Składniki
1 upieczony pstrąg (ew.inna delikatna ryba)1 opakowanie mieszanki sałat (sałata głowiasta, karbowana, rzymska, cykoria etc.), bądź jedna główka sałaty.1 puszka kukurydzypo dużej garści oliwek czarnych i zielonych1 cebula1 duża garść orzechów włoskich1 duża pomarańczasok z 1/2 cytrynyok.3 łyzki oliwy z oliwekłyżeczka cukrułyżeczka soli
Przygotowanie
Sałate um,yć, osuszyc i przełożyć do miskiPstrąga wypatroszyć a dokładniej - starać się usunąć wszelkie ości, by pozostało samo białe mięsko (z tym niestety najwięcej roboty...). Mięsko to pociapać na kawałki (niedokładnie, bo i tak się rozprzestrzeni w sałatce ) i wrzucić do miski.
Cebulkę pociąć w cienkie piórka, osolić i dorzucić na rybkę. Kukurydzę odsączyć, wsypać do miski.
Oliwki pokroić w połówki, bądź krążki i dosypać do reszty.Pomarańczę obrać, odrzucić białą goryczkową warstwę i pokroić w kostkę (wszelki sok zbierać do miski, bo przyda się na sos). Dodać do sałatki.
Orzechy posiekać i dorzucić do reszty składników.
Przygotować sos: 3 łyżki oliwki wymieszać z sokiem z pomarańczy i cytryny. Dodać po łyżeczce cukru i soli, wymieszać i polać sałatkę.
Całość wymieszać i podawać na świeżo. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz