niedziela, 1 kwietnia 2012

Chińszczyzna po studencku

Składniki

2 piersi z kurczaka (opcjonalnie inne mięsko)
opakowanie mieszanki chińskiej warzyw na patelnie
torebę ugotowanego ryżu
przyprawa chińska 5 smaków
ostra papryka (mielona)
sól, pieprz
pieprz cayenne





Przygotowanie

Ryż gotujemy.
kurczaka umyć, obkroić z tłuszczu i innych nieprzyjemnych części, pokroić na średnio drobne kawałki
Wrzucić na patelnie i podmazyć przez kilka minut, uważać żeby nie usmazyć kuraka do końca. Jak się nasza kura podsmazy troche - dodajemy warzywa. Solimy i pieprzymy do smaku.
Jak warzywa zrobią się miękkie dodajemy ryż. Mieszamy wszystko - doprawiamy przyprawami wg własnego smaku.
Możemy dolać na patelnię troszkę wody tak żeby ryż nie byl suchy.

Smacznego.

PS. ja uwielbiam to robić na mega ostro - ale to tylko taki mój smak :)

Potrawa powstała w akademikowej kuchni :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz