wtorek, 17 stycznia 2012

Sałatka Chili

Składniki

Składniki na sałatkę:


0.5 kg szynki drobiowej (wędliny)


3 duże cebule


1/2 litrowego słoika ogórków konserwowych


Sos:


100 g koncentratu pomidorowego


1 łyżka oleju


1 łyżka musztardy


1/2 łyżeczki octu


1/2 łyżeczki chili w proszku


1/2 łyżeczki soli


Dodatkowo:


200ml majonezu (ok. 3/4 szklanki)





Przygotowanie

Szynkę pokroić w paski, cebulę w piórka, ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Wszystkie składniki sosu przełożyć do garnka, zagotować i ostudzić. Połączyć z majonezem.

Wlać sos do składników, wymieszać i doprawić według upodobań (sól, pieprz, vegeta).

Sałatka jest lepsza na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się "przegryzą".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz