Składniki
1 duży (najlepiej okragły) bochenek chleb (np. wiejskiego)
100 g masła osełkowego
1 łyżka przyprawy do masła Kotanyi
6-7 dużych ząbków czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
folia aluminiowa
Przygotowanie
Chleb kroimy na kanapki, ale nie docinamy do końca. Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę i listki ziół. Ucieramy, aż składniki się połączą. W nacięcia obficie smarujemy masło. Zawijamy bochen w folię aluminiową i grillujemy ok. 20-30 min. Po 10-15 min. na każdej ze stron. Skórka powinna być chrupiąca, a środek miękki.
Smacznego! Taki chlebek smakuje rewelacyjnie jako dodatek do grillowanych potraw oraz jaki samodzielna zakąska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz