Składniki
3 nieduże płaty chudej ryby - Limanada, mintaj
mrożone warzywa: (garść słodkiego groszku, fasolki szparagowej albo warzyw na patelnię z cukinią hortexu - chodzi o warzywa strączkowe i cukinię żeby były chrupkie, )
płaska łyżka masła
przyprawy - ząbek czosnku, sól, pieprz, wegeta, szafran
Przygotowanie
rozkładamy podwójnie folię aluniniową kładziemy płat ryby, przyprawiamy solą, białym pieprzem, wegetą i odrobinką szafranu
kładziemy na rybkę warzywa - posypujemy je wegetą i układamy na nich plaserki ząbku czosnku przykrywamy wszystko jednym, dla bardziej głodnych dwoma płatami ryby, przyprawiamy tak jak pierszy płat i układamy na wierzchu opiłki masełka. dzięki szafranowi rybka zaczyna się zabarwiac na złoty kolor.szczelnie zawijamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180c pieczemy 30 minut
Sos śmietanowo - szafranowy:
z upieczonej ryby zlewamy powstały złoty sos do małego rądelka dodajemy do niego 3 łyżki śmietany 18% mieszając podgrzewamy przyprawiamy solą, pieprzem i jeszcze odrobinką szafranu kolor sosu powinien utrzymać się w tonacji złotej od szafranu
SMACZNEGO
przepis dedykuję tym co chcą schudnąć do sylwestra:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz