Składniki
dwie średnie golonki,
1 kg szynki wieprzowej,
4 spore marchewki,
4 spore pietruszki,
vegeta,
sól,
pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
2 łyżeczki żelatyny
2 jajaka na twardo,
groszek zielony i kukurydza jesli ktoś lubi.
Przygotowanie
Golonki opalić z włosów ugotować na miękko tak żeby kości odchodziły z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i sola.Jarzyny obrać i ugotować na miękko z mięsem vegeta, solą i pieprzem,. Jarzyny z mięsem trzeba wyłączyć wcześniej bo golonka jest długodystansowa. Golonkę i jarzyny staram się ugotować w minimalnej iliści wody.
Golonka sobie dochodzi a jarzynki kroję na plasterki , jaja tyż:) układam na dnie miseczek pieprze, czasem jak mam fantazję opruszam papryką ostrą, a czasem jeszcze dodaję kukurydzę i groszek. Mięso drobniutko siekam i buch do miseczek. Golonke obieram ze skóry mężczyzna mojego życia większą część zjada z musztardą i chlebkiem a co uda mi się uratować wkrawam (bez skóry) do miseczek. Do wywaru z golonki dodaję wywar z warzyw i mięsa tak aby uzyskać potrzebna do zalania miseczek ilość rosołu, rozpuszczam żelatyne, wlewam do miseczek wywar i po wystudzeniu wkładam do stezenia do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz