Składniki
Na ciasto:
20 dag masła prawdziwego
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 całe jajka
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Na masę:
40 dag masy krówkowej gotowej (ja użyłam o smaku kokosowym)
25 dag masła prawdziwego
Owoce do dekoracji:(u mnie)
suszone morele
suszona żurawina
1 owoc kiwi
1 gruszka+3 łyżeczki cukru+sok z 1/4 cytryny
1 polewa do tortu jasna+2 łyżki cukru
ew. gotowe jajeczka czekoladowe
Przygotowanie
Utrzeć miękkie masło na jednolitą masę,dodać cukier i utrzeć do białości. Dodawać po 1 jajku a następnie partiami mąkę z proszkiem (ciasto będzie dość gęste). Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy o śr. ok. 25cm. Piec ok.25 minut w temp. 160 stopni. Ostudzić (lepiej upiec dzień wcześniej).
Zimne ciasto przekroić na 2 warstwy.
Masło na masę utrzeć,dodawać po 1 łyżce masy krówkowej i mieszać 9ja ucierałam drewnianą pałką).
Połowę masy rozsmarować na pierwszej warstwie ciasta, pozostałą na wierzchu. Ozdobić owocami.
Ja namoczyłam w ciepłej wodzie oddzielnie morele i żurawinę.Morele pokroiłam w kostkę,podobnie owoc kiwi obrany ze skórki.Gruszkę ostrugałam,usunęłam gniazda nasienne i ćwiartki obgotowałam ok.2-3 minuty w małej ilości wody z sokiem cytrynowym i cukrem.Następnie także pokroiłam w kostkę.
Z owoców ułożyć dowolną dekorację (ja zrobiłam kurczaczka na łączce).
Gotową polewę do tortów zrobiłam zgodnie z instrukcją,polałam gotową dekorację 9zapobiega to wysuszeniu i puszczaniu soku przez owoce.Na nie zastygniętą jeszcze polewę przykleiłam kilka jajeczek z czekolady.Wstawiłam do lodówki na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz