niedziela, 29 kwietnia 2012

Kluski szwabskie- z chrupiącym boczkiem i cebulką

Składniki

NA KLUSKI:
- 500 g mąki
- 6 jajek
- sól
SOS
- 4 duże cebule
- 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
- 40 g margaryny
- pęczek szczypiorku
- 400 g świeżo startego sera ementaler
- pieprz mielony





Przygotowanie

1. Mąkę, jajka, 100 ml wody i 1 łyżeczkę soli miksować mikserem aż na cieście pojawią się pęczherzyki powietrza i stanie się ono gładkie i błyszczące. Odstwić na 15 min.
2. Zagotować sporą ilość osolonej wody.
3. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Plastry boczku wytopić na patelni bez tłuszczu aż staną się chrupiące. Zdjąć boczek i na tłuszczu z patelni zezłocić cebulę.
4. Ciasto na kluski pokroić szerokim nożem. (Kluseczki powinny mieć ok. 9 cm długości) lub zwtrzeć na tarce prosto do gotującej się wody. Gdy wypłyną na powierzchnię odcedzić.
5. szczypiorek umyć, posiekać. Ok. 1/4 klusek przełożyć do dużej miski, posypać serem, doprawić pieprzem. Ponownie położyć warstwę klusek, sera i pieprzu. Czynność powtarzamy aż skończą się składniki.
6. Na koniec całość dokładmie mieszamy, na wierzch kładziemy cebulę i boczek, posypujemy szczypiorkiem i natychmiast podajemy.

Kluseczki są bardzo dobre, robie je nie tylko z boczkiem i cebulą ponieważ świetnie smakują gdy do garnka z odcedzonymi kluskami rozpuścimy trochę masła, dodamy 3- 4 jajka, sól, pieprz i szczypiorek i mieszamy, aż jajka się lekko zetną. Pyszne są też z sosem gorgonzola, carbonara, szpinakowym czy grzybowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz