niedziela, 22 stycznia 2012

Babka prosta

Składniki

1,5 szklanki cukru


2,0 szklanki mąki tortowej


3 jajka


1 kostka masła


1 cukier waniliowy


3 łyżeczki proszku do pieczenia


1 szklanka kakao


0,5 szklanki mleka


Do dekoracji cukier puder lub polewa czekoladowa.


 


 





Przygotowanie

Cukier razem z jajkami ucieramy tak długo aż się cukier rozpuści - można zmiksować. Następnie dodajemy mąkę/cukier waniliowy/proszek do pieczenia i wlewamy -powoli- ostudzone rozpuszczone masło. Mieszamy aż masa nabierze  delikatnej -nie puszystej-konsystencji. Gdyby masa była gęsta można dodać mleko. Jeśli chcemy mieć jasne ciasto to taką masę wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta. Jeśli chcemy zrobi kolorek marmurkowy to wlewamy cześć masy do tortownicy a pozostało mieszamy z kakao i wlewamy do torownicy. Tak gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na 45/50 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy co jakiś czas  patyczkiem/wykałaczką czy jest miękkie. Gotowe upieczone ciasto posypujemy/polewamy cukrem pudrem lub polewą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz