wtorek, 22 maja 2012

Krem mandarynkowy

Składniki


Składniki:


3 łyżki żelatyny,

2 jaja,

3 czubate łyżki cukru,

2 łyżki cukru pudru,

1/2 szkl. białego wina,

1/2 szkl. soku z mandarynek,

1 szkl. śmietany kremówki.




Przygotowanie


Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wino zagotować

z sokiem mandarynkowym, zdjąć z ognia, połączyć z masą żółtkową

i ubijać mikserem na parze ok. 2 minut.

Powstały krem bardzo dokładnie wymieszać z żelatyną. Odstawić

do wystygnięcia. W tym czasie ubić pianę z białek oraz kremówkę

z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę połączyć z pianą i przestudzonym

kremem. Przełożyć do pucharków.

Udekorować cząstkami mandarynek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz