niedziela, 22 stycznia 2012

placuszki z jabłkami

Składniki


2,5 szkl mąki
2 jajka
2 niepełne szkl mleka
cukier wanilinowy
niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 jabłek
oliwa
cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym
szczypta soli




Przygotowanie

1. Z jajek, mąki, cukru wanilinowego, proszku, mleka i soli zrobić gęste ciasto naleśnikowe. 

2. Jabłka obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Dwa większe pokroić na niewielkie, cienki kawałki, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozdrobnione jabłka wymieszać dokładnie z ciastem.

3. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.

4. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz