poniedziałek, 2 stycznia 2012

Naleśniki w sosie szodonowym

Składniki

1 szklanka mąki pszennej

4 jajka


1/3 szklanki cukru


3/4 szklanki mleka


1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej


szczypta soli


do smażenia:


4 łyżki oleju


sos:


2 żółtka


2 łyżki cukru


1 szklanka białego półsłodkiego wina


skórka otarta z 1/2 cytryny


 




 




 







Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy  ciasto:
 – mąkę przesiewamy, żółtka miksujemy z cukrem, solą oraz mlekiem.
 Nadal miksując, porcjami dodajemy mąkę, a na końcu wodę mineralną.
 Z  białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie  mieszamy  ją z ciastem.
 Naleśniki smażymy  grubsze niż tradycyjne.

 

Przygotowujemy sos:

– żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy skórkę z cytryny.

Wino podgrzewamy i dodajemy stopniowo do żółtek, ciągle mieszając.

Podgrzewamy  -  ale nie zagotowujemy - na małym ogniu, na płytce ochronnej,  aż zgęstnieje.

Naleśniki składamy w chusteczkę i podajemy ze świeżymi owocami, bitą śmietaną i sosem szodonowym.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz