środa, 28 marca 2012

czarno-biały sernik 2

Składniki

ciasto:
1 1/2 szkl mąki tortowej
3/4 szkl cukru pudru
2 żółtka
200 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

masa:
1 kg serka półtłustego homogenizowanego
1 szkl cukru pudru
4 białka
10 łyżek wiórek kokosowych
4 łyżki roztopionego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej

polewa:
200g kruchych krówek
6 łyżek mleka

starta czekolada deserowa



Przygotowanie

Składniki na ciasto połączyć, wyrobić, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika.

Ser połączyć mikserem z cukrem, masłem i mąką ziemniaczaną. Dodać wiórki i wymieszać. Ubić pianę z białek i dodawać ją do masy delikatnie mieszając całość.

Prostokątną formę (dużą) wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć 1/3 ciasta.
                        
Wylać na to połowę masy serowej, zetrzeć kolejną 1/3 ciasta i masę. Na koniec oczywiście ostatnia część ciasta.
                        
Piec ok. 1h w piekarniku o temp. 180-200 st C

polewa (z przepisu CIASTO Z KRÓWKĄ)
Krówki włożyć do garnuszka, dodać mleko.Gotować na małym ogniu aż do powstania gęstej masy. Odstawić do przestudzenia i polać nią ciasto. Wierzch można posypać startą czekoladą. Ciasto należy koniecznie schłodzić!



     

pierwotna wersja przepisu pochodzi z opakowania serka Jogoser, jest jednak przeze mnie udoskonalona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz