Składniki
A TE SKLEPOWE
Składniki na 6 melo cake :
( o pojemności około 80 ml)
-180 gram gorzkiej czekolady
-2 białka
-40 ml wody
-1 łyżka żelatyny
--80 gram cukru + 1 łyżka do białka
- kilka tafelek białej czekolady(około 6)
Przygotowanie
Foremki o pojemności 80 ml.
ja użyłam piramidek wysmarowzć roztopiona gorzka czekoladą . Czynność powturzyc dwukrotnie aby ścianki były dobrze pokryte czekoladą.
Schłodzic formy w lodówce.Żelatyne zalać kilkoma łyżeczkami zimnej wody .Resztę wody zagotowac z cukrem tak aby powstał syrop .
Następnie dodac napęczniałą żelatynę i chwilkę trzymając na malutkim ogniu mięszać tak aby żelatyna połączyła się z syropem. Syrop z żelatyna ostudzić .białka ubic na sztywno
dodac łyżke cukru i nadal ubijać następnie stopniowo dolewac syrop z żelatyna i zmiksować aby sie połączył syrop z białkiem .
Gotowa masa napełnić foremki
ale nie do pełna pozostawic kilka milimetrów na wylanie czekolady. Poczekać az masa stężeje i dopełnic roztopioną na parze wodnej ( ostudzona ) czekoladą.
Foremke wstawic do lodówki aby czekolada dobrze stwardła .Następnie wyjąć deser i polać rostopioną białą czekoladą.
Przepis ten znalazłam na kulinarnym francuskim blogu.
Deser sie świetnie nadaje dla naszych małych pociech .Nie jest słodki ale za to bardzo delikatny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz