poniedziałek, 31 października 2011

Ciasteczkowe burgery

Składniki

Przepis na ok. 35 bugerów

CIASTKA
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. kakao (100g)
- 1/4 łyżeczki soli
- 115g miękiego masła
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 1 duże żółtko
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szkl. gorącej wody
- 1/2 szkl. maślanki

KREM
- 2 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżki masła
- 200g śmietany 36%
- cukier waniliowy
- szczypta soli

opcjonalnie
-dżem
-masło orzechowe





Przygotowanie

Przepis pochodzi z amerykańskiej strony internetowej. Oryginalnie ciastka nazywają się "whoopie pie". Ja zmieniłam nazwę żeby bardziej pasowała do wyglądu :]
Przepis wydał mi się odrobinę dziwny, jednak spróbowałam i muszę powiedzieć, że ciastka są fantastyczne.



1. W misce wymieszać razem mąkę, sól i kakao.

2. Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, dodać żółtko i cukier waniliowy.

3. Sodę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody

-Do masła utartego z cukrem stopniowo dodawać pozostałe składniki
(wode z sodą, maślankę, mąkę z kakaem i solą)
-Po dodaniu ostatniej części suchych składników miksować tylko tyle by wszystko się połączyło.
-Z ciasta formować niewielkie kulki i układać na blasze rozpłaszczając.
-Piec 5-7 minut w 205 stopniach, aż na ciasteczkach pojawią się pęknięcia. Ostudzić na kratce.

KREM

-masło zmiksować z cukremi cukrem waniliowym. Dodać śmietanę i ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ciastka smarować kremem i zlepiać po dwa.

Bardzo polecam wariant z dżemem - jedno z ciastek smarujemy dżemem, drugie kremem i skelejamy ze sobą.
Można też część masła w kremie zastapić masłem orzechowym - takich zrobiłam najmniej, a okazały się najlepsze i zostały od razu zjedzone :]








niedziela, 30 października 2011

Czekoladowy budyń domowy

Składniki

- 2 szklanki mleka
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżeczki kakao
- pół torebki cukru waniliowego
- 1/4 szklanki cukru



Przygotowanie

1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę i kakao rozpuścić w reszcie mleka. Gdy mleko z cukrem będzie się gotować mieszając dodajemy do niego rozpuszczoną mąkę, aż zgęstnieje.

Aby zrobić budyń waniliowy nie dodajemy kakao.


Smacznego :)

Kotlety z kalafiora w płatkach kukurydzianych

Składniki


1 klafior,
bułka tarta,
1 żółtko,
2-3 garści płatków kukurydzianych,
natka pietruszki,
sól,
pieprz,
olej/oliwa z oliwek.




Przygotowanie

1. Kalafior gotujemy tak jak zwykle. Potem odcedzamy i zostawiamy w durszlaku aż zupełnie ostyfnie i - co najważniejsze - oschnie z wody.

2. W sporej misie gnieciemy kalafior tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy pokrojoną drobniutko pietruszkę, żółtko i nieco tartej bułki, by uzyskać masę (dodajemy przyprawy, porządnie mieszamy), pozwalającą nam formować kulki, a z nich kotlety.

3. Płatki kukurydziane gnieciemy małym tłuczkiem do ziemniaków, a potem obtaczamy w nich kotlety z kalafiora.

5. Smażymy na wolnym ogniu tak, by płatki się zezłociły, a kalafior wewnątrz zdążył się podgrzać.

KONIEC :)

 

Koreczki z rozdkiewką i awokado

Składniki

1 pęczek rzodkiewek     1 awokado     3 kromki razowego chleba     2 łyżki oliwy z oliwek     100 g fety niskotłuszczowej     1 łyżka suszonych ziół prowansalskich



Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Kromki razowego chleba posmaruj z obu stron niewielką ilością oliwy z oliwek. Pokrój w kwadraty o boku 1 cm, ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 7 minut. Rzodkiewki umyj, odetnij im liście i korzonki. Przekrój na pół. Awokado rozkrój na pół, usuń pestkę, a miąższ pokrój na nieduże sześciany.     2. Fetę odcedź z zalewy i również pokrój w sześciany.     3. Na drewniane wykałaczki lub specjalne patyczki do koreczków nadziewaj kolejno: kwadraciki chleba, sześcianiki awokado i fety oraz połówki rzodkiewek.     4. Koreczki posyp do smaku odrobiną soli, szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i ziół prowansalskich.     5. Koreczki to wspaniała przekąska na letnie przyjęcia, szczególnie te w ogrodzie.

Kebab z kurczaka w tortilli

Składniki



Tortille pszenne (3 sztuki)
Piersi z kurczaka (300 gram)
Pieczarki (100 gram)
Pomidory (2 sztuki)
Ogórki (1/2)
Majonez (2 łyżki)
Sambal oelek (zależnie od apetytu na chili ;-)
Ser żółty (opcjonalnie)



Przygotowanie

Obsmażyć pieczarki na patelni. Dodać pokrojonego dość drobno kurczaka (kawałki około 1x1x1cm lub paseczki ). Smażyć, dopóki kurczak nie zbieleje.

W tym samym czasie rozłożyć tortillę na blacie, posmarować majonezem i sambalem. Nałożyć pokrojonych w paseczki pomidorów i ogórków. Warzywa można posypać startym żółtym serem

Dołożyć do tortilli usmażone pieczarki z kurczakiem. Zawinąć tortillę. Włożyć na 2 minuty do kuchenki mikrofalowej na około 900W.

Enjoy ;-)

Kawowiec Eski

Składniki

Biszkopt z 4 jaj

4 jajka
szklanka cukru
szklanka maki
lyzeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl. oleju slonecznikowego
szczypta soli
Łyżka kawy rozpuszczalnej

Masa:
 
0,5 l mleka
budyn waniliowy
2 lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzki maki pszennej
3 lyzki cukru

pol kostki masla
kawa rozpuszczalna
czekolada



Przygotowanie

Biszkopt
Bialka oddzielic od zoltek. Zoltka utrzec z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzec z cukrem do bialosci, dodac olej. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Skladniki polaczyc - mieszajac lyzka!
Przelozyc do formy i piec [ u mnie zajmuje to 35 minut]

Masa:
 Budyn i maki rozmieszac i wlac na gotujace sie mleko z cukrem. Gdy budyn bedzie letni - dodac maslo i miksowac, az bedzie masa. Dodac ok 2 lyzek kawy rozpuszczalnej. i miksowac jeszcze chwile.

Biszkopt przekladac masa. Calosc oblac czekolada [ kupuje prawdziwa, rozpuszczam w kapieli wodnej lub z 2 lyzeczkami mleka]. Ozdobic orzechami lub czym kto woli :)

Schab w galarecie

Składniki

około kilograma schabu
kostka rosołowa
listek laurowy
2 ziele angielskie
piprz , sól
warzywa, ja daję całą mieszankę
żelatyna



Przygotowanie

Do garnka wlać wodę , tyle żeby schab był zakryty, osolić. zagotować i zdjąć szumy. zmiejszyć gaż , dodać wszystkie składniki, gotować tak długo aż schab będzie miękki.
pokroić na kawałki, Wywar przecedzić przez sitko

rozrobić żelatynę w wywarze. Na opakowaniu na żelatynie są proporcje jak rozrobić , musicie sprawdzić ile Wam wyszło wywaru i zrobić wg opisu na oakowaniu  żelatyniy, następnie zalać schab i do lodówki.Udekorować wg uznania. Bardzo dobry, mokry schab, polecam

piątek, 28 października 2011

ciekawe nalesniki z farszem z kaszy gryczanej i bialego sera

Składniki



Ciasto naleśnikowe przygotuj według swojego przepisu.


Nadzienie: 1/2 szkl.kaszy gryczanej - ugotowanej na sypko


200 g sera twarogowego
1 cebula-podsmażona na oliwie z oliwek (2 łyżki)
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 jajko
sol,pieprz
 Sprzety:
miska
patelnia
duzy talerz





Przygotowanie

Wymieszaj ugotowana kasze gryczana ,ser i podsmażoną cebulkę.
Do masy dodaj surowe jajko,sol,pieprz i wymieszaj.
Jeżeli nadzienie jest zbyt suche można dodać 2 łyżki śmietany.
Przygotowane wcześniej naleśniki,przełóż na talerz ,a następnie cala ich powierzchnie posmaruj farszem i zwiń w rulon. Przed podaniem naleśniki,lekko podsmaż.

kurczak Przemka

Składniki

- 3 podwójne piersi z kurczaka
- 2 paczki zupy cebulowej KNORR
- 25 dkg pieczarek
- 30 dkg żółtego twardego sera np. gouda


- gęsty majonez


- musztarda np. sarepska


- masło do smarowania formy


 





Przygotowanie

Piersi z kurczaka przeciąć na połówki, pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Ser zetrzeć na tarce warzywnej.

Piersi ułożyć do żaroodpornego wysmarowanego masłem naczynia. Posypać zupą cebulową i wstawić na godzinę do lodówki (można na całą noc).

Wyjąć piersi z lodówki i poukładać na nich przesmażone pieczarki. Posypać startym żółtym serem.

Zrobić sos z majonezu i musztardy (dużo!) i tym sosem zalać piersi.

Zapiekać ok. 30-40 min. w temperaturze 175C. Podawać z ryżem.

czwartek, 27 października 2011

Zupa z kurek z kurczakiem!

Składniki

 



40 dkg kurek;


mały pojedynczy filet z kurczaka lub udko;


8 ziemniaków;


2 marchewki;


1 pietruszka;


kawałek selera;


100 ml śmietany 30 %;


3 ząbki czosnku;


2 listki laurowe; 3 ziela; sól; pieprz; łyżeczka tymianku; pól kostki drobiowej;


2 łyżeczki masła;


2,5 / 3 litry wody.



 





Przygotowanie

 

Mięso z kurczaka umyć, zalać zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. Jarzyny obrać, seler i pietruszkę zostawić w całości a marchewkę pokroić w półplasterki. Jarzyny dodać do wywaru wraz z listkami, zielem i płaską łyżeczką soli. Gotować godzinę na wolnym ogniu.

W międzyczasie kurki oczyścić. Najlepiej zalać je letnią wodą, odstawić na kilka minut, odcedzić i przepłukać. Czynność powtórzyć. Te mniejsze grzybki zostawić w całości, a większe przekroić na pół. Na roztopionym maśle zeszklić posiekany czosnek, dodać kurki i smażyć 10 - 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę.

Z wywaru wyciągnąć mięso, seler i pietruszkę. Resztę zagotować, włożyć kurki i ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków. Dodać śmietanę ( 30% więc nie trzeba jej hartować ), chwilkę pogotować i doprawić.

Zupę zdjąć z ognia, mięsko obrać i dodać. Kiedyś słyszałam że zupę z kurek należy zjeść zaraz po przygotowaniu, bo kurki robią się niedobre, ale osobiście uważam że ta zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza:)

Przepis wg własnych upodobań, choć zrobiony na podstawie przepisu znalezionego w prasie. Zupa jest pyszna i lekka, choć dzięki kurczakowi nieco tłusta ( więc kto nie lubi tłustych zup może ograniczyć ilość mięsa).

SMACZNEGO!

 

omlet biszkoptowy po grecku

Składniki

3 jajapłaska łyżka mąki2-3 łyżki mlekaszczypta soliok 125 g sera feta ok 50-70 g oliwek bez pestek (najlepiej czarnych) kawałek ogórka zielonego, pomidorzioła prowansalskieoliwa z oliwek



Przygotowanie

przygotować składniki: ogórek i pomidor pokroić w cienkie plasterki, oliwki w połówki lub ćwiartki, ser feta w plastryżółtka jaj oddzielić od białek, dodać mąkę, mleko, sól, zmixowaćbiałka z odrobiną soli ubić na sztywną pianędelikatnie i dokładnie wymieszać białka z żółtkamina patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, wyłożyć masę i podsmażyć omlet z jednej stronyobrócić omlet na drugą stronę (można dolać trochę oliwy), ułożyć na całej powierzchni plastry sera, posypać ziołami prowansalskimi, smażyć chwilę pod przykryciem, na małym ogniu, aż spód się zarumieni (pod koniec można nieco zwiększyć ogień)omlet przełożyć na talerz, ułożyć na wierzchu plasterki ogórka i pomidora oraz oliwki i spożyć (porcja dla 1-2 osób) :)

Bananowe Cafe lub Kawowy Banan kasi

Składniki

6 dojrzałych bananów, 4 łyżeczki mielonej kawy, łyżeczka kakao, pół łyżeczki cynamonu, 4 łyżki miodu, 1,5 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich



Przygotowanie

Kawę , kakao i cynamon zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 3 min. Następnie przecedzić, dodać miód i zagotować. Banany umyć, obrać, przekroić wzdłuż, ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu i polać syropem kawowym. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180° C. W połowie pieczenia obrócić banany na drugą stronę. Następnie łyżką cedzakową wyjąć je, ułożyć na półmisku i ostudzić. Syrop kawowy przelać do rondelka i odparować do 1/3 objętości, aby stał się gęsty i ciągnący. Banany polać resztą syropu, przybrać bitą śmietaną i posypać orzechami

Klopsy królewieckie - moja wersja

Składniki



Przygotowac kotlety mielone wg mojego przepisu na mielone,w piekarniku.
W pierwszys dzien mozna je zjesc.. takie swiezutko upieczone.. ale..gdy zostana..na drugi dzien:
lyzka maki
lyzka margaryny lub innego tluszczu
200ml smietany
200ml mleka




500ml bulionu
3 lyzki kaparow
galka muszkatolowa
2 lyzki soku z cytryny
sol, pieprz..





Przygotowanie

Mielone kotlety.. moga byc z dnia poprzedniego ew. mozna specjalnie je zrobic. 
Make z tluszczem podgrzac w sporym garnku i zrobic zasmazke. Zasmazke rozprowadzic bulionem, dolac mleko i smietane. Przyprawic sokiem z cytyrny, galka muszkatolowa oraz sola i pieprzem do smaku. Dodac kapary. Do sosu wlozyc gotowe kotlety mielone. W originalnym przepisie, mielone nie sa smazone, tylko gotowane w bulionie, ktorego uzywa sie potem do wykonania sosu. Do tego najlepiej smakuja ziemnaki püree i zielona salata.Przepis na mielone: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis27492.html

Łatwa surówka z marchewki

Składniki

pół kilo marchwi

ew. biała część pora

czubata łyżka majonezu

sól, pieprz



Przygotowanie

Marchew zetrzeć na tarce o dość małych oczkach, albo dużo prościej przepuścić przez specjalną nakładkę na maszynkę do mielenia. W każdym razie powinny powstać malutkie wiórki, które po prostu mieszamy dokładnie z majonezem, solą i pieprzem.

Niezła do drugich dań z mięsem i bardzo dobra do podjadania bez niczego. Smacznego.

Aby zaostrzyć smak surówki można dodać pokrojonego w bardzo cieniutkie krótkie paseczki pora.

wtorek, 25 października 2011

Roladki schabowe z parowaru z niespodzianką

Składniki

porcje schabu (kotlety)


pieczarki (tyle ile kotletów)


czosnek granulowany


sól


tymianek suszony


pieprz z młynka


papryka ostra


wykałaczki





Przygotowanie

Kotlety rozbijamy bardzo cienko. Przyprawiamy przyprawami. W każdą porcję zawijamy kapelusz pieczarki. Spinamy wykałaczkami. Gotujemy w parowarze do miękkości ok. 20 min.

Smacznego! Przepis jest banalny w wykonaniu, dietetyczny a przy tym bardzo smaczny. Roladki fantastycznie komponują się z warzywami z parowaru i stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych kalorycznych i tłustych schabowych w panierce. Do środka roladki można włożyć wiórka masła lub świeże zioła, dzięki temu nadamy daniu nowy wymiar. Można podawać z ulubionym sosem np. na bazie jogurtu.

Napój z kwiatów czarnego bzu

Składniki

·     10 litrów wody


·     1 duża cytryna


·     10-12 swierzych kwiatów czarnego bzu
(okres kwitniecia: mai – czerwiec)                           


·     1 kg cukru


·     150 ml octu winnego


·     3 paczki (à 9g) kwasku cytrynowego





Przygotowanie


W dużym garnku karmelizujemy 10 łyżek cukru (odjęte z podanego kila) często mieszając łyżka. Rozpuszczony cukier "gasimy" octem (uwaga: expolzja!) energicznie mieszając łyżka. Do zgaszonego karmelu dodajemy 1 litr wody, zmniejszamy ogień, od czasu do czasu mieszamy, aż do kompletnego rozpuszczenia się brylek karmelu. Po rozpuszczeniu odstawiamy garnek z ognia, dodajemy pozostałe 9 litrów wody, resztę cukru. (Jeśli nie mamy tak dużego naczynia, można zrobić z mniejszej ilości wody, a później rozcieńczać sok z woda). Cytrynę myjemy, kroimy w plastry (ze skorka) i dodajemy razem z kwaskiem cytrynowym do wody. Kwiaty czarnego bzu dokładnie przeglądamy czy nie znajdują się na nich jakieś zanieczyszczenia, zwiedle kwiatki lub robaczki. Czyste kwiaty wrzucić do garnka i wszystko dobrze wymieszać! Garnek przykryć pokrywka i odstawić w chłodne miejsce (np. do piwnicy) na 24 godziny. Czasami można zajrzeć do garnka i wymieszać.

Po dobie, gotowy napój odcedzić i przelać do butelek, dobrze zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu. Napój jest bardzo orzeźwiający - fantastyczny na gorące dni... W smaku można go porównać z ice tee.

Po upływie tygodnia (jeśli jeszcze coś zostanie) zaczyna się z niego robić "szampan" - to znaczy, napój zaczyna puszczać bąbelki i smak robi się lekko winny... Mimo to pyszny!

Bardzo polecam i zachecam do wyprobowania!

Więcej na temat czarnego bzu znajdziesz pod tym linkiem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bez_czarny

 

poniedziałek, 24 października 2011

Koktajl bez alkoholowy dla dzieci

Składniki

puł kg malin
puł kg winogron
puł kg mrożonych lub tegorocznych truskawek
1L kefiru





Przygotowanie

wszystko zmiksować do powstania soku koktajl gotowy

Ciasto ze sliwkami i beza kokosowa

Składniki

Ciasto:


4 zoltka
15 dkg masla lub margaryny
1/3 szkl cukru
1 i 3/4 szkl maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
4 lyzki mleka


Beza kokosowa:


4 bialka
3/4 szkl cukru
1 szkl kokosu
Szczypta soli


0,5 kg sliwek


















Przygotowanie

Wykonanie:
Zoltka utrzec z cukrem i maslem na puszysta mase. Dodawac make partiami wymieszana z proszkiem do pieczenia, dolac mleko i wymieszac (ciasto bedzie bardzo geste). Sliwki umyc przekroic na pol i usunac pestki. Tortownice o srednicy ok 25 cm wysmarowac tluszczem i wysypac bulka tarta. Wlac ciasto i poukladac na nim sliwki skorka do dolu.  Ciasto podpiec 20 min w temp 180 st C. Bialka ubic z cukrem i szczypta soli na sztywno. Dodac kokos i delikatnie wymieszac lyzka. Ciasto wyciagnac i szybko wylac na nie beze kokosowa. Piec kolejne 25-30. Gdy beza za bardzo zbrazowieje mozna ciasto przykryc papierem. Smacznego!
Ciasto jest naprawde pyszne! Polecam serdecznie! 




niedziela, 23 października 2011

Sałatka z tuńczyka z kiełkami

Składniki

puszka tuńczyka w sosie własnym

3/4 puszki kiełków sojowych

woreczek ryżu paraboiled

pół małej cebulki

4 jajka

3 ogórki konserwowe

pól świeżej papryki

3 łyżki majonezu

łyżeczka musztardy

sól, pieprz, papryka



Przygotowanie

Jaja ugotować na twardo, ryż według przepisu na opakowaniu. Ostudzony ryż wymieszać z kiełkami sojowymi, pokrojonymi w cząstki jajkami, plasterkami ogórka, paseczkami papryki i cebulą pokrojoną w piórka. Dodać osączonego tuńczyka i wymieszać z majonezem i przyprawami.
Można jeść sama albo podawać do ciemnego pieczywa. Ponieważ sałatka jest dość gęsta, może nawet udawać pastę na chlebku.

Ziemniaki z grlla

Składniki

duże ziemniaki [1 to jedna porcja]
boczek wędzony
cebula
przyprawa do grill pikantna lub przyprawa do dań z ziemniaków KAMIS



Przygotowanie

ziemniaki pokroić w dość grube plastry boczek i cebulę również pokroić .wszystkie składniki przekładać warstwami i przyprawić.tak przygotowane ziemniaki zawinąć w folie aluminiowa. grilować ok. 50 min

Smacznego

Sernik waniliowy z gruszkami

Składniki

60 g masła
1 łyżeczka cukru
waniliowego
sól
1 żółtko
125 g mąki
45 g cukru pudru
250 g śmietankowego sera
500 g suchego grochu
500 g gruszek
2 1/2 łyżeczki żelatyny
sok z 1 cytryny 
1 szklanka śmietany
200 g cukru
4 łyżki krokantu
2 łyżki galaretki porzeczkowej
 



Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i żółtkiem. Dodać mąkę. zagnieść ciasto. Owinąć folią aluminiową, włożyć na 1-2 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć spód i bok formy, wsypać groch. Piec przez 30 min w temp. 200°C. Groch usunąć, placek ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gruszki obrać, wyciąć środki, pokroić, Obgotować w 1/2 litra wody z 4 łyżkami cukru, osączyć. Ser wymieszać z 1,2 szklanki cukru, sokiem z cytryny i 3 łyżkami syropu z gotowania. Żelatynę rozpuścić, przestudzić, dodać do sera. Gruszki rozłożyć na placku, pokryć serem, wstawić do lodówki. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem. Odrobinę odłożyć, resztę wymieszać z 3 łyżkami krokantu, rozsmarować po wierzchu. Ozdobić pozostałym krokantem, rozetkami bitej śmietany i galaretką.

piątek, 21 października 2011

Ćwiartki kurczaka w sosie z curry

Składniki

* 2-4 ćwiartki kurczaka
* przyprawa curry
* 1 nieduża cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* śmietana mała (12%)
* świeży koperek
* 3 duże marchewki
* papryka czerwona
* mała pietruszka
* sól, pieprz



Przygotowanie

Naszykowane ćwiartki z kurczaka smażymy na mocno złoty kolor, następnie pod przykryciem dusimy chwilę, żeby mieć pewność, że mięsko nie będzie krwiste w środku.

Za ten czas można przygotować warzywa, które oprócz papryki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Paprykę kroimy w kosteczkę lub słupki (jak kto woli)
Czosnek siekamy na drobno.
Cebulę kroimy w kostkę.

Usmażone mięso wyjmujemy.

Na tym samym tłuszczu robimy sos.

Dodajemy cebulkę, czosnek, curry (dość sporo, ja dodaję ok 1
nie czubatą łyżkę stołową)

Dusimy chwilkę razem.

Następnie wrzucamy warzywa.
Lekko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż zmiękną.

Na koniec dolewamy tyle wody aby przykryło warzywa. Czekamy aż się zagotuje. Potem doprawiamy solą pieprzem do smaku.

Hartujemy śmietanę i dolewamy do sosu. Chwilkę mieszamy i dodajemy ćwiartki. Dusimy ok 5 minut jeszcze razem i podajemy z ryżem, jakąś kaszą lub makaronem jak kto woli ;)

SMACZNEGO!




czwartek, 20 października 2011

spagetti z czosnkiem i bakłazanami

Składniki

600gr bakłażanów,3 zabki czosnku,1 cebula,1 ostra papryczka[peperoni],pół szklanki oliwy z oliwek ,300gr spagetti ,sól



Przygotowanie

bakłazany umyć ,obrać,pokroić w cienkie plastry,posolić z obu stron ,przykryc i odstawic na pół godz.cebule, czosneki i papryczke drobno pokroic ,podsmazyć na oliwie.bakałazany po pół godzienie opłukać ,osuszyć i smażyć na małej ilosci oliwy na złoty kolor z obu stron.wszystko razem wymieszać z ugotowanym makaronem. przepis nadesłany przez moja siostrę z południa Niemiec.

wspaniały wieloziarnisty chleb

Składniki

1 kg mąki krupczatki
5 dag drożdży
1litr ciepłej wody
5 łyżek cukru
1,5 łyżki soli
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub razowych
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek z dyni



Przygotowanie

Przepis pochodzi z forum galeria potraw zamieściła go tam komarka a ja uwielbiajac ten chleb postanowiłam się podzielić tym wspaniałym przepisem.
Mąkę wsypać do miski,dodać wszystkie ziarna pokruszyć drożdże ,dodać sól ,cukier i dolać wodę .Wszystko wymieszać dokładniei odstawić na 20minut przykrywając folią miskę.Po tym czasie jeszcze raz wymieszać i przełożyć do 2 foremek(35x12)wysmarowanych warstwą oleju.zostawić do wyrośnięcia ok 10-15 minut-uważać zeby nie za bardzo wyrosły a tylko się ruszyły 2-3 cm.Można posypać wierzch chlebka sezamem lub słonecznikiem
Wstawić do nagrzanego piek  230 st ja piękę wpiekarniku elekt.z grzałką od dołu .
Piec ok 1 godziny.Clebek piekłam już kilka razy zawsze pięknie wyrasta i jest naprawdę cudowny nawet za 2-3 dni nic nie traci na smaku.
Część zamrażam i mam kiedy chcę super pieczywko.

środa, 19 października 2011

Kiszka ziemniaczana Kasi

Składniki

Farsz:
· ok. 1 kg. ziemniaków
· 1 jajko
· 1 łyżka mąki pszennej
· 2 cebule
· ok.25 dkg. chudego mięsa ( może być z łopatki)
· ulubione przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku
· sól. pieprz

Dodatkowo: jelita cienkie wieprzowe



Przygotowanie

Mięso pokroić w drobną kosteczkę, posypać ulubionymi przyprawami i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie usmażyć razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulką. Ziemniaki i drugą cebulę zetrzeć na tarce, odcedzić na sitku nadmiar wody, dodać jajko, sól, pieprz i łyżkę mąki, wymieszać z wystudzonym mięsem.
                                             

 Napełnić jelita farszem-ja robię to tak: nakładam jelita na lejek i za pomocą łyżki upycham farsz
- dość luźno. Z takiej ilości podanych składników wychodzi tyle kiszki
                                   
                                            

W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, czosnku, liścia laurowego
 i ziela angielskiego. Kiszkę włożyć do gotującej wody. Gotować na maleńkim
 ogniu ok. 20 minut- uważać, żeby nie popękała.
                                             

                                      Wszystkim życzę smacznego


Podobną kiszkę jadłam pierwszy raz u mojej mamy i Jej zawdzięczam 
ten przepis

Węgorz w cieście

Składniki



węgorz
jaja
sól



mąka




Przygotowanie

z węgorza ściągnąć skórę pokroić rybę na nieduże dzwonka posolić i odstawić na godzinę. następnie włożyć do garnka wlać niewielką ilość wody i gotować 15 minut. z jaj mąki i soli zrobi,c ciasto każde dzwonko obtoczyć w cieście i usmażyć na słabym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor

wtorek, 18 października 2011

Ciasto cudak

Składniki

0,5 kg mąki
10dag margaryny
10dag cukru
10dag miodu
2jaja
1 łyżka sody oczyszczonej
6 łyżek mleka

Masa do cudaka:
15dag margaryny
15 dag cukru
1,5 szk mleka
3 łyżki kaszy manny
olejek rumowy do smaku



Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto razem zagnieść i podzielić na 3 części.Każdy placek upiec osobno.W trakcie pieczenia ciasto sprawdzić patyczkiem czy sie upiekło.Mleko zagotować, dodać kaszę mannę, gotować chwilkę aż kasza bedzie miękka dodać margarynę, cukier i olejek rumowy.Wszystko dobrze wymieszać.Lekko ciepłą masą posmarować placki, dobrze docisnąć i zostawić do wystudzenia.Najlepiej schłodzić w lodówce.

Luksusowe kotlety mielone

Składniki

-8 kawałków wafla (10x15 cm)-50 dag mielonego mięsa-2 jajka-2 duże jabłka-sól -pieprz-majeranek-szczypta (dosłownie na czubku noża) chili-masło-3 jajka i tarta bułka do panierowania-olej i smalec (pół na pół) do smażenia



Przygotowanie

Jabłka obrać, każde z nich pokroić na 4, w miarę grube krążki, usunąć gniazda nasienne, lekko podsmażyć na rozgrzanym oleju i w końcu odstawić do wychłodzenia.Mielone mięso połączyć z jajkami i przyprawami (powinno być pikantne, o wyraźnym smaku). Podzielić je na 4 równe części. 4 wafle rozłożyć na desce. Na każdym z nich rozłożyć porcję mięsa. Do każdej z porcji mielonego, wcisnąć 2 krążki podsmażonych jabłek. Przykryć pozostałymi 4 waflami.Tak przygotowane porcje panierować w roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Dwukrotnie przewracać, każdorazowo smażąc przez ok.2 minuty. Gotowe kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na każdym położyć „orzeszek” masła, przykryć i zapiekać jeszcze przez niecałe 5-10 minut, w bardzo lekko nagrzanym piekarniku.Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym. Albo jak tylko mamy ochotę :)  Smacznego!!!

poniedziałek, 17 października 2011

Biały sos- baza do wszytkich sosów

Składniki

2 łyżki mąki
2 łyzki masła
2,5 szklanki mleka
sól






Przygotowanie

Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, wymieszać tak aby wszystko tworzyło idealną masę. Wlać mleko intensywnie mieszając tak aby nie powstały grudki. Jak zgęstnieje dodać sól.
Do sosu można dodać:
grzyby- sos grzybowy
musztardę- sos musztardowy
przecier pomidorowy- sos pomidorowy
koperek - sos koperkowy a do niego ugotowane na twardo  jajka (pychotka)

i dużo innych składników..... wedle potrzeb

ŻYCZĘ SMACZNEGO

Szarlotka z mąki kukurydzianej- bezglutenowa

Składniki

Ciasto:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 kostka masła (200 g)
- 1/2 szklanki cukru pudru (wychodzi niezbyt słodkie ciasto, kto chce, może dodać więcej)

Masa:
- 1,5 kg jabłek (u mnie papierówki i GALA)
- cukier do smaku (ok. 1/2 szklanki)
- kilka goździków
- łyżeczka cynamonu



Przygotowanie


Mąkę siekamy z masłem, dosypujemy cukier, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na 1/2- 1 h.

W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w cząstki, zalewamy ok. 1/2 szklanki wody, dodajemy goździki i cukier, dusimy aż jabłka się rozpadną. Następnie dodajemy cynamon.

Ciasto dzielimy dwie części: 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkowujemy lub po prostu wylepiamy nim formę o średnicy 20 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy z termoobiegiem do uzyskania złotego koloru (ok. 15 min.; bez termoobiegu nastawiamy temperaturę na 180 stopni).

Na podpieczony spód wylewamy masę jabłkową. Drugą część ciasta rozwałkowujemy dość grubo i wycinamy ciasteczka. Te ciasteczka układamy później na wierzch ciasta- to alternatywa dla banalnych "kratek", jakie można spotkać na większości ciast tego typu ;). Wkładamy spowrotem do piekarnika i pieczemy ok. 55 minut.

SMACZNEGO!

niedziela, 16 października 2011

Bułeczki na śniadanie wg M&Ł

Składniki


4 bułki kajzerki
4 jajka
10 dag boczku wędzonego
1 cebula
masło





Przygotowanie

cebulę i boczek kroimy na drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle z bułeczek ścinamy wierzch i wydłubujemy środek na dno kładziemy cebulkę z boczkiem, a na to wbijamy jajko solimy i pieprzymy jajka takie bułeczki ułożone na blaszce wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200oC i pieczemy, aż białko w jajkach się zetnie (około 20 min) Smacznego!!!

Cukinia nadziewana pomidorami

Składniki

4 cukinie
4 pomidory
2 łyżki utartego żółtego sera
natka
olej
sól, pieprz



 



Przygotowanie

Cukinie umyć, osuszyć. Włożyć do wrzątku na 7 min. Przekroić wzdłuż na trzy części, nie rozcinając do końca. Pomidory umyć, pokroić na plasterki i wsunąć je między plastry cukini. Cukinie ułożyć w naczyniu do zapiekania. Oprószyć solą, pieprzem, skropić olejem. Posypać utartym serem i posiekaną natką. Zapiekać 15-20 min w temp. 200°C.

szybkie ciasto na pizze

Składniki

skladniki na duza blache.



4 szklanki maki
4 łyżki oleju
300 ml letniej wody
łyzeczka soli
1 kostka drożdży 100g




Przygotowanie

Do miski wsypać make,sol,wlac olej. W wodzie rozpuscic drozdze a nastepnie wlac do maki,wyrobic ciasto,jesli sie bardzo kleji to podypujemy maka, a nastepnie  odstawic w cieple miejsce na 30 minut do wyrosniecia.
Wylozyc ciasto na posmarowana olejem blaszke, na to ulubione dodatki i upiec.


Z podanch skladnikow wychodzi grube ciasto, jesli chcemy ciensze to dajemy 1/2 skladnikow.



smacznego:)

Bułeczki cieplutkie na śniadanie- ekspresowe

Składniki


300 g mąki
200 ml śmietany 18% lub więcej
100 g masła
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, cukier
oraz różne dodatki, do wyboru np.: szynka pokrojona w kostkę, starty żółty ser, suszone pomidory, oliwki, suszone oregano, tarty parmezan




Przygotowanie

Masło siekamy drobno, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę cukru i trochę soli. Siekamy razem nożem lub wyrabiamy palcami aż powstaną grudki. Następnie dodajemy śmietanę, jajko i wyrabiamy ciasto. Wrzucamy dodatki i zagniatamy razem. Z ciasta formujemy bułeczki- ja robię małe- takie o średnicy ok. 6 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę odstępu pomiędzy nimi. Pieczemy ok. 30 minut we wcześniej rozgrzanym piecyku w 180 stopniach- aż urosną i się zezłocą. Żeby bułeczki były ładniejsze można przed upieczeniem posmarować je rozmąconym żółtkiem z odrobiną wody czy mleka. Można je też dodatkowo posypać suszonym oregano, grubymi kryształkami soli czy tartym parmezanem.

Polecam też poeksperymentować z różnymi dodatkami. Oczywiście najlepsze są jeszcze ciepłe.

źródło: "Dzień Dobry TVN", p. A. Kręglicka

Konfitura z agrestu

Składniki

1 kg niedojrzałego agrestu,
0,4 litra wody,
1 kg cukru



Przygotowanie

Zdrowy, bez plam i uszkodzeń agrest dokładnie wymyć, a następnie każdy owoc nakłuć nierdzewną szpilką w kilku miejscach, 0,7 kg cukru zalać wodą (0,4 l), zagotować. Włożyć agrest do syropu i tylko bardzo mocno podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania i odstawić na kilka godzin. następnie znów przy bardzo powolnym ogrzewaniu zagotować konfitury, zestawić z ognia, zszumować i pozostawić na kilkanaście godzin. Następnego dnia, podczas ogrzewania, dosypać resztę cukru i kilka minut przy powolnym wrzeniu konfiturę gotować, jednocześnie szumując.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków i natychmiast je zamykać.
Dobrze zrobiona konfitura powinna mieć owoce w całości równomiernie zawieszone w syropie.
Kolor konfitury z agrestu - lekko złotawy.

Dip peperato

Składniki


2 papryki Florinis „Onassis” 
300 g sera Feta (firmy Kolios lub inny)
200 g Jogurt grecki odcedzany "Kri-Kri" (lub inny jogurt grecki)
4 łyżki oliwy extra Vergine „Theofilos” (lub innej oliwy extra vergine)
Biały pieprz

Porcja dla 8-10 osób



Przygotowanie

Paprykę Florinis „Onassis” pokroić, przełożyć do miksera, dodać oliwę i zmiksować. Dodać rozdrobniony lub starty ser Feta oraz jogurt i dokładnie wymieszać. Jeśli masa zrobi się zbyt gęsta można dodać trochę więcej jogurtu. Przyprawić do smaku pieprzem. Podawać jako przekąskę z pieczywem czosnkowym. Idealnie nadaje się jako sos do każdego rodzaju mięs grillowanych.
przepis pochodzi z BOMI

sobota, 15 października 2011

sernik bez sera 2

Składniki

1litr mleka
1 duża śmietana 18%(kwaśna) 400ml
5 jaj
kostka masła bez oleju
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
paczka rodzynek
herbatniki
galaretka lub polewa



Przygotowanie

Mleko zagotować. Do śmietany dodać jajka i roztrzepać. Śmietanę z jajkami wlać do mleka i gotować do ściągnięcia,ostudzić. Przelać przez sito, do masy dodać masło i 3/4 szklanki cukru pudru,orzechy, rodzynki.Przygotować formę tortową ok 24cm.
Forme wyłożyć herbatnikami i rozsmarować masę.na wierzchu ciasta można wylać galaretkę lub polewę.wstawić do lodówki.

Jablka orzechowo-miodowe

Składniki

- 4 jablka
- 8 podluznych biszkoptow
- 2 lyzki masla
- 2 lyzki mielonych orzechow wloskich
- 1 lyzka plynnego miodu
- 1 zoltko




Przygotowanie

Jablka umyc, wydrazyc gniazda nasienne od strony ogonka.
Biszkopty pokruszyc i wymieszac z miekkim maslem, miodem, orzechami i zoltkiem. Jablka napelnic nadzieniem i ciasno zawinac w folie aluminiowa.

Piec na grilu, sprawdzajac szpadka, czy sa juz miekkie.



Mannowiec Ani

Składniki

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

1 litr mleka

1 szklanka kaszy manny

1 cukier waniliowy

3 łyżki kakao

5 paczek herbatników

biała czekolada






Przygotowanie

Herbatniki poukładać na dnie blaszki.



Mleko, margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao wrzucić do garnka i zagotować.

Po zagotowaniu dodać kaszę mannę wolno wsypując i szybko mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Gotować na bardzo małym ogniu, ciągle intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje. UWAGA! Nie możne się gotować za długo, ponieważ w pewnym momencie zaczynają robić się grudki.

Gorącą masę wylać na herbatniki. Po kilku minutach wstawić ją do lodówki, a po 30 minutach zetrzeć na górę białą czekoladę.



Życzę smacznego       



tort ananasowy na kruchym spodzie

Składniki

25 dag.mąki1 jajko8 dag mararyny2 czubate łyżki cukru pudruodrobina proszku do pieczenia   MASA SEROWA:
   1 kg.twarogu w wiaderku
   puszka ananasów
   zapach cytrynowy i pomarańczowy
  opak.żelatyny rozpuścić w 2 szklankach wody
  2 torebki bitej śmietany w proszku lub 300g śmietany 30 %
  2 łyżki czubate cukru pudru



Przygotowanie

    WYKONANIE:
   Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na około 1/2 godz.do lodówki.
  Nstp.rozwałkować i włożyć do tortownicy o średnicy 28 cm.Nakłuć kilkakrotnie,żeby
  wyszły wybrzuszenia podczas pieczenia.
  Piec 20 minut w temp.200
  Kiedy ciasto będzie stygło,przygotować masę serową.
  ser wymieszac z cukrem,zapachem cytrynowym i pomarańczowym i sokiem
  ananasowym.
  Żelatynę moczyć chwilę w zimnej wodzie,a nstp.podgrzac na małym ogniu,żeby się
  rozpuściła.
  Śmietanę w proszku lub śmietanę 30% ubić z śmietano-fixem.Odłożyć trochę do
  dekoracji.
  Masę połączyć z przestudzoną żelatyną,cały czas mieszając a na końcu śmietanę.
  Spód i bok tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  Na dnie ułożyć plasterki ananasów,na nie wyłożyć masę serową a na masę
  upieczone ciasto.Wstawić na 12 godzin do lodówki.
  Po tym czasie zdjąć bok formy,oderwać papier.Przyłożć płaską tortownicę  
  i obrócic tort.Zdjąć papier z ananasów,ozdobić bitą śmietaną i tort gotowy.
 

piątek, 14 października 2011

Puree marchewkowo- ziemniaczane

Składniki


♥ 8 marchewek dużych
♥ 4 ziemniaki
♥ 30 dkg boczku wędzonego lub surowego
♥ 1 łyżka oleju
♥ 1 łyżka cukru
♥ 1 łyżka mąki
♥ sól do smaku
♥ mała cebulka



Przygotowanie

Ziemniaki i marchewkę obrać,zalać wodą dodać sól i cukier do smaku,ugotować.Odcedzić (szklankę wywaru odlać) resztę wylać.
Boczek przesmażyć z cebulką i łyżką oleju na patelni.Skwarki wyjąć na talerzyk,Na pozostały tłuszczyk wsypać łyżkę mąki przesmażyć,na końcu wlać szklankę wywaru i dobrze wymieszać z mąką żeby nie było grudek.
Wlać zasmażkę do garnka z ugotowaną marchewką i ziemniakami,dobrze utłuc żeby powstało purre.Podawać z jajkiem sadzonym i obficie posypanymi skwarkami z boczku i ogórkiem kwaszonym.Polecam! jest to przepis mojej prababci.Smacznego

Rolady z filetów z kurczaka z nadzieniem

Składniki

4 duże filety z kurczaka 4 plastry gotowanej szynki wieprzowej 4 plastry sera żółtego 1 ogórek kiszony pokrojony w paski kilka pasków papryki czerwonej konserwowej      3 jajka,mąka pszenna,bułka tarta,troche wegety,olej do smażenia.



Przygotowanie

 Filety delikatnie rozbijamy,na jak największe,bardzo leciutko sypiemy wegetą tę stronę na której będziemy układać nadzienie następnie układamy po kolei -najpierw plaster szynki,potem plaster sera{jeśli plastry za duże trzeba je zmniejszyć},następnie pasek ogórka kiszonego i ze dwa paski papryki.Zwijamy rolady i spinamy wykałaczkami.  Obtaczamy je w mące,moczymy w jajku rozmąconym z wegetą i do bułki tartej. Teraz na patelnię na dobrze rozgrzany głęboki olej i smażymy tak po 10 minut z dwóch stron{można trochę krócej}.Podstawą jest aby starać się żeby przy rozbijaniu filetów nie porobić dziur w mięsie,gdyż wtedy  wycieknie nam więcej smakowitego sera.  Można te rolady robić także ze schabu lub zmieniać nadzienie-na pomidora,zielonego ogórka itd.Ja najlepiej lubię te z papryką bo papryka daje specyficzny fajny smak.ŻYCZĘ SMACZNEGO!

cytrynowe księżyce

Składniki

  4 jajka
15 dkg masła
15 dkg cukru pudru
15 dkg przesianej mąki  tortowej
płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny

lukier
ok 25 dkg cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny.(jeżeli będzie za gęsty to dolać trochę soku)





Przygotowanie

masło, cukier puder i zółka utrzeć na pulchną masę. Następnie dodać sok z cytryny i mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia.Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszć do ciasta najlepiej drewnianą łyżką.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem dopieczenia.Piec około 20-25 min.Boki ciasta powinne odchodzić od blaszki. .
Ja mam blaszkę 28 x 40 cm.
Po upieczeniu boki ciasta obkroić nożem i wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem, zeby się nie przykleiło.
Puder cukier utrzeć z sokiem z cytryny i posmarować ciasto, ale tą część gdzie  był papier.
Szklaneczką wykrawać księżyce


    SMACZNEGO!!!!

Duża szarlotka

Składniki

4-5 szklanek mąki
4 jajka
kostka margaryny
2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
pól opakowania proszku do pieczenia
1/2 - 1 szklanka mleka (w zależności od konsystencji ciasta)
1,5 - 2 kg jabłek
opakowanie cynamonu



Przygotowanie

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Można je wymieszac z cynamonem lub posypac nim później po wierzchu.
Mąke mieszamy z cukrem, roztopionym masłem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, mlekiem i jajkami ( 2 całe i 2 żółtka).
Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie. Odkrajamy 1/4.
Pozostałym ciastem wykładamy natłuszczoną dużą blache (tą kwadratowa największą). Blache z wyłożonym ciastem wkładamy do piekarnika na 10-15 min.
Z pozostawionej 1/4 ciasta, po rozwałkowaniu wycinamy cienkie paski.
Blache ze spodem wyjmujemy z piekarnika i równomiernie rozkładamy na nim starte jabłka, posypujemy je cynamonem. Na wierzch "w kratke" wkładamy paski z ciasta i smarujemy je białkiem.
Szarlotke pieczemy 45 min. Po upieczeniu pozostawiamy na 15 min w uchylonym piekarniku.
Można podawac na gorąco z lodami waniliowymi.

czwartek, 13 października 2011

sałatka na grecką nutę

Składniki

kapusta pekińska
opakowanie pomidorków koktajlowych (250g)
pół opakowania serka feta (takiego miękkiego w kartoniku,do krojenia) można dać więcej ale trzeba uważać,bo jest on dość słony
ogórek świeży
1-2 marchewki
oliwki czarne
majonez lub gęsty jogurt
sos czosnkowy Knorr



Przygotowanie

kapustę pokroić,marchew (surową) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser i ogórki pokroić w kostkę. Oliwki i pomidorki przekroić na pół (niekoniecznie, jeśli są nieduże dać w całości) Sos wymieszać z majonezem lub  jogurtem i wymieszać z resztą składników.

SMACZNEGO 

Spaghetti z tuńczykowym sosem

Składniki

opakowanie makaronu spaghetti 
4 spore soczyste pomidory
pęczek bazylii
puszka tuńczyka w oleju
duża cebula
4 ząbki czosnku
150 ml gęstej kwaśnej śmietany
sól i dużo pieprzu
szczypta cukru
 



Przygotowanie

Wstawiamy makaron aby się ugotował na pół twardo. W tym czasie do rondla wrzucamy tuńczyka razem z olejem dodajemy cebulę posiekaną i zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko to szklimy na lekko złoty kolor (duży plomień i często mieszamy). Odstawić, wystudzić. Do chłodnej już zawartości rondla dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę pomidory, wcześniej spażone i obrane ze skórki. Podgrzewamy dość mocno, nie gotujemy, pomidory muszą być pół surowe. Przyprawiamy solą i pieprzem, cukrem i posiekana bazylią. Sos musi być lekko pikantny od pieprzu, z posmakiem czosnku i lekko winno-kremowy.
Następnie gorący makaron wykładamy na tależ i nakładamy sos, dekorujemy listkiem bazylii i można podać do tego pyszną surówkę z zielonej sałaty. Przepis podam oddzielnie.
Życzę smacznego.

Księżycowe kluseczki

Składniki

350 g ziemniaków
sól
żółtko
1/2 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
biały pieprz
starta gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
100 g cebulek
1 łyżka kminku
1,5 kg kapusty
100 g boczku
100 g masła
pęczek szczypiorku



Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w mundurkach, w posolonej wodzie. Obrać, zemleć lub przecisnąć przez praskę. Dodać żółtko, 6 łyżek mąki i mąkę ziemniaczaną. Przyprawić pieprzem, solą i gałka muszkatołowa. Wyrobić, podsypując mąką. Uformować kulę. Z ciasta rolować wałki (długości ok. 40 cm). Pociąć na kawałki, każdy z nich uformować w półksiężyc o lekko spiczastych końcach. W dużym rondlu zagotować wodę, posolić. Wrzucić kluseczki, przykryć. Gdy kluski wypłyną, gotować jeszcze 2 min, wyjąć, dobrze osączyć. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, resztę umyć. pokroić. Cebulki obrać, posiekać. Boczek drobno pokroić. Połowę masła rozgrzać razem z boczkiem, dodać cebulę i kapustę. Przyprawić solą i pieprzem, przykryć, dusić 8-10 min. Połowę pozostałego masła i olej   rozgrzać na patelni, wrzucić kminek i kluski, zrumienić na złoto. Szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać. Kluski podawać z duszoną kapustą, polanę roztopionym masłem i posypane szczypiorkiem.

środa, 12 października 2011

Kotleciki w sosie musztardowym

Składniki

8 kotletów z polędwicy lub schabu
100 ml.wywaru (może być z kostki)
200 ml.śmietany 18%
5 łyżek musztardy francuskiej
4 łyżki oleju
4 łyżki mąki
sól,pieprz



Przygotowanie

Mięso oprószamy solą i pieprzem,obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.Nadmiar tłuszczu wylewamy.Mięso zalewamy wywarem i dusimy około 10 minut.Dodajemy śmietanę i dusimy kolejne 10 minut.Dodajemy musztardę,mieszamy żeby ją dobrze rozprowadzić,gotujemy jeszcze chwilę.Podajemy z makaronem lub ziemniakami puree.Życzę smacznego.

Przepis pochodzi z ulotki reklamowej sklepu "Biedronka".

Malinki w słoiczkach na zimowe dni

Składniki

maliny
cukier

Stosunek wagowy 1:1



Przygotowanie

Po zebraniu malinki szybko płuczę na sicie.
Następnie wsypuję do szklanego słoja maliny i na wierzch wsypuję cukier w stosunku wagowym 1:1.
Zostawiam w ciemnym miejscu na 3 dni w temperaturze pokojowej.
Następnie rozkładam sok który puściły razem z malinkami do słoiczków takich po koncentracie, musztardzie do 3/4 wysokości.
Pasteryzuję od zagotowania 20 min, odwracam do góry dnem i pozostawiam przykryte na 24 godziny.
Słoiczki takie małe ponieważ trzeba szybko zużyć po otwarciu.
W zimie wspaniałe do herbatki profilaktycznie i na przeziębienie.

Murmanieńca

Składniki

Na Ciasto makaronikowe:

1 jajko1/2 szkl. cukru1/3 szkl. mleka80 dkg mąki1 kostka margaryny lub masła1 łyżeczka sody
Na krem karmelowy:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego15 dkg masła




Przygotowanie

Z podanych składników zagniatamy ciasto (ale uwaga trochę to potrwa, więc proszę o cierpliwość, zaręczam że warto ) i przekręcić przez maszynkę. Makaroniki układać na blasze po jednej warstwie. Piec około 10 - 15 minut w temp. 180 stopni. Wsypać makaroniki do naczynia i pokruszyć.
Puszkę mleka słodzonego zagotować w naczyniu z wodą 1,5 - 2 godzin. Puszkę ostudzić (ale nie za szybko, czyli nie w zimnej wodzie bo karmel stwardnieje, najlepiej nakłuć puszkę, ale ostrożnie, bo zawartość jest gorąca i może nam zrobić krzywdę ), mleko przelać do naczynia i dodać masło i wymieszać. Krem wymieszać z makaronikami. Wyłożyć na blachę, wyrównać i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia, ale wątpię żeby go doczekało .



Przepis dostałam od koleżanki, nie wiem co nazwa oznacza ale pozdrawiam Emilkę D. ze Szczeglina :)

Salatka z wesela z sosem hamburgerowym

Składniki

-kapusta pekinska,
-2 piersi z kurczaka,
-pol puszki kukurydzy,
-kilka ogorkow konserwowych lub kiszonych,
-sos do hamburgerow,

kostka rosolowa



Przygotowanie

Pierwszy raz jadlam ta salatke na weselu mojej siostry ;) wszystkim przypadla do gustu.Zawiera proste skladniki,ale caly smak tkwi w sosie do hamburgerow
Kapuste poszatkowac,ogorki pokroic w kosteczke.
Kurczaka pokroic w kostke i ugotowac w kostce rosolowej.Wszystkie skladniki wymieszac i dodac do nich sos do hamburgerow...wg uznania(jedni lubia wiecej jedni mniej
Odstawic do lodowki do wystudzenia i zajadac sie mniam mniam

Gołąbki smażone naprawdę przepyszne

Składniki

Gołąbki

70 dkg mięsa mielonego
70 dkg kapusty pekińskiej
1 duża cebula
1 papryka czerwona
2 jajka
szklanka kaszy mannej

Zalewa

5 szklanek wody
2 kostki rosołowe
przecier pomidorowy
2 ząbki czosnku



Przygotowanie

Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na pół godziny. Póżniej odcisnąć z wody.
Do mięsa dodać odciśniętą kapustę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę, jajka , kaszę manną i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Formować jak kotlety mielone i lekko odsmażać na palelni. Obsmażone gołąbki przekładać do garnka, zalać zalewą pomidorową i dusić przez ok 45 min. Pod koniec gotowania dodać czosnek.

Gołąbki są naprawdę pyszne. Nie znam nikogo, komu by nie smakowały. I dużo mniej z nimi roboty niż z tradycyjnymi. Z własnego doświadczenia wiem ze lepiej smakuja gdy są pikantne, więc jak ktoś lubi to niech nie żałuje pieprzu :)

wtorek, 11 października 2011

Orzechowiec 2

Składniki

Ciasto:
30 dkg.mąki
20 dkg.cukru
25 dkg.margaryny
  2 jajka
  2 duże łyżki miodu
  2 łyżki mleka
  2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa orzechowa:
10 dkg.cukru
12 dkg.margaryny
  2 łyżki miodu
30 dkg.orzechów włoskich

Masa waniliowa:
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny







Przygotowanie

Ciasto - Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na pół.
Pierwszą część ciasta rozwałkować i upiec w blaszce wyłożonej pergaminem(dobrze natłuszczonym) - na kolor brązowy.
Drugą część upiec tak samo z tym,że po upieczeniu na złoty kolor - wyciągamy ciasto z piekarnika i nakładamy na nie masę z orzechami,po czym z powrotem pieczemy aż orzechy zaczną się rumienić a masa będzie się gotować.

Masa orzechowa - Wszystkie składniki wkładamy do rondla i podgrzewamy na wolnym ogniu,mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru i zagotowania.
Gorącą masę,łyżką nakładamy na gorące ciasto i pieczemy.

Masa waniliowa - Gotujemy gęsty budyń z mlekiem,cukrem i obydwiema mąkami.Do gorącego budyniu dodajemy margarynę i ubijamy mikserem(masa musi być gładka).
Gotową masą smarujemy pierwszy placek,nakrywamy go drugim(z orzechami) i lekko przyciskamy rękoma.Zimne ciasto polewamy fantazyjnie białą polewą.
Ciasto podajemy dopiero na drugi dzień(gdy zmięknie).
...Jest przepyszne - życzę smacznego.

poniedziałek, 10 października 2011

Błyskawiczny kurczak z curry

Składniki

-dwie piersi kurczaka
-dwa woreczki ryżu
-puszka kukurydzy
-troche oleju
-curry
-inne przyprawy
(3, 4 porcje)



Przygotowanie

Ryż (ja zawsze robie z brazowym - pycha:)) ugotowac. W tym czasie ugotowac piersi, pokroic w kostke, przelozyc do miski, wsypac curry - wymieszac. Na patelnię (najlepiej wok) wrzucic kurczaka, dodac ryz i kukurydze. Calosc podsmazyc. Doprawic jeszcze curry, sola i pieprzem (ja dodaje jeszcze pieprz cayenne aby bylo bardziej pikantne). Pyszne danie gotowe :)

Smacznego!:)

Borlotti alla boscaiola wg diety Da Vinciego

Składniki

4-6 porcji

60 ml oliwy
2 zabki czosnku zmiazdzone
2 liscie laurowe
800 g pomidorow z puszki
2 puszki fasolki czerwonej
pol lyzeczki rozmarynu
sol morska
pieprz



Przygotowanie

Na duzej patelni podgrzac oliwe i poddusic na nie czosnek i liscie laurowe. Dodac pomidory, fasolke, rozmaryn, sol i pieprz. Powoli doprowadzac do wrzenia i na wolnym ogniu gotowac ob. 10-20 minut. Mozna dodac rowniez kilka plasterkow salami.




Zrodlo: "Die Da Vinci Diät" Stephen Lanzalotta

Nadzienie czekoladowe do naleśników

Składniki

10 dag czekolady, 100ml mleka, łyżka śmietany, 2 łyżki cukru, 5 dag startych orzechów włoskich



Przygotowanie

Czekoladę pokroić na małe kawałki, rozpuścić na parze. Dodać cukier, mleko, śmietanę i orzechy. Ogrzewać dalej, aż do granicy wrzenia. Zdjąć z ognia. Od razu smarować naleśniki, zanim sos zgęstnieje.

Smacznego!

niedziela, 9 października 2011

Indyk w maladze i z owocami na sałacie

Składniki


Składniki:

1,2 piersi indyczej + ok.1 litr bulionu drobiowego i sok z owoców - zalewy z puszki
cukiersól3-5 łyżeczek żelatyny2 szklanki rosołu- bulionu drobiowego1/2-1 szklanki , czerwonego słodkiego winasałata do dekoracji1 pomarańczasłodkie owoce ze słodkiej zalewy np.ananasy,brzoskinie,czereśnie lub śliwki




Przygotowanie

Przygotowanie:
Pierś indyka natrzeć przyprawami tj. sól,pieprz,czosnek i w całości upiec w brytfance cały czas podlewająć na przemian sokiem z zalewy i bulionem. Po upieczeniu ostudzić.(Pozostału sos nie będzie tu już przydatny).
Upieczoną pierś pokroić w plastry średniej grubości.Półmisek ozdobić sałatą i owocami,a następnie poukładać w dowolny sposób mięso na sałacie.Na każdym plastrzy starać się ułożyć dekorację z owoców.Zelatynę namoczyć w zimnym rosole ,następnie podgrzać do rozpuszczenia (w razie potrzeby odcedzić przez sitko ) i połączyć z winem. W razie potrzebu odrobinę doprawić do smaku solą i cukrem.
Powstałą galaretką polać półmisek z mięsem.
Dowolnie udekorować.



Przepis znalazłam w jakiejś gazecie z programem telewizyjnym ,jednak trochę go zmodyfikowałam i dostosowałam do gustów domowników.

blok czekoladowy z herbatnikami

Składniki

1 kostka margaryny
0,5 szkalnki wody
0,5 szkladnki cukru
2-3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
3 szklanki  mleka w proszku
2 paczki herbatników (albo wafle)



Przygotowanie

Tłuszcz, wodę, cukier, cukier waniliowy, kakao rozpuścić w rondelku podgrzewając przez 3 minuty.

do lekko wystudzonej masy wsypać mleko w proszku do uzyskania jednolitej gladkiej masy, potem pokruszone herbatniki lub wafle.

wyłożyć do formy na 6 godzin do lodówki


:) pyszotka (:

sobota, 8 października 2011

Kapusniaczki 2- przepis M.Musierowicz

Składniki

ciasto:
3 dkg drożdży rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody
300 g mąki
1/2 szkl ciepłego mleka
łyżeczka soli
2 jajka
1/2 kostki masła
jajko

farsz:
kapusta kiszona
ziele angielskie, liść laurowy kminek
grzyby suszone
cebulka
masło
sol
pieprz




Przygotowanie

Kapustę należy ugotować z przyprawami, grzyby też w osolonej wodzie a cebulkę usmażyć na maśle. Wszystko następnie mielimy  i doprawiamy.

Do mąki dodać mleko, sól, jaka oraz rozpuszczone drożdże, wyrobić ciasto. Kiedy będzie gładkie i elastyczne, rozwałkować je w prostokąt. Połowę kostki masła podzielić na cztery. 1/4 części masła porozkładać po powierzchni ciasta, które następnie składamy w kopertę i rozwałkować ponownie do kształtu prostokąta. Wykonujemy tak samo do ostatniej części masła czyli czterokrotnie. Ostatni raz rozwałkowujemy ciasto do prostokata, nakładamy farsz, rolujemy i kroimy w poduszeczki. Końce których zagniatamy, smarujemy po wierzchu jajkiem i układamy na blaszce do wyrośnięcia. W nagrzanym piekarniku do temp.180 stopni pieczemy ok 20 minut.

Przepis pochodzi z książki M.Musierowicz pt." Łasuch literacki czyli ulubione potrawy moich bohaterów - przepisy kulinarne i wnikliwe komentarze."

Sałatka z kaszą gryczaną

Składniki

* 1 szkl. ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
* po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
* 2 ogórki konserwowe
* 2-3 plastry wędzonej piersi z kurczaka (ew. szynki)
* garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
* 2 łyżki posiekanego koperku
* 1 op. sosu sałatkowego Knorr - dałam bazyliowo-ziołowy, ale może być inny
* woda i oliwa do sosu (w/g przepisu na opak.)
* ew. do smaku: sól i pieprz mielony



Przygotowanie


Sos przyrządzić w/g instrukcji na torebce - najlepiej zrobić to wlewając wodę i olej do słoiczka, dosypać proszek z torebki, zakręcić i energicznie wstrząsnąć kilk razy. Papryki oczyścić z pestek, pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić ogórki i wędlinę. Fasolkę pokroić na 2-3 cm kawałki. Do miski wrzucić kaszę, ew. rozdrobnić ją widelcem, dodać paprykę, ogórki, fasolkę, wędlinę. Dosypać koperek, Wymieszać, polać sosem, ponownie wymieszać, odstawić na 10-15 min. do lodówki aby smaki się przegryzły. Przed podaniem ew. doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ja podałam sałatkę z dodatkiem jajka na twardo, jako samodzielne danie na luncz. Ilość składników na 2-3 porcje.

Skrzydełka w sosie miodowo-sojowo-czosnkowym

Składniki

2 kg skrzydełek
przyprawa do kurczaka
na sos:
2 główki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki ciemnego sosu sojowego



Przygotowanie

Skrzydełka opłukać i osuszyć. Podzielić na 3 części w stawach, najmniejszą odłożyć - nie będzie już nam potrzebna. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać przyprawą - ilość wg uznania, wymieszać. Zrobić sos: wycisnąć 2 główki czosnku, dodać miód i sos sojowy i wszystko wymieszać. Polać sosem skrzydełka w naczyniu żaroodpornym. Piec w temp. 175 stopni 2 godziny bez przykrycia, ale co 10-15 min. mieszając. Są pyszne na ciepło jak i na zimno. Przepis dostałam od kuzynki, mam nadzieję, że nikogo na WŻ nie skopiowałam.

piątek, 7 października 2011

Sałatka ryżowa z kiełkami i kurczakiem

Składniki

woreczek ugotowanego ryżu
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
4 ugotowane jajka
puszka kiełków fasoli Mung
2 ugotowane marchewki
podwójna pierś z kurczaka ugotowana




Przygotowanie

Przygotować wszystkie składniki. Ryż, marchewkę, jajka oraz kurczaka ugotować, ostudzić i pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę, fasolę i kiełki odcedzić.Kiełki pokroić na mniejsze kawałki. Całość składników wymieszać, przyprawić solą i pieprzem oraz majonezem. Sałatka bardzo smaczna. Moi domownicy bardzo ją lubią. Przepis dostałam od teściowej.

czarne ciasto bardzo łatwe

Składniki

2 jajka
szkl.cukru
2 szkl.mąki
0,5 szkl. mleka
0,5 szkl.oleju
1 łyżka sody
2 łyżki kakao
słoik mały dżemu ja daje truskawkowy
polewa czekoladowa na koniec




Przygotowanie

mam sprawdzony szybki sposób robienia ciasta najpierw przygotowuje wszystkie składniki w miseczkach.do większej daje same białka ,mąke sode i kakao daje do miseczki razem włączam piekarnik i smaruje małą tortownce ,zabieram sie do trzepana białek póżniej żółtka ,cukier odkładam trzepaczke włanczam mikser i daje na przemian mleko olej dżem mąke wymieszaną z sodą i kakaem,wlewam do tortownicy wkładam do piekarnika na godzine w tem 200 180 w zależności jak piecze piekarnik .po wyjęciu robie polewe z czekolady .....smacznego

moja napoleonka

Składniki

4 OPAKOWANIA HERBATNIKÓW LUB KRAKERSÓW


3 SZKLANKI MLEKA


KOSTKA MASŁA LUB MARGARYNY


3/4 SZKLANKI CUKRU


1 SZKLANKA MĄKI


3 JAJKA


CUKIER WANILIOWY





Przygotowanie

1. SZKLANKĘ MLEKA, JAJKA I MĄKĘ WYMIESZAĆ NAJLEPIEJ W MIKSERZE NA JEDNOLITĄ MASĘ.

2.MASŁO LUB MARGARYNE ROZTOPIĆ, DODAĆ RESZTĘ MLEKA, CUKIER, CUKIER WANILIOWY I MASĘ ZROBIONĄ WCZEŚNIEJ I ZAGOTOWAĆ. JAK ZGĘSTNIEJE WYSTAWIĆ.

3.FORMĘ DO CIASTA WYSMAROWAĆ MARGARYNĄ, POSYPAĆ BUŁKĄ TARTĄ I UŁOŻYĆ NA DNIE HERBATNIKI LUB KRAKERSY. WYLAĆ MASĘ I PRZYKRYĆ HERBATNIKAMI LUB KRAKERSAMI. POCZEKAĆ, AŻ OSTYGNIE. CIASTO GOTOWE.

czwartek, 6 października 2011

szybke ciasto

Składniki





2 szkl mąki
1 szkl cukru
1 jajo
0,5 szkl oleju
2 łyżki miodu
2 łyżki cynamonyu
 1 łyzka proszku do pieczenia
1 małe jabłko
1 banan, ale niekoniecznie
kilka orzechów(według uznania)
kilka kropli cytryny



Przygotowanie

- jabłko i banan obrać i pokroć na małe plasterki i pokropić cytryną, orzechy posiekać.



Wszystkie składniki wsypać po koleii do wysokiego naczynia, lub garnka


 miksować mikserem na koniec dodać jabłka, banany i orzechy chwilke miksować ,



 następnie wlać do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 min.


najlepiej sprawdzic po pól godziny wikałaczką czy się nie klei bo jabłka troszke rozrzedzą placek ,wiec go można chwilke dłużej przytrzmac oczywiście wszystko zależy od pikarnika, a raczej jego możliwości .polecam jest to bardzo prosty i szybki placek.


Roladki z miesa mielonego po arabsku

Składniki

4 porcje (24 sztuki)

1 cebula
2 zabki czosnku
1/2 peczka natki pietruszki
500 g miesa mielonego
1/2 lyzeczki harissy http://www.wielkiezarcie.com/przepis21812.html
1,5 lyzeczki mielonego kminku
1 lyzeczka mielonej kolendry
1/2 lyzeczki cynamonu
sol, pieprz
olej



Przygotowanie

1. Cebule, czosnek i natke pietruszki drobno posiekac. Cebule i czosnek poddusic (powoli) na 2 lyzkach oleju.

2. Mieso przelozyc do miski, dodac do niego harisse i ziola i dobrze wymieszac. Nastepnie dodajemy cebule i czosnek. Doprawiamy sola i pieprzem.

3. Z masy formujemy waleczki i smazymy na tluszczu.

Do tego pasuje salatka z pomidorow, pieczywo i sos czosnkowy. Roladki te sa dosc intensywne w smaku.