Składniki
ciasto:
1 1/2 szkl mąki tortowej
3/4 szkl cukru pudru
2 żółtka
200 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
masa:
1 kg serka półtłustego homogenizowanego
1 szkl cukru pudru
4 białka
10 łyżek wiórek kokosowych
4 łyżki roztopionego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
polewa:
200g kruchych krówek
6 łyżek mleka
starta czekolada deserowa
Przygotowanie
Składniki na ciasto połączyć, wyrobić, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
Ser połączyć mikserem z cukrem, masłem i mąką ziemniaczaną. Dodać wiórki i wymieszać. Ubić pianę z białek i dodawać ją do masy delikatnie mieszając całość.
Prostokątną formę (dużą) wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć 1/3 ciasta.
Wylać na to połowę masy serowej, zetrzeć kolejną 1/3 ciasta i masę. Na koniec oczywiście ostatnia część ciasta.
Piec ok. 1h w piekarniku o temp. 180-200 st C
polewa (z przepisu CIASTO Z KRÓWKĄ)
Krówki włożyć do garnuszka, dodać mleko.Gotować na małym ogniu aż do powstania gęstej masy. Odstawić do przestudzenia i polać nią ciasto. Wierzch można posypać startą czekoladą. Ciasto należy koniecznie schłodzić!
pierwotna wersja przepisu pochodzi z opakowania serka Jogoser, jest jednak przeze mnie udoskonalona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz