czwartek, 3 listopada 2011

Mazurek na waflu

Składniki

 

5 jajek


½ szklanki cukru


1 szklanka mąki


10 dag  rodzynek


10 dag orzechów włoskich (ale mogą też być laskowe)


10 dag suszonych moreli


5 dag skórki pomarańczowej


1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 suchy wafel tortowy


Lukier i bakalie do dekoracji





Przygotowanie

 

Waflem wyłożyć blachę, w razie potrzeby docinając go. Ubić pianę z białek, dodać cukier i chwilę jeszcze ubijać.  Pianę połączyć z żółtkami, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i bakalie, delikatnie wymieszać.  Ciasto wyłożyć na wafel, piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu mazurek udekorować lukrem i bakaliami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz