wtorek, 8 maja 2012

Zupa węgierska

Składniki




25 dag surowej kiełbasy
3/4 litra rosołu
25dag cebuli
20 dag rozgotowujących się ziemniaków
2 papryki
olej do smażenia
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
sól i czarny pieprz




Przygotowanie




Cebule , ziemniaki , paprykę i kiełbasę pokroić w kostkę.Cebulę i
kiełbasę przysmażyć na oleju.Gdy cebula będzie szklista
,dodać paprykę i ziemniaki.Chwile smażyć , dolać rosół i gotować
, aż ziemniaki będą miękkie.Dodać przecier pomidorowy
, zupę doprawić solą , pieprzem , papryką majerankiem i kminkiem.
podawać bardzo gorącą,przybraną kleksem(plamka śmietany na zupie)
śmietany i zieleniną.

Czas przygotowania 45min.

Śmietana w tym przypadku nie jest konieczna, można ją traktować w tym
przepisie nie obowiązkowo. Osobiście nie daję śmietany do tej zupy . Uważam,że
ta zupa jest bardzo smaczna i dlatego jest jedną z moich ulubionych zup. Życzę
wszystkim smacznego i zapraszam do komentowania.

Serdecznie zapraszam !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz