sobota, 3 marca 2012

ciasto bardzo proste i bardzo pyszne

Składniki

Spód:
1,25 szklanki pokruszonych półsłodkich herbatników2 łyżki cukru5 łyżek stopionego masłaMasa:
1 puszka duża słodzonego mleka skondensowanego(ugotować na karmel - ok.2 godzin)
4 żóltka1/2 szklanki soku z limonek lub cytryn (świeżo wyciśnięty)Oraz - 3/4 szklanki śmietany kremówki



Przygotowanie

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175 o C.
Wymieszać okruchy herbatników z masłem i cukrem i dobrze połączyć .
Powstałą masą wyłozyć równomiernie dno foremki (25-26 cm).Piec 10 minut a potem wyjąć zpiekarnika i ostudzić.Nie wyłąnczając piekarnika przygotować masę.
Masa:
Połączyć skondensowane mleko z żółtkami ,dodać sok z liomonek i bardzo dokładnie wymieszać.Rozsmarować na podpieczonym spodzie i piec jeszcze 15 minut.Formę z ciastem odstawić do ostygnięcia.(dopiero ostudzona masa zacznie tężeć)Wstawic do lodówki na ok.6-8 godzin.Bezpośrednio przed podaniem ubić kremówkę ,posmarować,pokroić na porcje i od razu zjadać.


Jest to bardzo smaczne ciasto i nie często coś zostaje.
Znalazłamten przepis bardzo dawno temu w gazecie ale tytuł się nie zachował.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz