyń ugotować z 0,5 l mleka (a nie 0,75 l jak podają na opakowaniu), i z 4 łyżkami cukru. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z łyżką cukru pudru i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, miksować do uzyskania jednolitej masy. Rozsmarować na cieście. Polewy rozpuścić w 8 łyżkach gorącej wody i mieszać łyżeczką do uzyskania gładkiej polewy. Posmarować ciasto i dowolnie udekorować. Wstawić na noc do lodówki, na drugi dzień jest smaczniejsze. Ciasto ma smak krówki, lecz nie jest tak słodkie jak typowe ciasto Krówka.Duży wpływ na to mają owoce i fakt, że warstwa masy jest cienka.

sobota, 24 marca 2012

Buraczki na zimno z jabłkiem i cebulą

Składniki


4 duże buraki
2 jabłka
cebula
oliwa
sok z cytryny
sól
pieprz
cukier






Przygotowanie

Obrane buraki ugotować, ostudzić. Razem z jabłkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do buraków i jabłek. Całość wymieszać i dodwać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier wg uznania. Odstawić na ok 30 min do lodówki.
Pasuje jako surówka do prawie każdego obiadu.

Smacznego!

piątek, 23 marca 2012

Zupa słodki uśmiech

Składniki

2 małe marchewki lub 1 większa

1 pietruszka

1/4 średniego selera

kawałek pora (4cm)

1/2 małej kapusty pekińskiej

3 średnie ziemniaki

2 duże ogórki kiszone

natka pietruszki

1 łyżka ryżu (opcjonalnie)

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy

sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru

listek laurowy, ziele angielskie

ok. 1,5L wody



Przygotowanie

Do garnka z wodą pokroić ziemniaki.

Zetrzeć na tarce marchew, pietruszkę i selera.

Pora pokroić w krążki, kapustę poszatkować.

Warzywa i ryż  dodać do wody. Zagotować.

Dodać listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, mało i oliwę.

Gotować na małym ogniu ok. 20-25 minut.

Dodać starte na tarce ogórki.

Chwilkę gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Posypać natką.




Pezepis pochodzi z radia (troszkę zmodyfikowałam).

Pleśniakjabłkowy

Składniki

400 g mąki
250g margaryny
1 cukier waniliowy (tj łyżka cukru)
1 proszek do pieczenia (tj. 2 łyzeczki )
4 żółtka

Zagnieść ciasto i podzielić na 3 kulki, 2 białe a do 3 dodac kakao i dać do lodówki na ok 30min.
---------------------------
1 szkl. cukru
4 białka
1łyżka mąki ziemniaczanej
 
Ubić cukier z białkami na pianę i dodać mąkę ziemiaczaną
-----------------------
Blaszkę posmarowac margaryną. Kulkę białą potrzeć na tarce o duzych oczkach, nastepnie czarną, na to pokłaść jabłka (mus lub potarte), następnie na górę dać pianę i potrzeć białą kulką.

Upiec i polac polewą wierzch.
Smacznego.







Przygotowanie

zaganiatamy ciasto
robimy 3 kule

mamy 2 kule białe i jedną czarną (kakaową)

(wkładamy kule na 30 min do lodówki-mają być twarde)
- na posmarowaną blaszkę trzemy napierw kulę białą -potem czarną



pózniej nakładamy na to mus jabłkowy (mogą tez być jabłka starte na łezki)



na jabłka nakładamy ubite białka -i na to znów trzemy białą kulę i do pieca :)   180C--ok 1 godziny

czwartek, 22 marca 2012

Potrojnie kokosowe ciasto

Składniki

spod:

225 g maki
110 g wiorkow kokosowych
pol kostki zimnego masla, pokrojonego na kawalki
50 g cukru
1/4 lyzeczki soli
170 ml zimnej wody (jesli jest taka potrzeba, dac wiecej)

krem:

450 ml mleka
450 g wiorkow kokosowach
2 duze jajka
100 g cukru
3 lyzki maki
1/4 kostki masla, wczesniej wyjac z lodowki zeby zmieklo 
335 ml smietany kremowki
120 g cukru

dodatkowo:

60 g wiorkow kokosowych lub cienkich paseczkow ze startego kokosa
150 g bialej czekolady zetrzec na wiorki



Przygotowanie

1. Make wymieszac z cukrem, wiorkami kokosowymi, sola, dodac maslo i zrobic kruszonke. Stopniowo dodawac wode i zagniatac ciasto wylacznie widelcem. Sprawdzac co jakis czas czy ciasto juz sie wyrobilo i nie jest klejace( zagniesc kawalek ciasta palcami).

2. Ciasto zawinac w folie. Wstawic na  30 minut  do lodowki. Po tym czasie rozwalkowac je. Rece oproszyc maka i wylepic ciastem forme (max. 26 cm), zrobic brzeg. Ponownie wstawic do lodowki, tym razem na godzine.

3. Piekarnik nagrzac do 200°C. Ciasto nakryc papierem lub folia aluminiowa posypac sucha fasola lub orzechami. Piec 20-25 minut. Po tym czasie wyjac je z piekarnika, usunac papier z fasola (orzechami) i pnownie je wstawic do piekarnika na ok. 10-12 minut, az  ciasto sie zarumieni. Ostudzic.

Mozemy zrobic wieksza ilosc tego ciasta i jeszcze surowe rozwalkowac i  zamrozic. Nie nalezy go odmrazac tylko zamrozone upiec, trzeba tylko wydluzyc czas pieczenia.


  

4. Wiorki wymieszac z mlekiem i zagotowac. Jajka, cukier i make razem wymieszac. Calosc dobrze wymieszac w 170 ml goracego mleka i wlac do reszty wrzacego mleka. Dokladnie wymieszac a jak masa zrobi sie gesta, zdjac garnek z kuchenki. Dodac maslo i wymieszac. Budyn przelac do miski i postawic ja na innej misce wypelninej zimna woda. Krem mieszac co jakis czas. 

5. Gdy krem bedzie juz zimny wylac go na spod. Kremowke ubic na sztywno z cukrem i wylac na krem. Dodatkowa porce wiorkow piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pilnowac, zeby sie nie przypalily.

6. Bita smietane posypujemy wiorkami kokosowymi i na koncu wiorkami czekolady.


     

Przepis pochodzi z ksiazki "Tom Douglas' Seattle Kitchen"
Zmniejszylam tylko ilosc cukru, gdyz ciasto bylo dla mnie za slodkie.

Śledzie w sałatce słodko - kwaśnej

Składniki


Składniki:


6 płatów śledzi marynowanych ( ja kupuje te na wagę)


6 kiszonych ogórków


3 srednie cebule (dwie biale i jedna czerwona)


3/4 zawartości słoika śliwek  marynowanych na słodko (miałam robione z przepisu aryt) lub innych słodkich (myslę że z powodzeniem mogą być takie zaprawiane do ciasta.


2 łyżki cukru


sól, pieprz do smaku


majonez


 





Przygotowanie

Wykonanie:

Cebulę cienko kroimy w półtalarki i zasypujemy cukrem aż do jego rozpuszczenia (od czasu do czasu można pomieszać wtedy się przyspieszy ten proces).

Śledzie oddzielamy od skórki i kroimy w grubszą kostkę.

Śliwki i  ogórki odcedzamy i kroimy w kostke lub wg uznania.

Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia dodajemy sól i pieprz do smaku i łaczymy to wszystko z majonezem ( ja użyłam majonezu świdnickiego - jest rewelacyjny...)

Jeśli ktoś lubi śledzie na słodko jak np. " po sułtańsku" - to te na pewno też będą smakowały... Może nie wyglądają reprezentacyjnie.. ale smak... - rewelka!

 

 

 

wtorek, 20 marca 2012

placek japoński

Składniki

kostka margaryny
7 jaj
40 dag cukru pudru
45 dag maku
60 dag utartych na tarce, na grubych oczkach, jabłek
mały proszek do pieczenia
9 łyżek grysiku



Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodawać porcjami sparzony, przemielony przez maszynkę mak.Na koniec gdy masa będzie gładka dodać proszek do pieczenia i dalej ucierać.Do masy dodać odciśnięte jabłka, grysik a na koniec pianę z białek. Całą masę wylać na blachę i piec ok.45 min. w temp. 1800 C.
Zimny placek polać polewa i posypać drobno pokrojonymi orzechami.
Smacznego!!!

czosnkowy krem pod czapeczką

Składniki



200ml rosół drobiowy lub z kostki (2 szklanki)


Pierś z kurczaka


Mleko niepełna szklanka


Czosnek główka


Śmietana 18% małe opakowanie


Ciasto francuskie z Biedronki lub inne


Serek camembert pół krążka


Ser typu lazur odrobinka do smaku


Szpinak mrożony (jeśli w kulkach to 3 kulki lub garść), świeżego 3 garście


1 żółtko


Bazylia, sól, pieprz, pietruszka

Na zdjęciu zupa już ma dziurę, bo zanim chwyciłam za aparat to już niestety zaczęłam konsumpcję:)

taki szpinak dodaję, musi być w liściach, wtedy ładnie wyglada w białej zupie





Przygotowanie

Do wywaru dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaczka, liść laurowy i ziele ang. obieramy czosnek, połowę kroimy w drobniutką kostkę i chwilę szklimy na masełku resztę przeciskamy przez praskę i dodajemy do mleka dodajemy czosnek wraz z masełkiem do zupki czas na sery, dodajemy do zupy wybrane rodzaje lub wskazane przeze mnie sery wlewamy mleko z resztą czosnku i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy i odrobinkę soli żeby sie nie zcieła przy wlewaniu do zupy  wlewamy do zupy, przyprawiamy bazylią i pieprzem wg uznania dodajemy szpinak, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. miseczki w których podamy zupę przykładamy do ciasta rozłożonego na stole wycinamy kontur naczynia z 0,5 mm zapasem nagrzewamy piekarnik do 250 c wlewamy do miseczek zupę i zakrywamy ciastem ostrożnie oblepiając kontór wokół naczynia lekko smarujemy i  jajem pieczemy ok 15 min Parametry:)
czas gotowania: 15 minut
czas pieczenia: 15 minut
całkowity koszt dla dwóch osób:  ok 9 zł

Udka pieczone z majonezem+jarzyny

Składniki



Mięso:
2 całe uda(podudzie+udo)
wegetta
przyprawa do kurczaka
słodka papryka
4 łyżki majonezu
Warzywa:
cząstki odgotowanego kalafiora
cukinia
jajko
sól
bułka tarta
masło,lub olej do smażenia






Przygotowanie

Udka myjemy i oczyszczamy z krwi,dokładnie obsypujemy przyprawami(odstawiamy do lodówki na 30 min.) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*.Pieczemy na złoto-brązowy kolor,aż mięso zacznie odstawać od kości,wyciągamy blaszkę i smarujemy na wierzchu majonezem.Udka są gotowe po nabraniu złotego koloru(5-8 minut) przez majonez.Kalafior(różyczki odgotowane w osolonej wodzie) i cukinię pokrojoną w 0,5 cm. plastry zanurzamy dokładnie w rozmąconym jajku z solą,a następnie panierujemy w tartej bułce.Smażymy na gorącym tłuszczu do powstania chrupkiej skórki.Podajemy na gorąco. SMACZNEGO.

Pierniki korzenne

Składniki

~ 1kg mąki
~ 30 dag cukru
~ 25 dag miodu
~ 2 jajka
~ kostka masła
~ 2 łyżki kakao
~ 1 paczka przyprawy korzennej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 2 łyżeczki sody



Przygotowanie

1) masło, cukier, miód i kakao roztopić.

2) mąkę, przyprawę korzenną, proszek i sodę wymieszać, dodać jajka oraz schłodzoną masę - wyrobić.

3) ciasto rozwałkować, wycinać dowolne kształty i piec 10min. w 170sC.

poniedziałek, 19 marca 2012

Blok czekoladowy wg Haliny

Składniki

1 margaryna1/2 szkl wody1 i 1/2 szkl cukru4 łyżki kakao1/2 kg mleka w proszku3 paczki herbatników10 dag suchych wafli10-20 dag orzeszków ziemnych niesolonych



Przygotowanie

Herbatniki i wafle pokruszyć. Wodę,cukier i margarynę zagotować.Dodać kakao i dobrze wymieszać aby nie było grudek.Całość przelać do większej miski.Do wcześniej przygotowanej masy cały czas mieszając dodawać mleko w proszku. Jak masa będzie gładka wsypać do niej orzeszki,i pokruszone wafle oraz herbatniki.Szybko wymieszać i wyłożyć całość na wysmarowaną lekko tłuszczem blaszkę. Wstawić do lodówki aż do zastygnięcia.

niedziela, 18 marca 2012

Chińszczyzna wg M&Ł

Składniki


1 pierś z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 duża cebula
1 papryka
garść fasolki szparagowej
6 pieczarek
pół cukinii
3 liście kapusty pekińskiej
1 cm korzenia imbiru
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka octu winnego
curry, kurkuma, pieprz, chili, warzywko, papryka słodka, czosnek granulowany
2 torebki ryżu
olej do smażenia




Przygotowanie

pierś kurczaka kroimy na paski, wrzucamy na rozgrzany olej razem z fasolką szparagową, posypujemy warzywkiem i podsmażamy marchewkę, pietruszkę, seler i paprykę kroimy w paski, pieczarki w talarki, natomiast cebulę w grubę piórka i wrzucamy te warzywa do kurczaka podlewamy sosem sojowym i chwilę podsmażamy, po czym przyprawiamy podanymi przyprawami  oraz cukrem i octem winnym kapustę pekińską szatkujemy a cukonię kroimy w paski, dorzucamy do reszty i podlewamy odrobiną wody podsmażamy tak aby warzywa były lekko chrupiące ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek kurkumy i 1 łyżeczki soli

Bananowy sernik

Składniki

Skladniki na kruche ciasto:

10 dkg maki
5 dkg masla
1 lyzka gorzkiego kakao
3 lyzki cukru pudru
1 zoltko

Skladniki na mase serowa:

0,5 kg dojrzalych bananow ( u mnie 3 duze banany)
0,5 kg serka smietankowego (typu philadelfia, quark itp.)
3 jajka
10 dkg cukru
Cukier waniliowy
1 lyzka maki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
1 lyzka soku z cytryny











Przygotowanie

Skladniki na ciasto zagniatamy rekami i schladzamy w lodowce ok 20 minut. Tortownice (moja miala 21 cm) smarujemy tluszczem i dno wykladamy papierem. Spod pieczemy 10 min w temp. 180 stopni.

Banany kroimy w plasterki i miksujemy mikserem lub blenderem.
Dodajemy serek, cukier, cukier waniliowy,make,sok z cytryny i jajka lekko roztrzepane widelcem. Miksujemy na gladka mase. Calosc wlewamy na wczesniej podpieczony spod. Pieczemy 1 godzine w temp. 180 stopni. W polowie pieczenia mozemy przykryc ciasto papierem lub folia. Sernik przechowywac w lodowce.

Smacznego!

Sernik jest bardzo latwy do zrobienia i bardzo smaczny! Polecam!








Wołowina z oliwkami

Składniki

-1 kg wołowiny bez kości
-3 cebule
-2 plastry chudego boczku
-3 łyżki zielonych oliwek bez pestek
-75 dag ziemniaków
-pęczek zieleniny (natki pietruszki lub koperku)
-goździki
-pieprz i sól
-2-3 łyżki oleju
-kawałek świeżej skórki pomarańczowej



Przygotowanie

Cebule obrac, 2 z nich posiekać, a w 3 wbić goździki. Boczek pokroić w paseczki. Posiekaną cebulę obsmażyć na oleju i dodać boczek. Kiedy tłuszcz się wytopi, dodać mięso pokrojone w sporą kostkę i podsmażyć mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać naszpikowaną goździkami cebulę, skórkę pomarańczową, oliwki, a także obrane i pokrojonę w kostkę ziemniaki. Zalać szklanką gorącej wody, przykryć, postawić na bardzo małym ogniu i dusić 4 godziny kilkakrotnie dolewając po kilka łyżek gorącej wody. Pod koniec duszenia dodać posiekaną zieleninę, ewentualnie doprawić potrawę solą i pieprzem. Podawać z ogórkami kwaszonymi lub konserwowymi.

Zapiekanka: ziemiaki+cebulka

Składniki


ziemiaki (w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego)
śmietana 18%
3 - 5 cebule (w zależności od ziemiaków)
majeranek, sól




Przygotowanie

Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na tłuszczu. Ziemiaki obieramy, kroimy w talarki. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy warstwę ziemiaków na to warstwę cebuli solimy. I tak dalej, wierzchnią warstwę powinny stanowić ziemiaki. Całość polewamy śmietaną i posypujemy majerankiem.
Piec pod przykryciem ok. 60 minut w temp. 200o C Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę aby wierzch się lekko zarumienił.
Smacznego!!

Biała kiełbasa surowa ZAPIEKANA

Składniki

1 kg kiełbasy białej surowej (nie parzonej)
duzo cebuli
majeranek
kostka rosołowa
niepełna szklanka wody



Przygotowanie

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:
1. Kiełbasa
2. Cebula pokrojona w krążki
3. Majeranek (nie żałować)
4. Kiełbasa
5. Cebula
6. Majeranek
Zalać bulionem (trochę więcej niż pół szklanki wody).
Zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym ok 180-200 stopni
ok poł godziny.
Kiełbasa i cebula puszcza soki więc nie potrzeba więcej bulionu. Przed włożeniem, do piekarnika kiełbasa nie musi pływać w tym bulionie. Chodzi tylko o to by było trochę płynu w naczyniu.

sobota, 17 marca 2012

Ciasteczka bez cukru i bez jajek

Składniki

400 gram mąki ( ok. 2 szklanki )
250 gram margaryny ( 1 kostka )
250 gram białego twarożku, może być light
do wyboru : dżem bez cukru, jabłka ( 2-3 ), śliwki, wiśnie itd itp:)



Przygotowanie

- Margarynę, twarożek i mąkę zagniatamy na ciasto, podsypując mąką.
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.
- Następnie cieniutko rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraciki ( 5-6 x 5-6 cm ).
- Na środek każdego z kwadraciku układamy pokrojone w kostkę jabłka/połówki śliwek/wydrylowane wiśnie/łyżeczkę dżemu ( co kto chce:) )
- Zaginamy rogi naszych ciasteczek
- To samo robimy z drugą częścią ciasteczek
- Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem lub posmarowanej margaryną.
- Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 C

- Możemy posmarować ciasteczka roztrzepanym jajkiem, wtedy będą miały śliczny, złoty kolor


piątek, 16 marca 2012

zupa na ryżu z mięsnymi gałeczkami

Składniki

mięso mielone
ryż
warzywa (marchew,por,natka pietruszki,lubczyk)
śmietana
pieprz ziołowy
sól
vegeta (może być przyprawa do zup w płynie)



Przygotowanie

Ugotować ryż, wrzucić potarkowaną marchew, drobono posiekane inne warzywa,sól, pieprz i vegetę do smaku.
Wcześniej przygotować mięso mielone i z niego uformować kuleczki.(Ja przeważnie kupuję łopatkę, mielę i dodaję cebulę, jajko, czerswą bułkę namoczoną i wyciśniętą, doprawiam solą i pieprzem)
Do gotującego ryżu i warzyw wkładać gałki mięsne i gotować jeszcze prze ok.15min. Na koniec zabielić śmietaną. Można podawać oddzielnie ugotowane na sypko ziemniaki.
Życzę smacznego.

czwartek, 15 marca 2012

Pasztet z selera - pyszny

Składniki

1 kg selera
2 duże cebule
1 margaryna "Palma"
3-4 ząbki czosnku
1 szklanka wody
1 szklanka bułki tartej
6 jaj
2 kostki bulionu grzybowego
sól, pieprz

 autor zdjęcia; mamusia_muminka



Przygotowanie

Seler i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wodę, przyprawy, rozdrobniony czosnek i margarynę, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 1 godz. Ostudzić. Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, nałożyć masę i piec 1,5 godz. w temp.180-190 stop.

Pasztet jest wyśmienity. Radzę spróbować. Przepis wędruje już po wszystkich moich znajomych.
Z podanego przepisu wychodzą 2 foremki po 20-25 cm/foremki  do pieczenia -te gotowe/.

Ciasto truskawkowe z biszkoptami

Składniki



biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru -100g
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki -125g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

masa truskawkowa I
250g truskawek
2 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa (90g)

masa truskawkowa II
1/2 kg truskawek
500ml jogurtu naturalnego
150-200g serka homogenizowanego waniliowego
2-3 łyżki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe (po 90g)
biszopty
polewa czekoladowa



Przygotowanie

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier.
Ucierając dodawać po jednym żółtku.
Do ubitych jajek dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem.
Delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki  24x30.
Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 30 minut.  Osudzić. 

Masa I- truskawki zmiksować.
Zagotować razem z cukrem. Zestawić z ognia i wsypać galaretkę.
Dobrze wymmieszać, ostudzić.
Nałożyć na biszkopt. Odstawić do stężenia.

Masa II- truskawki zmiksować, dodać jogurt, serek i rozpuszczone
w 300ml wody i ostudzone galaretki.
Gdy masa zacznie tężeć wylać na I warstwę.
Na wierzchu ułożyć biszkopty (ja maczałam w kawie).
Polać polewą czekoladową lub wg. gustu.

  

Nadziewane orzeszki

Składniki

Ciasto:
25 dag mąki;
12 dag margaryny;
1 łyżeczka kakao;
1 jajko.

Masa:
0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich;
1/8 szklanki mleka;
12 dag margaryny;
1 żółtko;
2 łyżki spirytusu;
cukier do smaku;




Przygotowanie

Ciasto:
Zagnieść z podanych składników. Foremki (całe połówki skorupek z orzechów włoskich) posmarować, wylepić ciastem i upiec.

Masa:
Orzechy sparzyć mlekiem, ostudzić, margarynę utrzeć z cukrem i żółtkiem, dodać spirytus i połączyć z orzechami. Upieczone orzeszki napełnić masą i zlepić.
Smacznego.

środa, 14 marca 2012

Makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym

Składniki


opakowanie makaronu rurki
2 puszki tuńczyka w oleju
3 pomidory
łyżeczka ziół prowansalskich
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka bazylii
szczypta soli i pieprzu




Przygotowanie

Makaron ugotwać wg przepisu na opakowaniu. Tuńczyk z olejem i pokrojone w kostkę pomidory [obrane ze skórki] wyłozyć do rondla. Przyprawić. Dusić pod przykryciem 10 minut. Podawać z makaronem.
Smecznego!

Danie z patelni

Składniki

1kg ziemniaków
warzywa ja kupuję mrożoną mieszankę na patelnię
kiełbasa mały kawałek,może być boczek
cebula
przyprawa do ziemniaków
wegeta,pieprz
wędzone skrzydełka kupuję w Lidlu w takich małych paczkach są niedrogie



Przygotowanie

Ziemnaki obrać ,umyć i pokroić na 4,wrzucić na gorący tłuszcz,lekko podsmażyć.Dodać cebulkę i pokrojoną w kostkę kiełbasę dalej smażyć ,następnie dodać przyprawy,warzywka i skrzydełka .Przykryć przykrywką i chwilę dusić razem,aż wszystko będzie miękkie.Ja dodaję jeszcze odrobinę sosu sojowego.Podawać ze schłodzonym kefirem.

       

Cos do obiadku

Składniki

4 filety z kurczaka lub 4 kawaleczki schabu
4 plastry szynki
4 plastry żółtego sera
przyprawy: vegeta,pieprz,bazylia
jajko,bułka tarta



Przygotowanie

Filety(schab) rozbic, posypac przyprawami.Na kazdy filet kłasc plaster sera i szynki,zwinac(jak na gołąbki) i spiać wykałaczką. Obtaczać w jajku i w bułce tartej i smażyc na mocno rozgrzanym oleju. Po usmażeniu podpiec w piekarniku.
Smacznego!!!!

wtorek, 13 marca 2012

gyros - sałatka przekładana

Składniki

filet z kurczaka

przyprawa gyros

kapusta pekińska

kukurydza

ogórki konserwowe

keczup pikantny

sos czosnkowy (majonez + jogurt naturalny - pół na pół + rozgnieciony czosnek - nie żałować





Przygotowanie

przygotowanie:
Ogórki kroimy w kostkę, kapustę w dość drobne paski.
Filet kroimy w kostkę i smażymy na patelni razem z przyprawą do gyrosa, potem odsączamy na sitku z tłuszczu.

niczego nie mieszamy!

Do przezroczystego półmiska o równych bokach układamy warstwami:
*mięsko
*smarujemy warstewką keczupu (tak z umiarem)
*ogórki
*sos czosnkowy
*kukurydza
*keczup
*kapusta pekińska
*sos czosnkowy

Najlepsze jest na drugi dzień, jak się przegryzie.

Smacznego!

Miniptysie WYL

Składniki

20 dag mąki tortowej
10 dag masła
250 ml wody
5 jajek
szczypta soli
masło do posmarowania ptysiów i blachy
cukier puder
"Śnieżka"(bita śmietana w proszku)
mleko do przyrządzenia ŚNIEŻKI




Przygotowanie

Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzic do wrzenia w średnim emaliowanym garnku.
Jednym ruchem wsypać przesianą mąkę do wrzątku i dalej gotować  na małym ogniu,mieszając energicznie drewnianą łyżką.
Gdy ciasto będzie gładkie,lśniące i zacznie odchodzić od ścianek garnka zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut do przestudzenia.
Stopniowo dodać lekko rozmieszane jaja,mieszając łyżką lub mikserem,aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta.
Łyżką lub ręką formować małe ptysie i układać na posmarowaną masłem blachę do pieczenia.
Ptysie posmarować rozpuszczonym masłem.
Piec ok. 20 min. w temperaturze 200 st.,wyjąć na metalowy ruszt.
Przestudzone ptysie przkroić i wypełnić ubitą śmietaną.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O :)

Świąteczna pomarańcza

Składniki

25dag maku
1/3 szklanki miodu akacjowego
5 dag migdalów
po 2 łyzki posiekanych: suszonych daktyli, fig oraz skórki pomarańczowej
6 pomarańczy
3 szklanki mleka
listki mięsy do przybrania



Przygotowanie

      Opłukany mak zalewany wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie mak odcedzamy i razem z migdałami wszystko mielimy trzy razy.
      Miód podgrzewamy w rondelku i łączymy z makiem. Dodajemy resztę bakalii i dokładnie mieszamy.
      Pomarańcze przekrawamy na pół, możemy użyć ozdobnych noży do dekoracji. Delikatnie wyjmujemy miąższ by nie uszkodzić skórek. Miąższ oczyszczamy z błonek, drobno kroimy i łączymy z masa makową.
Powstałą masą napełniamy polówki pomarańczy i ozdabiamy listkami mięty.

Potrawa może być alternatywą dla świątecznej kutii, doskonale smakuje i wyjątkowo ozdabia stół świateczny.

Smacznego.

poniedziałek, 12 marca 2012

Sos pieczarkowyy

Składniki

20dag pieczarek
2  pory
2 cebule
10dag boczku



Przygotowanie

Pieczark i pory pokroic w plasreki,cebulę w drobną kostkę.
Boczek pokroic w kostkę i wysmażyc.Dodac pory,cebulę
i dusic około 5 minut,dodac pieczarki i smażyc wszystko
jeszcze około 6 minut.
Sos pieczarkowy jest bardzo dobry do jajek marynowanych.

niedziela, 11 marca 2012

Salatka Piotrusia

Składniki

1 zielona papryka
1 mala cebula
kilka zielonych oliwek
pol slodkiego jablka
3 plastry zoltego sera
sol
pieprz
odrobina chilli
oliwa z oliwek



Przygotowanie

Papryke, cebule i jablko pokroic w drobna kosteczke, oliwki w plasterki a ser w cienkie paseczki. Dodac przyprawy i oliwe z oliwek, delikatnie wymieszac.
Smakuje swietnie z pieczywem i jako dodatek do dania glownego.

Parówki z brokułem

Składniki

5 małych ziemniaków


kilka różyczek brokuła


3 parówki


dwie małe cebule


olej


przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, koper suszony, kminek mielony





Przygotowanie

Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, brokuły rozdzielamy na drobne różyczki. Warzywa zasypujemy przyprawami i mieszamy z odrobiną oleju. Odstawiamy do przegryzienia.

Cebule drobno siekamy i smażymy na oleju na złoto. Parówki kroimy w cienkie plasterki, dorzucamy do cebuli i obsmażamy.

Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy pod przykryciem, często mieszając. Do miękkich warzyw wrzucamy parówki z cebulką.

Porcja dla jednej głodnej osoby .

 

Sałatka królewska

Składniki

1por
5 pomarańczy
400g.sznycli z fileta z indyka Kraina Mięsa
100g. Krewetek Black Tiger Maritime 
100g. pieczarek
2 pomidory 
200g. jogurtu naturalnego Tola
2 łyżki octu
2 łyżki ketchupu 
sól
pieprz





Przygotowanie

Pora kroimy w plasterki i wrzucamy na chwilkę do wrzącej wody , lekko osolonej wody, po czym odcedzamy i studzimy . Ugotowane sznycle kroimy w kostkę . 4 pomarańcze filetujemy, a pieczarki obieramy i kroimy w plastry . Krewetki rozmrażamy i Blanszujemy we wrzątku. Pomidory  sparzamy, obieramy ze skórki , wykrawamy gniazda nasienne, po czym kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy sosem sporządzonym z jogurtu, soku z 1 pomarańczy ,octu oraz ketchupu . Sałatkę podajemy w małych pucharkach.


       Życzę smacznego!!

Zapiekana kasza gryczana z pieczarkami

Składniki

Zdjęcie do przepisu jest autorstwa Dychy. Bardzo dziękuję.

2 szklanki kaszy gryczanej
50-70 dkg pieczarek
2 cebule
masło,
bulion grzybowy (ja robię z kostki) - 3 szklanki,
sól i pieprz do smaku,
pietruszka zielona - dośc dużo (ja daję dwa spore pęczki)



Przygotowanie

Kaszę zalac bulionem i ugotowac aż będzie prawie miękka. W tym samym czasie pokroic pieczarki i udusic na maśle, dodając drobniutko usiekaną cebulę. Uduszone pieczarki należy wymieszac z ugotowaną na bulionie kaszą i posiekaną pietruszką , i przełożyc do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zapiekamy ok. 10 minut w temp. 175 oC pod przykryciem, a następnie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy kolejne 10 minut.
Kiedy po raz pierwszy zrobiłam tę kaszę, to ze strachem myślałam że będę zmuszona sama wszystko zjeśc, bo mój mąż nie cierpi kaszy gryczanej. Ale sam zapach zwabił go do kuchni i spróbował potrawę nie pytając z czego jest zrobiona. Jak spróbował to i zjadł prawie połowę od razu. I jest to jedyna potrawa z kaszy gryczanej którą od tej pory jada.

sobota, 10 marca 2012

Surówka z białej kapusty rewelacja

Składniki

1/2 kapusty białej
2 marchewki
2 łyżki cukru
1 łyżka octu winnego
czosnek
1 łyżka vegety



Przygotowanie

Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć, polać resztą wymieszanych składników i odstawić na ok 1,5 godziny, super smakuje posypana pokrojoinymi orzeszkami ziemnymi:)
Smacznego

Sałatka turecka Fatmira

Składniki



30 dag ziemniaków ugotowanych
5 dag sparzonych rodzynek
35 dag posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej natki
2 jaja ugotowanych na twardo
sól
pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
SOS:
3 łyżki gęstego majonezu
4 łyżki wytrawnego czerwonego wina
szczypta cukru
1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny






Przygotowanie

Składniki sosu dokładnie wymieszać obrane ziemniaki pokroić w kostkę posypać solą i papryką wstawić na 30 min do lodówki. Rodzynki osączyć. Jaja pokroić w grubą kostkę. W salaterce układamy warstwami na przemian wszystkie składniki. ostatnią warstwę posypać orzechami sałatkę polać sosem lekko schłodzić

Śliwki w boczku czyli genialne zawijaski

Składniki

10 suszonych śliwek bez pestek
kilka orzechów włoskich
10 plastrów wędzonego boczku
wykałaczki





Przygotowanie

Do każdej śliwki włożyć kawałek orzecha. Następnie owinąć ją boczkiem i spiąć wykałaczką. Piec w piekarniku przez ok. 30 min w 180 stopniach.

PYCHA!!! Nawet dla tych ktorzy nie cierpią boczku

chleb własnej roboty

Składniki

Składniki:
1,5 kg. mąki żytniej razowej
3 dkg. drożdży
2 szklanki mleka chudego
3 łyżeczki czubate soli
3 łyżki oleju



Przygotowanie

ZAKWAS: 4 czubate łyżki mąki 1 szklanka letniej przegotowanej wody przykryte wilgotną ściereczką pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni CIASTO: ½ ilości mąki przesiać w mleku rozpuścić drożdże, wszystko wymieszać i pozostawić na noc w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Potem dodać pozostałą ilość mąki, dodać sól rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Wszystko dokładnie wyrobić aż do ukazania się pęcherzyków. Ciasto wykładać do wysmarowanych foremek do połowy objętości i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Piec ok. 1 godz. W piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Na dole postawić naczynie z wodą, początkowo włączyć tylko dolną grzałkę.

piątek, 9 marca 2012

Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka

Składniki

Gotowany lub pieczony kurczak (bez skóry)
2 woreczki kaszy gryczanej
posiekana cebula
2-3 pieczarki
przyprawa typu „vegeta", pieprz, czosnek w proszku lub 2-3 zabki świeżego, kozieradka w proszku lub przyprawa „curry"
trochę tłuszczu (masło lub olej)
woda lub bulion (rosół)

SOS BESZAMELOWY:

łyżka masła
łyżka mąki
zimne mleko (ok. ½ litra)
sok z ½ cytryny
gałka muszkatołowa, maggi, sól





Przygotowanie

Wykonanie sosu:
Łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać łyżkę mąki i wymieszać tak, żeby się dokładnie połączyło. Nie może się zrumienić!! Zestawić z palnika, dolać trochę zimnego (prosto z lodówki) mleka, szybko mieszając. Będzie szybko gęstnieć. Dodawać stopniowo, mieszając, mleko. Grudki rozgniatać (najlepiej widelcem). Postawić na maleńkim ogniu i mieszając dodawać pozostałe mleko, aż do uzyskania konsystencji rzadkiego budyniu. Dodać ok. ¼ łyżeczki mielonej lub startej gałki muszkatołowej, trochę maggi, sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i podgotować. Powinno stracić smak surowej mąki.

Do zapiekanki użyłam jeszcze ser żółty w plasterkach i w kawałku (do starcia) tyle, żeby przykryło powierzchnię zapiekanki. Można też na wierzch dać posiekany drobno ser z plasterków.

Wykonanie zapiekanki:

Kaszę ugotowałam z dodatkiem vegety, zamiast soli.
Mięso posiekałam drobno. Na łyżeczce masła zeszkliłam posiekaną w kostkę cebulę, dodałam posiekane drobniutko pieczarki, po podsmażeniu dodałam mięso i po wymieszaniu i lekkim podsmażeniu dodałam ½ szklanki wody (jak się ma - można dodać rosół). Powinno zwilgotnieć, ale tak, żeby nie pływało w płynie. Dodałam przyprawy - vegetę, trochę pieprzu (może być ziołowy), kozieradkę (może być curry) i trochę sypkiego czosnku (może być posiekany świeży). Zostawiłam na malusieńkim ogniu, żeby się poddusiło i przeszło przyprawami. Ok. 15 minut. W razie potrzeby dolać trochę płynu.

Do naczynia żaroodpornego dałam na spód kaszę z jednego woreczka, na to wyłożyłam masę mięsną, przykryłam plasterkami żółtego sera. Na to poszła druga porcja kaszy, sos beszamelowy i starty żółty ser. Piekłam w 200st. C ok. 40 minut w przykrytym naczyniu. Górna warstwa (ser + sos) powinna się zezłocić.
Po wyjęciu z pieca posypać zieleniną (co kto lubi).

Pyszna jest też z dodatkiem podduszonych cebulką pieczarek lub porów (jako jedna z warstw).

Podaję z dowolną surówką. Preferuję wielowarzywną (np. marchew, kapusta biała lub pekińska, seler korzeniowy i naciowy, fenkuł, kwaśne jabłko, por) doprawioną miksowanym sosem z oleju (daję z pestek winogron, lub kujawski, bo za oliwą nie przepadam) + sok z cytryny + po kilka listków mięty, melisy, szałwi + sól, pieprz, curry, odrobina cukru). Zresztą różnie - w zależności od natchnienia.

Wymyśliłam taką zapiekankę, bo mój małżonek bardzo lubi kaszę gryczaną, a ja za nią nie przepadam. Natomiast w tej postaci bardzo mi smakuje.

Używam jej czasem (bez zapiekania) jako farszu do śląskich klusek (przepis na nie znajdziecie wśród moich przepisów). Podaję je polane zrumieniona cebulką i z surówką z kapusty kiszonej.

Można też użyć jej do nadziania pierogów, pyzów, krokietów itp.

galareta mięsna z golonką co ja mężczyzna życia po

Składniki

dwie średnie golonki,
1 kg szynki wieprzowej,
4 spore marchewki,
4 spore pietruszki,
vegeta,
sól,
pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
2 łyżeczki żelatyny
2 jajaka na twardo,
groszek zielony i kukurydza jesli ktoś lubi.



Przygotowanie

Golonki opalić z włosów ugotować na miękko tak żeby kości odchodziły z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i sola.Jarzyny obrać i ugotować na miękko z mięsem vegeta, solą i pieprzem,. Jarzyny z mięsem trzeba wyłączyć wcześniej bo golonka jest długodystansowa. Golonkę i jarzyny staram się ugotować w minimalnej iliści wody.
Golonka sobie dochodzi a jarzynki kroję na plasterki , jaja tyż:) układam na dnie miseczek pieprze, czasem jak mam fantazję opruszam papryką ostrą, a czasem jeszcze dodaję kukurydzę i groszek. Mięso drobniutko siekam i buch do miseczek. Golonke obieram ze skóry mężczyzna mojego życia większą część zjada z musztardą i chlebkiem a co uda mi się uratować wkrawam (bez skóry) do miseczek. Do wywaru z golonki dodaję wywar z warzyw i mięsa tak aby uzyskać potrzebna do zalania miseczek ilość rosołu, rozpuszczam żelatyne, wlewam do miseczek wywar i po wystudzeniu wkładam do stezenia do lodówki.

czwartek, 8 marca 2012

gofry gofry

Składniki

4 jajka
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kostki margaryny
0,5 l. mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 łyżki śmietany 18%
około 0,5 szkl. cukru



Przygotowanie

margarynę rozpuścić, z białek ubić pianę

żółtka, mleko, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę - połączyć, dodać rozpuszczoną margarynę i na koniec pianę z białek


rozgrzać gofrownicę i samżyć

Grzane piwo

Składniki

litr piwa
4 łyżki miodu
kawałek kory cynamonowej
4-5 goździków
4-5 ziaren kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej



Przygotowanie

Wlac piwo do garnka i podgrzewac na malutkim ogniu.
Dodac przypawy i miód.
Gotowac.
Rozlac piwo sito do kubków.

Innym wariantem grzanego piwa jest piwo z koglem- moglem.
Podrzej piwo z przyprawami ( bez miodu), utrzy kogel- mogel ( 1 żółtko i 1 łyżka cukru na porcję).
Gorące piwo wlej do kogla- mogla i mieszaj az zgęstnieje ( nie gotuj)!

Grzane piwo jest tak pyszne i aromatyczne, że nie musisz kupowac najdroższego gatunku; z całkiem średniego piwa wyjdzie bardzo dobre, grzane piwo z korzeniami.

środa, 7 marca 2012

Ciacho kruche na dwa sposoby

Składniki

1 kostka margaryny
3 żółtka / białka zostawić - druga wersja ciasta/
10 dkg cukru pudru
2 łyżki śmietany 12% lub 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
szczypta soli

I wersja:
3 budynie śmietankowe na 1 ltr mleka
rabarbar - najlepszy - wychodzi unikatowe ciasto
II wersja:
prażone jabłka + kisiel + cukier



Przygotowanie

Ciasto:
margarynę siekamy na stolnicy z cukrem, mąką i resztą składników.
Włożyć do lodówki na godzinkę.
Podzielić na dwie cześci. jedną wyłożyć na blachę
I wersja:
wylać ugotowany budyń a na niego owoce. druga warstwa.
upiec.
Do budyniu można dodać więcej cukru ze względu na kwaskowatość rabarbaru.
Po ostudzeniu ciatsta opruszyć mocno cukrem puderm.
II wersja:
wyłożyć jabłka a na to białka ubite z cukrem (0,5 szklanki) i kiślem - dowolny smak. resztę ciasta zetrzeć na tarce.
upiec.


Przepis na ciasto kruche można wykorzystać ze swojego sprawdzonego.
ten wychodzi zawsze ale może ktos ma lepszy :-)

Sekretem ciasta kruchego jest brak białek, nieduża ilość śmietany i krótkie wyrabianie. ciasto powinno mieć grudki. poprostu zagniata się do momentu zwarcia w jedną bryłę i gdy odchodzi od ręki.

Ciasto na zimno z krakersam

Składniki

1 litr mleka
2 (45g.) budynie (duże) + łyżka mąki
3\4 kostki masła
1 szklanka cukru
2 paczki krakersów ( sezamowych)
2-3 żółtka do masy



Przygotowanie

Pół litra mleka z cukrem zagotować, dodać rozrobiony budyń z drugą połową mleka i łyżką mąki. Wszystko zagotować, odstawić z ognia. Do masy dodać rozpuszczone masło i żółtka.

TAK UKŁADAĆ:
warstwa krakersów
masa budyniowa
warstwa krakersów
reszta masy
warstwa krakersów
cukier puder

Dla mojej Mamy

Składniki

Smaczny,  szybki  i  łatwy  torcik
     na  Dzień  Matki.
------------------------------------------------

-  4 jakja
-  3/4  szklanki mąki
-  czubata łyżka kartoflanki
-  niepełna szklanka cukru
-  łyżeczka płaska proszku
-  szczypta soli
-  tortownica 24 - 25 cm.


-  gotowy krem do tortu 
    ajerkoniakowy
-  300  ml. zimnego mleka
-  czubata łyżka miękkiego masła
-  najmniejszy słoiczek  Nutelli
-  60 - 70 dkg. truskawek
-  szklanka bezbarwnej galaretki
-  poncz

----------------------------------------------------------------
poncz - 
Słodka woda z sokiem z połowy cytryny
lub
 dwoma łyżkami spirytusu
( zależy w jakim wieku będą  " konsumenci " )

galaretka -
nie musi być kryształowa,  ale białe  środki  
połówek  truskawek powinny być widoczne
( może cytrynowa lub ananasowa ? )



Przygotowanie

Pieczemy bszkopt.

Żółtka oddzielić od białek,  mąkę z proszkiem wsypać do sitka.
Białka ubijać ze szczyptą soli tak długo,  aż pianę będzie można kroić nożem  ( a mikser ciepły )  w międzyczasie wsypać cukier tak na 3 x.     
  Dodawać po 1 żółtku.
Na koniec mąkę z proszkiem -  mieszając drewnianą łyżką. 

Obręczy tortownicy  nie smarować masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.  na ok. 40 min.
Sprawdzić patyczkiem po pół godzinie
- piekarniki są różne.

     Jeśli na biszkopcie
urośnie taka górka jak u mnie,  to wyrównac  ( zciąć nożem )  by biszkopt był  w miarę prosty.

Po zupełnym wystudzeniu,  biszkopt kroimy na 3 krążki .

Robimy krem  w/g przepisu na opakowaniu,  dodając pełną łyżkę miękkiego masła.

Pierwszy krążek  kładziemy na talerzu na którym tort będzie podany,  i smarujemy  Nutellą   grubiej jak chleb masłem.



Na nutelli  rozsmarować 3 łyżki kremu
- przykryć drugim krążkiem.
- nasączyć ponczem
- posmarować trzema łyżkami kremu
- przykryć trzecim krążkiem
-  nasączyć.



Resztą kremu posmarować cały tort.

Na bokach  zrobić  " dekorację " z nutelli,  ale nie jest to konieczne.   Można posypać pokruszonym -  zciętym wierzchem biszkoptu    ( u mnie został zjedzony....)

Szklankę bezbarwnej galaretki  wlewamy do większej miseczki,  i gdy osiągnie konsystencję rzadkiego kisielu
- wsypać  połówki truskawek,  wymieszać by każdy kawałek   był  " obklejony " galaretką,  ale tylko tak dla połysku.

Połówki truskawek nabieramy z miseczki   widelcem
i układamy na torcie  " dachówkowo "   
od zewnątrz -  do środka.



8 - 10   truskawek  do połowy maczamy w Nutelli
i układamy wkoło tortu.

   Gotowy.

  
                                                 SMACZNEGO !!!

( smak,  dekoracja i pomysł takiego wykonania
- " zapożyczony "  z kawiarenki )

wtorek, 6 marca 2012

Zydowskie ciasto do kawy

Składniki

225 g masla wczesniej roztopionego
180 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
200 g kwasnej smietany
300 g maki
szczypta soli
1/2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

kruszonka:

100 g maki
100 g cukru (najlepiej brazowego)
1 lyzka cynamonu
75 g roztopionego masla



Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzac do 175°C, tortownice (26 cm) natluscic i posypac maka.

2. Make wymieszac z sola, soda i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce utrzec maslo, cukier i cukier waniliowy oraz pojedynczo dodawane jajka.  Nastepnie dodajemy kwasna smietane i make.
W trzeciej misce robimy kruszonke (przy pomocy widelca).

3. Polowe ciasta wlac do tortownic, posypac polowa kruszonki, na to reszta ciasta i na wierzch reszta kruszonki. Ciasto piec ok. 50 minut. Wierzch musi byc twardy i po nacisnieciu palcem powinien podniesc sie do gory.


  Zdjecie duze, bo wklejone.  Zrobila je moja kolezanka ale niestety w formacie  Bitmap a nie Jpg.           
    
           

Chałwowiec

Składniki

Ciasto:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyż. mąki pszennej
3 budynie czekoladowe (bez cukru)

Masa chałwowa:
2 budynie waniliowe (bez cukru)
1 kost. margaryny/masła (250g)
3 szkl. mleka
30 dag chałwy waniliowej
starta czekolada




Przygotowanie

Ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Mąkę, budynie i proszek mieszamy, przesiewamy stopniowo do piany delikatnie mieszając. Piec 30 min w temp. 160oC. Ciasto przekroić na pół.

Masa chałwowa:
Budynie ugotować na mleku. Margarynę utrzeć na puch. Dodać do niej wystudzone budynie - zmiksować na gładką masę, następnie dodając zmiksowaną chałwę.

Kolejność układania warstw:
1) ciasto I część
2) 1/2 masy chałwowej
3) ciasto II część
4) 1/2 masy chałwowej
5) starta czekolada


Smacznego!

Sałatka z ryżu i kurczaka

Składniki

1 torebka ryżu
pojedyncza pierś kurczaka - ugotowana
5 plastrów ananasa
1 jajko ugotowane na twardo
garstka rodzynek
4 łychy majonezu [ok. 100g]
2 łyżeczki curry
pieprz, sól



Przygotowanie

Ryż ugotować, ostudzić. Ananasa i jajko pokroić drobno. Pierś kurczaka pokroić drobno [lub wg uznania]. Rodzynki zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut a następnie odcedzić. Wszystko wymieszać, dodać majonez, przyprawić, wymieszać i odstawić do przegryzienia.

U mnie znika w zastraszajacym tempie.

Sos ogórkowy

Składniki

20 dkg kiszonych ogórków

3 - 4 łyżki kwasu z ogórków ( woda po ogórkach )

1 i 1/2 szkl rosołu lub bulionu  warzywnego

3 dkg mąki

3 dkg tłuszczu

10 dkg śmietany

sól



Przygotowanie

Ogórki obrać i pokroić w cieniutkie paseczki lub w drobną kostkę

Z tłuszczu i mąki zrobić białą zasmażkę i rozprowadzić zimnym rosołem lub bulionem, dodać kwas z ogórków i pokrojone ogórki.

Zagotować.

Podbić śmietaną i posolić do smaku.

Sos podawać do zapiekanek , dań półmięsnych i ziemniaków.



                                            Smacznego!!!! 

sałatka z zupek chińskich 2

Składniki

2 zupki chińskie
1 ogórek
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy majonez




Przygotowanie

Pokruszyć makaron z zupek ,dodać ogórka pokrojonego w pół talarki ,fasolęv i kukurydzę .Dodać przyprawy z zupek (oprócz oleju) i dużo majonezu. Wszystko razem wymieszać .SMACZNEGO !!!

Kotleciki Kariny

Składniki

40 dag piersi z kurczaka, 2 łyżki majonezu, 15 dag startego żółtego sera, 2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, przyprawy: majeranek, vegeta, pieprz według smaku, pęczek pietruszki, 1 łyżka musztardy.



Przygotowanie

Pietruszkę posiekać. Pierś pokroić w kostkę. Majonez, ser, jajka, obie mąki, musztardę i przyprawy razem wymieszać. Dodać pietruszkę i pierś z kurczaka, ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 2 godziny (ja zawszę przyrządzam dzień wcześniej i zostawiam na noc w lodówce). Ciasto nabierać łyżką, tworząc kotlety i smażyć na oleju na patelni na złoty kolor.

Wątróbka z ziołami

Składniki

1/2 kg wątróbki drobiowej
3 cebule
1/2 szkl. śmietany 18%
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szkl. bulionu, np. z kostki
1/2  łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
3 łyżeczki musztardy
3 łyżki oleju
sól, pieprz
mleko do moczenia wątróbki (niekoniecznie)



Przygotowanie

Wątróbkę myjemy, wycinamy żyłki i zalewamy na około 2 godziny mlekiem. Jeśli nie mamy czasu, po prostu rezygnujemy z moczenia wątróbki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy  wyjętą z mleka umytą i osuszoną  wąróbkę, posypujemy pieprzem. Obsmażoną wątróbkę  wyjmujemy z patelni do innego naczynia. A na patelnii rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone w  półkrążki cebule i szklimy.  Po chwili dodajemy mąkę i chwilę smażymy mieszając, wlewamy bulion. Zagotowujemy zasmażkę, dodajemy musztardę, majeranek, tymianek, mieszamy i dodajemy do sosu  wątróbkę.
Całość dusimy przez 15 minut na małym ogniu,  od czasu do czasu mieszając. Na koniec duszenia dodajemy śmietanę, solimy do smaku i zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków.


poniedziałek, 5 marca 2012

Pierwsza zupka jarzynowa po 4 miesiącu

Składniki

1 marchewka,
1 mały ziemniak,
jedna mała pietruszka,
trochę pora,
kleik kukurydziany bądź ryżowy,
półłyżeczki masła bądź oliwy z oliwek



Przygotowanie

warzywa kroimy na małe kawałki, gotujemy w 250 ml zimnej wody na małym ogniu do miękkości. Gdy będą miękkie odcedzamy. Wywar z powstałych warzyw zagęszczamy klekiem ryżowym bądź kukurydzianym( ja np daję 3 łyżeczki kleiku do 200ml wywaru), dajemy pół łyżeczki masła bądź oliwy zdejmujemy z ognia aby zgęstniało. Warzywa miksujemy na papkę, dodajemy do wywaru. Całość dokładnie mieszamy. W zależnośći od gęstości papki podajemy zupkę łyżeczką albo w butelce. Możemy do smaku dosłodzić troszeczkę glukozą.

Moja rada: Ostrożnie z pietruszką gdyż daje ona gorzki smak, ja osobiście nie dodaję jej do zupki gdyż mój synek nie chce jej wtedy jeść. Zupkę mozna zrobić także z samej marchwi i ziemniaka.

Puszysty sernik z wiaderka

Składniki

Ciasto:
- 1 szkl mąki,
- 3/4 kostki margaryny,
- 3 zółtka,
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru.

Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka,
- 6 żółtek,
- 2 cukry waniliowe,
- 3 budynie śmietankowe,
- 3/4 szkl oliwy,
- 1 1/2 szkl mleka.

Dodatkowo:
- 1 1/2 szkl cukru,
- 9 białek



Przygotowanie

Składniki na ciasto połączyć mikserem i wyłożyć na wysmarowaną blachę.
Składniki na masę serową również zmiksować.
Białka ubić na sztywno z cukrem i delikatnie połączyć łopatką z masą serową i wylać na blachę
Piec w temp ok 180-190 50-60 minut.
Ważne!!!
Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika
- sernik stygnie w piekarniku!!!

Makaron penne z kurczakiem

Składniki

Makaron typu Penne (pół paczki)
100g sera pleśniowego Lazur (blue)200g smietany 18%jedna podwójna pierś z kurczakabrokuł
majeranekoreganooliwa




Przygotowanie

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.

Brokuł pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie tak, aby nie był za miękki.

Mięso pokroić w kostkę, opruszyć przyprawami i podsmażyć na oliwie. Przełożyć do miseczki z pergaminem, aby odsączyć oliwę.

Ser Lazur pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Po chwili dodać 3 duże łyżki śmietany i wymieszać. Następnie mieszając, dodać mięso, makaron i na końcu brokuły.

Mieszać jeszcze 2-3 minuty, aż brokuł się rozdrobni na całe danie.

Smacznego!

niedziela, 4 marca 2012

Smalec domowy

Składniki

 

1 kg podgardla wędzonego
1/2 kg słoniny świeżej
3 cebule średnie
1 duże jabłko lub 2 małe (według smaku)
3 łyżki stołowe magii w płynie
1 paczka majeranku (50g)





Przygotowanie

 

Podgardle i słoninę mielimy w maszynce z grubym sitem, po zmieleniu topimy w garnku, jak sie wytopią dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę dusimy z 5 minut, po czym dodajemy magii po wymieszaniu ścieramy obrane jabłka po czym dodajemy roztarty w rekach majeranek, całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia, po czym przekładamy do słoików lub do czego kto chce.
Polecam razowy dobrze wypieczony świeży chlebek i wcinanie mniam mniam. Pozdrawiam i życzę smacznego.

sobota, 3 marca 2012

bułeczki faszerowane szynką

Składniki

 na ciasto:
 * 35 dag mąki
 * 2 jajka
 *  sól, 
 * 18 dag masła
 * 0,5 torebki proszku do pieczenia
 * 200 ml kwaśnej śmietany
 * tłuszcz do posmarowania blachy

na farsz:
 * 20 dag szynki
 * 20 dag twarogu
 * 5 dag masła
 * 1 jajko
 * sól, pieprz, papryka mielona



Przygotowanie

 
 * mąkę przesypać do miski, dodać kawałki masła, sól i proszek do pieczenia, krótko wyrabiac na kruszonkę
 *  następnie dodać żółtka , dokładnie wymieszać
 * wlać kwaśną śmietanę
 * wszystkie składniki wyrobic na gładki jednolite ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki
 * przygotować nadzienie: szynke przepuścic przez amszynke do mięsa lub bardzo drobno pokroić, dodać twaróg, masło, przyprawy i wymieszać
 * białka ubic na sztywną pianę i porcjami przekładać do farszu delikatnie mieszając
 * schłodzone ciasto wyjąc z lodówki, rozwalkować na cienki placek, wyciąć 20 kwadratów
 * na kazdym kwadracie umieścić porcje farszu i uformować małe bułeczki
 * blache posmarować tłuszczem, ułozyc na niej bułeczki a ich wierzch posmarowac rozmąconym jajkiem
 *  blachę z bułeczkami włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika
* bułeczki piec 20 minut w temp 190stopni


czasem zamiast szynki wrzucam inny farsz- np przesmażone mielone mięso z pomidorami lub papryką

doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

ciasto bardzo proste i bardzo pyszne

Składniki

Spód:
1,25 szklanki pokruszonych półsłodkich herbatników2 łyżki cukru5 łyżek stopionego masłaMasa:
1 puszka duża słodzonego mleka skondensowanego(ugotować na karmel - ok.2 godzin)
4 żóltka1/2 szklanki soku z limonek lub cytryn (świeżo wyciśnięty)Oraz - 3/4 szklanki śmietany kremówki



Przygotowanie

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175 o C.
Wymieszać okruchy herbatników z masłem i cukrem i dobrze połączyć .
Powstałą masą wyłozyć równomiernie dno foremki (25-26 cm).Piec 10 minut a potem wyjąć zpiekarnika i ostudzić.Nie wyłąnczając piekarnika przygotować masę.
Masa:
Połączyć skondensowane mleko z żółtkami ,dodać sok z liomonek i bardzo dokładnie wymieszać.Rozsmarować na podpieczonym spodzie i piec jeszcze 15 minut.Formę z ciastem odstawić do ostygnięcia.(dopiero ostudzona masa zacznie tężeć)Wstawic do lodówki na ok.6-8 godzin.Bezpośrednio przed podaniem ubić kremówkę ,posmarować,pokroić na porcje i od razu zjadać.


Jest to bardzo smaczne ciasto i nie często coś zostaje.
Znalazłamten przepis bardzo dawno temu w gazecie ale tytuł się nie zachował.



piątek, 2 marca 2012

Piernik z bakaliami

Składniki


300g mąki
150g miodu
1/3 szklanki cukru
100g masła
pół szklanki wody
4 jajka
płaska łyżeczka sody i proszku do pieczenia
całe opakowanie przyprawy korzennej do piernika (Kamis)
ok. 200g rozmaitych, dostępnych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, daktyle, figi suszone, skórka poamarańczowa)
masło i bułka tarta do formy




Przygotowanie

Czas przyrządzania - ok. półtorej godziny.
Wartość kaloryczna jednej porcji - 140 kcal (przyjmując, że ciasto składa się z 20 porcji).

Miód, masło, cukier i wodę zagotować w garnuszku, a następnie wystudzić (jako, że jest to ciasto "zimowe" najlepiej wystawić na balkon). Mąkę wsypać do miski, wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawami korzennymi. Następnie wlewać po trochu - cały czas mieszając - przygotowany roztwór (można przy pomocy miksera). Następnie dodawać po jednym żółtku, białka składając na salaterkę. Ubić sztywną pianę z białek, dodać ją do ciasta razem z bakaliami obsypanymi mąką i lekko wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy z kominem, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 45 minut. Gdy ciasto zaczyna odstawać od brzegów formy, a patyczek jest suchy - można piernik wyjmować. Przechowywać przykryty folią aluminiową, najlepszy po kilku dniach gdy smaki się "przegryzą". Ten przepis jest w moje rodzinie od lat 

Zapiekanka z mięsem mielonym ziemniakami

Składniki


0.5 kilograma mięsa mielonego
1 cebula
kilka pieczarek
papryka czerwona, żółta
ziemniaki
sół, pieprz, papryka czerwona
sos pomidorowy
tymianek
potarty ser
3 żąbki czosnku




Przygotowanie

Ziemniaki ugotować, bez obierania ze skórki w całości, muszą być lekko twarde, następnie obrać, pokroić w plastry. Zaroodporne naczynie posmarować masłem, ale bardzo cieniutko. położyć warstwę ziemniaków.
Rozgrzej patelnię i wrzuć mielone, pokrojone pieczarki, pokrojoną paprykę,zmiażdżoney czosnek, sos pomidorowy.) Ja daję z puszki potarte pomidory , dopraw do smaku .Powinno być pikantne. Jak już jest przesmaży wylać masę mięsną na ziemniakinastępnie następna warstwa ziemniakó, posypać tymiankiem i potartym masłęm   

wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni, na 30 minut. Ziemniaki muszą się zabrązowić , gdy już będą brązowe posyp potartym serem. / tego nie trzeba dodawać / włożyć do piekarnika aż się roztopi ser.

podawaj z sórówką.


Smacznego, jest naprawde pyszna, polecam


tort pomarańczowy

Składniki

 

      2 szt Pomarańcze
      1 1/2 szt Cytryny
      3 szt Białka
      25 dag Masła
      25 dag cukru pudru
      2 szt Wafle
      2 paczki biszkopy
 




Przygotowanie

Do gotującej wody włożyć 2 pomarańcze i gotować ok. 5 minut. Tak zrobić 3 razy ale zawsze zalewając wrzątkiem. Gotować aż skórka będzie miękka.
Potem zmielić w maszynce całe ze skórą- wyjąć pestki. Do tego zetrzeć skórkę z 1 cytryny i wycisnąć z niej sok.
Ubić pianę z 3 białek,, 25 dag masła utrzeć dobrze z 25 dag cukru pudru.
Gdy dobrze jest utarty cukier z masłem dodawać po odrobinie miąższu pomarańczowego połączonego z pianą i ucierać.
Do tortownicy wkłada się 1 wafel ,smaruje go masą, układa warstwę biszkoptów i znowu smaruje .
Tak 2 razy i układa się na wierzch wafel.
Tak zostawić do drugiego dnia w tortownicy w lodówce.
W drugim dniu smaruje się lukrem.
LUKIER: 15 dag. cukru pudru,sok z cytryny do smaku, ok. 1/2 łyżeczki stopionego masła do tego dodać 1 1/2 łyżeczki wrzącej wody i ucierać 5 minut







   

czwartek, 1 marca 2012

Kotleciki z piersi kurczaka z papryką i pieczarkami

Składniki

ok. 60 dag piersi kurczaka
1 łyżka Vegety
2 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
pieprz, papryka słodka i ostra - do smaku (po ok. 0,5 łyżeczki )

Dodatkowo:
1-2 papryki
kilka pieczarek
ser żółty




Przygotowanie

Piersi pokroić w kostkę lub paseczki, dodać Vegetę, mąkę, majonez, musztardę, jajka, pieprz, ostrą i słodką paprykę. Ser i pieczarki zetrzeć na tarce (pieczarki można pokroić w małe plasterki). Paprykę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki, ser i paprykę dodać do pozostałych składników, dobrze wymieszać. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, dodać trochę mąki ziemniaczanej, a jeśli za gęsta dodać majonezu lub musztardy, ewentualnie jajko.

Masę kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię, smażyć jak placki.

Kotleciki bardzo smaczne, można jeść z ziemniakami lub ryżem, ale również z chlebem:)

Papryka, ser i pieczarki nie są koniecznym składnikiem kotlecików, jednak polepszają i urozmaicają ich smak:)


Domowe lody

Składniki

2szkl mleka
2śnieżki
3jajka
3łyżki cukru
2p.cukru waniliowego
3łyzeczki kakao
-można dodać orzechy,rodzynki



Przygotowanie

   Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno-odstawić do lodówki
  Ubić białka z cukrem jak na bezy dodawać po jednym żółtku,
zmięszać to z ubitą śnieżką,podzielić na dwie równe części
do pierwszej dodać kakao,a do drugiej cukier waniliowy.Jak ktoś lubi może dodać bakalie.Smacznego

Botwinka Powsinogi

Składniki

pęczek młodej włoszczyzny (w tym seler, pietruszka, 2 marchewki, cebula, mały por)
3 młode ziemniaki
pęczek młodych buraczków z liśćmi

Przyprawy:
kostka rosołowa warzywna
sól
pieprz
cukier
kwasek cytrynowy

Dodatkowo:
kwaśna śmietana 12%
2 łyżki mąki
jajko na twardo




Przygotowanie

Młode warzywa myjemy, co trzeba obieramy. Włoszczyznę i ziemniaki kroimy w kosteczkę, cebulę zostawiamy w całości. Włoszczyznę plus cebulę plus kostkę rosołową plus ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy warzywa do miękkości.
Buraczki myjemy, liście kroimy drobno, ewentualne bulwy kroimy w małą kosteczkę, dodajemy do ugotowanych już warzyw i gotujemy aż buraczki będą miekkie.
Dosypujemy płaską łyżkę cukru. 
Dodajemy szczyptę kwasku, soli i pieprzu i gotujemy jeszcze 5-10 minut. 
Około 2-3 łyżek śmietany rozrabiamy z mąką, dolewamy do tego ciepłą zupę i wlewamy wszystko do garnka. Mieszając - czekamy, aż sie zagotuje. Doprawiamy wg smaku.
Na talerzu kroimy w ćwiartki ugotowane na twardo jajko, wlewamy zupę i posypujemy koperkiem.

Smacznego! :)
                                

Kajmakowo marcepanowe słodkości

Składniki

Spód marcepanowy:
300g masy marcepanowej,
1/4 kostki margaryny,
3 jajka,
5 czubatych łyżek mąki pszennej.

Spód kruchy:
300g mąki,
0,5 kostki margaryny,
3 czubate łyżki cukru pudru,
3 żółtka,

Mleko skondensowane slodzone gotowane w puszce 3 godziny.

polewa czekoladowa

kwaśna konfitura lub dżem



Przygotowanie

Spód marcepanowy:
Wszystkie skladniki włożyć do miksera i połączyś na jednolitą masę.
Ja używam końcówki z nożami, masa wychodzi dość płynna lecz aksamitna.
Wylać na blaszkę wyłożoną papierem, piec 10-15 min w 175 stopniach.

Spód kruchy:
Ciasto zagnieść rożlożyć na blaszce takiej samej wielkości jak blat marcepanowy i upiec na zloty kolor.

Gdy oba spody wystygną, blat marcepanowy posmarować podgrzaną konfiturą i przykryć kruchym blatem.
Wierzch ciasta posmarować "krówką" i polać polewą czekoladową.

Czasami do masy krówkowej dodaje też orzechy, a na konfiturę nakladam trochę kremu budyniowego, ale powyższy przepis to wersja podstawowa.

Przepis zaczerpnełam z jakiejś "babskiej" gazety i trochę zmodyfikowałam, a teraz używam jako przepis na wielkanocny mazurek lub słodkie co nieco gdy brak pomysłów co upiec.