piątek, 11 listopada 2011

Gołąbki trochę inaczej...

Składniki

- 1 kg poszatkowanej białej kapusty
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 szkl. suchego ryżu
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 2 jajka
- sól
- pieprz





Przygotowanie

Poszatkowaną kapustę nasolić i odstawić na noc żeby zmiękła.  Na następny dzień dodać do niej pozostałe składniki, doprawić do smaku niewielką ilością soli (pół łyżeczki w zupełności wystarczy, ponieważ kapusta jest słona) i pieprzem.  Wyrobić na "jednolitą" masę, formować "kotleciki" i obsmażyć z każdej strony na jasny kolor.  Następnie przełożyć wszystkie "kotleciki" do garnka, zalać bulionem z kostki do całkowitego przykrycia i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Wyjąc na półmisek.  Z części wywaru, w którym gotowały się gołąbki zrobić sos pomidorowy --dodać koncentrat pomidorowy i zaprawić mąką wymieszaną z zimną wodą, można dodać odrobinę pieprzu do smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz