wtorek, 17 kwietnia 2012

Sernik amerykański - bardzo łatwy

Składniki

Ciasto :

-  100 g. roztopionego masła lub margaryny
-  200 g. biszkoptów ( rozkruszonych )
-  3 łyżki kakao

Masa : 

-  1 kg. zmielonego białego sera
-  1 szkl. cukru
-  4 jajka 
-  3 łyżki mąki
-  300 ml. kwaśnej śmietany
-  starta skórka z cytryny 



Przygotowanie

                                                 
-  Dużą tortownicę lub blaszkę natłuścić albo wyłożyć papierem do pieczenia.
-  Roztopione masło utrzeć z pokruszonymi biszkoptami i kakao.
-  Przełożyć tę masę do blachy i lekko ugnieść. Zapiec w nagrzanym piekarniku ( 180 st.) przez 10 min. i zostawić do ostygnięcia.
-  Jajka lekko ubić , dodać ser i resztę składników masy.
-  Wyłożyć całość na ostudzone ciasto i piec ok. 40 min. w nagrzanym piekarniku.
-  Pozostawić do wystygnięcia w formie, w której się piekło, a potem udekorować owocami lub powidłami.

Ten sernik samodzielnie piecze moja 12 - letnia córcia, tylko przy piekarniku jej pomagam wyjąć ciasto ( w ramach nadopiekuńczości matczynej ). Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz