wtorek, 20 marca 2012

czosnkowy krem pod czapeczką

Składniki



200ml rosół drobiowy lub z kostki (2 szklanki)


Pierś z kurczaka


Mleko niepełna szklanka


Czosnek główka


Śmietana 18% małe opakowanie


Ciasto francuskie z Biedronki lub inne


Serek camembert pół krążka


Ser typu lazur odrobinka do smaku


Szpinak mrożony (jeśli w kulkach to 3 kulki lub garść), świeżego 3 garście


1 żółtko


Bazylia, sól, pieprz, pietruszka

Na zdjęciu zupa już ma dziurę, bo zanim chwyciłam za aparat to już niestety zaczęłam konsumpcję:)

taki szpinak dodaję, musi być w liściach, wtedy ładnie wyglada w białej zupie





Przygotowanie

Do wywaru dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaczka, liść laurowy i ziele ang. obieramy czosnek, połowę kroimy w drobniutką kostkę i chwilę szklimy na masełku resztę przeciskamy przez praskę i dodajemy do mleka dodajemy czosnek wraz z masełkiem do zupki czas na sery, dodajemy do zupy wybrane rodzaje lub wskazane przeze mnie sery wlewamy mleko z resztą czosnku i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy i odrobinkę soli żeby sie nie zcieła przy wlewaniu do zupy  wlewamy do zupy, przyprawiamy bazylią i pieprzem wg uznania dodajemy szpinak, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. miseczki w których podamy zupę przykładamy do ciasta rozłożonego na stole wycinamy kontur naczynia z 0,5 mm zapasem nagrzewamy piekarnik do 250 c wlewamy do miseczek zupę i zakrywamy ciastem ostrożnie oblepiając kontór wokół naczynia lekko smarujemy i  jajem pieczemy ok 15 min Parametry:)
czas gotowania: 15 minut
czas pieczenia: 15 minut
całkowity koszt dla dwóch osób:  ok 9 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz