sobota, 25 lutego 2012

Napoleonka na cieście półfrancuskim

Składniki

Ciasto kluskowe:


1 szkl. mąki
1 jajko
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

Ciasto kruszonkowe


1 szkl. mąki
10 dkg margaryny
kilkanaście kropel aromatu waniliowego

Krem waniliowy


1/2 l mleka
1 jajo
8 dkg cukru
1 torebka cukru waniliowego
6 dkg mąki
1 łyżka masła

Cukier puder do posypania



Przygotowanie

Ciasto kluskowe:
Ze wszystkich składników zagnieść gładkie, miękkie ciasto jak na pierogi.

Ciasto kruszonkowe
Z mąki i margaryny zrobić kruszonkę, skropić aromatem.

Ciasto kluskowe rozwałkować, posypać kruszonką i zwinąć w rulon. Ten rulon rozwałkować na dwa placki wielkości blachy (ja piekę w kwadratowej ok. 20 x 20 [połowa standardowej dużej])

Upiec w 180 stopniach na złoto.

Przygotować krem:
Zagotować mleko. Utrzeć razem jajko, cukier i mąkę, dodać cukier waniliowy. Do masy wlewać, stale mieszając, wrzące mleko. Przelać do rondelka, dodać masło i ogrzewać na małym ogniu dalej mieszając. Gotować tak długo aż masa zgęstnieje i zacznie się podnosić. Łatwo się przypala - mieszać bez ustanku :)
Natychmiast zestawić i przestudzić (można przemieszać, żeby nie powstała skorupa). Ciasto przełożyć chłodną masą. Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz