piątek, 27 stycznia 2012

Spaghetti napoletana ale z szynką!

Składniki


25 dkg makaronu spaghetti;


2 puszki pomidorów;


20 dkg szynki dobrze wędzonej;


2 duże ząbki czosnku;


2 łyżki posiekanej natki pietruszki;


łyżka posiekanej bazylii;


łyżka oliwy;


łyżka masła.



Porcja dla dwóch / trzech osób.





Przygotowanie

Szynkę pokroić w kosteczkę lub nieduże paski. W dość dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić szynkę i przesmażyć ją. Następnie dodać zmiażdżony czosnek i smażyć krótko uważając aby się nie przypalił.

Pomidory wraz z zalewą przetrzeć przez sito i dodać do wędliny. Zagotować i zmniejszyć ogień - smażyć już na małym ok. pół godziny, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając - w tym czasie sos wyparuje i zrobi się gęstszy.

Do sosu dodać natkę i bazylię. Makaron ugotować najlepiej "al dente". Odcedzić i dać do sosu. Dobrze wymieszać i ew. doprawić.

Przepis pochodzi z "Kuchni włoskiej", od siebie dodałam tylko wędlinę aby nieco urozmaicić smak potrawy. To spaghetti polecam tym którym przejadło się już klasyczne "bolognese" lub też chcą tego typu potrawę przygotować szybko :)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz