Składniki
Biszkopt
4jajka
3/4 szkl.cukru
3/4 szkl.mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wody
Masa I
1/2 śmietany kremówki 36% lub30%
mała śmietana 12%lub 18%
2 łyżki żelatyny
1/2 szkl.gorącej wody
Masa II
1kostka margaryny lub masła
1 puszka mleczka zgęszczonego (gotowanego 2,5 do 3 godz,)
20 dkg łuskanego słonecznika
2 łyżki masła
2łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie
Biszkopt
Białka ubić dać cukier i dalej ubijać.Do żółtek dać3 łyżki wody i wymieszać wlać do białek i dalej ubijać.Dać mąkę krupczatkę lekko wymieszać,potem dać makę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia,lekko wymieszać i upiec biszkopt.,Ostudzony biszkopt przekroić .
Masa I
2 łyzki żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl,goracej wody.
Kremówke ubić,dodać smietanę 12% i dalej ubijać,nstępnie dać ostudzoną żelatynę i lekko wymieszać.Wyłozyc na biszkopt i przykryć drugą połową biszkoptu.
Masa II
Kostkę mararyny utrzeć dodając stopniowo ostudzoną masę z puszki.Utrzeć masę i dać na ciasto.
Słoneczknik,masło,cukie i cukier waniliowy dać na patelnie mieszając aż zbrązowieje (stale mieszając żeby nie przypalić) jak będzie zimne rozłożyć na masę.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz