środa, 23 maja 2012

Ciasto Jolki

Składniki

MASA:

5 żółtek
0,5 szkl. cukru
1 budyń (śmietankowy albo waniliowy)
1 szklanka mleka
kostka margaryny
2 łyżki kakao


CIASTO:

30-40 dag biszkoptów
2 galaretki
owoce (mandarynki, brzoskwinie)
raczej nie kiwi albo ananasy, bo galaretka nie tężeje



Przygotowanie

Żółtka, cukier, budyń i mleko wymieszać razem i gotować do zgęstnienie i utworzenia jednolitej masy. Odstawić do ostygnięcia i dodać kostkę margaryny. Utrzeć i podzielic masę na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Sporządzic galaretki według przepisu na opakowaniu i podzielic je na 2 miski. W jednej galaretce maczać biszkopty. Teraz układać warstwami: biszkopty namoczone w na pół stężałej galaretce masa budyniowa jasna biszkopty namoczone w na pół stężałej galaretce masa budyniowa ciemna biszkopty namoczone w na pół stężałej galaretce owoce galaretka Wstawić do lodówki na 2-3 godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz