sobota, 14 stycznia 2012

Apple pie klasyczny

Składniki

podwoje ciasto na pie, niepodpiekane
6 jablek pokrojonych w cienkie slupki
2 lyzki soku z cytryny i syropu klonowego
120 g brazowego cukru
1 lyzeczka cynamonu
szczypta galki muszkatakowej i gozdzikow
1 czubata lyzka maki ziemniaczanej
1 lyzka wiorkow masla



Przygotowanie

1. Forme do pie lub tortownice 28 cm wylozyc jednym platem ciasta.

2. Kawalki jablka wymieszac z sokiem z cytryny, cukrem, maka ziemniaczana i przyprawami. Wylozyc je na ciescie, oblozyc wiorkami masla i przykryc drugim platem ciasta. Boki dobrze zlaczyc, przyciskajac palcami. Posmarowac odrobina stopionego masla i posypac szczypta cukru. Widelcem zrobic kilka dziurek.

3. Piec 10 minut w 225°C, po czym zmniejszyc temperature do 180 °C i piec jeszcze 40-45 minut.

Smakuje na cieplo jak i na zimno, z dodatkiem bitej smietany lub lodow.

   

                             

" As american as apple pie"  -  tak amerykanski jak szarlotka.  Powiedzenie to  swiadczy o tym, ze jest to kultowe ciasto Ameryki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz