niedziela, 25 marca 2012

Ciasto odpustowe.

Składniki



6 jaj
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
25 dag margaryny
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
papier do pieczenia
puszka ananasów
wiśnie drylowane (ze słoika-ok. 200 ml)
1 duży budyń o smaku krówki (ja użyłam Delecty, porcja na opakowaniu na 0,75 l mleka)
0,5 l mleka
2 polewy o smaku krówki Delecty (bez gotowania)
1 masło (25 dag)
1 płaska łyżka cukru pudru
4 łyżki cukru - do budyniu
dowolna posypka do dekoracji lub pokruszone orzechy





Przygotowanie

Margarynę utrzeć drewnianą pałką z 2/3 szklanki cukru do białości. Dodawać na zmianę po 1 jajku i po trochu mąki i proszek do pieczenia. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, dzięki czemu nie trzeba jej natłuszczać. Wyłożyć połowę ciasta i rozsmarować. Ananasy i wiśnie osączyć. Rozdrobnione rozłożyć na cieście. Do drugiej części ciasta dodać kakao i utrzeć, wyłożyć na jasnym cieście z owocami. Wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika (termoobieg), na 50 minut. Po upieczeniu wystudzić. Budyń ugotować z 0,5 l mleka (a nie 0,75 l jak podają na opakowaniu), i z 4 łyżkami cukru. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z łyżką cukru pudru i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, miksować do uzyskania jednolitej masy. Rozsmarować na cieście. Polewy rozpuścić w 8 łyżkach gorącej wody i mieszać łyżeczką do uzyskania gładkiej polewy. Posmarować ciasto i dowolnie udekorować. Wstawić na noc do lodówki, na drugi dzień jest smaczniejsze. Ciasto ma smak krówki, lecz nie jest tak słodkie jak typowe ciasto Krówka.Duży wpływ na to mają owoce i fakt, że warstwa masy jest cienka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz