poniedziałek, 16 stycznia 2012

Pierogi dziecinnie proste-ciasto

Składniki

1 kg mąki


2 szklanki mleka


2 żółtka


1/2 szklanki oliwy


sól do smaku





Przygotowanie

Do mąki wlewamy gotujące mleko i mieszamy, najlepiej robić to w dużej misce i mieszać łyżką aby się nie poparzyć.

Następnie dodajemy żółtka i lejemy oliwę oraz solimy do smaku. Ciasto należy wyrobić i odstawić do wystygnięcia.

Do rozwałkowania nie podsypujemy mąką bo ciasto nie klei się do blatu - i to waśnie czynie je takim rewelacyjnym.Ważne aby przed wykrawaniem - po ostatnim rozwałkowaniu unieść ciasto do góry ponieważ jest bardzo sprężyste  elastyczne i może się po wykrojeniu pokurczyć:))

Ja robię z całej porcji a nadmiar (bez gotowania) rozkładam na tackach i do zamrażalnika, a po około godzinie do woreczków. Wcześniejsze przemrożenie sprawia że się nie posklejają.

Z ciasta wychodzą świetne empanady z meksykańskim nadzieniem (wg. uznania:) pieczone w piekarniku. Empanady również mroziłam i były super.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz