Składniki
1 kg mąki
2 op. drożdży instatnt po 7g
0,5 litra ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
sezam, gruba sól lub mak
Przygotowanie
do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy dolewamy stopniowo ciepłą wodę i oliwę i wyrabiamy ciasto odstawiamy wyrobione ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1 h do wyrośnięcia dzielimy ciasto na ok. 6 porcji każdą porcję formujemy na podsypanej mąką stolnicy w kulkę układamy na posypanej mąką blasze przykrywamy ścierką odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do ponownego wyrośnięcia smarujemy dokładnie każdy chlebek roztrzepanym jajkem nacinamy każdy w krateczkę posypujemy sezamem, solą lub makiem pieczemy w 180 st. C ok. 20-30 min do zarumienienia
Smacznego!
Taki domowy chlebek ładnie się prezentuje w koszyczku wielkanocnym jak i na stole kiedy podajemy w nim żurek :)
(Mój chlebek nie jest niczym posypany)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz