Składniki
10 pałeczek lub cały pocięty kurak, można mieszać np. piersi i nogi lub skrzydełka, nogi, piersi jak kto lubi :-)
kostka rosołowa
śnietana do zup i sosów
2 ząbki czosnku
mąka
woda
przyprawy: wegeta czy tam kucharek, pieprz, papryka słodka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie
Kuraka umyć, osuszyć.
Podsmarzyć na patelni na dużym ogniu do lekkiego zrumienienia.
Podsmarzone wrzucić do gara. Zalać wodą.
Gotować na małym ogniu. Wrzucić kostkę rosołową, 2 listki, 3 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Popieprzyć, dać na oko papryki słodkiej.
Kuraka gotować ok. 50-60 minut. Jednak sprawdzajcie co jakiś czas żeby się nie rozgotował.
Pod koniec gotowania dodać wegety (uważać bo kostka, którą wrzuciliśmy też słona jak wiadomo) i sporo majeranku.
Jak kurczak jest już miękki dajemy śmietanę. Partiami żeby się nie zwarzyła. Ja leję trochę w kubek śmietany zalewam gorącym sosem, miocham i wlewam do garnka. I tak wkoło aż się skończy śmietana.
Teraz czekamy aż sosik się znowu zagotuje i zabielamy go zimną wodą z mąką. Nie powiem ile wody i mąki bo zależy od wielkości garnka. Aha zabielam zawsze przez sitko żeby nie było grudek.
Kurak pasuje z makaronem, ziemniakami, ryżem i kaszą gryczaną. Nie ma przy nim wiele pracy.
Mama zawsze mi robiła, jest pycha :-)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz