czwartek, 24 maja 2012

Młoda kapusta ze śmietanką

Składniki

1 główka młodej kapustki,
1 młoda cebula(ze szczypiorem),
1 kostka bulionowa(rosołek),
0,5 szkl.słodkiej śmietanki lub mleka,
1 łyżka margaryny lub masła ,
1,5 łyżki mąki ,
pieprz,sól.,odrobinkę cukru,kwasek cytrynowy,
1-2 łyżki siekanego koperku,
1 młoda marchewka.
1 litr wody



Przygotowanie

Nastawić do zagotowania 0,5 litra wody.Kapustę opłukać, zszatkować nie całkiem drobno.Wrzucić do wrzącej wody i pogotować 3-4 minuty(kapusta ma się zaparzyć)i odcedzić.Pozbywamy się goryczki. Na patelni topimy tłuszcz a potem lekko odsmarzamy oczyszczoną i pokrojoną w talarki marchewkę.Po 3 -5 min.dodać białą cebulkę do zeszklenia a szczypiorek dodamy póżniej bezpośrednio do kapusty. Składniki z patelni dodać do kapusty,jeszcze 1 szklankę wody(niekoniecznie tyle ).Kapusta musi być na gęsto więć ostrożnie z wodą!!Dodajemy kostkę bulionowąpieprz,sól,odrobinę cukru i kwasku,siekany koperek i szczypiorek.Kapustę chwilkę dusimy i zaciągamy śmietanką(mlekiem)wymieszaną dokładnie z mąką.Wspaniała do młodych ziemniaczków.SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz