Składniki
2 paczki herbatników (ja daje 2 duże petit beury)
2 tabliczki czekolady mlecznej ( nie musi być najlepsza)
10 dkg migdałów ( lub innych bakalii)
po 3 łyżki śmietanki i rumu ( ja daję 6 łyżek śmietany i aromat rumowy)
po ok 2 łyżki rozmaitych posypek, np wiórków kokosowych, pokruszonych herbatników, startej czekolady
Przygotowanie
Migdały bardzo drobno posiekać ostrym nożem.Herbatniki pokruszyćCzekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać posiekane migdały i pokruszone herbatniki, wymieszać, przestudzić.(Jak nie zmieszczą się wszystkie nie przejmować się- ale musi być gęste!)Dodać śmietankę i rum (lub śmietankę i aromat), wymieszać, wstawić do lodówki.Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w posypkach wedle uznania.Tak naprawdę ja nigdy nie czekam, aż masa się schłodzi itp, tylko robię to błyskawicznie - pochłaniam również:)
Nazwy nie zdążylisymy wymyślić, za szybko znikają.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz