wtorek, 8 listopada 2011

Czosnkowo-ziołowy chleb z grilla

Składniki

1 duży (najlepiej okragły) bochenek chleb (np. wiejskiego)


100 g masła osełkowego


1 łyżka przyprawy do masła Kotanyi


6-7 dużych ząbków czosnku


kilka gałązek świeżego tymianku


folia aluminiowa





Przygotowanie

Chleb kroimy na kanapki, ale nie docinamy do końca. Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę i listki ziół. Ucieramy, aż składniki się połączą. W nacięcia obficie smarujemy masło. Zawijamy bochen w folię aluminiową i grillujemy ok. 20-30 min. Po 10-15 min. na każdej ze stron. Skórka powinna być chrupiąca, a środek miękki.

Smacznego! Taki chlebek smakuje rewelacyjnie jako dodatek do grillowanych potraw oraz jaki samodzielna zakąska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz