poniedziałek, 30 stycznia 2012

zupa kartoflanka a'la po węgiersku

Składniki

1 kg ziemniaków
30 dkg boczku wedzonego surowego
2 cebule
1 łyzka słodkiej papryki
1 łyzka ostrej papryki
natka pietruszki
sól
pieprz
listek laurowy
odrobina kminku
1 łyzka mąki



Przygotowanie

ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować
na patelni zesmażyć skwarki i dodac pokrojona cebulkę -  dodać papryki i jeszcze dosmażyć
na koniec dodać do tego mąkę i zrobic zasmażkę - przestudzić

do schlodzonej zasmażki dodać trochę wywaru z ziemniaków i rozprowadzić - wlać do ziemniaków, dodac resztę przypraw

gotować jeszcze 5 minut
posypać natką

zupa powinna byc pikantna, podawać na gorąco

smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz