piątek, 27 kwietnia 2012

Kurczak w białym winie na słodko-ostro

Składniki

pierś z kurczaka
śmietanka do sosów (18%) słodka (ja kupuję taką w kartoniku, najbardziej lubię)
garść rodzynek
cukier
gałka muszkatołowa
pieprz biały
szklanka wina białego wytrawnego lub półwyrawnego



Przygotowanie

mięso:
pierś z kurczaka pokroić na kawałki (nie za małe) obsmażyć na patelni na małej ilości oleju z odrobiną soli.
wlać szklankę wina i dusić (można dość długo) potem pozwolić żeby wino wyparowywało jeszcze (czyli dusić na malym ogniu bez przykrywki.

sos:
śmietankę wlać do rondelka, wrzucić rodzynki, cukier (3 łyżeczki na 250 ml śmietanki), zetrzeć odrobinę gałki i dużo dużo białego zmielonego pieprzu. (słodycz sosu bardzo łagodzi jego smak, więc długo trwa zanim daje się go wyczuć)

wymieszać i na bardzo małym ogniu gotować mieszając, aż zgęstnieje.

podawanie:
ułożyć kurczaka na talerzu, przykryć słodko-ostrą pierzynką sosu. podawać można z ryżem, ziemniakami pieczonymi lub samo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz