czwartek, 31 maja 2012

Kotlety de volaille

Składniki

4-5 piersi kurcząt (ok.1 kg)3 jajka3 łyżki mąki1 szklanka przesianej tartej bułki15 dkg masła5 łyzeczek siekanego młodego koperku
sól




Przygotowanie

Piersi przekroić na połówki i zbić tłuczkiem.Mocno zmrożone masło podzielić na dziesięć podłużnych kawałków nieco krótszych od filetów. Ułożyć po jednym na każdym kotlecie, posypać obficie koperkiem i zawinąc boki , zwinąć mięso w bardzo ścisły rulonik ( w czasie smażenia masło nie powinno wypłynąc na patelnię). Oprószyć mąką, panierować  w roztrzepanym jajku i bułce tartej, po czym smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać koniecznie z frytkami i sałatą lub surówką.Polecam,bo moja rodzinka przepada za nimi.
(Zwłaszcza gdy mięso pochodzi wprost od babci z podwórka)

środa, 30 maja 2012

młoda kapusta z pomidorami na cieplo

Składniki

1 srednia kapusta
2 srednie marchewki
peczek koperku
maslo
0,5kg kielbasy
2 duze pomidory




Przygotowanie

kapuste szatkujemy drobno
gotujemy w wodzie,gdy sie zagotuje odlewamy pierwsza wode
i wlewamy troszke nowa
gotujemy na malym ogniu dodajemy do niej starta na terce marchewke, vegete, 4 ziarenka ziela angiel. , 2 listki laurowe ,pieprz oraz pokrojona w kostke kielbase
calosc gotujemy az kapusta bedzie pol miekka dodajemy do niej pokrojone pomidory bez skorki  dalej gotujemy
na koniec dodajemy zasmażkę z masla i mąki oraz koperek ,doprawiamy przyprawami i troche cukrem




Cudo po grecku

Składniki

czerwona cebula 1 szt
ogórek zielony 1 szt
oliwki
pomidor zwykły lub koktajlowe
sałata lodowa

ser mozarella 1 kulka
ser feta 1/4 kosteczki

sos vinegret





Przygotowanie

Cebulę pokroić w plasterki, ogórka w większą kostkę, pomidora w plastry (jeżeli koktajlowe, to przekroić na cztery części).

Kulkę mozarelli również poprzekerajać w plasterki, fetę jak się uda (u mnie to zawsze rozbabrane, nierówne kostki).

Na talerzu ułożyć sałatę, wyłożyć cebulę, pomidory, mozarellę, rzucić ogórki, oliwki, fetę i polać sosem vinegret.

Podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do kotlecików z piersi kurczaka

Racuszki z kurczakiem

Składniki

podwójna pierś z kurczaka
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyzki majonezu
vegeta do smaku
olej do smażenia



Przygotowanie

Mieso umyć i pokroić w kostkę.
Włożyć do miski i dodać pozostałe składniki.
Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać "racuszki".









Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.




SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 28 maja 2012

Pikantna sałatka z makaronem noodle po laotańsku (Kow poot nam jeo)

Składniki

- łyżka pasty z krewetek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu rybnego
- pół limonki
- 2 ząbki czosnku
- 3 papryczki chili
- 4 pomidory wiśniowe
- makaron ryżowy



Przygotowanie

Do moździerza wrzucamy papryczki i czosnek. Zgniatamy je. Następnie dodajemy pastę z krewetek, sos rybny, cukier i sok z połowy limonki. Całość mieszamy dokładnie. Następnie kroimy pomidory i gnieciemy je bardzo ostrożnie. Sos gotowy. W garnku gotujemy wodę. Wrzucamy makaron i gotujemy 2-3 minuty. Odcedzamy i studzimy. Polewamy sosem i gotowe. Podajemy ze świerzym warzywem. Smacznego.

Zapiekanka Colcannon

Składniki

1,5 kg ziemniaków
0,5 kg włoskiej kapusty (razem z zewnętrznymi, zielonymi liśćmi)
0,5 kg szynki (surowej wieprzowiny, nie wędliny!)
1,5 szklanki mleka
1kpl włoszczyzny
1 łyżka masła
2 łyżki sera żółtego do zapiekania
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia



Przygotowanie

Od razu pragnę wyjaśnić.  Nie ma czegoś takiego jak "zapiekanka colcannon" - żeby ubiec ortodoksów i specjalistów od historii kuchni europejskiej czy, bardziej konkretnie, kuchni irlandzkiej. Zapiekanka to moja wersja tego pysznego, tradycyjnego dania, które smakuje jakby żywcem przeniesiono je z polskiego stołu.  Przyznam, że lubię takie smaki, przaśne, zwyczajne i właściwie, co tu kryć - chłopskie.  Zresztą... co ja będę... wystarczy spojrzeć na zdjęcie.

Włoszczyznę oczyszczamy obieramy, kroimy i wrzucamy do zimnej wody razem z umytą i oczyszczoną szynką - doprowadzamy do wrzenia, a następnie na średnio-małym ogniu gotujemy ok. 45 minut, aż szynka będzie ugotowana i miękka.  Wyjmujemy ją z wywaru i odkładamy na bok, żeby lekko wystygła.  Następnie kroimy ją w kostkę.  Kapustę szatkujemy, wrzucamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy  teraz  masło i gotujemy do właściwej miękkości - niezbyt twarda, nie całkowicie rozgotowana.  Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.  Po ugotowaniu rozgniatamy ziemniaki jak do purre - jeśli będą już rozgniecione, można przerzucić się na robot kuchenny.  Dodajemy gorące mleko i miksujemy wszystko aż będzie gładziutkie i puszyste.  Dodajemy pokrojone mięso i kapustę wyłowioną z wody i odsączoną.  Dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy.  Na tym etapie jest to colcannon w tradycyjnej formie - gotowy do spożycia.  Nakłada się na talerz porcje, robi mały dołek i wkładan w niego nieco masła. 
Jednak my kontynuujemy.  Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.  Wykładamy colcannon porcjam - jakbyśmy robili omlet albo placki na całą szerokość patelni - i przyrumieniamy od spodu, potem mieszamy, pozwalamy się całości tu i ówdzie ładnie smakowicie przyrumienić.  Wszystko wkładamy do naczynia do zapiekania, ubijamy, a na wierzch wysypujemy ser.  Wkładamy do piekarnika rogrzanego do 180 st. C i zapiekamy aż ser się stopi i przyrumieni.


Uwagi:

Danie jest pracochłonne, a właściwie bogate w przygotowania poszczególnych składników i etapów.

Danie jest wyjątkowo smaczne na drugi dzień, można je odsmażać - co dodaje mu dodatkowych walorów smakowych.

Nie dla osób, którym tradycyjne "jadło" nie smakuje.

Pasuje do niego kefir lub zsiadłe mleko.

Nie ma kuchni irlandzkiej w kategoriach, ani europejskiej...hm..

niedziela, 27 maja 2012

chrzan wielkanocny z miodem

Składniki

chrzan-1 słoiczek
jajka-10 szt
śmietana-pół kubeczka
miód-kilka  łyżek




Przygotowanie

Jaja ugotować na twardo.
odzielić  żółtka od białek
Białka zetrzeć na drobnej tarce w cieniutkie wióreczki
żółtka przekładamy do miski i ucieramy z śmietaną i miodem.
Łączymy białka z masą żółtkową i dodajemy słoiczek chrzanu,
Dobrze wymieszać.

Smak można samemu dostowsować dodając odpowiednio więcej lub mniej śmietany  i miodu.

Szczerze przyznam że proporcje próbuje co roku  a  chrzaniku robię z 20 jaj i dwóch chrzaników.

Moja rodzinka je go zaówno do jaj, wędlin, mięsa jak również sam na chlebek bo jest pycha

Smacznego!!!

sobota, 26 maja 2012

Sałatka z ananasem 2

Składniki

*3 piersi z kurczaka
*puszka ananasów
*majonez
*3 mandarynki
*olej do podsmażenia
*puszka kukurydzy



Przygotowanie

Piersi z kurczaka pokroic w paski i podsmażyć na oleju. Ananasa pokroic w kostkę. Kukurydzę odsączyc na sitku. Mandarynki obrac ze skórki i podzielic na drobne części. wszystkie składniki wymieszać, dodac majonez.

I jak wam smakowało? Jeśli możecie to komentujcie potrawy....

Karczek duszony w plastrach

Składniki

ok. 1kg karczku
2-3 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
3-4 ziarna pieprzu czarnego
2-4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz, mąka do oprószenia
tłuszcz do smażenia



Przygotowanie

Karczek kroję w dość grube plastry i lekko rozbijam dłonią. Solę, pieprzę i oprószam lekko mąką z dwóch stron. Tak przygotowane mięsko rumienię dość mocno na gorącym tłuszczu. Gdy jest ładnie zrumienione podlewam gorącą wodą i czekam aż nadmiar wody odparuje. Po odparowaniu odwracam na drugą stronę, znów podlewam wodą. Po tym odparowaniu dodaję czosnek, ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego, liście laurowe, podlewam gorącą wodą i przykrywam. Całość duszę na średnim ogniu do miękkości. Na końcu zasmażka, śmietanka i pycha jedzonko.

Jest to sposób na jednego z moich synów, który twierdzi, że nie lubi tłustej wieprzowiny. Tak przyrządzony karczek ma ładny ciemnobrązowy kolor i nie widać żyłek tłuszczu. Oczywiście nie mówię mu, że to karczek, bo nie wziąłby do ust. Polecam i życzę smacznego.

Świąteczny placek z orzechami

Składniki

Ciasto:
500 g mąki
300 g tłuszczu (margaryna)
2 łyżki śmietany
1 jajko, 2 żółtka
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:
300 g orzechów grubo krojonych
120 g masła
100 g cukru
2 łyżki miodu

Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
cukier wg uznania
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
kisiel cytrynowy
rodzynki, cynamon
3 łyżki wody



Przygotowanie

Z mąki, tłuszczu, śmietany, jajek, cukru i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto (najlepiej wszystko siekać nożem), podzielić na 3 części. Upiec 2 placki. Na trzeci surowy wyłożyć masę orzechową (wszystkie składniki na masę orzechową smażyć 5 minut) wstawić do piekarnika i upiec ok 30 minut w temp. 180o C. Jabłka obrać, potrzeć na tarce o dużych oczach, dodać cukier, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny, smażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać kisiel wymieszany z 3 łyżkami wody i jeszcze smażyć. Można dodać rodzynki i cynamon. Ciepłą masą przekładamy placki. Placek z orzechami kładziemy na wierzch.



Przepis ten pochodzi z książeczki "Ciasta Siostry Leonilli". Postanowiłam go tu umieścić bo jest naprawdę dobry, łatwy do wykonania i nie za drogi.
Smacznego!

piątek, 25 maja 2012

buraczkowa galaretka do mięs a la dudek

Składniki

1szklanka wody
2 galaretki /najlepsze wiśniowe,mogą być agrestowe lub cytrynowe/
1 łyżka żelatyny 
2 litry utartych ugotowanych buraczków + do smaku sol,pieprz, kwasek cytrynowy



Przygotowanie

Buraczki zalać tężejącą galaretką i żelatyną, dobrze wymieszać. 
Wylożyć do foremki lub do keksówki wylożonej folią aluminiową i odstawić na 1 dzień do zastygnięcia. 
Podawać pokrojone w plastry i podawać jako dodatek do mięs, pieczeni itp.

Cukinia lub kabaczek

Składniki

Kabaczek,cukinia,dynia lub patisony lub mieszanina ich,papryka kolorowa,cebula,czosnek,natka pietruszki (ilość zależy od tego ile mamy cukinii itd.) ,1 litr soku Tymbark "Świeży Pomidor 100% Pikantny",lub inny pikantny sok z kartonu typu "Fit",sól,pieprz,Vegeta,ulubione ostre przyprawy np.cayenne,sos Tabasco itp.Olej do smażenia.



Przygotowanie

Obieramy i kroimy kabaczki,wydrążamy środki z pestkami i kroimy w kostkę.Siekamy cebulę i podsmażamy na oleju,dorzucamy kabaczek,podlewamy niewielką ilością wody,dodajemy drobno pokrojony lub przecisnięty czosnek,jesli lubimy to dużo.Kiedy kabaczek jest już podgotowany wlewamy z kartonu sok Tymbark Swieży Pomidor Pikantny,tak aby przykrył warzywa.Mieszamy,a po chwili sprawdzamy ostrość.Sok jest naprawdę pikantny,gdyż zawiera chilli,ale doprawiamy sobie w/g naszych upodobań.Przykrywamy i zostawiamy do przegryzienia.Możemy dodać parówki,kiełbaski,wędzony boczek lub podsmazone mięso. Podajemy z ryżem,lub bagietką.Możemy wykorzystać do zapiekanki z makaronu (posypać żółtym serem). Nadmiar można zamrozić lub zawekować (oczywiście wersję bez mięsa).

czwartek, 24 maja 2012

Młoda kapusta ze śmietanką

Składniki

1 główka młodej kapustki,
1 młoda cebula(ze szczypiorem),
1 kostka bulionowa(rosołek),
0,5 szkl.słodkiej śmietanki lub mleka,
1 łyżka margaryny lub masła ,
1,5 łyżki mąki ,
pieprz,sól.,odrobinkę cukru,kwasek cytrynowy,
1-2 łyżki siekanego koperku,
1 młoda marchewka.
1 litr wody



Przygotowanie

Nastawić do zagotowania 0,5 litra wody.Kapustę opłukać, zszatkować nie całkiem drobno.Wrzucić do wrzącej wody i pogotować 3-4 minuty(kapusta ma się zaparzyć)i odcedzić.Pozbywamy się goryczki. Na patelni topimy tłuszcz a potem lekko odsmarzamy oczyszczoną i pokrojoną w talarki marchewkę.Po 3 -5 min.dodać białą cebulkę do zeszklenia a szczypiorek dodamy póżniej bezpośrednio do kapusty. Składniki z patelni dodać do kapusty,jeszcze 1 szklankę wody(niekoniecznie tyle ).Kapusta musi być na gęsto więć ostrożnie z wodą!!Dodajemy kostkę bulionowąpieprz,sól,odrobinę cukru i kwasku,siekany koperek i szczypiorek.Kapustę chwilkę dusimy i zaciągamy śmietanką(mlekiem)wymieszaną dokładnie z mąką.Wspaniała do młodych ziemniaczków.SMACZNEGO!!

Zupa ostro kwaśna

Składniki

3 szklanki rosołu drobiowego,
2 łyżki marchewki pokrojonej w słupki,
1/4 papryki czerwonej pokrojonej w paseczki,
4 suszone grzyby Mun,
4 łyżki kukuryszy z puszki,
1/2 małej piersi kurczaka,
1/2 małej ostrej papryczki bardzo drobno pokrojonej
ciemny sos sojowy,
różowy ocet winny,
pieprz, sól,
ziarenka smaku (vegeta),
mąka ziemniaczana,
papryka ostra



Przygotowanie

1.Zagotować rosół, przyprawić solą, pieprzem, vegetą,2 łyżkami sosu sojowego i ok 2 łyżkami octu winnego(jego ilość zależy od indywidualnego smaku) 2.Przygotowane wg.przepisu z opakowania grzyby pokroić na cieniutkie paseczki wrzucić do rosołu, 3.Dołorzyć marchewkę a po 5 minutach paprykę i kukurydzę, 4.Kurczaka pokroić w cieniutkie paseczki, wymieszać z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej i 3łyżeczkami sosu sojowego, pomału wlewać do zupy ciągle mieszając, 5.Zupę gotować przez około 5 minut, aż do ugotowania kurczaka, 6.Około 2 łyżeczki mąki rozrobić z wodą, zagęścić tym zupę 7.Podaną ilość składników używam do ugotowania zupy dla jednej osoby. Zupa powinna być gęsta, troszkę kwaśna (ocet) i bardzo ostra. Spożywać od razu na gorąco, pozostawiona do drugiego dnia straci gęstość.

środa, 23 maja 2012

Ciasto Jolki

Składniki

MASA:

5 żółtek
0,5 szkl. cukru
1 budyń (śmietankowy albo waniliowy)
1 szklanka mleka
kostka margaryny
2 łyżki kakao


CIASTO:

30-40 dag biszkoptów
2 galaretki
owoce (mandarynki, brzoskwinie)
raczej nie kiwi albo ananasy, bo galaretka nie tężeje



Przygotowanie

Żółtka, cukier, budyń i mleko wymieszać razem i gotować do zgęstnienie i utworzenia jednolitej masy. Odstawić do ostygnięcia i dodać kostkę margaryny. Utrzeć i podzielic masę na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Sporządzic galaretki według przepisu na opakowaniu i podzielic je na 2 miski. W jednej galaretce maczać biszkopty. Teraz układać warstwami: biszkopty namoczone w na pół stężałej galaretce masa budyniowa jasna biszkopty namoczone w na pół stężałej galaretce masa budyniowa ciemna biszkopty namoczone w na pół stężałej galaretce owoce galaretka Wstawić do lodówki na 2-3 godziny

smaczny klops

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego{wiperzowo-wołowe lub indycze)
8 pieczarek
1 cebula
1 papryka czerwona lub zielona
1 jajko
natka pietruszki
odrobina bułki tartej
papryka slodka w proszku
pieprz
wegeta
magii
olej do posmarowania formy
folia aluminowa do zawinięcia mięsa




Przygotowanie

pieczarki,papryke cebule kroimy w drobną kostkę
natke siekamy,wszystkie składniki  mieszamy przyprawiamy według uznania ,formujemy klops,obtaczamy delikatnie w bułce tartej,owijamy foila wkladamy do piekarnika zapiekamy okolo godziny w temperaturze 180 stopni,podajemy z ziemniaczkami i surówkami.

tort gorset

Składniki

 2 biszkopty w formie 20/30cm każdy upiec z ilości podanych składników poniżej:
-4 jajka
-3/4 szkl.cukru
-3/4 szkl.mąki
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-czubata łyżeczka cukru waniliowego

masa czekoladowa:
-budyń czekoladowy winiary(z cukrem)
-400 ml mleka
-250 gram masełka
-50 gram mlecznej czekolady
-50 gram białej czekolady

masa śmietankowa:
-350 ml mleka
-budyń śmietankowy winiary
-250 gram masełka
-50 gram białej czekolady

dodatkowo:
-marcepan na rózyczki i listki
-groszki cukrowe srebrne



Przygotowanie

biszkopt :białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno następnie dodać cukier,cukier waniliowy i żółtka i nadal ubijac.Do masy jajecznej wsypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymięszać drewnianą łyżką .Ciasto wylać do wysmarowanej i wyłozonej papierem brytwanki. Piec 15-20 minut.Drugi biszkopt upiec w ten sam sposób.Po upieczeniu i wystudzeniu każdy biszkopt przekroić na dwie częśći.

masa czekoladowa:ugotować budyń w ilości mleka podanej w przepisie a następnie go wystudzić.Masełko utzreć (ja robię to za pomoca miksera ,następnie dodawać stopniowo schłodzony budyń a na końcu rozpuszczone czekolady(chłodne).Wszystko dobrze zmiksować aby powstała jednolita masa.

masa śmietankowa:Budyń ugotować w podanej ilości mleka a po ugotowaniu wystudzić go.Masełko utrzeć po czym dodawac po łyżce budyniu cały czas ucierając i na końcu dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzoną biłą czekoladę.

przełożenie tortu:
3 blaciki biszkoptu zostawić  na spód tortu a z jednego  powycinać 2 kpl. krążków jedne większe o średnicy 12 cm i mniejsze o średnicy 7 cm .Na zrobienie piersi potrzebujemy dwóch małych salaterek o średnicy 10 cm z  zaokrąglonym środkiem taką jak na zdjęciu poniżej .

Z większych krążków 12 cm  w 4 miejscach poodrywać kawałek  ciasta tak jak na zdjęciu poniżej

a następnie  wyłożyć nim wyłożoną folią spożywczą salaterkę .Na spód włożyć łyżkę masy np.śmietankowej na mase wyłożyć kawałek skrawka z blatu biszkoptowego pozostałego po wycinaniu krążków znowu łyżkę masy tym razem może być czekoladowa a następnie przykryć krążkiem o średnicy 7 cm .W ten sposób przygotować dwie piersi.

Pozostałe 3 blaty biszkoptowe umieścić jeden na drugim przyłożyć kartkę z wzorem na gorset i odciąć nadmiar biszkoptu tak jak na zdjęciu poniżej

następnie  przełożyć kremem czekoladowym (z kremu odłożyć około 150 ml masy do udekorowania wierzchu tortu) czyli tak aby były dwie warstwy kremu a ostatni wierzch został bez masy.
Masą smietankową wysmarować wierzch i boki tortu oraz piersi .Piersi umieścić na torcie i w razie potrzeby dodac kremu od spodu tak aby nie było widac żadnych luk.
Wierzch tortu udekorować masą czekoladową (ja dodatkowo do masy dodaję  rozpuszczam gorzką czekolade kilka tafelek oraz kilka kropli brązowego barwnika) oraz rózyczkami ,wstążką  i listkami z marcepanu a takża srebrnymi groszkami cukrowymi

bigosik

Składniki

1 kg kapusty kiszonej30 dag zwykłej kiełbasy10 dag wędzonego podbrzusza wieprzowego2 kostki rosołowe grzybowelistek laurowy, majeranek lub zestaw ziół do bigosu1 szklanka włoszczyzny (ja - biorę mrożoną lub suszoną)



Przygotowanie

Kapustę, jeśli zbyt kwaśna, opłukać, ale zdrowsza niepłukana. Zalać wodą i gotować. Dodać kostki, włoszczyznę, zioła i listek.Wędzonkę drobno pokroić i troszkę podsmażyć. Dodać do niej kiełbasę pokrojona w różne (mniejsze i większe) kawałki. Gdy zacznie ładnie pachnieć – przerzucić wszystko do garnka z kapustą.Gotować, aż kapusta będzie miękka. Uwaga! Jeśli ktoś ma czas i ochotę - może dodać i inne składniki bigosu, np.: grzybki, przecier pomidorowy, odrobinę konfitur, resztki różnych mięs i wędlin, sosu pieczeniowego lub pomidorowego czy zupy jarzynowej, przesmażoną cebulkę itp.  

Salatka makaronowa deli style

Składniki

300 g makaronu
100 g sera Provolone (jesli nie mamy mozna uzyc innego), pokrojonego w kostke
100 g salami, pokrojonego w koste
50 g czarnych oliwek, pokrojonych w krazki
1 mala czerwona cebula, pokrojona w cienkie krazki
po pol czerwonej i zielonej papryki, drobno pokrojone

sos:

50 g tartego parmesanu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szlanki octu balsamicznego
1 zabek czosnku, posiekany lub zmiazdzony
1/2 lyzeczki musztardy
szczypta oregano i bazyli
1/4 lyzeczki soli
szczypta pieprzu

dodatkowo 2 pomidory pokrojone w osemki



Przygotowanie

1. Makarn ugotowac wg opisu na opakowaniu. Ostudzic.

2. Do ostudzonego makaronu dodac pokrojone warzywa i calosc ostroznie wymieszac.

3. Skadniki sosu razem wymieszac i polac nim salatke. Odstawic na jakis czas, zeby salatka dobrze nasiakla sosem.

4. Przed zjedzeniem oblozyc pomidorami.


    

wtorek, 22 maja 2012

grog rumowy

Składniki

-1/2 litra wody
-5 gożdzików
-1 laska cynamonu
-100 g soku cytrynowego
-4 łyżki cukru
-200g podgrzanego uprzednio rumu
-4 plastry cytryny




Przygotowanie

Do wody dodać gożdziki i laskę cynamonu.Doprowadzić do wrzenia. Wlać sok z cytryny. Wymieszać.
Do ogrzanej szklanki wsypać porcję cukru i wlać porcję rumu.
Następnie uzupełnić gorącą wodą z przyprawami. Do każdej szklanki włożyć plaster cytryny.

NA ZDROWIE!!

Śledź opiekany

Składniki

śledź zielony(można użyć też innej ryby)

zalewa

-1 l wody
-5 łyżek octu
-2 łyżki cukru
-1 łyżka soli
-cebula
-liść laurowy
-ziele ang
-pieprz



Przygotowanie

śledzie kroimy na mniejsze kawałki,obtaczamy w mące i smażymy na oleju.Wkładamy do słoików i zalewamy zimną zalewą.po około 4-5 dniach śledzie są gotowe do jedzenia.

Sałatka z selera konserwowego wg gosika

Składniki

  seler konserwowy - słoik
por - niedużo
ananas z puszki
majonez



Przygotowanie

  Seler odcedzić, por pokroić w krążki, ananas w kostkę. Ja majonez mieszam ze śmietaną.
I to wszystko - żadnych przypraw.
Polecam - jest łatwa, szybka i pyyyszna!!!

Krem mandarynkowy

Składniki


Składniki:


3 łyżki żelatyny,

2 jaja,

3 czubate łyżki cukru,

2 łyżki cukru pudru,

1/2 szkl. białego wina,

1/2 szkl. soku z mandarynek,

1 szkl. śmietany kremówki.




Przygotowanie


Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wino zagotować

z sokiem mandarynkowym, zdjąć z ognia, połączyć z masą żółtkową

i ubijać mikserem na parze ok. 2 minut.

Powstały krem bardzo dokładnie wymieszać z żelatyną. Odstawić

do wystygnięcia. W tym czasie ubić pianę z białek oraz kremówkę

z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę połączyć z pianą i przestudzonym

kremem. Przełożyć do pucharków.

Udekorować cząstkami mandarynek.



Żeberka wołowe w piwie

Składniki

80 dkg żeberek wołowych

50 dkg marchewki

2 duże cebule

4 łyżki oleju

1 szklanka jasnego piwa

1 szklanka bulionu z kostki

3 łyżki masła lub margaryny

1 - 2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

sól, pieprz, tymianek



Przygotowanie

Cebulę i marchew drobno pokroić i usmażyć do miękkości na  niewielkiej ilości masła.

Żeberka obsmażyć na oleju z obu stron.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia, na mięsie posypać cebulę i marchewkę, posolić, posypać pieprzem i dodać przyprawy:tymianek, liście laurowe i drobno posiekany czosnek, oraz resztę masła.

Bulion z piwem gotować do chwili, aż zostanie 1/3 objętości pierwotnej ( musi odparować ).

Następnie wać do naczynia z mięsem.

Piec około 1 godziny pod przykryciem do( miękkości mięska ) w gorącym piekarniku.


                                     Smacznego!!!

Ziemniaczki pieczone w ziołach

Składniki

5 kg. ziemniaków, olej, zioła prowensalskie, pieprze, sól, papryka w proszku
Sos czosnkowy: 1 śmietana, 2 łyżki majonezu, 4 ząbki czosnku, koperek w proszku i zioła prowensalskie.




Przygotowanie

Ziemniaki w łupkach ugotować tak aby były lekko twarde. Nastepnie pokroić na ćwiartki i smażyć na rozgrzanym głębokim oleju. Układać je skórką do dołu. Po czasie obrócić. Pod koniec pieczenia posypać przyprawami. Podawać z sosem.

Sos: Ząbki czosnku przecisnąć. Wymieszać wszystko razem i doprawić do smaku ziołami.

Po prostu kuleczki

Składniki

2 paczki herbatników (ja daje 2 duże petit beury)

2 tabliczki czekolady mlecznej ( nie musi być najlepsza)

10 dkg migdałów ( lub innych bakalii)

po 3 łyżki śmietanki i rumu ( ja daję 6 łyżek śmietany i aromat rumowy)

po ok 2 łyżki rozmaitych posypek, np wiórków kokosowych, pokruszonych herbatników, startej czekolady



Przygotowanie

Migdały bardzo drobno posiekać ostrym nożem.Herbatniki pokruszyćCzekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać posiekane migdały i pokruszone herbatniki, wymieszać, przestudzić.(Jak nie zmieszczą się wszystkie nie przejmować się- ale musi być gęste!)Dodać śmietankę i rum (lub śmietankę i aromat), wymieszać, wstawić do lodówki.Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego  i obtaczać w posypkach wedle uznania.Tak naprawdę ja nigdy nie czekam, aż masa się schłodzi itp, tylko robię to błyskawicznie - pochłaniam również:)

Nazwy nie zdążylisymy wymyślić, za szybko znikają.
 
                                                          Smacznego!

poniedziałek, 21 maja 2012

Orzeźwiajace kiwi napój

Składniki


1 dojrzałe kiwi
pół szkanki wody mineralnej schłodzonej
1 łyżka cukru
lód w kostkach

/składniki na 1 szklankę napoju/
osobiście używam szklanki do whisky ;]



Przygotowanie

Kiwi przekroić na pół. Jedną połówkę obrać i pokroić na plasterki. Z drugiej - wycisnąc sok. Do szklanki wlewamy sok, wodę i wsypujemy cukier. Mieszamy. Dwa plasterki wkładamy na dno i uzupełniamy szklankę lodem do pełna. SMACZNEGO!!


Można też nie wyciskać soku, ale ugnieść kiwi. Myslę, że dobrze by smakowało z miętą.

śmietanowiec

Składniki

2 duże śmietany 18%,3 galaretki kolorowe,2 łyzeczki żelatyny,3 łyzki cukru.



Przygotowanie

galaretki rozpuścić według przepisu,rozlać na głębokie tależe zostawić do zastygnięcia.Do dużej miski wlać śmietanę,dodać cukier wymieszać.Galaretkę pokroić w kostkę wrzucić do miski.Żelatynę zalać zimną wodą,potem dolać pół szklanki gorącej wody i wszystko wymieszać.Wylać na dużą tortownicę i do lodówki.Pycha!

niedziela, 20 maja 2012

Zupa na nocną zabawę

Składniki

 200g wędzonego boczku,
 3 łżki oleju,
 6 cebul,
 1 papryka,
 150 g kapusty kiszonej,
 750 ml bulionu wołowego,
 5 ząbków czosnku,
 1 kg pomidorów,
 1 lisrek laurowy,
 100 g koncentratu pomidorowego,
 125 ml białego wina,
 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
 sól,
 sos Tabasco,
 4-5 łyżek tequili,
150 g kwaśnej śmietany



Przygotowanie

100 g boczku pokroić w kostkę,przesmażyć na rozgrzanym oleju.Do boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażyć na szklisto.Paprykę przeciąć,usunąć szypułkę,gniazdo nasienne i zgrubienia,umyć,pokroić w kostkę.Kiszoną kapustę posiekać.Paprykę i kapustę poddusić razem z cebulą,podlać bulionem i gotować ok.5 min.od momentu zawrzenia.Czosnek drobno posiekać.Pomidory sparzyć wrzątkiem,następnie przelać zimną wodą,ściągnąć skórkę,pokroić w kostkę i dodać razem z czosnkiem i listkiem laurowym do zupy.Gotować ok.5 min.,dodać koncentrat pomidorowy i wino,gotować dalszych 5 min.Wyjąć listek laurowy,zupę doprawićmieloną papryką,solą i sosem Tabasco.Pozostały boczek pokroić w cieńkie paseczki,zrumienić bez tłuszczu na patelni i dodać do zupy.WlaC lekko ogrzaną tequilę.Smietanęóąć do zupy.

Drób w rękawie

Składniki

Dramstiki, skrzydełka lub udka
Warzywa mrożone na patelnie
Kalafior z brokułą (mrożonka)
Ziemniaki
Rękaw do pieczenia
Sól, pieprz, czosnek curry



Przygotowanie

Dramstiki doprawiwmy solą, pieprzem, czosnkiem i curry, odstawiamy na noc.
Mrożonki oraz ziemniaczki pokrojone w ćwiartki solimy. Przygotowujemy rękaw do pieczenia (odcinamy odpowiednią długość).

Wszystko mieszamy w rękawie...

w folii zrobić dziurki, (mozna widelcem), piec ok 60min w temp 180stopni

Danie bez tłuszczu, zdrowe i prościutkie! Naprawde polecam!!!

sobota, 19 maja 2012

Klasyczne racuchy drożdżowe

Składniki

250 dag mąki
15 g drożdży
15 g margaryny
ok 1/4 l mleka
2 jajka
50 g cukru
1 łyżeczka sukru waniliowego
sól
tłuszcz do smażenia
cukier puder do potrzepania

dla smakoszy: 1 jabłko, 1 banan



Przygotowanie

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i cukrem waniliowym.
Gdy się rozpuszczą dodajemy je do mąki razem z:
- połową szklanki podgrzanego mleka,
- rozpuszczoną margaryną oraz
- utartymi z resztką cukru jajkami i
- szczyptą soli.
Mieszamy wszystko łyżką, dodajemy ewentualnie pozostałe mleko, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min.
Ciasto nabieramy łyżką i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Gdy je usmażymy wystarczy potrzepać je cukrem pudrem i są gotowe do zjedzenia:)

Dla smakoszy: na racuszki, które są już na patelni można położyć drobno pokrajane jabłko lub banana - racuchy będą pyszniejsze.

Ciastka czekoladowe

Składniki

200g gorzkiej czekolady
150g cukru
80g mąki
10g masła
2 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli



Przygotowanie

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mąkę zmieszać z proszkiem i solą.
Jaja z cukrem ubić na pulchną masę. Dodać mąkę i rozpuszczoną czekoladę.
Dobrze wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Nakładać po jednej łyżeczce ciasta na blaszkę. Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut.




Ciastka wychodzą na wierzchu chrupiące a w środku miękkie.
Wychodzi ok. 20 sztuk.

Agrestowa kratka

Składniki

  100 ml.mleka
    25 dkg.twarogu
    15 dkg.cukru
    45 dkg.mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
    30 dkg.gęstej śmietany(1 1/4 szkl.)
      4 jajka
1 1/2 kg.agrestu
   1/2 szklanki oleju
         cukier waniliowy



Przygotowanie

Ser utrzeć z mlekiem,olejem i 12 dkg.cukru.
Mąkę wymieszać z proszkiem,dodać do masy serowej - zagnieść gładkie ciasto.
Agrest włożyć do garnka,podlać wodą i gotować przez 20 min.Przetrzeć przez sito.
Śmietanę,3 jajka,cukier,cukier waniliowy i mus - utrzeć na jednolitą masę.
2/3 ciasta rozwałkować - wylepić dno i boki natłuszczonej blachy i wyłożyć masę.Resztę ciasta rozwałkować,pokroić w kwadraty,ułożyć na masie agrestowej.
Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem.Piec 35 min.w temp.180 stopni.

Uszaki bzowe z warzywami

Składniki

0,5 kg świeżych uszaków bzowych
1 marchewka
2-3 łodygi selera naciowego
1 cebula

ZALEWA:
0,5 szkl octu 10%
1,5-2 szkl wody
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
0,5 łyżeczki soli
2 liście laurowe
2-3 goździki
kawałek (2 cm) kory cynamonu
3 ziarenka ziela angielskiego
pół strączka świeżego chili [albo szczypta płatków suszonego]
1 cm korzenia imbiru
0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy







Przygotowanie

Uszaki to bardzo często występujące, ale mało znane u nas grzyby. Późną jesienią i zimą możemy sami ich sobie nazbierać, ale w wilgotne lata rosną właściwie przez cały rok.



Uszaki oczyścić z resztek kory, opłukać. Warzywa obrać, marchew pokroić w cienkie słupki, selera w 0,5cm plasterki, cebulę w piórka. Wodę wymieszać z octem i wszystkimi dodatkami, pogotować kilka minut. Uszaki obgotować ok. 10 min., osączyć, większe pokroić w paski, małe można zostawić w całości. Warzywa zblanszować, osączyć. Zalewę przecedzić i wrzucić do niej grzyby i warzywa, zagotować. Napełnić słoik ciasno gorącą mieszanką, uzupełnić wrzącą zalewą tak, aby grzyby i warzywa były przykryte, od razu zakręcać i odstawić do ostygnięcia, stawiając słoik do góry dnem. Można pasteryzować 20 min, jeśli sałatkę mamy długo przechowywać. Ja podaję tę sałatkę po odcedzeniu zalewy z dodatkiem świeżej papryki, zieleniny i majonezu.

Naleśniki z serem (zapiekane

Składniki

c i a s t o :
• 1 szklanka mąki
• 3 jajka
• 2 szklanki mleka
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• sól, pieprz
• 2 łyżki oleju

N a d z i e n i e :
• 25 dag ostrego żółtego sera
• 3 łyżki śmietany
• 3 łyżki tartej bułki



Przygotowanie

1.  Żółtka oddzielić od białek, dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, dokładnie wymieszać wszystkie składniki ciasta. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem, usmażyć naleśniki.
2.  Ser zetrzeć, posypać powierzchnię rozłożonego naleśnika, zwinąć w rulonik, zwilżyć śmietanką, posypać tartą bułką.
3.  Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, ułożyć naleśniki, wstawić na 15 minut do gorącego piekarnika. Podawać gorące z dodatkiem sałatek i surówek, smaczne są również z pikantnymi sosami.

Pomidorowa troszkę inna od Mężatki

Składniki

Wywar  2litry ( na mięsie lub z kostek)
Masło 2 łyżki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów krojonych
śmietana gęsta
koncentrat pomidorowy 2/3 dużego słoiczka
Sól
oregano 1/2  łyżeczki
pieprz
maggi w płynie

Makaron nitki lub ryż
Świerze oregano do dekoracji



Przygotowanie

Masło rozpuścić w garnku.
Dodac zblendowaną cebulę lub starta na terce na drobnych oczkach oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całośc doprowadzamy do wrzenia i następnie dodajemy pomidory i oregano
Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut
by wszystko zamieniło się w jednolitą masę.
Wszystko blendujemy w garnku by nie było żadnych grudek pomidorów.
Powoli dodajemy wywar i mieszamy.
Doprawiamy sola, pieprzem i maggi wedle własnego smaku.

 
Do bulionówki nałożyć ugotowany ryż bądz makaron i zalać zupą.
Na wierzch łyżeczka nałożyć śmietanę.
Dekorować listkami oregano.

Smacznego!

piątek, 18 maja 2012

Tanie ciasto uniwersalne

Składniki

4 jajka
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce lub kakao

Ciasto na średniej wielkości blachę



Przygotowanie

Ubić pianę z 4 białek, dodac szklankę cukru na końcu 4 żółtka. Masę wymieszać z 2 szklankami mąki i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Wreszcie wlać rozpuszczona margarynę ( kostka). Ciasto wlać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułka tartą formę. ( Obecnie używam papieru do pieczenia) Dośc grubą warstwą ułożyć owoce. Można zostawić trochę ciasta i polac równiez owoce. Albo zrobic kruszonkę. Jeżeli ma to być ciasto bardziej wykwintne ubić ( sztywną ) pianę z 4 białek dodac szklankę cukru ubijając nadal, sztywną położyć na owoce. Piec w średnio nagrzanym piekarniku w temp ( 170 st) aż ciasto będzie rumiane ( około 50 min)

Moje uwagi: Napisałam że jest to ciasto uniwersalne ponieważ mozna je robic na 2 sposoby jeden tak jak podałam a drugi to mozna zrezygnowac z owoców i zamiast nich ciasto podzielić na 2 części  do jednej dodac kakao i wylać na blachę najpierw jeden kolor potem 2 bądż trochę jednej masy trochę drugiej, zrobić ala zebre.
Nie jestem mistrzynia w pieczeniu - niestety ale to ciasto zawsze wychodzi to raz a dwa jest szybkie i TANIE I

Biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek wody (przegotowanej lub mineralnej)
30 dkg cukru
12 dkg mąki pszennej tortowej
12 dkg mąki ziemniaczanej
3 łyżki ciemnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czekolada gorzka
1 kostka margaryny
1 słoik wiśni w kompocie



Przygotowanie

Biszkopt:
Jajka ubić z łyżkami wody. Następnie stopniowo dodawać cukier.Gdy całośc jest dobrze ubita włączyć mikser na najniższe obroty i dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przesiane kakao.
Piec ok. 20 minut w temp. 200oC.
Często, żeby nie musieć przekrawać biszkoptu na 2 części dzielę składnik na pół i piekę 2 cienkie biszkopty.

Krem:
Masa budyniowa:
Czekoladę rozkruszyć.
Żółtka + cukier ubić na parze.
Odlać 1/2 szkalnki mleka i dodawać na przemian z mąką do jajek cały czas ubijając.
Resztę mleka zagotować.
Następnie dodawać do masy na przemian mleko i czekoladę.
Gdy czekolada się roztopi a całość ma jednolitą konsystencję masa jest gotowa. 

Rozkręcić w misce obrotowej margarynę na średnich obrotach (można to robic ręcznie) i dodawać stopniowo (w miarę wolno) zimną masę budyniową. Nie można tego robić zbyt szybko, bo krem się zważy.

Biszkopt (jeżeli jest 1) przekroić wzdłuż na 2 części. Z kremu zostawić tylko trochę na posmarowanie wierzchu biszkoptu a pozostałą część wyłożyć na biszopt. Powciskać w krem wiśnie (najlepsze są drylowane) i przykryć drugą częścią biszkoptu. Pozostawioną częścią kremu posmarować wierzch placka. Można porobić dla dekoracji kratkę na powierzchni (jak na brzdącach).
Smacznego.
Placek jest bardzo smaczny, a dzięki wiśniom i gorzkiej czekoladzie nie jest zbyt słodki i  mdły.

Salatka teczowa

Składniki

 
   1/2 kg cebuli,
  1/2  kg marchewki,
     2 jajka,
    kawalek zoltego sera
   1 puszka kukurydzy,
   1 puszka groszku,
    koperek
   1 jablko

    Zalewa do gotowania cebuli:
 
  1 szkl. wody,
  1/2 szkl octu,
  5 lyzek cukru,
  1 lyzka soli
  liscie laurowe, ziele angielskie,
  pieprz



Przygotowanie

 
  Pokroic w kostke cebule i gdy zalewa sie zagotuje wlozyc do zalewy i gotowac 5
 minut po czym odcedzic i wlozyc do salaterki
  Ugotowac  marchew i jajka i  pokroic w kostke i polaczyc
  Dodac kukurydze,groszek,posiekany koperek
  Zolty ser i jablko zetrzec na tarce,
  Wymieszac wszystko z majonezem i smietana.
  
  Smacznego:)
 

czwartek, 17 maja 2012

kurczak w sosie śmietankowym

Składniki

10 pałeczek lub cały pocięty kurak, można mieszać np. piersi i nogi lub skrzydełka, nogi, piersi jak kto lubi :-)

kostka rosołowa

śnietana do zup i sosów

2 ząbki czosnku

mąka

woda

przyprawy: wegeta czy tam kucharek, pieprz, papryka słodka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie




Przygotowanie

Kuraka umyć, osuszyć.
Podsmarzyć na patelni na dużym ogniu do lekkiego zrumienienia.
Podsmarzone wrzucić do gara. Zalać wodą.
Gotować na małym ogniu. Wrzucić kostkę rosołową, 2 listki, 3 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Popieprzyć, dać na oko papryki słodkiej.
Kuraka gotować ok. 50-60 minut. Jednak sprawdzajcie co jakiś czas żeby się nie rozgotował.
Pod koniec gotowania dodać wegety (uważać bo kostka, którą wrzuciliśmy też słona jak wiadomo) i sporo majeranku.
Jak kurczak jest już miękki dajemy śmietanę. Partiami żeby się nie zwarzyła. Ja leję trochę w kubek śmietany zalewam gorącym sosem, miocham i wlewam do garnka. I tak wkoło aż się skończy śmietana.
Teraz czekamy aż sosik się znowu zagotuje i zabielamy go zimną wodą z mąką. Nie powiem ile wody i mąki bo zależy od wielkości garnka. Aha zabielam zawsze przez sitko żeby nie było grudek.

Kurak pasuje z makaronem, ziemniakami, ryżem i kaszą gryczaną. Nie ma przy nim wiele pracy.

Mama zawsze mi robiła, jest pycha :-)))

sarnina wg Olci

Składniki

oczyszczone mięso sarniny
litr maślanki
przyprawy(sól,pieprz,ostra papryka,liść laurowy, ziele angielskie)
3 ząbki czosnku
oliwa



Przygotowanie

ja sarnine przygotowuję 2 doby
dokładnie umyć i pokroić na porcje
zalać maślanka i odstawic do lodówki na 24 godziny(sarnina jest bardzo twarda,pod wpływem maślanki zrobi się krucha)
dokładnie umyć mięso i osuszyć.
wstawic do zamykanego pojemnika.posolic, dodac przyprawy(dość sporo),4 liście laurowe i z 6 kulek ziela angielskiego,wcisnąć do tego czosnek i dokładnie wymieszać nacierając mięso.polać oliwą wymieszać zamknąc pojemnik i wstawić do lodówki na cała noc.
rano :
nagrzać dobrze duży garnek i wrzycic do niego mięso.co jakiś czas mieszając przysmażyć dokładnie ze wszystkich stron(musi sie troszke przypalic,da nam to ładny kolor sosu) podlać bulionem lub przegotowaną woda.gotować pod przykryciem około 2,5 godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając w razie potrzeby.
podawać z zmieniaczkami lub pajdą świeżego chleba
nie zagęszczać sosu.ten sos "własny" jest o niebo lepszy od tradycyjnego gęstego sosu


smacznego!!!

wtorek, 15 maja 2012

żołądek

Składniki

2 szkl. mąki tortowej
1 kostka margaryny
6 jajek
6 łyżek oleju
1 1/2szkl.cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 łyżka kisielu cytrynowego
3/4 szkl maku
Polewa czekoladowa



Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka,mąkę z proszkiem, olej.następnie dodać ubitą pianę i wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części z 1 części oddzielić jeszcze 1/3 tak, aby powstały 3 części ciasta. Do największej części dodać mak[suchy]i wymieszać.Do drugiej porcji tej średniej dodać kakao też wymieszać. Do trzeciej tej najmniejszej dodać kisiel.
Ciasto z makiem wylać do blaszki, na środku rozgarnąć,dodać ciasto kakaowe też je rozgarnąć, dodać ciasto kisielowe.
Piec w 180-200 stopniach ok.50 minut
Polać polewą po ostudzeniu.
Smacznego!!!

Fasolka po mojemu

Składniki

70 dag fasoli drobnej
50 dag kiełbasy wiejskiej
1 słoik koncentratu pomidorowego pudliszki
kilka ząbków czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżka majeranku
szczypta mielonego ziela angielskiego
szczypta mielonego pieprzu
3 liście laurowe



Przygotowanie

Fasolę namoczyć wieczorem.
Następnego dnia wylać wodę i zalać świeżą, nieco ponad poziom fasoli.
Dodać czosnek, ziele , pieprz i liście laurowe.
Wstawić do gotowania.
W czasie gdy fasola się gotuje pokroić w drobną kostkę kiełbasę i wrzucić do garnka, wymieszać.
Jeżeli woda za bardzo wyparuje to uzupełnić.
Do miękkiej fasoli z kiełbasą dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
Pogotować razem około 5 minut.
Wymieszać masło z mąką na jednolitą masę.
Wyjąć liście laurowe i wsypać majeranek-wymieszać.
Na koniec zagęścić masą z masła i mąki- zagotować.
                                           Smacznego
PS.
Nie dodaję smażonej cebuli oraz nie podsmażam kiełbasy ponieważ smażone mi szkodzi.Może innym też.

poniedziałek, 14 maja 2012

Kołacz śląski z serem i kruszonką

Składniki

1. Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 3 dkg. drożdży
- 2/3 szkl. mleka
- 8 dkg. masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- olejek waniliowy

2. Masa serowa:
- 50 dkg sera
- 2 jajka
- 8 dkg. masła
- 10 dkg. cukru

3. Kruszonka:
- 20 dkg. mąki
- 12 dgk roztopionego masła
- 12 dkg cukru



Przygotowanie

- W przesianej mące zrobić dołek, wlać drożdże wymieszane z mlekiem i łyżeczką cukru - zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podrośnie, dodać rozmącone żółtka, cukier, roztopione masło, olejek waniliowy - i zagnieść ciasto. Wyrobiać aż zacznie odchodzić od rąk. Ciasto wyłożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie nałożyć przygotowaną masę serową i kruszonkę. Piec 50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!



- Zamiast masy serowej można użyć masę makową lub dowolne owoce
Ja zrobiłam połowę kołacza serowego, a połowę makowego - do tego celu użyłam gotową masę makową z Bakallandu

niedziela, 13 maja 2012

Biała kiełbasa zapiekana

Składniki

0,5 białej kiełbasy ( wcześniej sparzonej)
2 średnie cebule
5 suszonych śliwek
5 suszonych moreli albo brzoskwiń
1 duża czerwona papryka
1\2 szk.ciepłej wody
2 łyżeczki vegety

Jeśli mamy 1kg  kiełbasy podwajamy składniki.



Przygotowanie

Cebule pokroić w piórka, paprykę pokroić w cienkie paski włożyć do naczynia żaroodpornego,na to układamy kiełbasę,  dodajemy resztę składników i zalewamy vegetą rozpuszczoną w wodzie.
Pod przykryciem zapiekać około 1 godziny ( 180 stopni).

Kiełbasa tak przygotowana jest naprawdę bardzo smaczna.
Polecam.

grzyby w sosie pomidorowym

Składniki

1 mały  słoiczek koncentratu pomidorowego
1 szk octu
1 szk oleju
1 szk wody
1/2 szk cukru
2 łyżki soli 
5 średnich cebul- kostka
liść laurowy, ziele angielskie



Przygotowanie

Olej z cebulą dusic ok 10 min, potem dodać resztę i zagotować. Sos i grzyby połączyć, wymieszać i wkładać do słoiczków. Pasteryzować 15 min.

wystarczy na pełen cedzak ugotowanych grzybków, czyli 8 małych słoiczków od dżemu

sobota, 12 maja 2012

Sałatka jabłkowo-pomarańczowa

Składniki

1 kg jabłek 1 kg pomarańczy sok z 2 cytryn sok z 2 pomarańczy 100 gram orzechów włoskich łyżka miodu cukier puder




Przygotowanie

Jabłka obrac, usunąc gniazda nasienne, miąższ pokroic na cienkie plasterki, skropic polową soku z cytryny. Pomarańcze obrac, czastki oczyścic z białych błonek, przekroic na pół. Orzechy grubo posiekac.
Sok z pomaranczy wymieszac z resztą soku z cytryny i miodem, dosłodzic cukrem pudrem.
Jabłka, pomarancze i orzechy polac sosem i wymieszac.

Drobiowe roladki z fetą otulone boczkiem w kukurydzianej panierce kasiuli

Składniki

Przepis na 4 duże roladki:
1 podwójna pierś drobiowa
vegeta
świeżo mielony pieprz

Nadzienie:
1/2 kostki fety
2 ząbki czosnku
1 małą cebula
1 gałązka rozmarynu (ew. suszony)
oliwa z oliwek (1 - 2 łyżki)
1/2 czerwonej papryki (4 paski)

Dodatkowo:
4 plastry boczku wędzonego
4 łyzeczki przecieru pomidorowego

Panierka:
ok 1/2 szkl mąki
1 jajko
ok 1 szkl pokruszonych płatków kukurydzianych (ew.bułki tartej)

olej do smażenia




Przygotowanie

Piersi podzielić na 4 płaty, mocno rozbić, natrzeć vegetą i pieprzem, odstawić do lodówki (na noc, min kilka godzin).

Nadzienie:
Fetę pokroić na 12 kostek, ułożyć je w naczyniu, posypać drobno posiekanym czosnkiem i cebulą, posypać listkami rozmarynu, zalać oliwą, odstawić do lodówki (na noc, min kilka godzin).

Następnego dnia (lub kilka godzin później). Na każdy płat mięsa kładziemy po trzy kostki fety z dodatkiem cebuli,czosnku i rozmarynu, pasek papryki, szczelnie zawijamy. Plastry boczku mocno rozbijamy, smarujemy przecierem pomidorowym. Roladki obwijamy boczkiem (przecierem do dołu).


Obtaczamy w mące, jajku, następnie w płatkach kukurydzianych. Smażymy na rumiano.

piątek, 11 maja 2012

Pomidorki z niespodzianką

Składniki

10  małych pomidorów
pół opakowania serka homogenizowanego
szczypta soli
pieprz
1 łyżka  posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
4-5  rzodkiewek



Przygotowanie

DLA DZIECI POWYŻEJ 24 MIESIĄCA ŻYCIA

Rzodkiewki umyć. Dwie pokroić w cienkie plasterki, resztę drobno posiekać.
Pomidory umyć, obciąć górną część. Małą łyżeczką wydrążyć miąższ.
Serek wymieszać z miąższem z pomidorów, rzodkiewką, zieleniną, solą i pieprzem.
Pomidorowe miseczki napełnić masą serową.
Przygotowane przekąski ozdobić plasteskami rzodkiewki.
Smacznego

Spaghetti z boczkiem - sos lekko kwaśny

Składniki

makaron spaghetti

boczek (wędzony lub świeży)
duża marchew
średnia pietruszka
pół puszki kukurydzy
pół cebuli
pół słoika papryki konserwowej
2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy (ja daje ok.2/3 słoiczka 200g)
3 łyżki jogurtu naturalnego
starty żółty ser (na wierch)


przyprawy do smaku:
sól
pieprz
ziarenka smaku
można dodać zioła



Przygotowanie

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Boczek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć. Jeżeli nie wytopi się tłuszcz (wtedy gdy boczek będzie chudy) dodać łyżkę oleju. Przyprawić solą do smaku.

Uwaga: Nie trzeba warzyw dokładnie kroić bo będą miksowane!

Cebulę pokroić i zrumienić na złoty kolor na łyżce oleju. Dodać startą na tarce marchew i pietruszkę (szybciej zmiękną), dodać kukurydzę, czosnek oraz paprykę. Dodać szklankę wody i dusić pod przykryciem.
     Gdy warzywa zmiękną należy je zmiksować. Gdy sos będzie zbyt gęsty dodać wody. Ponownie wstawić na piec, dodać przecier pomidorowy oraz jogurt. Zagotować.
Na koniec przyprawić do smaku.

Ugotowany makaron wyłożyć na talerz i polać sosem a następnie dodać na górę usmażony boczek. Wierzch posypać statym serem.

Smacznego!







Gołabki Gosi

Składniki

70 dkg mięsa mielonego
trochę mniej kapusty włoskiej ( możebyć biała ale tylko młoda)
8 jajek
8 łyzek kaszy manny
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka

SOS:
słoik ketchupu (0,25l)
kostka rosołowa
woda
zioła prowansalskie



Przygotowanie

Wszystkie składniki wyrabiamy, najlepiej reką (można łyżką, to jest dosyć rzadkie). Tworzymy kotlety i kładziemy na rozgrzana patelnię,obsmażamy z obu stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie i zalewamy przygotowanym wczesniej sosem.

Przygotowanie sosu:
kostkę rosołową rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy z ketchupem i ziołami.

Przykryte naczynie wstawiamy do goracego piekarnika i zapiekamy około 40 minut ( kapusta musi być miękka)

                      SMACZNEGO!!!   

czwartek, 10 maja 2012

pijak

Składniki

Składniki:

 piwo 1 puszka
 wódka 2 kieliszki
 cynamon 1 op.



Przygotowanie

Piwo podgrzewamy z cynamonem. Następnie piwo rozlewamy do dwóch kufli.
Wódkę nalewamy do dwóch kieliszków. Kieliszek wstawiamy do kufla. Super
Pijak z nóg zwala.

Masa makowa do ciasta drożdżowego ( kołacza)

Składniki

 I masa makowa:


 


60 dag maku


2 szklanki cukru


25 dag masła


2 łyżki miodu


1 jajko


2 łyżki mąki pszennej


5-6 kropli olejku migdałowego


10 dag migdałów


10 dag rodzynków


 


II masa makowa:


 


40 dag maku                                                                   


1/2 l mleka


30 dag cukru


5 dag masła


olejek migdałowy


 


III masa makowa:


 


50 dag maku


1/4 l mleka


15 dag cukru


olejek migdałowy lub 5 dag obranych migdałów


garść rodzynków


 


 


 


 





Przygotowanie

 

 

Mak zmielić. Z cukru i 1 1/2 szklanki wody ugotować syrop, zalać nim mak i odstawić na 10 minut. 20 dag masła stopić , dodać do maku i  dokładnie wymieszać. Z pozostałego masła i mąki z robić białą zasmażkę, wlać 1/2 szklanki wody i energicznie mieszając, zagotować, a następnie dodać do maku. Rodzynki umyć i osączyć. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Do maku dodać miód, jajko,olejek migdałowy i wymieszać. Gdy składniki połączą się dodać rodzynki i migdały.Jeśli masa będzie zagęsta, dolać przegotowanej wody i wymieszać ( masa musi się rozsmarować na cieście). Masę wyłozyć na ciasto drożdżowe wyrównać i posypać kruszonką .Ciasto piec w piekarniku około 50 minut w temperaturze 170stopni.

 

 

 

 

 

 

Mleko zagotować, dodać 30 dag cukru, masło, zapach migdałowy , wsypać zmielony mak i wszystko zagotować, lekko schodzić.Masę rozłożyć na cieście gdy jest jeszcze  letnia.

 

 

 

Mak zemleć 3 razy i zaparzyć wrzacym mlekiem, dodąć cukier i olejek migdałowy lub ograne ze skórki i posiekane migdały i rodzynki. Dobrze wymieszać.

Przepis opracowany na podstawie książek kucharskich: Nowa kuchnia śląska,Od krupnioka do moczki czyli gawędy o kuchni śląskiej oraz Śląska kucharka doskonała

Ciasto migdałowe/kokosowe lub orzechowe

Składniki

Ciasto:
3 szkl. mąki
6 żółtek
1  łyżeczka proszku do pieczenia
pół szkl. cukru pudru
200g miekkiej margaryny
(mieć w pogotowiu trochę smietany 18%)

Beza:
6 białek (z masy pozostanie jeszcze 2, więc swobodnie można je dodać)
1 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Masa:
0,5 l mleka
3 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
250 g margaryny/masła
aromat migdałowy/ alkohol np. malibu, rum - co kto lubi ;]


oprócz tego:
dżem porzeczkowy lub wiśniowy (1 słoik)
150-200g płatków migdałowych/ posiekanych orzechów włoskich/ wiórek kokosowych - w zależnosci jaką wersję chcemy zrobić





Przygotowanie

Składniki na ciasto dobrze zagnieść. Jesli ciasto ciężko się wyrabia dodać trochę śmietany. Podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na blaszkę pokrytą pergaminem, rozsmarować na nim połowę dżemu), a drugą część można wstawić do lodówki.

Przygotować bezę:
Połowę białek ubic na sztywno z 0,5 szklanki cukru pudru,na koniec dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i lekko wymieszać. Gotową pianę wyłożyć na dżem. Wierzch posypać migdałami, orzechami bądź kokosem (połowa przygotowanej porcji)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st i piec ok. 40 minut.
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Potrzebne nam do tego 2 identyczne blaszki, więc jesli nie posiadamy- drugą część przygotowujemy dopiero po wyjęciu i lekkim przestudzeniu pierwszej.

Masa:
Połowę mleka zagotować z cukrami. Do drugiej część dodać mąki i żółtka- dokładnie utrzeć, następnie wlać do gotującego się mleka i enegicznie mieszać aż do powstania budyniu. Ostudzić pod przykryciem.
Miękką margarynę utrzeć i dodawać do niej stopniowo ostudzony budyń. Na koniec dodać aromat bądź alkohol.

Ostudzone placki przełozyć masą i gotowe ciasto wstawic do lodówki na 2 godzinki.

Smacznego!



Przepis ten odnalazłam dawno temu w zeszyciku mamusi, dopiero teraz na święta sobie o nim przypoimniałam, lekko zmodyfikowałam i jest

Sum pieczony maślano - cytrynowy

Składniki


1 Sum 
masło
cytryna 
sól 
pieprz




Przygotowanie

Ze sprawionego suma ściągamy skórę ( na skórze jest gęsty śluz którego ciężko jest się pozbyć i podobno psuje smak potrawy ).

Następnie kroimy w dzwonka lub robimy z niego fileciki.Rybę solimy i pieprzymy odstawiamy na parę godzin do lodówki.

Układamy rybę w naczyniu do zapiekania.Rybę obkładamy kawałkami zimnego masła i plasterkami cytryny.Obu składników możemy stosować dowolne ilości według gustu i smaku.

Rybę pieczemy w temp.200 stopni C

Nie napiszę ile czasu , bo każdy piekarnik jest inny i zależy też od ilości ryby, ja w swoim piekłam około 1 godziny.

 

środa, 9 maja 2012

sałatka jesienna 2

Składniki


2 średnie pomidory
jeden średni ogórek - długi
2 średnie papryki kolorowe
mała cebula
jedno ugotowane na twardo jajko
majonez - light
łyżeczka jogurtu naturalnego
odrobina musztardy
sól pieprz i co tam mamy pod ręką



Przygotowanie

wszystko ładnie obieramy , kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miseczki , dodajemy odrobinę musztardy, soli i pieprzu, jogurtu a następnie kilka łyżeczek majonezu.
Schładzamy i jemy !  

Ciasto bananowo kremowe

Składniki

slodki spod do pie http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis21514.html

1 budyn waniliowy na 0,5 l mleka
1 lyzka masla
250 ml smietany kremowki
3 banany

na wierzch: troche brazowego cukru i plasterki banana





Przygotowanie

1. Najpierw pieczemy spod do  pie.

2. Na wystudzone ciasto ukladamy pokrojone w plasterki banany. Mozemy ukladac je warstwami.

3. Nastepnie gotujemy budyn, gdy juz bedzie gotowy dodajemy do niego maslo i mieszamy. Jak tylko troche przestygnie wylewamy go na banany i pozostawiamy do ostygniecia.

4. W tym czasie ubijamy kremowke i wylewamy ja na ostygniety budyn. Jak ktos lubi slodka moze dodac troche cukru w trakcie ubijania.

5. Wirzch posypujemy odrobina brazowego cukru i ukladamy plasterki banana.



                        

wtorek, 8 maja 2012

naleśniki z pieczarkami-mniam

Składniki

0,5 szklanki mleka,
0,5 szklanki wody,
1,5 szklanki mąki,
2 jajka,
sól,
20 dkg pieczarek,
tyle plastrów żółtego sera ile osób,
zielona pietruszka,
olej.



Przygotowanie

Z mleka, wody, mąki, jajek i szczypty soli zrobić ciasto na naleśniki (gdyby było za gęste, dolać trochę wody). Na rozgrzany olej wylać niegrubą warstwę ciasta a jego wierznią część posypać odrobiną pietruszki. Przewrócić naleśnika na drugą stronę i na połówkę wyłożyć pokrojone i podsmażone wcześniej pieczarki. Przykryć je plastrem sera i złożyć naleśnika na pół. Naleśniki są gotowe, jak tylko rozpuści się ser w środku.

Brokuły zapiekane z żółtym serem

Składniki

* 1,25 kg brokułów
* 5 dkg masła
* 5 dkg startego ostrego żółtego sera
* cukier
* sól



Przygotowanie

Brokuły oczyścić, odciąć grube łodygi, opłukać, zalać w rondlu osolonym wrzątkiem z 2 łyżeczkami cukru.
Ugotować pod przykryciem aż zmiękną brokuły co jakiś czas odchylając pokrywkę.
Odcedzić, odsączyć i podzielić na kawałki.
Naczynie do zapiekania ( półmisek ) posmarować masłem ( 2 dkg ) i ułożyć brokuły równą warstwą, posypać startym serem ,polać stopioną resztą masła.
Zapiekać w gorącym piekarniku aż do zrumienienia powierzchni.
Można podawać z ziemniakami najlepij w mundurkach.
Smacznego.

Zupa węgierska

Składniki




25 dag surowej kiełbasy
3/4 litra rosołu
25dag cebuli
20 dag rozgotowujących się ziemniaków
2 papryki
olej do smażenia
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
sól i czarny pieprz




Przygotowanie




Cebule , ziemniaki , paprykę i kiełbasę pokroić w kostkę.Cebulę i
kiełbasę przysmażyć na oleju.Gdy cebula będzie szklista
,dodać paprykę i ziemniaki.Chwile smażyć , dolać rosół i gotować
, aż ziemniaki będą miękkie.Dodać przecier pomidorowy
, zupę doprawić solą , pieprzem , papryką majerankiem i kminkiem.
podawać bardzo gorącą,przybraną kleksem(plamka śmietany na zupie)
śmietany i zieleniną.

Czas przygotowania 45min.

Śmietana w tym przypadku nie jest konieczna, można ją traktować w tym
przepisie nie obowiązkowo. Osobiście nie daję śmietany do tej zupy . Uważam,że
ta zupa jest bardzo smaczna i dlatego jest jedną z moich ulubionych zup. Życzę
wszystkim smacznego i zapraszam do komentowania.

Serdecznie zapraszam !!

poniedziałek, 7 maja 2012

Babka piaskowa ze skórką pomaranczy

Składniki

kostka masła
szklanka cukru
cukier waniliowy
5 jajek
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
kandyzowana skórka z pomaranczy
NA LUKIER
białko
10 dag cukru pudru
łyżka soku z cytryny



Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą mase. Stopniowo ciągle ucierając dodać jajka. Dodać oba rodzaje przesianej mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszac. Przłełożyc do natłuszczonej wysmarowanej bułką tartą formy piec godzine w 180 st.
LUKIER
Do miseczki wlać białko, wsypac cukier puder utrzec na gładko, pod koniec dodać sok z cytryny.
Po upieczeniu i ostudzeniu polać ją lukrem i posypać skórką z pomarańczy.
Babka wychodzi bardzo pyszna i efektowna, a zarazem jest taka prosta. Polecam
.

Schab ze śliwką z szybkowaru

Składniki

1 - 1,2 schabu
śliwki suszone 200 g
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki kucharka
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta papryki słodkiej
kilka ziaren jałowca
ząbek czosnku
2-3 łyżki oleju do marynaty + 1- 2 do smażenia
5 - 6 ziaren ziela angielskiego
3 - 4 liście laurowe
szczypta kminku
1 nieduża cebula

Oczywiście przyprawy można komponowac wg własnego gustu



Przygotowanie

Schab myjemy, osuszamy i długim nożem nacinamy w środku od jednego do drugiego końca, tworząc otwór.
W powstały otwór upychamy śliwki ( 4-5 odkładamy do sosu).
z oleju, rozgniecionego czosnku i sypkich przypraw robimy gęstą " marynatę" i nacieramy dokładnie mięso.
Tak przygotowane mięso wkładamy na noc do lodówki.

Rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju w szybkowarze i na mocnym ogniu smażymy mięso z jednj strony, gdy już się zrumieni przewracamy i smażymy z drugiej strony,
dodając po chwili cebulę, liście laurowe, ziele, kminek, śliwki i jałowiec.

Gdy mięso jest już zrumienione zalewamy wszystko wrzątkiem powyżej połowy wysokości mięsa, jednak nie może byc mięso całkiem zalane i zamykamy szybkowar.
Od momentu gdy "zaśpiewa" gotujemy na wolnym ogniu 40 - 45 minut.
Po upływie tego czasu wyłączamy płomień i odstawiamy szybkowar aby zeszło ciśnienie.

Mięso wyjmujemy z garnka i odstawimy na chwilę.
Z powstałego sosu usuwamy ziele i listek i używając blendera miksujemy aby był gładki. Ja lubię gęściejsze sosy więc dodatkowo zagęszczam mieszając łyżkę dobrej śmietany z mąką, dodaję do sosu i  zagotowuję.

Mięso kroimy na porcje i podajemy jako dodatek do drugiego dania.


Z tego przepisu robię rónież schab bez nadzienia.


Życzę smacznego.

Pożywna jajecznica z łososiem.

Składniki



15 dag ugotowanego makaronu (np. wstążki z falbanką)
2 brzuszki wędzone z łososia
4-5 jajek
szczypta tymianku
pieprz czarny grubo mielony
koperek do posypania
olej do smażenia





Przygotowanie

Brzuszki z łososia wędzonego rozdrobnić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej (nie dużo, bo brzuszki są tłuste). Wrzucić makaron i łososia, oprószyć tymiankiem i pieprzem -nie solić. Podsmażyć razem, wbić jajka i usmażyć jajecznicę. Po przełożeniu na talerzyki posypać obficie koperkiem.

Sałatka śledziowa Szuba

Składniki

Składniki na kilka osób.
60 dag ziemniaków, 2 średnie cebule, 4 marchewki, 1 słoik majonezu ,1 słoiczek buraków ćwikłowych całych, 8 filetów śledziowych matjasów solonych, szczypiór ****************



Przygotowanie

Ugotować i obrać ziemniaki i marchew. Pokroić w plastry. Cebulę sparzyć wrzątkim i pokroić w półplasterki a śledzie w drobną kostkę. Buraczki osączyć z zalewy i zetrzeć na grubej tarce. Wszystko układać w przezroczystej salaterce a mianowicie na spodzie: 1. Ziemniaki w plastry 2. Posmarować majonezem 3. Marchewka w plastry 4. Posmarować majonezem 5. Śledzie w kostkę 6. Posmarować majonezem 7. Cebula w plasterki 8. Posmarować majonezem 9. Buraczki 10. Posmarować majonezem Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

niedziela, 6 maja 2012

Sałatka tuńczykowa expresowa pyszna

Składniki

puszka tuńczyka w oleju
ok. 7 cm białej części pora
puszka kukurydzy
3 jajka ugotowane na twardo
5,6 ogóreczków konserwowych chili
2 łyżki majonezu kieleckiego
sól
pieprz z młynka




Przygotowanie

1. Tuńczyka odsączamy z zalewy
2. Jajka i ogóreczk kroimy na kostkę
3. Kukurydzę odsączamy i przepłukujemy
4. Pora kroimy na pół talarki
5. Dodajemy majonez, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.

Smaczengo!

Sałatka świetnie się sprawdza na wszelkich imprezach. Jest nie tylko bardzo smaczna ale pożywna i prosta w przygotowaniu. Idealna dla niespodziewanych gości :)

szarlotka Niki

Składniki

CIASTO:
- 2 szklanki mąki- 3/4 szklanki cukru- łyżeczka proszku do pieczenia- 3/4 kostki margaryny- łyżka smietany- łyżka octu- 2 jajka
NADZIENIE:

- 1 kg jabłek- galaretka cytrynowa- 1/2 szklanki rodzynek



Przygotowanie

Mąke przesiać na stolnice razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, zrobić pięścią zagłębienie i wbić w środek 2 żółtka. Wymieszać i następnie dodać miękkie masło, śmietane i ocet. Zarobić ciasto i podzelić na 2 części. Obie włożyć do lodówki na godzine ( ewentualnie na 40 min do zamrażalnika )

Jabłka utrzeć na grubych oczkach na tarce ( jeśli jabłak sa mało słodkie dodać łyżke cukru ) wsypać suchą galaretke i dodać namoczone rodzynki.

Jedną częścią ciasta wyłożyć blache wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. ciasto posypać cynamonem i wyłożyć mase z jabłek. Na wierzch jabłek zetrzeć na tarce na grubych oczkach 2 częsć ciasta. Piec ok 45 min. w temp. 180 stopni

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!!!  

Sałatka babci Doroty

Składniki

5 jaj,
duży por,
3-4 ogórki kiszone,
puszka kukurydzy,
natka pietruszki,
majonez, sól, pieprz



Przygotowanie

Ugotowane jaja pokroić w kostkę. Dodać pokrojonego drobno pora i ogórki. Wsypać odsączoną kukurydzę i posiekaną natkę. Wszystko połączyć z majonezem i przyprawami. Smacznego!

                    

sobota, 5 maja 2012

Klasyczne pieczone ziemniaczki

Składniki

Ziemniaki, oliwa z oliwek, maselko, przyprawy- sol, pieprz, oregano, bazylia, tymianek,1 lyzka bulki tartej.



Przygotowanie

Nastawiamy wode na ziemniaczki lekko osolona. Ziemniaczki obieramy jesli sa male to zostawiamy- duze przekroic na polowki. wrzucamy na wrzatek , gotujemy 10 minut.W miedzy czasie nastawic piekarnik ok 200  stopni. Podgotowane ziemniaczki odcedzamy , podrzycamy w garnku pare razy zeby lekko sie pokruszyly z wierzchu. Ziemniaki przekladamy do naczynia zaroodpornego polewamy oliwa , dodajemy troszke masla oraz bulke tartą posypujemy przyprawami i mieszamy. Pieczemy ok 40 minut. 

piątek, 4 maja 2012

Jabłkowy tort królewski

Składniki

Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 kostka margaryny
- 4 żółtka

Masa jabłkowa:
- ok. 2 kg jabłek
- 2 kisiele o smaku jabłkowym
- ok. 2 czubatych łyżek cukru (może być waniliowy)
- płaska łyżeczka cynamonu
- 700 ml wody

Dodatkowo:
- 600 ml śmietany 30%
- 3 fixy (lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody)
- 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) 
- cukier cynamonowy lub cukier waniliowy ze szczyptą cynamonu
- sok z cytryny





Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto. (Dość ciężko się wyrabia)Gdy ciasto będzie już gotowe, zapakować w folię spożywczą i wstawić do lodówki. W między czasie przygotujemy masę jabłkową. 

Należy umyć i obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dość grubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
                             
W dużym garnku zagodować 500ml wody, dodając cukier i cynamon (wg własnego uznania) i zagotować, a w pozostałej części wody rozpuścić kisiele. Ugotować kisiel, dając na koniecu pokrojone jabłka. Chwilę pogotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć kuchenkę i przykryć garnek. (Jabłka teraz zmiękną, a masa zrobi się trochę luźniejsza).

Wyjąć ciasto z lodówki i rozłożyć na dużej (np 30cm) tortownicy lub blasze. Podpiec ciasto w piekarniku w temperaturze 160 st. (lub z termoobiegiem 140 st.) przez 20 min. Następnie nałożyć masę jabłkową i wstawnić ponownie do piekarnika na ok. 40 min , zwiększając temp. do 180st. (160 st). (Zbyt krótkie pieczenie lub brak podpieczenia spodu spowoduje zsurowienie ciasta na drugi dzień. Kisiel powinien tworzyć delikatną zbitą skorupkę, a wystające jabłka powinny być mocno przyrumienione.)
                       

Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie ubić śmietanę z fixami i cukrem pudrem. Posmarować grubo ciasto i opruszyć cukrem cynamonowym (lub cukrem waniliowym wymieszanym z 1/2 łyżeczki cynamonu) 
                                                     
                       

czwartek, 3 maja 2012

Zapiekanka rybna Maleny

Składniki

na 4 porcje:

1 kg filetow rybnych
1 cebula (pokrojona w drobna kostke)
4 lyzki koncentratu pomidorowego (czasami mozna dac wiecej)
1/2 cytryny
papryka ostra w proszku
peczek natki pietruszki
rozmaryn, oregano, bazylia, estragon
250 ml smietany slodkiej
sol, pieprz
250 g sera tartego



Przygotowanie

Najpierw przygotowac na zimno sos: kawalki cebuli wymieszac z koncentratem, sokiem z cytryny, ostra papryka, posiekana natka, ziolami i smietana.

Filety rybne ukladac w natluszczonej formie zaroodpornej, polac je sosem, posypac tartym serem i piec 40 minut w 180°C.

Podawac ze swiezymi buleczkami lub ziemniakami, jako dodatek pasuje zielona salata.


                 

środa, 2 maja 2012

Zupa z grzybow portobello

Składniki

- kosc na wywar
- 2 marchewki
- 1 korzen pietruszki
- 2 lodygi selera naciowego
- lisc laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 1 kostka grzybowa
- cebula
- 2 duze kapelusze grzybow portobella
- olej
- Vegeta
- smietana
- makaron





Przygotowanie

Zupa glownie z mysla o osobach mieszkajacych za granica ze wzgledu na dostepnosc grzybow portobella.

Najlepiej, aby wszystkie skladniki byly ekologiczne (organic).

Do garnka wlac 1,5 l wody, dodac kostke grzybowa, przyprawy, starta na grubej tarce marchewke i pietruszke i pokrojonego selera. Gotowac razem 1 godzine. W miedzyczasie rozrzac olej, wrzucic pokrojona w kostke cebule i zeszklic. Dodac drobno pokrojone grzyby i razem przesmazyc. Dodac do zupy i razem przegotowac. Sprobowac, doprawic i zaprawic smietana. Gotowe! Podawac z makaronem.


wtorek, 1 maja 2012

Drink czekomac

Składniki

50 ml likieru czekoladowego lub kakaowego
50 ml malibu lub likieru kokosowego
50 ml śmietanki 30% (płynna)
sok z cytryny
cukier



Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszamy intensywnie w shakerze.  Na brzegu wysokiej szklanki (np. szampanówki) robimy krustę, zanurząjąc najpierw w soku z cytryny, a następnie w  cukrze. Wlewamy ostrożnie drinka. Smacznego.