czwartek, 16 lutego 2012

Sałatka a la kotuś

Składniki

2 kg ogórków
25 dkg pietruszki z natką
25 dkg marchewki
25 dkg cebuli
pęczek koperku
1/2 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju
3 łyżeczki soli
15 ziaren ziela angielskiego
5-6 ząbków czosnku
15 ziaren pieprzu
8 goźdzków



Przygotowanie

Ogórki pokroić w plasterki (razem ze skórką).
Cebulę pokroić w półtalarki.
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce.
Natkę pietruszki, koperek i czosnek drobno posiekać.
Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Co pół godziny przemieszać.
Napełnić słoiki (razem z sokiem) i pasteryzować 15-20 minut.
Doskonała przystawka do wszelkiego rodzaju mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz