sobota, 4 lutego 2012

pieczony kurczak w sosie pomaranczowowinnym

Składniki

8 udek kurczaka
przyprawa do kurczaka (kurczak po staropolsku)
1 jablko
1 biala cebula
1 czerwona cebula
1 mala marchew
1 pomarancza
2 male cytryny/1 duza...
200 ml wytrawnego czerwonego wina
miod
slodka papryka





Przygotowanie

kurczaka obsypujemy przyprawa i wyciskamy na mieso sok z 1/2 cytryny, odstawiamy na 1-2 godziny do lodowki (tu nam powstanie zalewa) podsmazamy kurczaka na oleju, dolewamy zalewe i dusimy chwile (5 min z kazdej strony) kurczaka polewamy winem - dalej dusimy cebule w oddzielnym naczyniu zalewamy wrzatkiem, odcedzamy i mieszamy z pokrojonym jablkiem, marchwia, pomarancza i cytryna (cytrusy obieramy ze skorki) dodajemy warzywa do kurczaka i ciagle dusimy. (Sos probujemy, jesli sos jest zbyt kwasny, dodajemy 3 lyzki miodu, mozna tez dodac slodka papryke...zeby dodac odrobine pikantnego smaku) Po 30 min duszenia, kurczaka wraz z sosem owocowo-winnym przekladamy do naczynania zaroodpornego i pieczemy w temp..180C przez 30 min (ja ustawiam termoobieg na ostatnie 10 min,zeby powstala chrupiaca skorka) Gotowe - smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz