Składniki
2,5 szkl mąki
2 jajka
2 niepełne szkl mleka
cukier wanilinowy
niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 jabłek
oliwa
cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym
szczypta soli
Przygotowanie
1. Z jajek, mąki, cukru wanilinowego, proszku, mleka i soli zrobić gęste ciasto naleśnikowe.
2. Jabłka obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Dwa większe pokroić na niewielkie, cienki kawałki, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozdrobnione jabłka wymieszać dokładnie z ciastem.
3. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
4. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz