wtorek, 31 stycznia 2012

Pyszny sernik z kokosem

Składniki

Masa serowa
80 - 90 dkg sera białego
1 szklanka mleka
1/2 szklanka oleju
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 cukier waniliowy
4żółtka

Ciasto kruche
2 szklanki mąki
20 dkg margaryny
2 żółtka
½ szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kokosowa
3 białek ubić z niepełną szklanką cukru, dodać około 1,5 paczki wiórek kokosowych (150g)








Przygotowanie

Masa serowa
Żółtka dobrze utrzeć mikserem, dodać cukier i cukier waniliowy, następnie dodawać ser i olej, budyń rozpuścić w mleku i dodawać stopniowo do masy serowej, ubić pianę z 3 białek i połączyć na końcu z masą (zamieszać łyżką).

Ciasto kruche

Wszystkie składniki zagnieść.

Ciasto kruche piec około 20 minut, następnie nałożyć masę serową i masę kokosową i piec na złoty kolor.



poniedziałek, 30 stycznia 2012

Pstrąg w panierce arachidowej

Składniki

ok. 500-600g filetów z pstrąga
2 łyżki mąki pszennej
1 jajo
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki arachidowej
2 łyżeczki soku z cytryny
drobnoziarnista sól morska
pieprz cytrynowy
świeżo zmielony pieprz kolorowy

do smażenia:
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy



Przygotowanie

Nie powinnam tego zdradzać, ale powiem Wam na ucho, że bardzo lubię wkraść się wieczorem do kuchni i skubnąć pstrąga w panierce arachidowej na zimno... z keczupem.

Rybę umyć, osuszyć, pozbawić skóry oraz ości. Pokroić na kawałki dowolnej wielkości. Oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem cytrynowym. Panierować najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na koniec w bułce tartej wymieszanej z mąką arachidową.
Smażyć na niedużym ogniu na mieszance i oliwy. Na koniec oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Podawać ze świeżym pieczywem i zieleniną. Świetnie też smakuje jako danie obiadowe z ziemniakami, pieczonymi ziemniakami lub frytkami czy ryżem, w towarzystwie surówek.

mus czekoladowy Nigelli

Składniki

150g pianek (JoJo)
50g masła
250g czekolady
4 łyżki wrzątku
280ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru waniliowego



Przygotowanie

Pianki, masło, czekoladę i wrzątek rozpuścić razem. Śmietanę ubić z curem waniliowym i dodać do ciepłych skłaników. Przelać do kieliszków i schładzać. SMACZNEGO:)

zupa kartoflanka a'la po węgiersku

Składniki

1 kg ziemniaków
30 dkg boczku wedzonego surowego
2 cebule
1 łyzka słodkiej papryki
1 łyzka ostrej papryki
natka pietruszki
sól
pieprz
listek laurowy
odrobina kminku
1 łyzka mąki



Przygotowanie

ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować
na patelni zesmażyć skwarki i dodac pokrojona cebulkę -  dodać papryki i jeszcze dosmażyć
na koniec dodać do tego mąkę i zrobic zasmażkę - przestudzić

do schlodzonej zasmażki dodać trochę wywaru z ziemniaków i rozprowadzić - wlać do ziemniaków, dodac resztę przypraw

gotować jeszcze 5 minut
posypać natką

zupa powinna byc pikantna, podawać na gorąco

smacznego :-)

Gulasz z grzybami

Składniki

80 dag mięsa mieszanego (cielęcina i wieprzowina, ale również może być jednego rodzaju)4 średnie cebule25 dag pieczarek25 dag kurek2 łyżki oleju1 łyżka masła¾ litra bulionu (można z kostki)10 dag kremówki5 jagód jałowca2 listki laurowe1 łyżka ziaren pieprzu zielonego2 łyżki mąki1/8 litra białego wina wytrawnego (lub półwytrawnego)natka pietruszkisól, pieprz z młynka




Przygotowanie

Mięso pokroić na kawałki ½ pudełka zapałek, cebulę pokroić na małe cząstki, mocno rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę a po chwili dorzucić mięso, mieszać przez kilka minut smażąc na średnim ogniu. Przyprawić solą, pieprzem zielonym, jałowcem i listkiem. Po chwili dodać koncentrat, wymieszać i krótko zasmażyć na małym ogniu. Równomiernie oprószyć mąką, ponownie wymieszać. Podlać rosołem i dusić ok. 1 h pod przykryciem (wszystko zależy od rodzaju mięsa). Pieczarki pokroić na małe kawałki, smażyć na maśle ok. 10 min. mieszając. Wrzucić do nich czyste kurki, chwilkę posmażyć, przyprawić w miarę potrzeb solą i pieprzem, podlać winem i śmietaną. Połączyć z mięsem i zagotować. Dodać natkę i podawać np. z kluseczkami kładzionymi lub dowolnym makaronem.

Ten przepis stosuję w domu od kilku lat, ściągnęłam go z jakiejś babskiej gazety, nie pomnę już jakiej, ale się sprawdza doskonale.

Rogaliczki z marmoladą

Składniki

1 kilogram mąki, 2 kostki margaryny, 4 jajka, 4 łyżki cukru, 20 dkg drożdży, twarda marmolada.
Lukier: odrobinkę przegotowanej wody, sok z cytryny i cukier puder.



Przygotowanie

Drożdże z cukrem wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, jajka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto, które następnie dzielimy na 8 części - kulki i wkładamy do lodówki (mozna też zamrozić i wykorzystać innym razem). Wyjmujemy po 1 kulce, podsypujemy mąka, rozwałkowujemy i dzielimy ciasto na 12 kawałków, układamy marmoladę i zawijamy. Rogaliki można posmarować roztrzepanym jajkiem, ładniej sie wtedy po upieczeniu błyszczą. Można też zrobić lukier: z podane składniki podgrzać i dodawać tyle cukru pudru, by była dość gęsta konsystencja. Nakładać lekko wystygniętą. Smacznego!

niedziela, 29 stycznia 2012

Ryz a jablkami lub owocami

Składniki

1 Lt. Wody
2 Szk. ryzu
5 lyzek cukru
2 Jablka
2 Paczki cukru waniliowego
garsc rodzynek (jesli chcesz)
2 brzoskwinie z puszki (jesli chcesz)


5 bialek
3 czubate lyzki cukru pudru

ALBO

cynamon



Przygotowanie

Wode zagotowac z curkrem i jedna paczka cukru waniliowego.

Dodac ryz do gotujacej sie wody wymieszac i odstawic na 20 minut dac pokrywke na to.

Zetrzyj jablka i wymieszaj z cukrem waniliowym, mozesz jesli chcesz wsypac rodzynki i dolozyc brzoskwinie w plasterkach.  Jak lubisz bardzo slodkie to dodaj pare lyzek cukru.

Jak ryz jest juz miekki do 1/3 daj do naczynia ktore daje sie do piekarnika nastepnie 1/2 owocow i potem 1/3 ryzu reszte owocow i na koniec ryz.

Teraz mozesz ubic bialka na sztywno i pomalu lyzka po lyżce cukier puder i wylozyc to na góre ryzu

ALBO

Posyp góre ryzu cynamonem

Wlóż to do piekarnika na 20 minut 180 stopni Celsjusza czy 350 stopni Fahrenheita
Smacznego od Aldony ze Stanow Zjednoczonych mam nadzieje ze dzieci beda mialy usmiech na twarzy bo moje te danko uwielbiaja

Serowo - galaretkowa pychota!!!

Składniki

Masa serowa:


- 1/2 kg sera białego


- 4 żółtka


- 20 dag margaryny


- 1/2 szklanki cukru pudru


- galaretka cytrynowa, czerwona i zielona



Masa śmietanowa:


- 1/2 litra śmietany 30%


- 2 łyżki cukru pudru


- zagęstnik do śmietany


- galaretka np.cytrynowa


- 2 galaretki dowolnego koloru (na wierzch ciasta)



dodatkowo 2 paczki herbatników Petit (100 g/paczka) na spód ciasta





Przygotowanie

Brytfankę nasmarować margaryną i posypać tartą bułką. Wyłożyć herbatniki.

Masa serowa:

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Resztę składników zmiksować, dodając tężejącą galaretkę, połączyć.

Pozostałe galaretki rozpuścić oddzielnie. Po stężeniu pokroić w kostkę i dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do prostoką…tnej brytfanki ( 40x24 ) i włożyć do lodówki.

Masa śmietanowa:

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem.  Dodać tężejącą galaretkę, zmiksować. Wyłożyć na masę serową, schłodzić. Pozostałe galaretki także rozpuścić i polać na wierzch.

Czas przygotowania: 70 minut
Ilość porcji: ok 18 porcji (widocznych na poniżej dołączonym zdjęciu)
Cena za porcję: 1,20 zł

Ciasto jest rewelacyjne!!! Wszystkim bardzo smakowało! Rozpływa się w ustach! W sam raz na upalne dni, polecam!

Smacznego!!!


sobota, 28 stycznia 2012

pieczeń z warzywami

Składniki

- 500 dag mięsa mielonego, mieszanego
- 2 bułki namoczone
- 2 jajka
- sól, pieprz
- papryka słodka w proszku
- przyprawa typu vegeta
- 2 główki czosnku
- 2 spore cebule
- troszkę smalcu
- bułka tarta
nadzienie:
- papryka czerwona
- brokuły



Przygotowanie

mięso, jaja, namoczone bułki, pieprz, vegeta, papryka mielona - wszystko razem mieszamy.
Cebulkę kroimy w kostkę i dosłownie na kilka chwil podsmażyć, żeby się zeszkliła. Na koniec wycinąć praską do czosnku czosnek do cebuli, wymieszać i wlać do mięsa.
Jeśli jest za rzadkie dodac ewentualnie bułkę tartą.


paprykę kroimy w paseczki cienkie, brokuły porozdzielać w drobne "różyczki".

Na podłużnej blaszce (takiej jak do keksa) wyłożyć folie aluminiową.
Wyłożyć połowe mięsa potem warzywa i na to drugą połowę mięsa. Z wierzchu polać delikatnie olejem.
Piec w piekarniku ok godz. (należy doglądac często i sprawdzać patyczkiem, czy nie jest w środku surowe) w temperaturze 220 st C.

Proponuję podawać z ryżem i duszonymi warzywami.

ser żółty domowej roboty

Składniki

1 litr mleka słodkiego
1 kilogram sera białego
3 łyżki masła ,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki sody



Przygotowanie

mleko zagotować,włożyć pokruszony ser i od zagotowania mieszając gotować 10 min. odcedzić na druszlak w rondlu rozpuścić masło włożyć ser dodać łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki sody i gotować 3 min mieszając. włożyć do brytanek takich jak na keksy wyłożonych folią aluminiową można dodać do niego różne dodatki np.pietruszkę lub paprykę.
smacznego!!!

piątek, 27 stycznia 2012

gołąbki w sosie pomidorowym - pyszne

Składniki


- kapusta włoska (może być zwykła)
- 650g mięsa mielonego
- 100g ryżu
- 100g kaszy jęczmiennej
- jajko
- cebula
- pieprz, sól, magi
- 1 koncentrat pomidorowy (ok. 190g)

SOS POMIDOROWY:
- 2 kostki rosołowe rozpuszczone w 1 litrze wrzącej wody
- odrobinę śmietany, wody i mąki
- przyprawa "Kucharek"
- ketchup
- olej do podsmażenia


 


 





Przygotowanie

- Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać wodą i ugotować.
W mniejszym garnku ugotować torebkę ryżu i torebkę kaszy.
Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, cebulę pokrojoną w kostkę i doprawić solą, pieprzem, magi  - dokładnie wymieszać. Do mięsa dodać ugorowany ryż, kaszę i łyżkę koncentratu pomidorowego - jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać. Ugotowaną kapustę podzielić na liście, na każdym ułożyć owalny klops z masy mięsnej i zawijać - formując gołąbki.
Dno dużego garnka wyłożyć ugotowanymi liśćmi kapusty, na liściach ściśle ułożyć gołąbki i zalać je 700ml przygotowanego rosołu. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut.
W mniejszym garnuszku ugotować sos: 300ml rosołu wymieszać z pozostałym koncentratem pomidorowym, doprawiś magi i przyprawą "Kucharek", a następnie zagęścić wodą wymieszaną ze śmietaną i mąką - gotować, ciągle mieszając.
Na rozgrzaną patelnię wylać ok. 2 łyżki oleju i rozłożyć ugotowane gołąbki - polać je częścią sosu i ketchupem - podsmażać na wolnym ogniu.

Gotowe gołąbki rozłożyć na talerzu, polać według uznania sosem pomidorowym i ketchupem :)

SMACZNEGO!!!

Spaghetti napoletana ale z szynką!

Składniki


25 dkg makaronu spaghetti;


2 puszki pomidorów;


20 dkg szynki dobrze wędzonej;


2 duże ząbki czosnku;


2 łyżki posiekanej natki pietruszki;


łyżka posiekanej bazylii;


łyżka oliwy;


łyżka masła.



Porcja dla dwóch / trzech osób.





Przygotowanie

Szynkę pokroić w kosteczkę lub nieduże paski. W dość dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić szynkę i przesmażyć ją. Następnie dodać zmiażdżony czosnek i smażyć krótko uważając aby się nie przypalił.

Pomidory wraz z zalewą przetrzeć przez sito i dodać do wędliny. Zagotować i zmniejszyć ogień - smażyć już na małym ok. pół godziny, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając - w tym czasie sos wyparuje i zrobi się gęstszy.

Do sosu dodać natkę i bazylię. Makaron ugotować najlepiej "al dente". Odcedzić i dać do sosu. Dobrze wymieszać i ew. doprawić.

Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej", od siebie dodałam tylko wędlinę aby nieco urozmaicić smak potrawy. To spaghetti polecam tym którym przejadło się już klasyczne "bolognese" lub też chcą tego typu potrawę przygotować szybko :)

SMACZNEGO!

Pulpety w sosie warzywnym

Składniki

Składniki:
0,50 dkg mięsa mielonego
1 cebula
1 szklanka bułki tartej
1 jajko
sól i pieprz

1 opakowanie mrożonych warzyw
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki maki
2 rosołki
makaron świderki



Przygotowanie

Mięso, posiekana cebula, namoczona bułka, jajko i przyprawy to wszystko razem wymieszać. Wyrobić małe klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowych ręcznikach.



Warzywa podsmażyć w brytfance razem z cebulą pokrojoną w piórka lub grubą kostkę.


Dodać wodę (na większą pół brytfanki) i rosołki, gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy, całość zagęścić wodą i mąką, dosmakować. Do garnka dodać klopsiki. 



Na talerz wyłożyć ugotowane w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy makaron świderki. Na to klopsiki z sosem.




czwartek, 26 stycznia 2012

ogórki na ostro

Składniki

OGÓRKI NA OSTRO

2,5 kg ogórków
4 łyżki soli
1,5 główki czosnku
1,5 szklanki octu
8 łyżek oleju
1 łyżeczka chili
0,5 kg cukru



Przygotowanie

Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części zasypać solą zostawić na 6 h. Później odlać sok posypać chili i zmiażdżonym czosnkiem zalać to gotowanym olejem oraz octem z cukrem wymieszać pozostawić na 12 h.Powkladac to wszystko do małych słoiczków NIE WEKOWAĆ.

śledzie w oleju - tradycyjnie

Składniki

Na jeden słój: 1 kg płatów śledziowych

Zalewa:
2 l wody0,5 butelki octu2 liście laurowe, ziele ang, łyżka gorczycyOprócz tego olej, średnia cebula



Przygotowanie

Wszystkie składniki zalewy zagotuj, ostudź. Do zimnej włóż śledzie (w garnku).Przykryj, odstaw do lodówki na 2 dni.Wyciągnij śledzie z zalewy, pokrój na spore kawałki. Układaj w słoju, przekładając każdą warstwę cebulą i zalewając systematycznie olejem. Przy układaniu warto uciskać lekko widelcem.Zakręć słój i odstaw do lodówki na przynajmniej pół dnia.
Świetna przekąska, również na tradycyjne zloty rodzinne :)

Kaczka po pekińsku

Składniki

- kaczka (2,5 kg)


- placki mandaryńskie


- cebula dymka


- ogórek


- sól (1 łyżka)


- wódka (5 łyżek)


- cukier (2 łyżki)


- woda





Przygotowanie

Kaczkę dokładnie wymyć. Wymieszać wódkę, cukier, wodę i sól. Osłodzoną wodą posmarować kaczkę, powiesić by wyschła. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Włożyć kaczkę. Piec przez 20 minut. Zmniejszyć do 170 stopni Piec 1 godz. Zwiększyć do 200 stopni, piec 20 minut. Równocześnie smażyć placki. Wyjąć kaczkę z piekarnika. Ściągnąć skórkę. Jej kawałki układać na półmisku. Następnie to samo uczynić z mięsem.

Smarować placek sosem, na nim kłaść mięso, obłożyć ogórkiem i cebulą. Smacznego !

 

 

K _ aczka po pekińsku - moja ulubiona potrawa,

A _ ch, przyrządzenie jej to dla mnie zabawa,

C _ óż dopiero konsumpcja - wspaniały smak,

Z _ apach wyjątkowy, wołam: "Tak ! Tak ! Tak !"

K _ wa ! Kwa ! Kwa -lifikuje się do siedmiu cudów świata,

A _ ch ! Jak widać chodowla kaczek to najlepsza lokata.

 

P _ ieczona kaczka - pyszna, aż rozpływa się w ustach,

O _ j, ślinka leci nawet osobom o wybrednych gustach,

 

P _ rzyjemność sama - nie jest to kaczka dziennikarska,

E _ h, prostota przygotowania, wystarczy książka kucharska,

K _ iedy już jest danie gotowe jest wielka satysfakcja,

I _ natychmiastowa współmieszkańców domu reakcja,

N _ oże, widelce idą w ruch. Wszystkim leci ślinka

S _ makuje wyśmienicie, także przy kieliszku winka.

K _ iszki grają mi marsza. Koniec mych słów natchnionych,

U _ piekę zaraz kaczkę. Dawno "dodałem ją do ulubionych".

środa, 25 stycznia 2012

Szarlotka dla leniwych smakoszy ciast

Składniki

1 szklanka kaszy mannej


         1szklanka cukru


         1szklanka maki tortowej lub pszennej


        1paczka cukru waniliowego


        1/2 kostki masla


         1kg jablek
         cynamon





Przygotowanie

 1-- Wszystkie produkty sypkie mieszamy ze soba dokladnie .
 2--Jablka scieramy na tarce o grubych oczkach.
 3--Przygotowac srednia tortownice( moze tez byc tradycyjna srednia  blaszka do pieczenia, ale w tortownicy jest estetyczniej)
 4--Tortownice wysmarowac tluszczem i obsypac bulka tarta
 5-- Na dno sypiemy 1/3 produktow sypkich
 6---Nastepnie kladziemy 1/2 jablek
 7--Znowu 1/3 produktow sypkich
 8---Kladziemy druga polowe jablek
 9---Znowu ostatnia czesc produktow sypkich
 10--- Na sama gore ukladamy maslo , maslo jezeli jest dobrze schlodzone latwo je ciac paskami , tak aby je poukladac n calej powierzni ciasta
 Wlozyc do nagrzanego piekarnika , piec w temp 350F lub
 180 stopni C okolo 1godziny..

 Jezeli jablka sa b. kwasne tez mozna je lekko oslodzic i obsypac cynamonem, wedle uznania. Szarlotke te mozna podawac z bita smietana..Zycze smacznego

Świderki w sosie łososiowo-jogurtowym

Składniki

Na dwie porcje:

100 g makaronu razowego świderki
150 g filetu z łososia bez skóry
30 g sera gorgonzola
3 łyżki jogurtu typu greckiego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego oregano
kilka igiełek rozmarynu
po 1/3 łyżeczki suszonego oregano i bazyli
sól, pieprz świeżo mielony






Porcja dla jednej osoby  zawiera około 
 - 480 kcal
białko - 29 g,
tłuszcz - 25 g,
węglowodany - 40 g
WW - 4



Przygotowanie

Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek obrać i pokroić  w cieniutkie plasterki, wrzucić na oliwę chwilę smażyć mieszając. Filet z łososia pokroić w kostkę dodać do czosnku , smażyć cały czas delikatnie mieszając tak aby kawałki ryby się nie rozpadły. Dodać zioła (poza świeżym oregano), doprawić solą. Dodać sok i skórkę z cytryny, 2-3 łyżki wody dusić do odparowania wody.  Patelnię zdjąć z ognia, dodać jogurt i dokładnie zamieszać. Sos podawać z makaronem , pokruszonym serem gorgonzola i posypany grubo zmielonym pieprzem oraz świeżym oregano.

Szachownica Joli

Składniki

Masa serowa:
1 kg sera śmietankowego,
1 budyń śmietankowy z cukrem,
10 dag masła,
1/2 szklanki cukru,
2 jajka.

Masa makowa:
kilogram maku,
10 dag bakalii,
szklanka cukru,
4 jajka,
cukier waniliowy,
olejek migdałowy,
sok z cytryny.

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka,
20 dag masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 budyń śmietankowy z cukrem,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki wódki,
sok z 1/2 cytryny.



Przygotowanie

 Jajka utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać masło. Następnie dodać ser oraz budyń i wszystko razem utrzeć na puszystą masę.
 Mak zalać wrzącą wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień mak odcedzić i zemleć dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem oraz z cukrem waniliowym i dodać mak, olejek, sok z cytryny i pokrojone bakalie. Pod koniec ucierania dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
 Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając do proszku budyniowego mąkę pszenną.
 Masło utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać zimny budyń, wódkę i sok z cytryny.
 Masę makową podzielić na trzy części. Tortownicę natłuścić i wysypać tartą bułką. Następnie, dookoła wylać część masy makowej, obok część masy serowej i w środku ponownie masę makową.
 W drugiej tortownicy , dookoła wylać masę serową, następnie masę makową, a w środku masę serową. Trzecią część ciasta wylać tak jak pierwszą.
 Każdą z części ciasta piec przez30-40 min., w temp.180-200ºC.
Wystudzone ciasta przełożyć masą budyniową i dowolnie udekorować.

Blaszka 25x40 cm.

poniedziałek, 23 stycznia 2012

pomidorowa szybka

Składniki

1 puszka pomidorów
cebula
włoszczyzna (ja dodaję mrożne paski)
oregano
bazylia
sól
pieprz
papryka ostra
kostka rosołowa



Przygotowanie

Pomidory gotujemy w garnku, dodajemy włoszczyznę i pokrojoną na drobno cebulę.
Dodajemy troche wody zeby zupka nie byłą zbyt gęsta.
Sól, pieprz, papryka i troche kostki rosołowej do smaku (kostki rosołowej niezbyt dużo)
Doprawiamy oregano i bazylią
Podajemy najlepiej z pieczywem czosnkowym:)

Szybka i pyszna

niedziela, 22 stycznia 2012

Babka prosta

Składniki

1,5 szklanki cukru


2,0 szklanki mąki tortowej


3 jajka


1 kostka masła


1 cukier waniliowy


3 łyżeczki proszku do pieczenia


1 szklanka kakao


0,5 szklanki mleka


Do dekoracji cukier puder lub polewa czekoladowa.


 


 





Przygotowanie

Cukier razem z jajkami ucieramy tak długo aż się cukier rozpuści - można zmiksować. Następnie dodajemy mąkę/cukier waniliowy/proszek do pieczenia i wlewamy -powoli- ostudzone rozpuszczone masło. Mieszamy aż masa nabierze  delikatnej -nie puszystej-konsystencji. Gdyby masa była gęsta można dodać mleko. Jeśli chcemy mieć jasne ciasto to taką masę wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta. Jeśli chcemy zrobi kolorek marmurkowy to wlewamy cześć masy do tortownicy a pozostało mieszamy z kakao i wlewamy do torownicy. Tak gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na 45/50 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy co jakiś czas  patyczkiem/wykałaczką czy jest miękkie. Gotowe upieczone ciasto posypujemy/polewamy cukrem pudrem lub polewą.

Smacznego!

placuszki z jabłkami

Składniki


2,5 szkl mąki
2 jajka
2 niepełne szkl mleka
cukier wanilinowy
niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 jabłek
oliwa
cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym
szczypta soli




Przygotowanie

1. Z jajek, mąki, cukru wanilinowego, proszku, mleka i soli zrobić gęste ciasto naleśnikowe. 

2. Jabłka obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Dwa większe pokroić na niewielkie, cienki kawałki, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozdrobnione jabłka wymieszać dokładnie z ciastem.

3. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.

4. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Smacznego:)

sobota, 21 stycznia 2012

Sernik z serkow homo z brzoskwiniami

Składniki

Ciasto :
- 1/2 kostki masla (kostka 250g)
- 7 dkg cukru pudru 
- 25 dkg maki
- 2 jajka
- 1 cukier wanilinowy
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia

Masa serowa :
- 5 serkow homogenizowanych (takie zwykle serki 135-  140g kazdy)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 zoltka
- 1 cukier wanilinowy
- 2 budynie waniliowe bez cukru

Kruszonka :
- 10-15 dkg kokosu
- 10 dkg cukru
- 1/4 kostki masla

Dodatkowo : 1 duza puszka brzoskwin





Przygotowanie

Wykonanie ciasta :
Wszystko razem wyrobic, jesli ciasto sie klei do rak trzeba dosypac troche wiecej maki. Ciasto wylozyc na blaszke wysmarowana tluszczem i posypana bulka tarta.
Wielkosc blaszki standardowa.

Wykonanie sera :
Wszystko razem zmiksowac, na koncu dodac ubita piane z bialek i lekko wymieszac.
Zagniesc kruszonke, gdyby sie kleila dodac troszke maki.

Na ciasto dac pokrojone w plastry brzoskwinie, nastepnie mase serowa, na koncu posypac kruszonka. Wlozyc na nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec okolo 50-60 minut.

Ten sernik jest bardzo bardzo dobry warty polecenia :)

piątek, 20 stycznia 2012

Potrawka chińska

Składniki

2 piersi z kurczaka podwójne
2 kolorowe papryki
0,5 kg pieczarek
3 ogórki kiszone
3 cebule
pół małego słoiczka ketchupu
kostaka rosołowa
groszek z puszki
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka
1 jajko
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej.
kostka rosołowa



Przygotowanie

Piersi pokroi w paseczki opruszyć papryką i przyprawą do kurczaka, odstawić.
Papryke, ogórki, cebulę pokroic w kostkę a pieczarki w ósemki.
Składniki osobno podsmażamy i przekładamy do garnka.
Jajko i mąkę rozrobić i obtoczyć mięso, podsamżyć i przełożyć do garnka.
W jadej szklance wody rozrobić kostke rosołową i wlać do składników.
Całość gotować około 30 minut. Nastepnie wlać ketchup i na koniec dodać groszek. Dusić jeszcze przez chwilkę.
Podwać z ryżem.
SMACZNEGO!!!

Papryka faszerowana

Składniki


2 duże dojrzałe czerwone papryki
200 g mielonej wieprzowiny
cebula
szklanka ryżu
przyprawy: sól, pieprz, curry, odrobina imbiru, vegeta
oliwa z oliwek




Przygotowanie

Papryki dokładnie myję, odcinam góry, usuwam nasiona. Ryż płuczę, gotuję w osolonym wrzątku aż całkowicie wchłonie wodę. Mięso z cebulą smażę na rozgrzanej oliwie, przyprawiam, mieszam z ryżem. Papryki nacieram niewielką ilością oliwy, nadziewam farszem, zawijam w folię aluminiową i piekę ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

Tarta cytrynowo-malinowa

Składniki

Spód:


* 1 opakowanie ciastek digestive (225g)
* ok. 70-80 g masła rozpuszczonego


Wierzch:
* 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
* 125 ml soku z cytryn (3 dorodne cytryny)
* 3 żółtka
* 3 łyżki śmietany 18% (z malutką górką)
* skórka otarta z 1 cytryny
* pół lub więcej opakowania malin (200-250g)





Przygotowanie

Ciastka rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wysypać na spód formy (u mnie szklana do tart o średnicy 25-26cm). Dnem szklanki ubić okruszki, tak aby zrobić z nich również brzegi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15 minut.
Podpieczony spód wyjąć i schłodzić. W tym czasie w misce wymieszać mleko z sokiem z cytryny. Następnie dodać żółtka i śmietanę oraz skórkę cytrynową. Wymieszać dokładnie (ja najchętniej używam do tego celu trzepaczki rózgowej). Na koniec włożyć delikatnie do masy większą część malin i bardzo delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić owoców. Całość wylać na podpieczony spód i na wierzch położyć pozostałe maliny.
Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok. 15-20 minut.
Po upieczeniu wystudzić i schłodzoną tartę wstawić do lodówki na kilka godzin.

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym

Składniki

Pulpety:
80 dag filetów z dorsza,
2 jajka,
3 ząbki czosnku,
pół łyżeczki papryki,
1 łyżeczka maizeny lub mąki kukurydzianej,
olej do głębokiego smażenia

Sos:
20 dag cebuli,
1 kieliszek (50 g) oliwy,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki pasty pomidorowej,
sól i pieprz



Przygotowanie

Filety przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać ubite jajka, maizenę, roztarty z solą czosnek i paprykę; dobrze wyrobić i formować pulpety (5 cm). Cebulę przesmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek i pastę pomidorową, rozprowadzić wodą (3 szklanki) i gotować na bardzo małym ogniu kilkanaście minut; przyprawić solą i pieprzem. Pulpety smażyć po kilka sztuk w głębokim oleju. Wyjęte łyżką cedzakową pulpety włożyć do sosu pomidorowego
i gotować pod przykryciem kilka minut.

czwartek, 19 stycznia 2012

Marmurkowe całuski

Składniki

Składniki na 20 sztuk:
10 dag gorzkiej czekolady
5 białek
20 dag cukru pudru
sól



Przygotowanie

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Białka wymieszać z cukrem pudrem i solą. Ubijać na sztywno w kąpieli wodnej, aż do osiągnięcia temp. 50°C. Zdjąć z ognia i powoli schłodzić, ubijając.
Białka polać czekoladą i mieszać gumową szpatułką, aż w masie powstaną marmurkowe smugi.
Na blachę wyłożoną pergaminem nałożyć łyżką 20 dużych kleksów. Piec 35-40 min temp. 140°C (bezy powinny być chrupiące, ale w środku miękkie). Ostudzić.

Pięciopak

Składniki

Ciasto orzechowe:
1/2 szk. mąki pszennej; 1/2 szk. zmielonych orzechów; 1/2 szk. cukru; 4 jaja; 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto półkruche:
20 dag mąki; 10 dag margaryny; 2 łyżeczki cukru pudru; 2 żółtka; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1-2 łyżki śmietany

Masa makowa:
30 dag sparzonego i 3-krotnie zmielonego maku; 3 jaja; 10 dag cukru; aromat migdałowy; bakalie- ilość i rodzaj według uznania

Masa serowa:
50 dag półtłustego twarogu; 5 jajek; 15 dag cukru; 10 dag masła; 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; aromat pomarańczowy; bakalie

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek; 1/2 szk. cukru; 1 galaretka

Polewa kakaowa








Przygotowanie

Ciasto orzechowe: białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem, orzechy i wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30 minut.

Ciasto półkruche: mąkę i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Dodać śmietanę, szybko wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na czas wykonania pozostałej części ciasta.

Masa makowa: jajka dokładnie ubić z cukrem oraz aromatem, dodać mak. Na końcu wmieszać bakalie.

Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem, tłuszczem oraz aromatem. Dodać zmielony twaróg, proszek oraz mąkę. Wmieszać bakalie. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą.

Formę wyłożyć pergaminem. Ciasto półkruche rozwałkować i przenieść na blachę. Równomiernie rozłożyć na nim masę makową, a na niej masę serową. Piec w temp. 160-180'C około 50 minut. Ostudzić.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić z cukrem do miękkości. Na koniec dodać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć placek makowo-serowy, przykryć ciastem orzechowym. Oblać polewą.

* inspiracją był przepis na "Mak-ser-jabłka-orzechy" s. Anastazji. Masa serowa, makowa i jabłkowa pochodzą jednak z innego przepisu, bardziej mi pasowały ;)
* ciasto zdecydowanie na dużą blachę
* udanych wypieków ;)

wtorek, 17 stycznia 2012

Sałatka Chili

Składniki

Składniki na sałatkę:


0.5 kg szynki drobiowej (wędliny)


3 duże cebule


1/2 litrowego słoika ogórków konserwowych


Sos:


100 g koncentratu pomidorowego


1 łyżka oleju


1 łyżka musztardy


1/2 łyżeczki octu


1/2 łyżeczki chili w proszku


1/2 łyżeczki soli


Dodatkowo:


200ml majonezu (ok. 3/4 szklanki)





Przygotowanie

Szynkę pokroić w paski, cebulę w piórka, ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Wszystkie składniki sosu przełożyć do garnka, zagotować i ostudzić. Połączyć z majonezem.

Wlać sos do składników, wymieszać i doprawić według upodobań (sól, pieprz, vegeta).

Sałatka jest lepsza na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się "przegryzą".


Sernik czarno - biały

Składniki

Ciasto:
1 kostka margaryny
4 jajka
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera śmietankowego (z wiadereczka)
0,5 kostki masła
1 szklanka cukru
4 jajka

Dodatkowo:
wiórki kokosowe



Przygotowanie

Ciasto:

    Margarynę, kakao, cukier i cukier waniliowy podlać 5 łyżkami wody i gotować 5 minut na małym ogniu.
    Po ostudzeniu dodać 4 żółtka, następnie odlać 3/4 szklanki na polewę, a do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek.
    Wyłozyć na wcześniej przygotowaną blaszkę.

Masa serowa:

   Składniki masy zmiksować i wyłożyć na ciasto.
   Piec w temp. 180 stopni.
   Na ostudzone ciasto wylać pozostawioną polewę i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

 

Przekładaniec cytrusowy

Składniki

SKŁADNIKI:

- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 10 dkg mąki
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 łyżeczek żelatyny
- 1 szklanka soku jabłkowego
- sok i skórka z 2 limetek
- 3,5 szklanki śmietanki kremówki
- tłuszcz do tortownicy
- 10 dkg bez


 





Przygotowanie

Białka ubij, dosypując 8 łyżek cukru i 1 cukier waniliowy. Połącz z żółtkami, migdałami, mąką i proszkiem do pieczenia. Przelej do natłuszczonej tortownicy. Piecz 30 minut w temperaturze 175 stopni C.

Żelatynę namocz, rozpuść podgrzewając. Wymieszaj z sokiem jabłkowym i sokiem z limetki. Ubij 2,5 szklanki śmietanki z resztą cukru i cukru waniliowego. Wymieszaj ze skórką z limetki. Połącz z sokiem jabłkowym.

Biszkopt potnij na 3 krążki. Przełóż je kremem. Wierzch i boki posmaruj pozostałą śmietaną ubitą na sztywno.

Udekoruj pokruszonymi bezami i skórką z limetki.

SMACZNEGO!!! Placuszek prezentuje się i smakuje wyjątkowo !

Kalafior/fasola szparagowa w słoikach

Składniki

kalafior lub fasola szparagowa
sól
cukier
kwasek cytrynowy




Przygotowanie

Kalafior (fasolke) oczyścić, podzielić na różyczki, obgotować przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików (najlepiej conajmniej półlitrowe). Przygotować zalewę w następujący sposób: na każdy kilogram warzyw bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy warzywa i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Takie warzywa najlepsze są do sałatek, ale mogą stanowić samodzielny dodatek do obiadu. Można też ich uzywać do zupy (bez zalewy).

poniedziałek, 16 stycznia 2012

Pierogi dziecinnie proste-ciasto

Składniki

1 kg mąki


2 szklanki mleka


2 żółtka


1/2 szklanki oliwy


sól do smaku





Przygotowanie

Do mąki wlewamy gotujące mleko i mieszamy, najlepiej robić to w dużej misce i mieszać łyżką aby się nie poparzyć.

Następnie dodajemy żółtka i lejemy oliwę oraz solimy do smaku. Ciasto należy wyrobić i odstawić do wystygnięcia.

Do rozwałkowania nie podsypujemy mąką bo ciasto nie klei się do blatu - i to waśnie czynie je takim rewelacyjnym.Ważne aby przed wykrawaniem - po ostatnim rozwałkowaniu unieść ciasto do góry ponieważ jest bardzo sprężyste  elastyczne i może się po wykrojeniu pokurczyć:))

Ja robię z całej porcji a nadmiar (bez gotowania) rozkładam na tackach i do zamrażalnika, a po około godzinie do woreczków. Wcześniejsze przemrożenie sprawia że się nie posklejają.

Z ciasta wychodzą świetne empanady z meksykańskim nadzieniem (wg. uznania:) pieczone w piekarniku. Empanady również mroziłam i były super.

SMACZNEGO!

Karkówka w majeranku

Składniki

Karkówka
Vegeta 1 łyżka
Majonez 3 łyżki
Majeranek 3-4 łyżki
Czosnek 2 ząbki
Sól
Pieprz
Olej 1 łyżka



Przygotowanie

Karkówkę umyć, natrzeć Vegetą (lub inną przyprawą warzywną), solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Zostawić na 1/2 godziny w chłodnym miejscu. Nstępnie dość grubo wysmarowć majonezem i obtoczyć ze wszystkich stron w majeranku, umieścić w misce, przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki. Następnego dnia wyjąć położyć na posmarowanej oliwą blasze i piec 1-1,5 godziny w temperaturze 160 °C. Po upieczeniu dobrze schłodzić, kroić na plastry.

Śledzie w zalewie pomidorowej

Składniki

1 kg śledzi ( najlepiej płaty śledziowe)
o,5 kg cebuli
1 szkl. wody
1/4 szkl oliwy
1/4 szkl. octu (może być mniej)
2 czubate łyzki przecieru pomidorowego
1i 1/2 łyżki cukru
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, papryka do smaku.



Przygotowanie

Wykonanie
Cebule pokroić w pół księżyce i obgotować w wodzie, tak aby była miękka, a następnie dodać kolejno składniki i zagotować. Wystudzić, zalać wywarem śledzie pokrojone w małe dzwonki.Najlepiej smakuje na drugi dzień.
SMACZNEGO

niedziela, 15 stycznia 2012

Galaretka z jajkami

Składniki

-4 jaka ( może być ich więcej )
-1/2 kg pomidorów
-pęczek szczypiorku
-puszka groszku
-miniaturowe pomidorki do dekoracji
-sól
-pieprz
-4 szklanki bulionu z kostki rosołowej
-2 łyżki żelatyny
-liście świeżej bazylii do dekoracji



Przygotowanie

-jajka ugotować na twardo
-obrać , przekroić na połówki , ułożyć na dnie naczynia , posolić i popieprzyć
-pomidory umyć , wytrzeć , pokroić w plastry , ułożyć na jajkach ,oprószyć solą i peprzem
-szczypiorek wyłożyć na pomidory
-groszek odlać z zalewy , wyłożyć na szczypiorek
-żelatynę rozpuścić w bulionie , tężejącą zalać jajka , odstawić do zastygnięcia
-wyjąć galaretkę z naczynia , ozdobić małymi pomidorkami i liśćmi bazylii
Smacznego!

Pączki Glumandy

Składniki



500g máki
4 zoltka
100g cukru
40g drozdzy
szczypta soli
1 op. cukru waniliowego
50g masla




2 lyzki spirytusu
200ml mleka
powidla sliwkowe

cukier puder
sok z cytryny lub pomaranzcy 2-3 lyzki
Tluszcz do glébokiego smazenia





Przygotowanie

Máke przesiac. Mleko zagrzac i rozpuscic w nim drozdze, dodac lyzke cukru. Do máki wsypac reszte cukru + waniliowy. Dodac zoltka. Drozdze z mlekiem powinny w tym czasie podrosnac. Dodac je do máki wraz ze szczypta soli i alkoholem. Miksowac mikserem, krecone haki. Maslo roztopic w garnku po mleku. Ja podgrzewam mleko i maslo w mikrofalowce. Dodac maslo do ciasta, wyrabiac tak dlugo, az zacznie odchodzic od brzegow miski. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce. Po ok. godzinie wylozyc na wysypana máká stolnicé. Podzileic na ok 16-18 czesci.. w miare rownych. Kazdy przyszly páczek splaszczac lekko na brzegach po czym nalozyc lyzeczka troszke powidle do srodka i skrecic páczek jak woreczek..i odlozyc do ponownego wyrosniecia na zwinietym miejscu. Tluszcz rozgrzac do temp. 150-160°C (Super nadaja sie do tego frytkownica, z racji termostatu) Na rozgrzany tluszcz klasc pácki po 4-5 szt. najpier zwinieta strona na dol. Piec 5 minut po czym odwrocic na druga strone i piec ponownie 5 minut. Wyjac z tluszczu na papier kuchenny aby osaczyc z tluszczu. Cukier puder wymieszac z sokiem i utzrec palka na lukier. Lekko przestygniete páczki smarowac lukrem. Mozna je tez piec bez nadziewania a potem przekroic i nadziac np. kremem waniliowym (patrz moje przepisy na krem do ptysiow) Dobrze wypieczone páczki powinny miec jasniejsza obwodke wokol :)))

faszerowana papryka wg Olci

Składniki

Papryka igołomska lub czerwona( w zależności od ilości osób 1 czerwona lub 2 igołomskie na 1 osobę)
Resztę składników podaje na porcje dla 4 osób
Pol kilograma mielonej łopatki lub karczku
2 torebki ryżu po 125 gram
Jajko
Mała cebula
Przecier pomidorowy
Łyżka mąki
Przyprawy
litr  wywaru mięsnego lub  z kostki rosołowej





Przygotowanie

Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie.  nie płuczemy torebek z „kleiku” 
Wierzch  z ogonkiem odcinamy z papryki .NIE WYRZUCAMY! dokładnie myjemy paprykę.
Ostudzony ryż mieszamy z mięsem mielonym, surowym jajkiem i cieniutko posiekana cebula. Przyprawiamy pieprzem, ostra i słodka papryka, solą i dokładnie mieszamy najlepiej ręka, tak żeby nie było grudek z ryżu.
Nadziewamy farszem papryki i przykrywamy wierzchem z ogonkiem.
W garnku podgrzewamy oliwę, kładziemy papryki( na stojąco, ogonkami do góry) chwilkę podsmażamy posypujemy kostka Knorr czosnkową lub czosnkiem granulowanym i zalewamy bulionem. przykrywamy i gotujemy  na małym ogniu około 45 minut(czerwona papryka 10 minut dłużej. wyjmujemy  paprykę. Do bulionu po papryce dodajemy mały przecier pomidorowy, przyprawy do smaku i zaklepujemy mąką sos.
Paprykę podajemy na gorąco z sosem pomidorowym . zamiast farszu ryżowo- mięsnego można dać farsz mięsny( przygotowanie takie samo tylko bez ryżu) i podawać jako dodatek do ziemniaków, ryżu lub makaronów.

SMACZNEGO!

sobota, 14 stycznia 2012

Apple pie klasyczny

Składniki

podwoje ciasto na pie, niepodpiekane
6 jablek pokrojonych w cienkie slupki
2 lyzki soku z cytryny i syropu klonowego
120 g brazowego cukru
1 lyzeczka cynamonu
szczypta galki muszkatakowej i gozdzikow
1 czubata lyzka maki ziemniaczanej
1 lyzka wiorkow masla



Przygotowanie

1. Forme do pie lub tortownice 28 cm wylozyc jednym platem ciasta.

2. Kawalki jablka wymieszac z sokiem z cytryny, cukrem, maka ziemniaczana i przyprawami. Wylozyc je na ciescie, oblozyc wiorkami masla i przykryc drugim platem ciasta. Boki dobrze zlaczyc, przyciskajac palcami. Posmarowac odrobina stopionego masla i posypac szczypta cukru. Widelcem zrobic kilka dziurek.

3. Piec 10 minut w 225°C, po czym zmniejszyc temperature do 180 °C i piec jeszcze 40-45 minut.

Smakuje na cieplo jak i na zimno, z dodatkiem bitej smietany lub lodow.

   

                             

" As american as apple pie"  -  tak amerykanski jak szarlotka.  Powiedzenie to  swiadczy o tym, ze jest to kultowe ciasto Ameryki.



Surówka z selera, z czerwoną cebulą

Składniki

1 seler (ok 300g)


1 duże jabłko


1 średnia czerwona cebula


natka pietruszki


majonez ok 3 łyżki


sól,pieprz





Przygotowanie

Seler i jabłko zetrzeć na tarce,na dużych oczkach.

Dodać do tego pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Połączyć wszystko z majonezem i doprawić solą oraz odrobiną pieprzu.

 

 

piątek, 13 stycznia 2012

Piernik z jabłkami i dżemem

Składniki

2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1szkl. mleka
2 jajka
2 łyżki czubate kakao(może być więcej)
1 łyżeczka sody
1/2 kostki masła lub margaryny
przyprawa do piernika
4 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
1-2 jabłka pokrojone w kostkę
bakalie: orzechy włoskie, rodzynki,morele.



To są składniki na jedną blaszkę keksówkę.



Przygotowanie

Margarynę roztopić i ostudzić.
Mąkę przesiać razem z sodą.
Jajka ubić z cukrem, przyprawą do piernika i kakao, następnie dodać mąkę i dolewać mleko.
Na koniec dodajemy rozpuszczone masło, jabłka, powidła lub dżem oraz bakalie.

Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku 45 minut.

Piernik można polać polewą lub posypać cukrem pudrem jak kto woli.


Życzę smacznego

czwartek, 12 stycznia 2012

Omlet ze szpinakiem i twarożkiem

Składniki

50 dag mrożonego szpinaku,
8 jajek,
20 dag tłustego twarogu,
50 ml gęstej kwaśnej śmietany,
1 średnia cebula,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki mleka,
3 łyżki masła,
sól i pieprz. 



Przygotowanie

Szpinak rozmrozić. Odcisnąć na sicie. Twaróg utrzeć ze śmietaną na gładką masę. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła. Zeszklić na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak. Dusić ok. 5 min. Dodać utarty ze śmietaną twaróg. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Razem chwilę poddusić. Jajka wybić. Dodać mleko. Roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Na pozostałym maśle usmażyć 4 omlety. Każdy omlet posmarować gorącą masą szpinakowo-twarogową. Złożyć na pół. Posypać posiekaną natką pietruszki.

środa, 11 stycznia 2012

Kolorowy lukier

Składniki

Lukier biały: 1 szklanka cukru pudru,
3 łyżki soku z cytryny Lukier różowy: 1 szklanka cukru pudru,
3 łyżki soku z wiśni Lukier beżowy: 1 szklanka cukru pudru,
3 łyżki kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w szklance wody)



Przygotowanie

Lukier biały:

Szklankę cukru pudru zmiksować razem z trzema łyżkami soku z cytryny. Od razu polewać ciasto.

Lukier różowy:

Szklankę cukru pudru zmiksować razem z trzema łyżkami soku z wiśni. Od razu polewać ciasto.

Lukier beżowy:

Szklankę cukru pudru zmiksować razem z trzema łyżkami kawy. Od razu polewać ciasto.


Cielęcina w pomarańczach

Składniki

2 kg zadniej cielęciny
4 pomarańcze
100 g dżemu pomarańczowego
30 g masła
1 łyżka oleju
1 szklanka bulionu
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka ziaren pieprzu
 



Przygotowanie

Pomarańcze sparzyć wrzątkiem. Z jednej zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Dżem, sok, 1/2 startej skórki i masło utrzeć na jednolitą masę. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą. Brytfannę posmarować olejem, włożyć mięso, zrumienić, podlać bulionem. Piec 1 godzinę 15 minut w temp. 180°C. Po 30 minutach posmarować masą pomarańczową. Pozostałe pomarańcze obrać. Jedną podzielić na cząstki, z dwóch wycisnąć sok. Skórki pokroić w paski. Gotową pieczeń wyjąć z brytfanny. Sos z pieczenia przecedzić przez sitko do garnka. Dodać sos sojowy, cząstki pomarańczy, skórki i ziarna pieprzu, zagotować. Pieczeń podawać z gorącym sosem pomarańczowym.

wtorek, 10 stycznia 2012

Roladki drobiowe z papryką

Składniki

4 podwójne piersi kurczaka,
4 plastry szynki,
2 papryki,
mała cukinia,
szalotka,
10 dag miękkiej fety,
pół szklanki białego wina,


Dodatki:
2-3 łyżki kremówki,
sok i skórka z połowy cytryny,
3-4 łyżki oliwy,
bazylia,
tymianek,
sól,
pieprz.

Nici bawełniane do obwiązania roladek.



Przygotowanie

Paprykę oczyścić, pokroić w paski. Odciąć końce z cukinii, pokroić ją w słupki. Warzywa obgotowywać 3 minuty w osolonym wrzątku, osączyć, oprószyć ziołami, solą i pieprzem.
Fetę utrzeć ze śmietaną, sokiem i skórką cytrynową na gładką pastę. Filety opłukać, osuszyć, włożyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i rozwałkować na plaster lub lekko rozbić tłuczkiem.
Każdą pierś posmarować fetą, przykryć plasterkiem szynki, obłożyć paskami papryki i cukinii. Zwinąć w roladki i obwiązać nicią bawełnianą.
W rondlu rozgrzać oliwę. Włożyć roladki i obsmażyć je ze wszystkich stron na rumiano. Podlać białym winem, dodać posiekaną szalotkę, resztę niewykorzystanej do roladek papryki i cukinię. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 25-30 minut.
Z gotowych roladek ostrożnie usunąć nici i pokroić ukośnie ostrym nożem w grube plastry. Podawać z makaronem i sosem z duszenia.

Sałatka krabowa oreli

Składniki

1op.makaronu ryżowego nitki/200g/,
1-2op.paluszków krabowych/mrożonych/,
1średni ogórek surowy,
1papryka czerwona surowa,
1puszka kukurydzy kons.,
1pęczek koperku,
sok z 1/2 cytryny,
2-3 łyżki majonezu,
sól



Przygotowanie

Makaron zalać wrzątkiem i zostawić do ostudzenia.Paluszki krabowe skropić sokiem z cytryny-odstawić a w tym czasie pokroić w kostkę paprykę i ogórek oczywiście obrany ze skóry.Koperek posiekać drobno natomiast paluszki krab.pokroić w 1/2cm talarki.Ostudzony i odsączony makaron pokroić.Ja wykładam małe porcje na deskę lub stolnicę i siekam dość szerokim nożem.Wszystkie sładniki połączyć dodać kukurydzę i majonez wymieszać i dopiero wtedy doprawić do smaku. Przepis na tą sałatkę dostałam od przyjaciółki wiele lat temu i nie ma sznsy,żeby się znudziła.Jest stale obecna na moim stole przy różnych okazjach-święta,imieniny itp.Życzę smacznego.

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Czosnkowo-ziołowy chleb z grilla

Składniki

1 duży (najlepiej okragły) bochenek chleb (np. wiejskiego)


100 g masła osełkowego


1 łyżka przyprawy do masła Kotanyi


6-7 dużych ząbków czosnku


kilka gałązek świeżego tymianku


folia aluminiowa





Przygotowanie

Chleb kroimy na kanapki, ale nie docinamy do końca. Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę i listki ziół. Ucieramy, aż składniki się połączą. W nacięcia obficie smarujemy masło. Zawijamy bochen w folię aluminiową i grillujemy ok. 20-30 min. Po 10-15 min. na każdej ze stron. Skórka powinna być chrupiąca, a środek miękki.

Smacznego! Taki chlebek smakuje rewelacyjnie jako dodatek do grillowanych potraw oraz jaki samodzielna zakąska.

niedziela, 8 stycznia 2012

Pikantny olej czosnkowy

Składniki

1/2 l oleju
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka jagód jałowca
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu



Przygotowanie

Olej wlać do butelki lub karafki ze szczelnym zamknięciem. Czosnek obrać i posiekać. Jagody jałowca lekko rozgnieść. Do oleju włożyć czosnek, dodając jałowiec i całe ziarna pieprzu. Odstawić, na co najmniej 5 dni. Używać m.in. do marynowania mięsa przed pieczeniem

gołąbki z kaszą gryczaną

Składniki

Składniki:
1 głowka kapusty
500 g mielonej wieprzowiny
200 g boczku wędzonego
500 g kaszy gryczanej
1 - 2 jajka
250ml śmietany
koncentrat pomidorowy
1 litr wywaru (może byc z kostki)
20 ml oleju



Przygotowanie

Kapustę przygotowujemu klasycznie jak do gołąbków. Usuną głąb i na 5 minut zanurzyc we wrzątku. Kolejno usuną liście. Jeżeli liście same z łatwościa się oddzielają, to również wkładamy je do wrzątku na 5 minut by zmiękły. Z każdego liścia usuwamy nerw nożem. Możemy go również zbi tłuczkiem. Gotujemy kaszę gryczaną (do gotowania bierzemy dwa razy tyle wody co kaszy), dodajemy do ostudzonej kaszy mięso, jajka, pokrojony w kostke i podsmażony boczek wędzony, przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie nakładamy porcję farszu na każdy liśc, ciasno zwijamy, podwijamy brzegi i układamy w rondlu. Pamietajmy, że dobrze jest na dno naczynia, w którym bedziemy dusili gołąbki, wyłożyc brzydszymi liścmi kapusty. Wtedy unikniemy przypalenia gołąbków. Całośc zalewamy osolonym wrzątkiem lub wywarem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny. Na koniec możemy zrobic z wywaru sos, dodając śmietanę, ewentualnie obrane ze skórki pomidory lub koncentrat pomidorowy.

czerwona soczewica z pietruszką

Składniki

1 szkl. soczewicy
4 korzenie pietruszki
1 łyżka cukru
2 łyżki masł
sól, pieprz



Przygotowanie

Ugotowaną pietruszkę zmiksować i zmieszać z soczewicą. Dodać masło, cukier, sól i pieprz. Bardzo dobra do ziemniaków.

sobota, 7 stycznia 2012

Wafle z karmelem

Składniki

opakowanie sklepowych wafli

puszka słodzonego mleka skondensowanego

kakao

bakalie

alkohol



Przygotowanie

Uwaga! To jest słodkie!
Mleko w puszce wstawić do garnuszka z wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Wyjąć puszkę, ale nie otwierać, jeśli nie chcecie zostać oblepieni gorącą mazią. Otworzyć dopiero po wystudzeniu. Czynność przyspieszy wstawienie puszeczki do garnuszka z zimną wodą.
Otworzyliście? Pachnie jak krówki i jest mocno słodkie. Jeśli przełożycie wafelka taką masą po jednym będziecie mieli dość. Dlatego dobrze jest wymieszać karmel z łychą kakao i sporą ilością rodzynek, pokrojonych orzechów i migdałów. Całkiem niezłym pomysłem jest dolanie odrobiny alkoholu, na przykład koniaku (tu ukłon w stronę nieocenionej grupy pl.rec.kuchnia).
No cóż, pozostaje tylko posmarować wafelki i się zasładzać.

sałatka z makaronu i tuńczyka

Składniki

makaron penne( ścięte rurki)
puszka tuńczyka
4 pomidory
sól, piprz
majonez



Przygotowanie

do ugotowanego makaronu dodajemy resztę składników, mieszamy, chłodzimy i gotowe!

pstrąg pieczony w piekarniku z warzywami

Składniki

Skladniki na 1 osobe:


1 pstrag (oczyscic,wypatroszyc)
kawalek bialej kapusty
1 marchewka
mala cukinia lub polowa wiekszej
kawalek pora
1/2 czerwonej papryki
sol,pieprz,sok z cytryny,oliwa




Przygotowanie

Pstraga umyc,osuszyc,posolic i popieprzyc.

W miedzyczasie posiekac warzywa i w misce wymieszac je z sola,pieprzem,sokiem z cytryny i oliwa,odstawic,zeby sie troche przegryzla.

Folie aluminiowa posmarowac lekko oliwa,ulozyc rybe,wypelnic i oblozyc ja warzywami,zawinac folie i piec ok.40 minut w nagrzanym piekarniku (180-200°)




tutaj pieczony pstrąg, lecz można w taki sposób piec także dorsza.

Ciasto Fantazja

Składniki

Ciasto I:
8 białek,
20 dag cukru,
10 dag mąki ziemniaczanej,
5 dag mąki pszennej,
łyżeczka octu,
kawa lub kakao.

Ciasto II:
3 jajka,
4 żółtka,
6 łyżek cukru,
6 łyżek mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:
250g masla,
1/2 l mleka,
1 cukier waniliowy,
4 żółtka,
125 g cukru,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3 łyżeczki zmielonej kawy.



Przygotowanie

Ciasto I:
Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier i wlewać ocet. Po dokładnym ubiciu, wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Pianę układać kupkami na dużej formie wyłożonej pergaminem. Kupki posypać kawą lub kakao.

Ciasto II:
ubić białka na sztywną pianę, dodawać cukier a następnie po 1 żółtku. Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać na ciasto I. Piec w temp.180ºC ok. 40 min.

Krem:
żółtka mikserem utrzeć z cukrem. Dodać trochę mleka i obie mąki. Wymieszać . Resztę mleka zagotować i na wrzące wlać żółtka z mąką.  Ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć na puszysty krem i dodawać po trochę budyniu. Na końcu powoli dodać kawę zaparzoną  w niewielkiej ilości wrzącej wody.
 Ciasto przekroić i przełożyć kremem. Wierzch polać polewą czekoladową.
 Na wierzchu można ułożyć owoce i zalać galaretką.

Blaszka 25x40 cm.

czwartek, 5 stycznia 2012

Roladki z kurczaka z serem plesniowym

Składniki

4 filety z kurczaka8-10 plastrów boczku surowego wędzonego opakowanie sera plesnioewgo lazur lub innego250 m śmietany słodkiejprzyprawa do żeberek kamis
KOSZT:18 ZŁ



Przygotowanie

CZAS PRZYGOTOWANIA OK 40 MIN PORCJA 4-6 OSÓB

Z kazdego fileta robimy 2 roladki,czasem wyjdą 3 jak pierś jest duża. Należy przekroic pierci wzdłuż, i lekko rozbić, posypać każdą przyprawą do żeberek, ser pokroić w kosteczki i włożyc w piersi , zwinąć szczelnie roladkę , owinąć plasterkiem boczku( boczek powinien być cienko pokrojony). Smazyć na margarynie, pod koniec zalać wszystko śmietaną i prózyć ok 10 minut.
NIEPOWTARZALNY SMAK ROLADEK I SOSU

środa, 4 stycznia 2012

Utwór na Śledzie z Ananasem

Składniki

 
 Potrzeba:

 – śledzie w zalewie octowo-olejowej;
 – 2-3 pory;
 – cukier;
 – sól;
 – ananasy z puszki;
 – jabłko;
 – jogurt naturalny;

'\/'
/. .\
--o00-  \ -00o--
shoffix
* * * * * * * *

 



Przygotowanie

 
Brzmienie utworu:

Umyj ręce!

Drobno pokrój pory, sparz, następnie podsyp trochę cukrem i solą.

Dodaj pokrojone w kostkę plastry ananasa i trochę utartego na łezkowych oczkach jakbłka.

Połącz z kawałkami śledzia, zapraw jogurtem. 




q:-)  s m a c z n e g o  (-:p 
 
 

chlebek - wada szybko znika

Składniki

10 dkg drożdży,
3 łyżki cukru,
2-2,5 łyżki soli,
4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody,
1 kg mąki




Przygotowanie

Drożdże rozcieramy z cukrem, aż się rozpuszczą.
Dolewamy wodę, dajemy sól i mąkę. Mieszamy, aż będzie gładkie.
Wsypujemy ziarna (kminek, słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane wg upodobania - około 1-2 szklanki) i mieszamy.
Wlać do połowy wysokości formy i odstawić do wyrośnięcia.
Jak podwoi objętość to do pieca na 180 st.(termoobieg) na 1 godzinę.
Z takiej ilości ciasta wychodzą dwie foremki chleba.
Chleb długo utrzymuje świeżość i jest bardzo smaczny, a co więcej wiemy że nie ma w nim żadnych ulepszaczy ani innej chemii.
Polecam

wtorek, 3 stycznia 2012

tęczowa roladka

Składniki

składniki na podłużna foremkę o
wymiarach 30/10 cm:
biszkopt z dżemem:
-4 jajka
-3/4 szkl.cukru
-3/4 szkl mąki
-płaska łużeczka proszku do pieczenia
-małe opakowanie cukru waniliowego(8 gram) 
-kilka łyżek powideł badz dżemu w kolorze czerwonym
 (ja użyłam dżemu z owoców leśnych)

kolorowa galaretka:
-galaretka niebieska pół opakowania
-galaretka czerwona pół opakowania
-galaretka pomarańczowa pół opakowania
-serek homogenizowany waniliowy (450 ml -3 małe serki danio )

śmietana:
-400ml śmietany
-galaretka zielona
-cukier waniliowy

dodatkowo:
-biała polewa
-dekorki z białej i ciemnej czekolady





Przygotowanie

biszkopt :białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno po czym dodać cukier ,cukier waniliowy i żółtka nadal ubijać .Następnie dodać przesianą mąke z proszkiem do pieczenia i wymięszać drewnianą łyżką .przelac do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej foremki .polać wzdłuz dżemem i za pomoca wykałaczki zrobić efekt marmurkowy.Piec około 20-25  minut.Po upieczeniu wystudzić i przekroic na trzy części.



kolorowa galaretka:każda galaretkę rozpuścić w 150 ml goracej wody i ostudzić .Następnie każdą rozpuszczoną galaretkę połączyć z serkiem na każda przypada 150 ml.Poczekac az galaretka lekko stężeje i wylewac do foremki warstwami (połowę pierwszej galaretki ja pierwsza wylałam czerwoną poczekać aż stężeje następnie wylać połowę drugiej galaretki (niebieskiej)równierz poczekać aż stężeje po czym wylać połowę 3 galaretki (pomarańczowej i znowu poczekac az stężeje) czynnośc powturzyć z pozostałymi połowami galaretek.Ja wylewałam galaretki do foremki takiej jak na zdjęciu ale jezeli ktoś nie posiada takiej to można wylac do małej podłużnej foremki wyłożonej folią spozywczą(żeby łatwiej było wyjąć galaretkę z foremki) i gdy będzie gotowa pokroić ją na podłużne  paski o wymiarach 8/3 cm.


śmietana: ubić smietanę z dodatkiem cukru waniliowego można do smaku dodać cukier puder .Pod koniec ubijania dodac tężejącą galaretkę zieloną rozpuszczoną w połowie szklanki gorącej wody.

Przełożenie rolady:
-pierwsza część biszkoptu
-po dwóch dłuższych bokach rozłożone galaretki jedna za drugą
-po środku śmietana zielona
-druga część biszkoptu
-teraz na odwrut po dwóch dłuższych bokach śmietana
-po środku galaretka
-trzecia część biszkoptu
-biała polewa
-dekorki z białej i ciemnej czekolady można także posypać wierzch roladki płatkami migdałowymi

Rolada  pracochłonna ale efekt jak widać rewelacyjny.





SMACZNEGO!!!

zupa cebulowa z mieszanej cebuli

Składniki

1. kilka cebul (taka ilość żeby wyszłą półgęsta konsystencja)
2. czosnek
3. kostki rosołowe drobiowe lub warzywne
4. sól
5. pieprz czarny
6. śmietana 18% do zup i sosów lub ewentualnie mleko
7. olej
8. paczka groszku ptysiowego



Przygotowanie

1/3 cebul kroi się w niezbyt grube półplasterki i wrzuca do gotującego się wywaru z 1-2 kostek rosołowych wraz z rozdrobnionym czosnkiem (ok. 2-3 ząbki). 2/3 cebul również kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem (nieduża ilość), a następnie smażymy na złoty kolor troszkę soląc (w połowie smażenia). Usmażoną cebulę wrzucamy do garnka z pierwszą częścią i gotujemy dalej. Kiedy cała cebula w garnku będzie już dosyć miękka, zdejmujemy garnek i miksujemy wszystko blenderem tak by miało jednolitą konsystencję - półgęstą (w razie czego możemy dodać wody i dosolić). Wstawiamy garnek z powrotem na kuchenkę i gotujemy jeszcze przez czas ok 6-10 minut w trakcie doprawiając jeszcze według własnego smaku solą i pieprzem czarnym. Na koniec mieszamy ok. 2-3 łyżki śmietany z niedużą ilością zupy w szklance, zabielamy i wyłączamy po zamieszaniu (ewentualnie zamiast śmietany możemy wlać trochę mleka). Podane z tzw. groszkiem ptysiowym wygląda elegancko, ponieważ groszek długo unosi się na powierzchni zupy - w przeciwieństwie do tradycyjnych grzanek chlebowych, które namakają dość szybko i robi się w talerzu nieestetyczna papka.

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Ogórkowa sałatka na zimę

Składniki

*3 kg poszatkowanych ogórków
*6 cebul
*4 główki czonsku
*1 łyżezka pieprzu ziołowego
*1 pęczek pietruszki
*1 łodyga selera
*3 płaskie łyzki soli
Poszatkowane,pokrojone i wymieszane składniki odkładamy na 2 godny, po tym czasie dodać
*3 płaskie łyżeczki cukru
*1 szklankę octu
*1 szklankę oliwy



Przygotowanie

Wszystko jeszcze raz przemieszać, nakładać do wyparzonych słoików i gotowac 10 minut.

szparagi z sosem z sera roquefort

Składniki


szparagi
smietana 18%
ser roquefot (lazur lub inny podobny)
zabek czosnku
sól, peprz




Przygotowanie

szparagi myjemy, odcinamy twarde końce, i związujemy bawełniana nitką, gotujemy w osolonej wodzie 7-10 min,

sos: do roztopionego masła dodajemy ser i wyciskamy czosnek, pieprzymy odrobinę i na małym ogniu rozpuszczamy ser, nastepnie redukujemy sos żeby odrobinę zgęstniał

szparagi mozna podac całe, lub pociete polane sosem 

smacznego :)

Naleśniki w sosie szodonowym

Składniki

1 szklanka mąki pszennej

4 jajka


1/3 szklanki cukru


3/4 szklanki mleka


1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej


szczypta soli


do smażenia:


4 łyżki oleju


sos:


2 żółtka


2 łyżki cukru


1 szklanka białego półsłodkiego wina


skórka otarta z 1/2 cytryny


 




 




 







Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy  ciasto:
 – mąkę przesiewamy, żółtka miksujemy z cukrem, solą oraz mlekiem.
 Nadal miksując, porcjami dodajemy mąkę, a na końcu wodę mineralną.
 Z  białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie  mieszamy  ją z ciastem.
 Naleśniki smażymy  grubsze niż tradycyjne.

 

Przygotowujemy sos:

– żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy skórkę z cytryny.

Wino podgrzewamy i dodajemy stopniowo do żółtek, ciągle mieszając.

Podgrzewamy  -  ale nie zagotowujemy - na małym ogniu, na płytce ochronnej,  aż zgęstnieje.

Naleśniki składamy w chusteczkę i podajemy ze świeżymi owocami, bitą śmietaną i sosem szodonowym.

 

niedziela, 1 stycznia 2012

Kebab domowy

Składniki

połówka kapusty pekińskiejmięsko np z rosołu, kurczak lub co kto wolimały słoiczek majonezu (Kielecki the best ! ) 2 ząbki czosnkupomidorogórek zielony1 jajko5-6 łyżek mąki (lub na małą porcję/małą patelnię 3 łyżki)przyprawy ( sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, lubczyk itd - co kto lubi )



Przygotowanie

Połowę kapusty pekińskiej  poszatkować drobno , posolić i odstawić, żeby zmiękłaMięso podsmażyć z przyprawamiMajonez pomieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskęPołączyć jajko z mąką, posolić, dodać pieprz - roztrzepać całość i upiec na oleju jak omletaNa połowie omletu ułożyć kapustę, mięso, plaster pomidora, plaster ogórka zielonego, polać majonezem - złożyć na pół.Kebab domowy gotowy
Polecam gorąco, bo smakuje bardzo podobnie jak kebeb - z ta różnicą, że nie jest w bułce ani chlebku.
Smacznego Żarłoczki

Ryz na Ostro z Kurczakiem

Składniki

szklanka ryzu(moze byc w saszetkach- 2)
sos tabasco,
zielone chilli,
pistacje prazone
sol, pieprz, odrobina galki muszkatalowej
piers z kurczaka, oliwa, papryka ostra do przyprawienia miesa, sol, pieprz, odrobina przyprawy do kuchni chinskiej
grzybki chinskie( niekonieczne)



Przygotowanie

Mieso umyc, osuszyc, pokroic w cienkie paski, smazyc na oliwie az zbrazowieje i bedzie chrupiace. Ryz zagotowac, dodac soli, wzglednie moze byc kostka rosolowa, dodac lyzeczke sosu tabasco( wersja dla odwaznych), ew. wzglednie tyle na ile jestes odwazny/a.
Gdy mieso bedzie juz ostudzone dodac do niego przyprawy wymieszane z oliwa, dokladnie wymieszac, dodac posiekane pistacje. Ryz podsmazyc na odrobinie oliwy, podobnie zrobic z miesem. Wszystko razem wymieszac.

Jest to ewidentnie wersja dla ludzi lubiacych cos na bardzo ostro. Jest to oryginalny przepis z Chinskiej kuchni, tradycyjnej. Zycze smacznego. Ni eradze zapijac tego alkoholem, ze wzgledu na ciezki smak trunkow. Albo babelki w piwie:)

ciasteczka z płatkami corn flakes

Składniki

-150 gram masła
-60 gram brązowego cukru
-1 jajko
-pól opakowania cukru waniliowego bądz aromat waniliowy
-125 gram mąki pszennej
-2 łyżki kakao
-30 gram wiórków kokosowych
-50 gram płatków corn flakes
-50 gram białej czekolady
-1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej



Przygotowanie

Masełko utrzeć z cukrem brązowym  ,następnie dodać jajko i miksować dalej .Sypkie produkty wymięszać(płatki corn flakes lekko zgnieść) i dodać do zmiksowanej masy mięszać tak długo aż sie połączą ze sobą .Z ciasta formować kulki większe od orzecha włoskiego ,układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce .Każdą kulkę lekko spłaszczyć . Piec około 15-18 minut w temp. 180 stopni.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka udekorować roztopioną białą czekoladą .

ciasteczka pychotka goraco polecam.Przepis pochodzi z książki ''le grand livre des desserts''