czwartek, 10 maja 2012

Masa makowa do ciasta drożdżowego ( kołacza)

Składniki

 I masa makowa:


 


60 dag maku


2 szklanki cukru


25 dag masła


2 łyżki miodu


1 jajko


2 łyżki mąki pszennej


5-6 kropli olejku migdałowego


10 dag migdałów


10 dag rodzynków


 


II masa makowa:


 


40 dag maku                                                                   


1/2 l mleka


30 dag cukru


5 dag masła


olejek migdałowy


 


III masa makowa:


 


50 dag maku


1/4 l mleka


15 dag cukru


olejek migdałowy lub 5 dag obranych migdałów


garść rodzynków


 


 


 


 





Przygotowanie

 

 

Mak zmielić. Z cukru i 1 1/2 szklanki wody ugotować syrop, zalać nim mak i odstawić na 10 minut. 20 dag masła stopić , dodać do maku i  dokładnie wymieszać. Z pozostałego masła i mąki z robić białą zasmażkę, wlać 1/2 szklanki wody i energicznie mieszając, zagotować, a następnie dodać do maku. Rodzynki umyć i osączyć. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Do maku dodać miód, jajko,olejek migdałowy i wymieszać. Gdy składniki połączą się dodać rodzynki i migdały.Jeśli masa będzie zagęsta, dolać przegotowanej wody i wymieszać ( masa musi się rozsmarować na cieście). Masę wyłozyć na ciasto drożdżowe wyrównać i posypać kruszonką .Ciasto piec w piekarniku około 50 minut w temperaturze 170stopni.

 

 

 

 

 

 

Mleko zagotować, dodać 30 dag cukru, masło, zapach migdałowy , wsypać zmielony mak i wszystko zagotować, lekko schodzić.Masę rozłożyć na cieście gdy jest jeszcze  letnia.

 

 

 

Mak zemleć 3 razy i zaparzyć wrzacym mlekiem, dodąć cukier i olejek migdałowy lub ograne ze skórki i posiekane migdały i rodzynki. Dobrze wymieszać.

Przepis opracowany na podstawie książek kucharskich: Nowa kuchnia śląska,Od krupnioka do moczki czyli gawędy o kuchni śląskiej oraz Śląska kucharka doskonała

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz