poniedziałek, 7 maja 2012

Babka piaskowa ze skórką pomaranczy

Składniki

kostka masła
szklanka cukru
cukier waniliowy
5 jajek
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
kandyzowana skórka z pomaranczy
NA LUKIER
białko
10 dag cukru pudru
łyżka soku z cytryny



Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą mase. Stopniowo ciągle ucierając dodać jajka. Dodać oba rodzaje przesianej mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszac. Przłełożyc do natłuszczonej wysmarowanej bułką tartą formy piec godzine w 180 st.
LUKIER
Do miseczki wlać białko, wsypac cukier puder utrzec na gładko, pod koniec dodać sok z cytryny.
Po upieczeniu i ostudzeniu polać ją lukrem i posypać skórką z pomarańczy.
Babka wychodzi bardzo pyszna i efektowna, a zarazem jest taka prosta. Polecam
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz