środa, 15 lutego 2012

pieczona ryba z chrupiącymi warzywami i sosem śmietanowo - szafranowym

Składniki


3 nieduże płaty chudej ryby - Limanada, mintaj
mrożone warzywa: (garść słodkiego groszku, fasolki szparagowej albo warzyw na patelnię z cukinią hortexu - chodzi o warzywa strączkowe i cukinię żeby były chrupkie, ) 
płaska łyżka masła
przyprawy - ząbek czosnku, sól, pieprz, wegeta, szafran



 


 








Przygotowanie

rozkładamy podwójnie folię aluniniową kładziemy płat ryby, przyprawiamy solą, białym pieprzem, wegetą i odrobinką szafranu

kładziemy na rybkę warzywa - posypujemy je wegetą i układamy na nich plaserki ząbku czosnku przykrywamy wszystko jednym, dla bardziej głodnych dwoma płatami ryby,  przyprawiamy tak jak pierszy płat i układamy na wierzchu opiłki masełka. dzięki szafranowi rybka zaczyna się zabarwiac na złoty kolor.

 

 szczelnie zawijamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180c pieczemy 30 minut

Sos śmietanowo - szafranowy:

z upieczonej ryby zlewamy powstały złoty sos do małego rądelka dodajemy do niego 3 łyżki śmietany 18% mieszając podgrzewamy  przyprawiamy solą, pieprzem i jeszcze odrobinką szafranu  kolor sosu powinien utrzymać się w tonacji złotej od szafranu

 

SMACZNEGO

przepis dedykuję tym co chcą schudnąć do sylwestra:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz