niedziela, 15 kwietnia 2012

Bomba rumowa Sylwii

Składniki

Biszkopt:
22 dag maki22 dag cukru6 jajpół łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy
łyżka rumuKrem Rumowy
szklanka kremówki4 żółtka15 dag cukru6 łyżek rumu25 dag miekkiego masłasłoik dżemu morelowegopuszka ananasów




Przygotowanie

Z białek, 4 łyżek bardzo zimnej wody, cukru i cukru waniliowego ubić sztywną pianę.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,żółtkami i rumem, a na końcu z pianą ubitą z białek.przełożyć ciasto do tortownicy wyłozonej pergaminem i piec 60 min w 170'C.Przygotować krem- śmietane zagotować na niezbyt duzym ogniu, ciagle mieszając. Żółtka utrzec z cukrem i mieszając wlać gorącą smietanę, podgrzewać mieszajac-krem nie może sie zagotować!schłodzic do temperatury pokojowej i wymieszać z rumem.Masło utrzeć na puch, i nadal ucierając dodajemy małymi porcjami krem rumowyWystudzony biszkopt przeciąć na 2/3 wysokości, na cieńszym blacie rozsmarować dżem i ułozyc osączone ananasy- mozna pokroic na kawałki, albo układać w całości.Grubszy kawałek biszkopta kroimy w kostkę- albbo delikatnie rwiemy na małe kawałki, mieszamy z kremem i formujac kopczyk układac na ananasach.wstawić do lodówki na 2 dni.W oryginalnym przepisie chłodzimy 2 dni w lodówce-ale u mnie nigdy sie to nie udało, bo poprostu szybko znikał.nawet kawałek sei nie uchował 2 dni

A oto fotka:

ps, przepis zaporzyczony z poradnika-ale tyle razy robiony przeze mnie że postanowiłam zamieścic go i podzielic sie z innymi:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz