poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Niby piernik

Składniki


2 szklanki cukru

5 całych jajek

2 łyżki stołowe kakao

1 1/2 szklanki oliwy

4 szklanki mąki

2 łyżki stołowe sody

2 płaskie łyżeczki cynamonu

1 kg jabłek np. szara reneta

cukier waniliowy

olejek pomarańczowy (kilka kropel)

orzechy i rodzynki do smaku

**************

czas: 90 minut

porcje: 10-12
koszt: niedrogie
kalorie: bardzo dużo

Przepis nadesłany przez:
BaciaK.
 

 



Przygotowanie


Podzielę się z Wami przepisem na niby piernik który dostałam od mojej babci. Ma on tą jedną zaletę, że wychodzi zawsze i jest bardzo smaczny. Co ciekawsze - im dłużej stoi tym jest smaczniejszy (ale nie może się dłużej uchować).
******************
Utrzeć do białości 2 szklanki cukru z całymi jajkami. Pod koniec ucierania dodać dwie łyżki kakao. Do tego dodawać ciągle ucierając na przemian 1 1/12 szklanki oliwy i 4 szklanki mąki. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i do tego dodać 2 płaskie łyżeczki cynamonu tworząc jednolity roztwór. Całość wlać do ciasta i wymieszać.
Obrać jabłka i pokroić w kostkę. Do jabłek dodać cukier waniliowy, olejek pomarańczowy, obrane orzechy i rodzynki, całość wymieszać i dodać do ciasta.
Całość dokładnie wymieszać, wyłożyć na blachę i wsadzić do piekarnika z temperaturą ok. 180 stopni na ok. 1 godzinę. To porcja na dużą blachę. Na blaszkę 25cm/30cm wystarczy użyć połowy składników.
Życzę smacznego.

Przepis nadesłany przez:
BaciaK.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz